icon

Ako si poradiť s nezvládnuteľným 3-ročným dieťaťom?

28. nov 2024

Ahojte dcéra ma 3 roky a je nezvládnuteľná. Neposlucha absolútne, na wcko nechce chodiť žiadnym spôsobom sa nedá naučiť ani na šerbel a v obchode extrém. Uteká zhadzuje veci z regálov reve hocikde na ruky chce ísť musíme ju na rukách po obchode nosiť robí všade škandály. Jesť nechce sama, neskutočne si vyberá čo zje, pri obliekaní reve ako keby ju bili.. a podobne veci. Máte niekto doma podobne dieťa? Ako to zvládate?

ivangeline
28. nov 2024

Nemám. By som bola ako ona… ;D to ozaj zaberá.

13uzivatelka11
28. nov 2024

@ivangeline ako vieš že to zaberá, keď nemáš také dieťa? Vieš si predstaviť dospelú zenu ako sa hádže o zem v obchode? Ved deti sa učia aj tým, že napodobnuju nás, ako ma pomôcť, keď bude dieťa vidieť, že aj ten dospelý sa tak správa?

vilma7
28. nov 2024

A takto sa správa stále? Lebo toto si neviem ani len predstaviť, určite by som to riešila s odborníkmi...lebo mne to ozaj normálne nepripadá.

pribinak
28. nov 2024

Nemám. Ja som toto synovi jednoducho nedovolila. Nehovorím tiež vedel robiť cirkus, ale proste zastavovali sme to hneď v začiatkoch

Proste sme ho učili že každá akcia vyvoláva reakciu. Nechceš jesť? Ok, ale potom budeš čakať až na ďalšie jedlo a žiadne mlsky medzi tým
Zhadzuje veci v obchode? Tak asi by išla dobrá na zadok

Tu je otázka či viete dieťaťu zadať hranice? Či aj keď poviete obaja nie, tak si za tým aj stojíte? Či ste jednotní?
Či slečna dostane aj trest?

evahunkova15
28. nov 2024

No ako povedala @vilma7 taktiež by som to riešila s odborníkmi… ja by som povedala že to vyzerá na rysi autizmu.mame doma jedného chlapčeka no už ma 9 tak je to ooo maaalicko lepsie no bol taky isty ako to tu opisuješ

ivangeline
28. nov 2024

@13uzivatelka11 … lebo sa občas také situácie vyskytnú ale moje deti nie sú nezvládnutelné a hranice určujem ja s mužom. Minimálne to vtedy tie deti zarazí. :D

kikush182329
28. nov 2024

Mam, dvojicky. Uz je to lepsie, maju 3,5. Ale bolo to presne ako pises, u oboch. Najviac pomohlo ked som bola vytrvala a razna, ale nie krik, zufalost ci hnev. Pokoj budhistickeho mniha a bude ako som povedala. Mohli sa mi metat pri obliekani, vrieskat, kopat. Ja som s pokojom a kludom pokracovala. Potom to vzdali a prestali tak vzdorovat.

loliki
28. nov 2024

@kikush182329 Ako si dokázala pokračovať kľudom a pokojom? Ja to neviem. Ja sa rozčuľujem. ☹

tiika
28. nov 2024

Určite to máte teraz ťažké. Možno ste samy zaskočení momentálnou situáciou, kam to až môže zájsť.
Asi veľmi chcete, aby ste ona a vy boli spokojní a šťastní. Ide o to, či to, čo robite, robite pretože samy chcete, alebo máte pocit, že to musíte? Pretože naozaj nič nemusíte. O tom, čo urobíte rozhodnete napokon vždy len vy, nie dcerka. Ona mimochodom prejavuje úplne bezne správanie v tomto veku.

Uvedom si, že každý tlak vyvoláva protitlak. A potom už začína boj - kto z koho.
Niektoré veci by som preto nechala viac na ňu, nech sama získa skúsenosť a pochopi zmysel. Môže byt aj dočasne smutná, frustrovana, no patrí to k tomu. Radsej sa zmierim pár krát s tým, že pôjde v pyžame, bez bundy, topánok (zbaľ ich so sebou), než sa s nou 100x naťahovať.
Nechce jesť, nemusí. Dostane neskôr, ale to iste prip.o com ty sama rozhodneš. Jej priebercivost iba podporujete, ak sa jej snažíte zo všetkých síl vyhovieť.

A rovnako si postupne budujte hranice a určujte pravidla. Každá situácia sa môže stať, no nemala by sa opakovať.
To nakupovanie je pre deti celkovo náročné. Skôr ako ju za to trestať, hnevať sa na ňu, to vymyslite inak. Dôležité je, aby nebola unavená, hladná.
V obchode jej môžeš nachystat zoznam veci a nech pomáha hľadať a dávať do košíka. Zacne vystrájať, pôjde do vozíka, nepomôže to, pojdete von alebo celkom preč.

susitko
28. nov 2024

toto doverne poznam.ale nejako som sa naucila udrzat sa v klude.v nasom pridade su to diagnozy.ale chapem ako sa citis.je to fyzicky a psychicky narocne.vsak skus navstivit psychloga alebo zacni navstevovat pedagogicko psychologicku poradnu.a uvidis.nic za to nedas.

maxik24
28. nov 2024

@pribinak absolutne suhlasim, chybaju akekolvek hranice.
@autorka, cize dcerka tak 2 roky nechce sama jest, miesto podpory ju celu tu dobu krmite, ale prekaza to az teraz? 3r miesto usmernovania v spravani nosit na rukach, aby sa nespravala ako zvieratko? Ani jedno dieta som na rukach nenosila v cerstvych 2r, nie este v 3. Hranice a doslednu vychovu treba zacat riesit od malickeho batoliatka, potom by naozaj toto vsetko sa na vas nezosypalo.

Neposlucha, lebo vie, ze nemusi. Len raz by zhodila veci z regalu. Nie ze vam to robi vzdy. Zacne kricat, berete na ruky. Velmi dobre vie, co zabera. Plus tym, ze ty si nastavena, ze je nezvladnutelna, hadzes vinu na nu. Ale dieta je take, ake je vedene, ake ma hranice, resp ake nema hranice.

Plus je mozne 3r dieta vziat uz aj na diagnostiku, moze mat realne problem, napriklad PAS. Ale spravnym pristupom sa da pracovat aj s takymito detmi, nebola by nezvladnutelna v kompletne vsetkom. Ako je na tom s recou, porozumenim?

A skus si odpovedat, ako si ja tom ty s nastavovanim hranic, ich dodrziavanim, nastavovanim pravidiel, ich dodrziavanim. Trpezlivostou. Toto ako prve plus verim, ze ma denny spanok, nepozera do mobilu (vobec) a neje sladkosti. Toto a tvoje nastavenie je zaklad, a ak zlyha toto, tak smer diagnostika 🙏

terezkaarthuramax
28. nov 2024

Moze to byt autistka. Ja o takychto detoch vela citam a aj ja sama mam tie rysy