icon

Ako správne podať prihlášku do 1. ročníka?

27. jan 2025

Ahojte, staršie dieťa je predškolákom a budeme teda podávať prihlášku na Zš. Prosím vás, budem za blbú, ale v Mš nám ešte žiadne info nedávali a keďže netuším ako to chodí, tak sa opýtam 🙈
Vybrali sme si školu, ktorú máme blízko, ale nie je spádová. Je ťažké sa na tú školu dostať, ale inde ani neplánujem dávať prihlášku. Čakám, že škola ohlási termín DOD a pôjdeme.. pozerám stránku školy a zatiaľ žiadne info. Kedy zvyknú byť DOD?
No a k veci.. logicky, až po DOD sa podávajú prihlášky do 1. ročníka Zš, niekedy v marci alebo v apríli? Mám edupage a je tam kolónka, že moje prihlášky na Zš, ale prihlášku môžem vypísať aj ručne a odoslať poštou, však? Prípadne zaniesť osobne? Kedy sa odosielajú prihlášky tento rok? Všetky školy majú nejaký spoločný termín? No a škola mi spätne odošle poštou odpoveď či je prijatý alebo nie? Alebo mi len odošle pozvánku na zápis s tým, že to ešte neznamená, že je prijatý, ale na zápise ho budú ešte "skúšať" a na konci zápisu mi osobne oznámia či je prijatý? Vôbec neviem aký je postup a ako to funguje, tak sa pre istotu pýtam 🙈 Je to prvé dieťa, ktoré ide do školy a ja mám už normálne stresy či niečo neprepasnem 😂🙈
A ešte, prosím, ako je to s tým potvrdením od psychologičky, ktorá nám má v Mš vystaviť potvrdenie, že je schopný ísť do školy? Prikladám ho k prihláške alebo ho treba priniesť na zápis?
Vopred ďakujem ochotnej duši, ktorá mi ten postup ozrejmí 🙈😃🙏🏼

kacena4
27. jan 2025

zapis do skoly je fyzicky za pritomnosti dietata a oboch rodicov, DOD nebyva na kazdej skole. musis sledovat stranku skoly nie skolky tak su potrebne info malo by to byt v 1/2 aprila. (zapis) prihlaska sa podava elektronicky alebo osobne v skole, odporucam ist na zapis aj do inej skoly lebo ak vas nevezmu budeme musiet dodatocne ist na spadovu kde vas prijmu urcite

barka1
27. jan 2025

Este doplním, že rozhodnutie o prijati alebo neprijati sa určite nedozviete v den zápisu, pokial to teda nie je jediná dedinska škola, kde vezmu vsetky deti. A ak nie ste spadovi, zajdite aj do spádovej školy na zápis.

zuzanaete
27. jan 2025

@kacena4 Ak nepojdu na riadny zapis do spadovej skoly, tak ta ich dodatocne nemusi prijat, ak naplni kapacitu z deti, co boli na riadnom termine.

zuzanaete
27. jan 2025

Ak nemate istotu, ze vas dana skola prijme, tak urcite dajte prihlasku aj na spadovu skolu. Ak budete mat potvrdenie o prijati do vami vybranej skoly, tak len oznamite spadovej, ze tam nenastupi. Terminy si treba odsledovat. Ale teda postupnost je prihlaska, zapis a potom cakanie na rozhodnutie o prijati/neprijati. Ak maju skoly dod, tak tam chodte. Dieta si obzrie triedy a zapis bude menej stresujuci. Rovno sa tam mozete informovat o sanci na prijatie.

zuzanaete
27. jan 2025

A este potvrdenie o psychologa nie je potrebne. Nie vsetci predskolaci absolvuju depistaz. U nas len vytipovali par deti alebo na ziadost rodicov. Potvrdenia od odbornikov treba v pripade odkladu alebo predcasneho zaskolenia.

autor
27. jan 2025

@zuzanaete prosím ťa a na ten zápis dostanem pozvánku? Nemôže sa stať, že pošlem prihlášku a nikto sa mi neozve??
Inak to potvrdenie od psychológa.. u nás robia depistáž všetkým predškolakom a povedali nám, že ho musia mať 🙄 Takže k prihláške ho nemusím priložiť? Iba ak by to škola žiadala?
Jemine už mám stresy ešte väčšie ako som mala🙈 Do spádovej ho dať nechcem a okrem tejto, na ktorú ho chcem dať, tu inú poblizku nemáme🤦🏼‍♀️

zuzanaete
27. jan 2025

S tym vyjadrenim z depistaze si to teda prever. My sme posledny zapis riesili pred 2 rokmi. Tak mohlo sa nieco zmenit. Pozvanku na zapis necakaj. Mozno pride informacny email. Vsetky terminy si sleduj na stranke skoly.

pe_mi
27. jan 2025

Ahoj, školská zrelosť nie je určite povinná.
DOD býva niekedy v príbehu februára, zápisy okolo druhej polovice apríla, začiatkom mája.a vyjadrenie, či prijali alebo neprijali musí prísť do 15.6.2025.
Prihlášku môžeš vypísať aj ručne ,ale osobne si myslím, že je lepšie elektronicky, lebo vás už budú evidovať.
Ja si osobne myslím,že na edupage musíte mať už vyhodený manuál ,ako postupovať, DOD termíny a podobne..
My máme už informácie od začiatku januára a na elektronickú prihlášku do 1.ročnika nás dnes riaditeľ na edupage vyzval dnes.

januska12323
27. jan 2025

Sleduj školskú stránku nie škôlkarsku, tie riešia zápisy na MŠ. Podáš prihlášku, prídeš na zápis a potom príde vyjadrenie. Ak je ťažké sa na ňu dostať a nie je vaša spadova radšej podaj aj inde, ak neprijmu na túto budeš mať zbytočné stresy čo potom. Neviem o tom, že by bola depistaz povinná zatiaľ.

zuzinabila
28. jan 2025

Vsetko uz asi bolo povedane. Ja len k tomu podaniu prihlasky...skola,kde chodili moje deti vyzadovala podanie prihlasky osobne u riaditelky.tam bolo velke sito pri vybere,takze to preverovanie rodicov uz pri podani prihlasky sme brali ako 1.kolo 🙂osobne sa pytala preco ich skola a take otazky,ktore nenapadne viedli k tomu viac rodica spoznat..

mon8060
29. jan 2025

Takto..máš strašne veľa otázok.ale nikto ti tu na nej nevie odpovedať lebo každá škola to má inak. Nikto ti pozvánku na zápis nepošle, väčšinou sa prihláška podáva elektronicky.DOD nemusia mať ale môžu. Môžu tam mať aj prijímačky. Prihlášku aj na spádovú školu si treba dať tak či tak. Ja mám prváčika, išli sme na školu ktorá pre nás nie je spadova. Zápis trval asi hodinu. Bol pohovor s rodičmi plus vypísanie nejakých formulárov a dieťa bolo zatiaľ vedľa v triede samé bez prítomnosti rodiča asi pol hodinu s ucitelkami. U nás si teda čítali rozprávku, z toho mu dávali nejaké otázky, mal sa predstaviť, povedať niečo o svojej rodine, potom ho aj niečo skúšali, nepovedal, neviem čo, na konci si mal napísať svoje meno na tabuľu. Výsledok o prijatí sme mali o mesiac ale neoficiálne sme ho vedeli už v ten deň.