icon

Ako utíšiť deti v škôlke?

rinsh
25. máj 2021

Obraciam sa skôr na skúsené učiteľky z materských škôl, ale beriem všetko.
Som začínajúca učiteľka a v triede mám 26 detí. Musím povedať, že sú doslova divokí. Mám tam aj niektoré deti ktoré sa posunuli o ročník vyššie. Zo začiatku boli tichí a kľudní. No teraz sú divoké ako ostatné deti.
Sedenie na treste nepomáha. Nedokážu byť ticho ani keď im zapnem rozprávku. Dokonca ani sa nenajedia bez napomínania aby sa utíšili.
Prekrikovať ich veľmi nemá zmysel lebo len o hlas prídem (nie že by som to neskúšala).
Nechcem zázraky len nejakú radu aby som sa tam nezbláznila.

Strana
z2
janedoe
25. máj 2021

Ja teda mam tiez len skusenosti z praxe zo skoly. Ale v skolke sme fungovali s pesnickami (to mi poradili ucitelky). Ked bol hluk a nevedela som deti utisit, tak som zacala spievat. Deti sa postupne pridavali a potom som im vedela povedat co chcem, alebo sa utisili. Na zakladnej skole, ked sa prekrikovali, tak som prestala rozpravat a len zdvihla ruku a deti boli naucene, ze ked si ma vsimli, tak zdvihli tiez ruku a prestali rozpravat. Kazdeho, kto si ma vsimol, som pochvalila. Ale tak to su rady 20 rokov stare 🙈 Teraz by ma asi odignorovali.

mimka11111
25. máj 2021

@petulda333 nie som učiteľka,ale syn mi do škôlky chodí....zatiaľ slepá nie som

petulda333
25. máj 2021

@mimka11111 a to si tam s nim cely den, ze vies co robi? Zasnem

silceb
25. máj 2021

Učila som chvíľku v ŠKD a potom som mala triedu prvákov a druhákov. Hlavne v tom ŠKD to bol des. A problém ten istý. Je to začiatok učenia. Musíš len vyskúšať viac variant a zistíš čo platí a čo vyhovuje Vám i deťom. Tiež som nastúpila počas roka k divokej triede.
Zo začiatku zabralo zbieranie bodov. Za úplne maličkosti. Potom zas píšťalka. Veľmi rýchlo som pochopila že krik nie je tá správna cesta.No najefektivnejsie bolo! A to má naučila jedna kolegyňa a fungovalo mi to na každú skupinku deti. Vyskúšajte, deťom sa to páči:
Keď bol veľký ruch, zdvihla som vystretú jednu ruku hore s ukazovákom a potom som si dala prst na ruku (ako keď ukazujete pssst). Deťom som povedala že keď toto gesto urobím, bez slov, tak kto to prvý uvidí, zopakuje ho po mne. Posledný kto to urobí, dostane “trest”, napr ja neviem 2 drepy alebo úplnú blbosť. Budete vidieť, aká vlna sa u deti vytvorí. Deti sú neuveriteľne súťaživé. A zo začiatku sme to mali ako hru na rýchlosť. Veľmi rýchlo sa to naučili a neomrzeli ich to.
Neviem či som to napísala zrozumiteľne. Snáď áno. Veľa trpezlivosti😊

zuzudrnda
25. máj 2021

Ahoj, to ma mrzi, ale prekrikovanie deti vzdy vedie este k vacsiemu hluku. Moj postreh. Pistalku by som nepouzivala. Kolko maju rokov? A preco ich mas 26? To je velmi vela. Prave dnes mi riaditelka v skolke povedala, ze u nich max je 21. 24 je hygienicka norma a pre nich nadstav. Deti musia mat rezim a pravidla, mozno si ich v rannom kruhu na zaciatku prejst (neskacu si do reci, ak niekto place, zabava konci, neberu si hracku, kym sa s nou ine dieta nedohra, ak maju konflikt, ucit ich prejavit emociu slusne). Inak ranne kruhy s basnickami su velmi fajn. Samozrejme musia byt na dobrovolnej baze. Kazde dietatko moze zaspievat svoju oblubenu pesnicku. Pravidla mozu byt kreslene, spoluvytvorene. Neprekrikujem sa, zdvihnem ruku - slniecko. Urcite by som zvazila aj aktivity na utisenie. Urobit si dokladnu programovu pripravu na kazdy den. Pri pedagogickom minime som robila prax a priprava mi trvala aj 6h, niekedy este viac, niekedy menej. Samozrejme potom sa daju aktivity pouzivat a jemne obmienat, ale zaklad uz mas. Treba sa pozriet aj po materialoch od neziskovych organizacii ako napr. DAPHNE. Maju krasne metodiky, ktore vedia deti zaujat. Ak si z BA a okolia, vedia medzi deticky prist. A chodit vela von, badat, objavovat, robit projekty - je ich kopec aj pre MS. No a nakoniec veeela trpezlivosti. Su to deti, my sme neboli ini. Predvadzaju sa, tesia, nechaju sa uniest hrou. Ale za mna klobuk dolu pred kazdou trpezlivou, laskavou a tvorivou pani ucitelkou v MS 🙂

silceb
25. máj 2021

A už som si úplne spomenula😁 (3,5 roka na materskej maže pamat😅)

1 ruku sme mali stále zvinutí hore a druhu ruku sme mali na ústach. Tak ostali vlastne automaticky stať a ticho🙂

sofiella
25. máj 2021

@mimka11111 stavím sa, ze ty si presne ten typ rodiča, ktorý ma najviac pripomienok k skolke, vsetko negatívne dava za vinu skolke, vsetko zle sa syn naučil v skolke,... ale je tam od rána do večera, nahlásený na všetky sviatky- sluzby a v piatok plačeš ze začína vikend...poznáme
A ak naozaj vidis ucitelky sedieť na mobile , tak im to rovno povedz, ze sa majú venovať detom a nie cumiet do mobilov. Alebo chod rovno za vedenim

elizabet173
25. máj 2021

@mimka11111 nie som zdravotna sestra, ale k lekárovi chodím, no nedovolila by som si hodnotiť prácu tej zdravotnej sestry

elizita
25. máj 2021

@petulda333 ono to casto nie je az tak daleko od reality v niektorych pripadoch.. mne sama 6r dcera opomenula mimochodom, ze Kika "ucitelka" stale cumi do mobilu...

petulda333
26. máj 2021

@elizita tak, ze to robi jedna z neviem kolkych, este neznamena, ze vsetky. Nase ucitelky ani mobil svoj nemaju pri sebe. Len firemny, staru tehlu a tablet cez ktory davaju info a foto na net. Inak sa detom venuju perfektne

mimka11111
26. máj 2021

@sofiella moja zlatá,ty nemáš ani len šajnu o Tom,ako chodí môj syn do škôlky a či je tam vôbec celý deň a ubezpečujem ťa, že nie som typ rodiča,ktorý za všetko viní škôlku.....isté veci sa mi však nepáčia,a nie som jediná a áno,keď sa mi niečo nepáči,riešim to s vedením škôlky a nielen ja,iné mamičky tiež......keď ty zazijes isté správanie učiteľky k tvojmu dieťaťu,potom sa môžme o Tom baviť,či to necháš bez akejkoľvek odozvy v skolke

rinsh
autor
26. máj 2021

@jankapepe práve že jedno mám, ale to čo zaberá u nej som hneď vyskúšala na triede a nula bodov 😄

rinsh
autor
26. máj 2021

@silceb super nápad toto naozaj skúsim, ďakujem 🙂

rinsh
autor
26. máj 2021

Ďakujem vám za všetky postrehy, nápady a rady. Veľa vecí určite vyskúšam. Je skoro jún a viem, že nemôžem očakávať zázraky, ale myslím si že pomaličky sa to bude zlepšovať a na ďalší školský rok budeme môcť v zlepšovaní pokračovať ☺️

katpox
26. máj 2021

@rinsh ucim na 1.st., celkom funguju odmeny, som detom vytvorila strom Poslušníka, na kazdom konari mali svoje meno, za dobre spravanie dostali peciatku, za zle preciarknutie, potom ked boli az moc otareni, ono krik velmi nepomoze, vzala som ich na dvor, na cerstvy vzduch, potom sme sa vratili, to pomaha, no a striedanie aktivit kazdych 15 min.,striedanie pasivnej a aktivnej cinnosti

basska_b
26. máj 2021

@rinsh Myslím si, že sú "nevybehane". Sú rodičia, ktorí s deťmi skoro vôbec nechodia von, max. do nákupného centra. Skús sa deti spýtať, či doma s rodičmi športuju, chodia von. Keď nie, zober ich von, viem, že každý deň chodia von, ale tak možno ich vonku nechaj dlhšie, choďte skôr, neviem, ako to tam máte

bubuzu
26. máj 2021

@rinsh ahoj,ja to vezmem inak.som ucka ale v sukromnej lesnej skolke.12 deti,dvaja ucitelia.cele dni sme vonku,aj ked prsi,aj ked je chladno...poobede spia len ti,co spavaju aj doma.ostatni idu zas niekam von,alebo sa hraju pri skolke,alebo ak si chcu pohoviet vnutri v skolke,tak sa hraju dnu.cize za prve-mas moju uctu,ze zvladas tak vela deti.za druhe-urcite je aj tebe jasne,ze su to deti,ze od nich nemozes chciet aby boli ticho.a potom,ked kricis,je to vtedy,ked mas pre ne naplanovanu nejaku aktivitu a oni si robia svoje?mozno by pomohlo,nechat ich sa jednoducho hrat.je mi jasne,ze mimo areal s nimi sama nepojdes a aj keby si sla,tak prechadzka vo dvojiciach niekde po sidlisku (tak to bolo v mojej skolke) , detom energiu nevybije.cize,musis ich zaujat.sadni si doma a popremyslaj o jednotlivych detoch...mas tam akcnejsich a menej akcnych,samotarov,vodcov....skus vyuzit vlastnosti deti vo svoj prospech...a bud tak trochu leniva...nesnaz sa im vyplnit cely den,deti potrebuju volnu hru. A teda,skus prijat,ze su tam taki,co ti budu oponovat a rusit ta.vezmi to s humorom. A kedze si nova a este mas kopec energie-skus nieco zmenit aj na sposobe,akym funguje vasa skolka.navrhni zmeny- ako travit viac casu vonku,ako sa lepsie spoznat s rodicmi a spoznat deti.to ti pomoze ziskat si ich respekt.a potom,skus si vyhradit kazdy den kratky cas na konkretne dieta-to je asi tazke,ale len tak si s kazdym vytvoris blizsi vztah a vzajomny respekt.vymysli kazdemu nejaky mini projekt,na ktorom budete spolu robit.o vcielkach,o roznych kulturach...aby deti videli,ze sa s tebou dokazu aj nieco naucit -stupne im sebavedomie a ty toho buees sucastou,mozu potom rano na kruhu o tom ostatnym porozpravat.je toho vela...drzim palce,nech ta to nepolozi a nestane sa z teba vyhorena zatrpknuta ucitelka.

elizita
26. máj 2021

@petulda333 to nikto nikde nepise,ze to robia vsetky

shaola
27. máj 2021

za seba poviem, že by som určite nešla systémom odmien za dobré správanie... to sa majú dobre správať len preto, aby dostali odmenu? to by sme ich teda učili... správať sa dobre sa majú preto, aby nám v škôlke bolo všetkým spolu príjemne..
inak, tých detí máš naozaj veľa, podľa vyhlášky v triede 5-6 ročných detí má byť max 22 detí (plus sa dajú schváliť 3 výnimky, takže dokopy 25), ak máš v triede deti 4-6, tak maximálny počet je 21 (tiež plus 3 výnimky, teda 24).. aj to je masaker, ale aspoň v súlade s vyhláškou..
Podľa mojej skúsenosti je koniec roka u veľkáčov vždy hlučný a divokejší ako zvyšok roka.. pomáhajú jasne stanovené pravidlá aj s dôsledkami ich nedodržania.. a treba naozaj trvať na dodržiavaní - najlepšie u oboch učiteliek rovnako.. ďalej mať vytvorené rituály a stereotypy (deti majú rady istotu v tom, čo a ako bude).. na konci roka vždy zaraďujem oveľa viac pohybových hier a aktivít, ako na začiatku, tie deti treba viac zabaviť, majú viac energie, ktorú potrebujú minúť.. často som aj mierne skrátila vzdelávaciu aktivitu, aby sme šli skôr von alebo som rovno aktivitu von presunula..
na stíšenie používam básničky (u malých klasiku Urobím si okienko, do okienka kuk.. a u veľkáčov Krížom krážom, prstom, lakťom pšššt... hovoríme tri krát, pritom si to ukazujeme a každý krát tichšie.. posledný krát šepkáme tak, že nás skoro nie je počuť ;)
A áno, treba mať autoritu a hlavne prísť na systém.. nie je to ľahká práca, takže držím palce, aby sa ti to podarilo.. možno budúci rok, ak budeš s deťmi od začiatku roka, trochu sa obmení kolektív, pôjde to oveľa lepšie ;)

elizabet173
27. máj 2021

@shaola presne tak, okrem toho tichá a zakríknutá Lenka dostane odmenu za nič a Jožko, ktorý sa celý deň veľmi snažil, no poobede od radosti zakričal na celú triedu, odmenený nebude.

vavuska1907
19. jún 2021

@rinsh ja som učiteľka v škôlke. Na uticenie napr. Pri rannych hrach, ked chcem ich pozornost pouzivam svetlo. Proste vypnem svetlo v triede a tym padom sa vsetci zastavia a pozru na mna. Je to taky nas znak, ze treba zastavit a pocuvat. Skus ich motivovať, ze budu dostavat peciatky . Kazdy bude mat napisane na papieri svoje meno, za odmenu dostanete včielku alebo smutneho smajlika. Mozem to dat tak, aby to rodicia videli, budu sa snazjr byt co najlepsi, aby to vedeli rodicom ukazat. Skus spravit pomocnickou, vzdy vyber 2 a ti ti budu cely den pomahat . Vzdy budu prvy a budu aj karhat deti, ked nebudu posluchat . Treba deti motivovat
Vytvor skupiny deti, ktore nevyrusuju spolu. Odsleduj si, kto sa s kym najvuac bavi a kto s kym robi zle a rodel ich. Vymysli aktivity, kde nebudu spolu. Napr. Pri stole . 26 Deti v triede by byt nemalo. Je to protizákonné.

Strana
z2