icon

Ako upokojiť dieťa bez bitky?

20. júl 2024

Ahojte. Na úvod poviem, že dočasne bývame u rodičov, ktorí chcú svoj kľud a celkovo netolerujú prílišný hluk, tiež často v dome niekto spí. Syn (4roky) je skvelé dieťa, introvert, vonku, v škôlke poslušný. Dá sa s ním väčšinou dohodnúť, ale teraz začal šialené škriekať hocikedy, len tak, často bez zjavnej príčiny. Väčšinou je to keď sa teší alebo možno chce zaujať, neviem. Snažím sa deťom venovať, robiť im aspoň nejaký program. Lenže práve pri tomto nič nepomáha. Dohováram aj vysvetľujem, že niekto spí a nemôže kričať, alebo, že nás z toho bolia uši. Problém je, že ho nemám kam poslať preč, keď vrieska, lebo v našej izbe väčšinou spí muž po nočnej a ostatné miestnosti okrem spálne rodičov sú spoločné priestory. Snažím sa z nevhodného správania dieťaťa vyvodzovať dôsledky a nastavovať hranice, ale poprebovala by som poradiť od skúsenejších mamičiek, aký logický dôsledok má mať jeho vrieskanie, keď ho nemám kam inde poslať, aby ho nebolo počuť. Prosím, nepíšte, aby som mu capla, deti nebijem, ani nebudem. Viem, že to nie je ľahká bytová situácia, preto som zatiaľ neprišla na to, ako to vrieskanie obmedziť, aby nerušilo ostatných.

Strana
z2
angel993
22. júl 2024

Chápem že to nie je ľahká situácia, ale skús sa porozprávať so starými rodičmi, aby mu venovali viac pozitívnej pozornosti. A keď bude dieťa kričať, nech na neho nekričia naspäť, lebo vlastne robia to isté čo dieťa a zároveň jemu to zakazujú robiť. A dieťa má pozornosť, hoci negatívnu, ale má ju.
Ja som sa s mojím otcom dohodla, že keď mu bude vadiť čo moje deti robia a nevie im to pekne povedať (tiež iba kričal), tak nech to povie mne, ja to deťom pekne vysvetlím. Trvalo to dlho, ale už asi rok takto fungujeme a deti majú starého otca veľmi radi, odkedy na nich nekriči. A zároveň nerobia veci, ktoré mu vadili.

30katrusa40
22. júl 2024

Možno mu len vadí ako bývate . Ako vychádza so starými rodičmi ? Nerobí im to schvalne že ho upozorňovali aby bol ticho tak on na just robí prieky. Koľko máš deti ? Ak máš aj mladšie možno chce ozaj upútať pozornosť. Alebo diagnóza disfazia nebola úplne správna. Skúste po čase ste rediagnostiku. Mne toto robí malý tiez má autizmus. Alebo je ešte možnosť že malý pre preťažený pri pozeraní rozprávok je to nan veľa vnemov a takto vypúšťa paru.

dominikamacakova
22. júl 2024

@sisska96 a tebe šup hlavu do hajzlovej misy

dominikamacakova
22. júl 2024

Podľa mňa je to iba obdobie

autor
23. júl 2024

@30katrusa40 so starými rodičmi vychadza celkom dobre. No, len oni majú iný štýl výchovy, ten klasický. Autizmus hneď zamietli, keď sme boli na vyšetrení, okrem rozprávania nemal žiadny iný príznak a vzišla z toho tá dysfázia. Mladší má 2 roky, ale robiť to začal až teraz. Napadlo mi, či, keď už bol zvyknutý na škôlku, kde stále mal nejaký program, či mu to nechýba a rovesníci. Lebo pri mladšom ja nemám toľko času sa mu venovať, aj keď sa snažím im vymýšľať program.

janage
23. júl 2024

A skúšala si presmerovať inam? Napr. tučný vankúš a nech búcha takou silou akou by chcel kričať. Alebo takú tu penovu tichu loptičku nech hádže o stenu alebo trhať papier na úplne malinke kúsky. Tzn. Kričí sa vonku, vo vnútri sa ventiluje inak, berie sa ohľad na ostatnych

sisska96
23. júl 2024
dominikamacakova
23. júl 2024

@sisska96 jediná krava si tu ty a keby som ťa videla ako dieťaťu prskneš pohár vody do tváre tak by ti tam tá hlava skončila 🙂

30katrusa40
23. júl 2024

No ak to začalo cez prázdniny až tak to môže byť tým že sa skrátka nudí

sisska96
23. júl 2024
Strana
z2