Ako sa vyrovnať so stravou v škôlke?
Moje dieta nastupilo do skolky od septembra, a ja som sa nezmierila so stravou co im tam davaju.
Nejedlo doma ziadne kupovane sladkosti, ziadne pagace, plnene buchty z obchodu, lizatka, ovocne jogurty NIC. Dokonca ani sladeny caj nepilo.
A ked pozeram jedalny listok sa mi chce plakat. 😭
Nechcem ten hnus davat svojmu dietatu 😭
Preco takto v skolke funguju?
aký hnus.
jedálny lístok schvaľuje pediater. čo vlastne by si chcela pre dieťa?
@deti95060810 Cooo? Aky pediater? 😳😳
Napr hnus typu kupovane syrove pagace, croasanty, ovocne jogurty kde tych ecok a pridanych latok je pozehnane.
Tak snad nechces povedat ,ze maju na obed lizatka,buchty z obchodu. Caj ci davaju cukor, no neviem. U nas urcite nie. Maju tam normalne jedlo ktore je schvlene. Ci myslis ze rano pridu kucharky a povedia ze ideme varit to a to. Alebo viete co ideme do lidlu kupit pagace.
🍿
Tak snad nechces povedat ,ze maju na obed lizatka,buchty z obchodu. Caj ci davaju cukor, no neviem. U nas urcite nie. Maju tam normalne jedlo ktore je schvlene. Ci myslis ze rano pridu kucharky a povedia ze ideme varit to a to. Alebo viete co ideme do lidlu kupit pagace.
@anonym_c376b4 mali na obed plnene knedlicky z obchodu. Co som ani netusila! Jasne ze lizatka nie, ale bezne maju na olovrant polotovar.
A dalsia vec, sunka pre tak male deti 😭🤦♀️
No daj ktora skolka,vacsina skolko ma stranku a da sa pozriet jedalny listok,pripadne z edupage odfot. Toto ma zaujima.
téma na rozdúchavanie vášní? Naschvál prehnane komenty @autorky
A dalsia vec, sunka pre tak male deti 😭🤦♀️
@anonym_autor daj sem jedálniček
téma na rozdúchavanie vášní? Naschvál prehnane komenty @autorky
@anonym_265215 ziadna vasen 🤦♀️ ked sa niekto stara o to co dieta dava do ust tak je to zle?
mne to pride velmi prehnane a aj ked sa ti to teraz nepaci, tak aj tak raz by sa tvoje dieta k takymto potravinam dostalo a neverim, ze v skolke tak zle varia, ty to len moc prehanas
@deti95060810 Cooo? Aky pediater? 😳😳
Napr hnus typu kupovane syrove pagace, croasanty, ovocne jogurty kde tych ecok a pridanych latok je pozehnane.
@anonym_autor nevieš čo je pediater? ten schvaľuje jedálny lístok pre mš ktorá je v jeho obvode. potom neviem čo sa ti nepáči.
Chuda, ma 3 roky, konecne ochutna ovocny jogurt! Tragedia! Bezny smotanovy jogurt s ovocnou prichutou ma uplne v poriadku zlozenie, ani farbiva tam uz umele nie su, take karminy, este donedavna ich mal Zvolensky, no...mozno je to 10 rokov, preto som ho nekupovala. Ale uz ma ok aj ten.
mne to pride velmi prehnane a aj ked sa ti to teraz nepaci, tak aj tak raz by sa tvoje dieta k takymto potravinam dostalo a neverim, ze v skolke tak zle varia, ty to len moc prehanas
@christina_petrikova viem zeby sa dostalo, ale kym mozem chcem sa tomu vyvarovat
ak nechceš aby v mš obedovalo dieťa - treba ho zobrať pred obedom domov.
Ved mas moznost ho na obed zobrat domov,ked vidis, ze nieco nie je ako chces ty.
@anonym_autor nevieš čo je pediater? ten schvaľuje jedálny lístok pre mš ktorá je v jeho obvode. potom neviem čo sa ti nepáči.
@deti95060810 tak toto som este nikde nikdy nepocula
@anonym_autor kus to uz prehanas...co je zle na sunke ci jogurte? Polotovar by nemali mat, u nas take nikdy nemali. Ale nejake kupovane "buchty" na olovrant ano. Zalezi ci je to skolka na dedine, ci v meste. Brat na dedine mali veru casto kupovane sladke pecivo ci kupovany zavin a pod. Tiez sa na to svagrina hnevala...ale 1 trieda skolka a malotriedka skola k tomu.
U nas v meste mali kvalitnu stravu, hoci tiez skoro kazdy den bolo nieco sladke...puding, ci obed sladky a pod. Ale prezili to vsetky nase 3 deti 😁
Ved mas moznost ho na obed zobrat domov,ked vidis, ze nieco nie je ako chces ty.
@gypsomilka ked maju nieco co sa mi nepaci, tak ani nejde do skolky. Ale toto nemozem robit do nekonecna.
Chcela som radu ako sa s tym zmierit ze proste bude jest aj nie zdrave veci.
Môžeš sa ozvať napr na plenárnom rodičovskom stretnutí, alebo osloviť riaditeľa a vyjadriť svoj názor, a uvidíš, čo ti povie, či je možnosť do budúcna, aby bol jedálniček zdravší.
Alebo druhá možnosť, deti ktoré majú intolerancie, si nosia vlastne jedlo každý deň, kazy chod, takže si myslím, že po dohode s riaditeľom by mohlo nosiť aj tvoje dieťa, ak teda máš čas jazdy deň pripravovať jedlo do škôlky.
Osobne si myslím, že nič sa mu nestane, keď si dá plnené guľky z polotovaru alebo na olovrant puding s detskými piškótami. Dôraz je na striedmosti a vyváženosti. Kazdy mame iné priority samozrejme.
@deti95060810 tak toto som este nikde nikdy nepocula
@anonym_autor no vidíš
tiež to mám od pediatra.
kamarátka to tiež na začiatku riešila, keďže tiež nedáva údeniny, sladké, kysnuté a podobne..
Potom si povedala , že doma , keď už ich vyzdvihne zo škôlky , školy im dá doma jesť stravu, na ktorú sú naučené decká
A ona nemala problém napr s týmto, keď bola šunka, zjedli len chleba, odložili šunku bokom, lebo prosto boli naučení z domu, že sa to neje
A dojedli sa doma stravy , ktorú sú naučení
Inak to nepôjde
Oželieť to , že to platiš
Mali diesatovniky, kde mali jedlo z domu, ktoré mama ráno nabalila a jedli poobede v družine , či v škôlke/škole
Keď mali buchty , tiež nejedli , lebo to doma nepoznali a vedeli , že také nemajú jesť
Keď mali ochutený jogurt, nabalila im obyčajný biely
A tak podobne
@anonym_autor kus to uz prehanas...co je zle na sunke ci jogurte? Polotovar by nemali mat, u nas take nikdy nemali. Ale nejake kupovane "buchty" na olovrant ano. Zalezi ci je to skolka na dedine, ci v meste. Brat na dedine mali veru casto kupovane sladke pecivo ci kupovany zavin a pod. Tiez sa na to svagrina hnevala...ale 1 trieda skolka a malotriedka skola k tomu.
U nas v meste mali kvalitnu stravu, hoci tiez skoro kazdy den bolo nieco sladke...puding, ci obed sladky a pod. Ale prezili to vsetky nase 3 deti 😁
@euka210 na sunke iba to ze obsahuje dusitan, urcite nekupuju kvalitnu sunku
Chapem ta, ja tiez nie som bohvie ako nadsena z toho co im davaju v skolke. Uz len na zapise dostal lizatko a keksi🙄
Ale vies co, energiu nemam na to, aby som mu este riesila nejaku speci stravu (akoze doma tiez nejdeme nejako 100% zdrave, skor sladke minimalizujem), tak som to nejako pobrala, ze takto to je a nic s tym neurobim. Nepotrebujem dalsiu starost uz k tym ostatnym. Som rada, ze je dieta najedene a to je hlavne. Neboj sa, ublizit mu to neublizi.
@anonym_autor si v rade rodičov a snažíš sa šíriť osvetu? Alebo daj dieťa do súkromnej škôlky
Jeden z dovodov preco mam aj druhe dieta v sukromnej skole …
@gypsomilka ked maju nieco co sa mi nepaci, tak ani nejde do skolky. Ale toto nemozem robit do nekonecna.
@anonym_autor vážne nedáš dieťa do škôlky a kolektívu kvôli… jogurtu? Šunke? Keď sa ti nepáči strava, môžeš skúsiť riešiť súkromnú kde cena bude odrážať aj kvalitu potravín.
@anonym_autor ako sa s tým zmieriť? No tvoje dieťa prišlo do veku, ked už nemôžeš mať všetko pod kontrolou, je to niekedy ťažké zmieriť sa s tým a pustiť kontrolu.. Rovnako ako nevieš ovplyvniť každú vetu, ktorú počuje, ma adresovanu....pomaha asi opýtať si sami seba, čo sa stane, keď zje guľky z polotovaru? Veľakrát človek zistí, že vlastne nič hrozné sa nestane.... Ak to sama nedávas, chod na psychoterapiu.... Mam pocit, že takto nadmerne obmedzujes svoje dieťa, keďže si veľmi fixovaná na zdravý životný štýl.
@anonym_autor vážne nedáš dieťa do škôlky a kolektívu kvôli… jogurtu? Šunke? Keď sa ti nepáči strava, môžeš skúsiť riešiť súkromnú kde cena bude odrážať aj kvalitu potravín.
@cyneric nenasla som sukromnu skolku kde by varili zdravo. Dokonca som hladala aj lesnu skolku a jedlo dovazali od inej skolky 🤦♀️ cele zle.

aký hnus.
jedálny lístok schvaľuje pediater. čo vlastne by si chcela pre dieťa?