Ako sa vyrovnať so stravou v škôlke?
Moje dieta nastupilo do skolky od septembra, a ja som sa nezmierila so stravou co im tam davaju.
Nejedlo doma ziadne kupovane sladkosti, ziadne pagace, plnene buchty z obchodu, lizatka, ovocne jogurty NIC. Dokonca ani sladeny caj nepilo.
A ked pozeram jedalny listok sa mi chce plakat. 😭
Nechcem ten hnus davat svojmu dietatu 😭
Preco takto v skolke funguju?
Chúďa dieťa, toto aby jedna matka robila, dieťa má jesť všetko, a varia normálne v škôlke su na to normy a schvaľovanie, s jedných guličiek neumrie, veď keď sa ti nepaci môže zvyšok dňa jesť tvoje dieťa klíčky, to naozaj nedopraješ dieťaťu šťastné detstvo strašne ľutujem to dieťa čo nemôže lízatko, keksíky a podobne, reálne ma zaujíma jedálniček tvojho dieťaťa za celý deň?
Deti, keď budú staršie sa k tej nezdravej potravine dostanu, aj keď sa na hlavu postavíš. Podobný pripad mám vo svojom blizskom okoli. Maminka cely živit rieši zdravy zivotny styl presne ako ty autorka. Žiadne soli, dusicnany e-čka a mlada slecna si nakupi v tescu cipsy, colu, sladkosyi od vymyslu sveta. Keď je maminka v praci večne je na begete alebo kebabe. Má 13 rokov stukovatenu pečeň a slušnú nadváhu. Moja dcera nemala nikdy nič zakazovane čo sa jedla tyka. Od jedneho roka som jej normalne sladila a solila, jedla vsetko čo aj my ostatny v rodine a predstav si koláce uplne ignoruje, ziadne sladke jedlo nedá do ust. Miluje paradajky, uhorky, salat ku vsetkemu. Čim to asi bude, neviem. Tvoje dieťa má nábeh na važne problemy v buducnosti. Celý život je dieťa sa stravovat mimo domacnost. Bude chodit do skolskej jedalni, pojdu do školy v prirode, na plavecky, na lyziarsky. Ako to budeš riešit. Jedine obmedzenie mojej dcery je mlieko ,kedže ho netoleruje.
@anna777115 nemusí to tak byť. Mám 14 a 12 ročné dieťa. Majú svoje vreckové, ktoré si môžu míňať na čo chcú. Neresť nejstarsieho je 100% horká čokoláda a pistácie
U dcéry sú to oriešky, slnečnica a tekvicové jadierka.
Zo sladených nápojov obaja pijú Rajec bylinku, dcéra materinu dúšku, syn strieda púpavy s rakytnikom. Nie som s tým 100% stotožnená, ale nezakazujem im to.
Ak správne vedieť dieťa k zdravej strave a dostatočne mu aj vysvetlis prečo to a to nie je vhodné a hlavne čo to v tele spôsobuje, dieťa nemá potrebu to jesť a piť.
Nevravím, že sme neriešili napríklad to, že si kúpili coca colu. Sami s manželom sme z toho ostali prekvapení. Ale syn nám povedal (mal už doma tri fľaše, ktoré neboli otvorené) že sa z neho spolužiaci smejú, že pije samé sprostosti. Normálne sme mu vysvetlili, že odhliadnuc od toho, že ten Rajec je neporovnateľne zdravší ako kola, tak zbytočne minul 5€, ktoré mohol použiť na niečo iné. A že pokiaľ iní rodičia sú v pohode s tým, že deti pijú energetaky, kolu, a kadejaké iné svinstvá, tak on bude zbytočne spolužiakom vysvetľovať rizika
@anna777115 nemusí to tak byť. Mám 14 a 12 ročné dieťa. Majú svoje vreckové, ktoré si môžu míňať na čo chcú. Neresť nejstarsieho je 100% horká čokoláda a pistácie
U dcéry sú to oriešky, slnečnica a tekvicové jadierka.
Zo sladených nápojov obaja pijú Rajec bylinku, dcéra materinu dúšku, syn strieda púpavy s rakytnikom. Nie som s tým 100% stotožnená, ale nezakazujem im to.
Ak správne vedieť dieťa k zdravej strave a dostatočne mu aj vysvetlis prečo to a to nie je vhodné a hlavne čo to v tele spôsobuje, dieťa nemá potrebu to jesť a piť.
Nevravím, že sme neriešili napríklad to, že si kúpili coca colu. Sami s manželom sme z toho ostali prekvapení. Ale syn nám povedal (mal už doma tri fľaše, ktoré neboli otvorené) že sa z neho spolužiaci smejú, že pije samé sprostosti. Normálne sme mu vysvetlili, že odhliadnuc od toho, že ten Rajec je neporovnateľne zdravší ako kola, tak zbytočne minul 5€, ktoré mohol použiť na niečo iné. A že pokiaľ iní rodičia sú v pohode s tým, že deti pijú energetaky, kolu, a kadejaké iné svinstvá, tak on bude zbytočne spolužiakom vysvetľovať rizika
@anonym_2b1c76 Dieťa a dieťa je rozdieĺ. Niektoremu dieťatu stači vysvetliť, zatiaĺ čo druhé musi same ochutnat a preskúmat.
@anonym_autor mne by takato strava tiez vadila a nie som eko bio raw, len sa snazim funkcne stravovat, nie na 100% ale snazim sa. To je ako davat kvalitny benzin do auta, nevidim na tom nic zle, prave naopak. Bud zmenis skolku alebo sa s tym musis zmierit a budes dufat, ze tvoje dieta si z domu do dospelosti odnesie zdrave stravovacie navyky.
@anonym_fc9937 praveze som nevedela, ze budu jest polotovary! myslela som si ze vsetko je robene priamo tam.
@anonym_autor Takže ty si fanatička zdravej stravy a ani ti len nenapadlo si pozrieť jedálny lístok v škôlke predtým, spýtať sa?Neviem čo napísať 😂
@anonym_69c4a9 samozrejme, že môžu dbať.. ale ak je v štátnej škôlke, tak denná strava pôjde na 6-7€ a som zvedavá, ktorý rodič si toto bude môcť dovoliť.. poznám škôlku, kde si rodičia odhlasovali lepšiu stravu, úhrady im stúpli o 100%, po pár mesiacoch sa rodičia začali búriť, lebo len na strave platili mesačne 120€.. ale tak zase nerobme vedu okolo jedného koliečka šunky alebo ovocného jogurtu, pripadne že raz za dva týždne sa kde-tu objaví nejaký pagáč (neverím, že je to častejšie).. keby uviedla, že od rana do poobedia 5 dni v týždni jedia polotovary, tak chapem.. koľko toho to dieťa reálne zje? Možno sa toho ani nedotkne, ale mamičky sú schopné kvôli tomu narobiť peklo v škôlke aj na internete.. však keď dbám na stravu a životný štýl dieťaťa, tak hľadám súkromné zariadenia.. snad naozaj nikto nečaká v štátnej škôlke ovocné šťavy a šaláty 2-3x do dňa..
@anonym_e44e1b necakam ovocne stavy a neviem co. ale cakam ze budu detom normalne varit napr namiesto spagiet s kecupom urobia cestoviny s rajcinovou omackou. Suhlasim, ze suma vyhradena na stravu v skolke je nizka. Zasluzila by si ovela vacsou dodaciu. Ale ked ani rodicom nevadi, co ich deti jedia, preco by to vedenie/mesto malo nieco menit, ze? A ze nie su peniaze - mozno keby sa neschvalovali dozivotne renty, atd aj by boli. A ze jedno koliesko sunky a jogurtu nikoho nezabije. No nezabije ale uvedomme si, ze dieta sa tam stravuje 5x zo 7 dni a mam tam 3 jedla za den. To nie je malo. Budujeme tym dietatu stravovacie nevyky.
@anonym_e44e1b necakam ovocne stavy a neviem co. ale cakam ze budu detom normalne varit napr namiesto spagiet s kecupom urobia cestoviny s rajcinovou omackou. Suhlasim, ze suma vyhradena na stravu v skolke je nizka. Zasluzila by si ovela vacsou dodaciu. Ale ked ani rodicom nevadi, co ich deti jedia, preco by to vedenie/mesto malo nieco menit, ze? A ze nie su peniaze - mozno keby sa neschvalovali dozivotne renty, atd aj by boli. A ze jedno koliesko sunky a jogurtu nikoho nezabije. No nezabije ale uvedomme si, ze dieta sa tam stravuje 5x zo 7 dni a mam tam 3 jedla za den. To nie je malo. Budujeme tym dietatu stravovacie nevyky.
@anonym_69c4a9 *navyky
@anonym_autor Tak v tvojom pripade si asi uz len zalozit vlastnu skolku so stravou podla tvojich predstav. Alebo aspon nejaku uzku skupinku deti ktorých rodicia tiez az tak velmi dbaju na kazdy hlt jedla svojich detí a tým budes chystat stravu ty. To by si mala presne ako chces ty. Lebo neverim, ze sa najde akakolvek skolka/skola kde aspon sem tam"nezhresia". Aj ked su neviem ako zdrave.
Tak si vybav u lekara, ze dieta nemoze z.nejakych dovodov.taku stravu a nos z domu.....
Tak si vybav u lekara, ze dieta nemoze z.nejakych dovodov.taku stravu a nos z domu.....
@snowflakenel Jasné 😂😂😂 Každý gastro jej to dá na počkanie 😂 Od pediatra nestačí.
Hlavne sa ukludni.. počkaj až bude mať 15 a kúpi si sami cestou do školy energetak a Snickers k tomu ( toto mi povie syn, že si kupujú stále spolužiaci)...šunka, jogurty či občas kúpené sladké pečivo mu neublíži
@anonym_d5a97d debata nie je 15r ale o 3r detoch... Aj alkohol budu zrejme pit ako dospely, tak ho dajme aj 10r detom, ved tak si ho neskor kupia
@anonym_autor autorka, vobec sa nemusis s na 💩 stravou v skolke zmierit. Ministerstvo skolstva vydava normy a receptury na skolske stravovanie, pozri si, porovnaj s vasim jedalnickom a upozornuj, ziadaj zmenu. Cez zriadovatela aj cez veducu skolskej jedalne. Vacsinou byva problem medzi stolickou a pocitacom, ale pri tabulkach, ktore podliezaju minimalku sa niet co cudovat.. v nasej skolke je strava fajn, maju vela strukovin, natierok, ceralie aj výživy, ovocie každý deň a na pitie čistá voda alebo nesladený čaj. To však neznamená, ze je to takto v kazdej skolke a podla mna vacsinou ti tu pisali maminy, ktore maju veducu v jedalni, ktorá robí jedálniček tak ako má.
Pozri si tie normy a kontroluj jedalnicek
https://www.minedu.sk/data/att/22b/31011.8ee564...
U nás som si všimla možno raz za týždeň dva polotovar vo forme buchticiek tiež alebo také čosi. Ale teda ja osobne toto neriešim. V škôlke mali vždy na olovrant chlebíky s nátierkou, tie dcére veľmi chutili, obedy také ako asi ako všade, ale bola som rada že sa tam naučila jesť (keďže nezje obed nič iné nebdue v škôlke). V.skole teraz je to o to lepšie keďže ranajky, desiatu, aj olovrant večeru má na starosti rodič, v škole je iba obed. Obmieňajú im podľa mňa veľmi dobre jedlá, ja som spokojná iba piatky majú sladké a z toho možno každý druhý týždeň aj to nie vždy nejaký polotovar. Dcéra je naučená piť nesladené vody, čaj iba s medom, a ani škôlka to nezmenila, nič sa nepokazilo , sirupy neznáša keď jej ponúknu na nasvteve. Miluje ovocie a zeleninu, takže som nemala žiadny problem jej dať na raňajky doma a po škôlke teraz už škole zase doma zjedla aj viac zeleniny a ovocia ako je norma pre dieťa 😃 ...takže za mňa sa absolútne nič nedeje keď zje niečo nezdravsie počas dňa, či aj tie sladkosti čo im dovolili v škôlke škole, či obed , vyvažíme si to doma. Do toho aj tancuje, chudučká je, všetko ok a hlavne vždy bola veľmi šťastná v kolektíve. Druhá vec je syn autista, kde má opustili všetky zásady super zdravej stravy akú mala dcéra do nástupu do škôlky, keďže niektoré dni odmietal jesť absolutne všetko a bolo jedno že je hladný, alebo si vybral jednu dve veci ktorý bol ochotný jesť. V škôlke mi je teraz srdečne jedno čo mali na obed, keď mi povedia že pekne papal som vďačná zato že je schopný zjesť obed a som spokojná že je šťastný a nakrmeny 😃
Toto je tak choré, nehnevajte sa na mňa. Študovala som ako diétna sestra, ešte aj väčšina diét podľa diagnóz majú dovolené sladké jedla. Všetkého veľa škodí, samozrejme, ale aj preháňať veľa škodí. Milujem tieto bio, eko, raw matky. Neumrie dieťa keď dostane jogurt alebo osladený čaj. Chcela by som vedieť, čo ste jedli vy v detstve alebo vaši rodičia, či tiež bolo také haló okolo toho…
@nicoletta98 neumrie ale naco sa ma sladit caj. ja sama nepijem sladeny caj. dieta ho nechce sladeny a pomaly som ju musela nutit pred nastupom do skolky aby taky caj vobec ochutnala, aby tam nebola cely den smadna. to vazne je toto ok? Ved cukru je aj tak dost v inom. naco ho este pchat, kde to netreba. A ano, ako deti sme pili sladene caje a hadajte co, vsetci do radu sme mali v detskom veku zubne kazy lebo sme mali v puse stale daco sladke. sa tu hned vsetky ohanate eko bio a neviem co. zasa hned z extremu do extremu. dieta ma aj cokoladu aj sladke ale vacsinu jedal ma mat normalnych (maso, priloha, nejaka zelenia atd) Nie procesovany polotovat so zbytocnym cukrom. uprimne, nerozumiem ako vam ako odbornikovi toto moze prist ok.
@nicoletta98 neumrie ale naco sa ma sladit caj. ja sama nepijem sladeny caj. dieta ho nechce sladeny a pomaly som ju musela nutit pred nastupom do skolky aby taky caj vobec ochutnala, aby tam nebola cely den smadna. to vazne je toto ok? Ved cukru je aj tak dost v inom. naco ho este pchat, kde to netreba. A ano, ako deti sme pili sladene caje a hadajte co, vsetci do radu sme mali v detskom veku zubne kazy lebo sme mali v puse stale daco sladke. sa tu hned vsetky ohanate eko bio a neviem co. zasa hned z extremu do extremu. dieta ma aj cokoladu aj sladke ale vacsinu jedal ma mat normalnych (maso, priloha, nejaka zelenia atd) Nie procesovany polotovat so zbytocnym cukrom. uprimne, nerozumiem ako vam ako odbornikovi toto moze prist ok.
@anonym_69c4a9 U nás v škôlke sa pije len nesladený.
@anonym_autor a cim svoje dieťa krmis doma?
@lenny307 jasné a do práce chodíme lebo nemáme čo iné na robote. Ja som nikdy brumika nekúpila. Moje deti ho mali raz keď ho dostali od niekoho a nechutil im.
Väčšina rodičov má deti v MŠ lebo musí. A v našej škôlke varia dobre ak zoberiem do úvahy koľko platíme.
A nie nedá sa platiť viac keďže to určilo mesto a meniť to nebudú.
V ZŠ varia oveľa horšie.
Pre autorku. Vždy máš možnosť dieťa dávať len doobeda alebo nájsť súkromnú MŠ a ešte je možnosť domáce vzdelávanie.
V zahraničí veľa MŠ či ZŠ ani obed nemá a ak áno tak nugetky a pizzu.
@anonym_69c4a9 U nás v škôlke sa pije len nesladený.
@anonym_fc9937nie je skolka ako skolka. niekde su tie jedalnicky ozaj pekne zostavene este aj s ohladom na ceny. Niekde je to ale naozaj otrasne. Nie vsetky mamicky si vsak mozu dovolit vozit dieta neviem kam do inej skolky prip. tam ani nemusia mat miesto alebo si dovolit platit sukromnu. My sme sa preto rozhodli pre sukromnu (a nie nejedia tam bio eko raw klicky ale v podstate normalnu stravu). Nastastie nam to ako tak vychadza. Ale nie kazdemu to vyjde a to dieta preto musi jest chutovky ako cestoviny s grankom? co mu toto jedlo da? chapem rozcarovanie autorky, ak zrovna natrafila na takuto skolku. nie je ich malo
To dieťa má dosť čo robiť z toho že chodí do škôlky je to veľký skok v živote tak prečo komblikujes jej ten život ešte viac 🤷keď príde domov jej daj pokojne čo uznávas
@lenny307 jasné a do práce chodíme lebo nemáme čo iné na robote. Ja som nikdy brumika nekúpila. Moje deti ho mali raz keď ho dostali od niekoho a nechutil im.
Väčšina rodičov má deti v MŠ lebo musí. A v našej škôlke varia dobre ak zoberiem do úvahy koľko platíme.
A nie nedá sa platiť viac keďže to určilo mesto a meniť to nebudú.
V ZŠ varia oveľa horšie.
Pre autorku. Vždy máš možnosť dieťa dávať len doobeda alebo nájsť súkromnú MŠ a ešte je možnosť domáce vzdelávanie.
V zahraničí veľa MŠ či ZŠ ani obed nemá a ak áno tak nugetky a pizzu.
@bosorkabb ze je niekde nieco horsie, neznamena to, ze sa nemame snazit sa aj tak zlepsovat. ci aj dietatu poviete, ked dostane 3, ze v poho, ostani mali aj 4 a 5, tak kludne mozes nosit aj tie 5?
@anonym_autor
Ako hovorí stará múdrosť, najlepšia je zlatá stredná cesta. Žiadne výkyvy na jednu alebo druhú stranu. Žiadne extrémy. Všetko s mierou. Dieťa v tom veku už ochutnáva všetko, netreba, mu zakazovať ani nútiť, lebo neskôr môže mať vďaka tomu poruchy príjmu potravy. A o pár rokov budeš riešiť túto tému.
To dieťa má dosť čo robiť z toho že chodí do škôlky je to veľký skok v živote tak prečo komblikujes jej ten život ešte viac 🤷keď príde domov jej daj pokojne čo uznávas
@anonym_2d18bc hm, o to som sa snazila. ze jej budem pred nastupom varit podobne jedla ako maju v skolke ale dietatu, co je naucene na obed pekne papat zeleninu, maso som mala servirovat cestoviny s tavenym syrom, grankom a neviem cim. no to som ozaj nedala. Aj teraz ked maju sladky olovrant, jej to nechuti a nezje to. keby mala taky obed, je cely den hladna.
@bosorkabb ze je niekde nieco horsie, neznamena to, ze sa nemame snazit sa aj tak zlepsovat. ci aj dietatu poviete, ked dostane 3, ze v poho, ostani mali aj 4 a 5, tak kludne mozes nosit aj tie 5?
@anonym_69c4a9 čo mám zlepšovať v MŠ keď som spokojná? Varia dobre,denne majú ovocie, na výber čistú vodu vždy k tomu nesladeny čaj a občas mlieko. Mávajú bežne aj šaláty podľa sezóny.
V ZŠ sa to riešilo a nič sa nevyriešilo.
Ak dieťa dostane 3 svet sa nezrúti. Vie si známku opraviť. Ale sú deti ktoré proste budú mať 3 aj 4 lebo sa môžu snažiť koľko chcú a kapacita ich mozgu na viac nemá. A nie sú preto horšie. Proste každý je iný a svoje deti učím že nemajú ľudí škatuľkovat.
Pre mňa je dôležité či je človek dobrý alebo zlý nie to akú má známku v škole.
@anonym_69c4a9 čo mám zlepšovať v MŠ keď som spokojná? Varia dobre,denne majú ovocie, na výber čistú vodu vždy k tomu nesladeny čaj a občas mlieko. Mávajú bežne aj šaláty podľa sezóny.
V ZŠ sa to riešilo a nič sa nevyriešilo.
Ak dieťa dostane 3 svet sa nezrúti. Vie si známku opraviť. Ale sú deti ktoré proste budú mať 3 aj 4 lebo sa môžu snažiť koľko chcú a kapacita ich mozgu na viac nemá. A nie sú preto horšie. Proste každý je iný a svoje deti učím že nemajú ľudí škatuľkovat.
Pre mňa je dôležité či je človek dobrý alebo zlý nie to akú má známku v škole.
@bosorkabb neslo tu vobec o znamku. ten priklad bol o tom, ze ak ma dieta naviac nepoviete mu, ze mus taci 5.
@snowflakenel Jasné 😂😂😂 Každý gastro jej to dá na počkanie 😂 Od pediatra nestačí.
@anonym_fc9937 ale......da sa to.
@anonym_2d18bc hm, o to som sa snazila. ze jej budem pred nastupom varit podobne jedla ako maju v skolke ale dietatu, co je naucene na obed pekne papat zeleninu, maso som mala servirovat cestoviny s tavenym syrom, grankom a neviem cim. no to som ozaj nedala. Aj teraz ked maju sladky olovrant, jej to nechuti a nezje to. keby mala taky obed, je cely den hladna.
@anonym_69c4a9 ja som úplne nesúhlasím stou stravou ale dcére som to povedať nemohla takže som držala stránku im aby v škôlke jedla porozprával som sa snou vysvetlila som jej že aspoň trocha musí zjesť aby nebola hladná každý deň sa pýtam či jedla či nebol s nie im problém a to už koľko zje je mi jedno domov príde napapa sa poriadne toho čo jej ja uvarím.
@anonym_69c4a9 ten kúsok cukru, čo je v tom veľkom hrnci, kde sa väčšinou varí čaj je naozaj zanedbateľný. Treba dbať poriadne na ústnu a dentálnu hygienu a nebudú kazy.. 😉 a to pijem sladké vody často
@anonym_69c4a9 ten kúsok cukru, čo je v tom veľkom hrnci, kde sa väčšinou varí čaj je naozaj zanedbateľný. Treba dbať poriadne na ústnu a dentálnu hygienu a nebudú kazy.. 😉 a to pijem sladké vody často
@nicoletta98 otazka je ale naco tam je? je tam uplne zbytocny. v inej teme sa obuli do matky, ked sa stazovala, ze dceru verejne v skole vazili, ze ved vie, ze je obezna, tak co sa hanbi. a ze verejne jej ucitel okomentoval vahu, ze a co, ved nema byt tucna. A potom tu citam ako je kazdemu jedno, ze uz od 3r pchame do deti zbytocny cukor, ze ved je to len trocha. naco si vytvarat takyto navyk.
Pri prvom dietati som bola presne ako ty, dbala na zdravu stravu, ziadne sladkosti, vybrala sukromnu skolku kde mali za mna vhodnu stravu. Hadala sa s babkami ze jej strcili sladkost ked sme prisli k nim, (oni k nam).Teraz mam doma 12 r dievca v predpubertalnom veku, ktore si nahradza vsetko zameskane, kupi si v skolskom automate co chce, kamaratky si kupuju sladke tak aj ona, ovocie zje vynimocne. Jej najoblubenejsie jedlo su dukatove buchticky… mozem dusu vyplut, prosit, ziadat, vyhrazat sa, ide si svoje. Jedine co jej ostalo ze odmieta sladene napoje a chce len cistu vodu. Rada znela tak jej nedavaj peniaze a nebude kupovat hluposti, haha, 12 rocna s partiou kamaratok sa vynajde… mam doma aj skolkara, ten zje vsetko a ma mieru v sladkom a nezdravom, vypyta si skor jablko ako lizanku, pripisujem to tomu ze nebol obmedzovany, v skolke ho chvalia ako krasne je, nevymysla. Uvedom si ze nemozes mat v zivote svojho dietata vsetko pod kontrolou. A akosi neverim ze ta strava v skolke je taka hrozna, moje 2. dieta chodi do štatnej MS a teda ovocia, zeleniny maju dost. Sladkosti ziadne, skor to donesu rodicia inych deti ked ma dieta sviatok, najzabavnejsie je na tom to, ze su to zvacsa ti rodicia ktori najviac baziruju na strave … A ako sa zmierit s tym? Mas moznost, zmenit skolku, alebo nedat dieta do MS. A mozno dopadnes o par rokov ako ja so starsou dcerou.

@snowflakenel Preto sa pýtam autorky diskusie. Ak jej záleží na strave a to je jej hlavné kritérium, tak nech sa páči. Odsledujem škôlky v celom okrese, kraji a teda vozím dieťa tam, kde jej kritériá splnia. Keď nie, dieťa nech si nechá doma. Vedela do čoho ide a teraz tu vykrikuje.
@anonym_fc9937 praveze som nevedela, ze budu jest polotovary! myslela som si ze vsetko je robene priamo tam.