icon

Ako vysvetliť dieťaťu kultúrnu rozmanitosť?

11. sep 2024

Vopred sa ospravedlnujem, nechcem urazit nikoho, ak niekto ma napad ako pekne a setrne vysvetlit nasu ludsku inakost malemu dietatu, budem rada.
Totizto syn dosiel po skolke (nejake starsie dieta povedalo, ze sa zaspinilo ako cigan) a vkuse sa ma na to pyta co to znamena, no nechcem mu to nejako blbo vysvetlit, zatial som skoncila vysvetlovanie pri vete, ze na svete zije mnozstvo ludi a kazdy je iny, kazdy ma nejake ine zvyky, vyzor.
Nejake rady ako dalej kebyze sa dalej pyta?

Strana
z2
betulinka1
11. sep 2024

Najdi fotku, kde je viac farieb pleti. A tam Skus na farbe pleti vysvetlit rozdieli. A na to cigan, by som povedala, ze to kvoli tomu, ze maju tmavšiu farbu pleti ako keby boli špinaví, ze preto to tak spoluziak pouzil. Viac by som to neriesila so 4 rocnym. Aby sa neučil na nejake predsudky.

suptdi
11. sep 2024

@andreatytler áno pôvodná forma možno nabrala rasistický podtón, ale skôr by som povedal negatývny podtôn, ale prečo ho nabrala? Pretože mnoho ľudí malo s daným etnikom, v našom prípade s Cigáňmi, množstvo nemilých až vyslovene zlých skúseností, a nesúviselo to ani tak s farbou ich kože, ako s ich spravaním, až neskôr sa podľa farby kože už rozonávalo, len to, že ten a ten sa správa tak a tak, lebo je Cigáň, a ten model správania je pre neho "normálny". Najprv ľudom vadilo to iné správanie, väčšinou nedobré, z toho sa vyvinulo to co sa nazýva rasizmom.

suptdi
11. sep 2024

@lilope áno nemusíme sa hrať na chrumkavých, ako píšeš, alebohužiaľ, z mne nepochopiteľných dôvodov sa podstatná časť ľudí v týchto prípadoch na chrumkavých hrá, a my čo sa v týchto prípadoch na chrumkavých hrať odmietame, sme v ich očiach, a mnoho krát aj v médiách hlavného prúdu, bohužiaľ, za tých zlých.

andreatytler
11. sep 2024

@suptdi Ono na Slovensku si ludia myslia ze rasizmus je to ked si namysleny na svoju bielu kozu a veris tomu ze si viac inteligentny a civilizovany prave vdaka tejto bielej kozi.
Ano, toto je ukazkovy priklad rasizmu, ale nielen toto.
Uz aj to ked zacnes davat romskych ludi do jedneho vreca len preto ze si mal zle skusenosti s niektorymi romami je rasizmus. Musel by si mat zlu skusenost s uplne kazdym romom na planete, aby to nebol rasizmus.
Preco sa ludia spravaju rasisticky je irelevantne. Akakolvek zla skusenost ti nedava pravo sa spravat rasisticky.
Alebo teda, mas pravo sa spravat rasisticky, ale potom si to priznaj a neurazaj sa ked tvoje spravanie niekto oznaci za rasisticke.

annm81
11. sep 2024

@lilope s tými neonáckami je to myslené tak, že kto používa vyjadrenia štýlu "špinavý ako cigán" je v slušnej spoločnosti považovaný za úbohého neonacistu, ergo okrem iného aj za rasistu. Slovo cigán nabralo na seba taký odtieň, že sa v bežnej reči používa len medzi rasistami, pokiaľ nehovoríme vyslovene o kočovnej kultúre. Áno, my dospelí vieme, že Rómovia sú problematická komunita, ale slušný človek nepoužije vyjadrenia ako to vyššie. Dieťa nedokáže do detailu pochopiť, že to nie je o farbe kože, ale že jeho rovesník sa narodil a vyrastal v úplne iných podmienkach a zafixuje si len pohŕdanie rasou/etnikom, ktoré si ponesie celý život a ani ako dospelému mu nedôjde, že jediný rozdiel medzi ním a tým, ktorého nazýva "špinavý cigán" je len v tom, že on mal viac šťastia.

suptdi
11. sep 2024

@andreatytler každý človek sa podľa mňa, do určitej miery správa v niektorých situáciách rasisticky, ale podľa mňa dostatok zdravého rozumu a správne morálne zásady dokážu tieto prejavy poväčšine brzdiť.

nau_115
Odpoveď bola odstránená
suptdi
11. sep 2024

@andreatytler ale myslím si, že by si ťažko vyčítala rasizmus niekomu, kto býva vedľa cigánskej osady, bežne ho cigáni vyradnú, alebo sa ho aspoň pokúsia vykradnúť, niekoľko krát do roka a už ani nevie spočítať, koľko krát mu niečo len tak, zmizlo z dvora. Taký byť ti len povedal, aby si si to vyskúšala a nekecala o rasizme.

btus
11. sep 2024

@andreatytler cigán bude vždy len cigán, černoch černochom a indián nie je aboriginec ( tí bývajú v Asustálii, Indiáni v Amerike). Takže Indián bude tiež vždy Indián. Nechápem, čo je na tom rasistické. Tak potom ani belocha nevolajme Beloch, lebo aj to je rasistické, nie. Keď tak už potom rovnaký meter per všetkých. 🙂 Prajem pekný zvyšok večera. 🙂

suptdi
11. sep 2024

@btus slniečkový liberáli a rovnaký meter, kde si to videla prosím?

fido69
11. sep 2024

@btus Ešte si zabudla, že nám premenovali
- laponcov na saamov
- eskimákov na inuitov
- černochov na afro-američanov
Ja už tomuto svetu prestávam úplne rozumieť. Alebo som rasista a neonacista, keď domorodec žijuci v Laponsku je pre mňa laponec? 🤔

suptdi
11. sep 2024

@fido69 to s tými Laponcami je pre mňa novinka, o ostatnom som už počul.

andreatytler
12. sep 2024

@suptdi Ano, suhlasim ze kazdy clovek sa do urcitej miery sprava rasisticky. Kym som zila na Slovensku, tak som mala presne taky isty postoj: Nemam rada romov, lebo mam zle skusenosti. A toto nie je rasizmus, lebo moj postoj ma opodstatnenie. Rasizmus by to bol vtedy keby som nemala s romammi ziadne skusenosti a neznasala ich len preto ze su tmavi. Ja som bola presvedcena o tom ze rasista nie som a tak to ma vela Slovakov.
Ak by sa k nim pristahoval cernoch, bolo by to halo, ale vobec by im to nevadilo. Nemaju predsudky voci ludom len na zaklade farby pleti.

Az zivot v inej krajine mi otvoril oci a naucil ma ze rasizmus je ovela viac.
Ja nikomu neberiem pravo hnevat sa na romov susedov, radsej prejst na druhu stranu chodnika ako sa stretnut so skupinkou romov, citit sa nefer ze zakony pristupuju k romom inac ako k bielym a kopec dalsich veci. Ja to vsetko chapem. Ale faktom ostava ze tieto vyroky su rasisticke: Si spinavy ako cigan, alebo Cigani su ludia co vyberaju kontainery. A ak niekto pausalizuje vsetkych ludi na zaklade toho ze mal zle skusenosti s niektorymi, tak je rasista.

andreatytler
12. sep 2024

@btus Slovo indian ma v Amerike velmi hanlivy vyznam. Vyraz "spinavy indian" bol tak bezny ako spinavy cigan na Slovensku. Zase su indiani, ktori sami seba volaju indiani, ale ofcialne sa ten vyraz povazuje za rasticky.

btus
12. sep 2024

@fido69 ale zober si, ako môže byť taký Etópčan, albo iný černoch , ktorý žil len v Aftrike afroameričan. Veď on nemá s Amerikou nič spoločné. Áno, neger, v Amerike je Afroameričan, ale iný černosi, ktorý sa nenarodili a ani ich predkovia nežili v Amerike predsa nemôžu byť afroameričania. To keby som povedala kolegovi, ktorý je černoch a je z Madagaskaru, tak sa bude smiať. Ináč,a si najobľúbenejší človek v našej firme 🙂

btus
12. sep 2024

@suptdi čo kde som videla?

btus
12. sep 2024

@andreatytler cigáň mňa tiež nazve gadžovka 🙂 A čo, mám ho zabiť preto? Proste je to ich pomenovanie pre bielych. Dohovorila som, howk. 🙂

andreatytler
12. sep 2024

@btus Tebe je to viac menej asi jedno ked ta nazve gadzovka , ze?
Ono tu neplati rovnopravnost a ani nemoze, lebo jedna strana je jasne znevyhodnena a oslabena a ty si na tej silnej strane a tym padom si ty mozes nad verbalnymi rasistickymi utokmi ledabolo pokrcit ramenami a vypustit ich z hlavy. Ten utok nema taky dosah na tvoj zivot ako ked podobny utok urobis ty na roma.
Predstav si ze zijes v spolocnosti kde je 99% ludi vo veducich poziciach romovia a ty si biela a hladas si pracu. Ak ti oni povedia gadzovka davaju ti najavo ze si ina, nepatris k nim a budes sa bat ze ti pracu nedaju. Ak ty nazves ich cigani, tak oni iba pokrcia plecami.

nenne27
12. sep 2024

@btus mam kopec kamosov medzi Ciganmi.ano, vzdy sami seba nazyvali Cigani,slovo Rom som od nich nepocula.ja ich nevolam cigani, ale martin, peto, ruzena 🙂

btus
12. sep 2024

@nenne27 tak to aj ja. Vo sfére, kde som sa pohybolvala roky boli rovnocenní partneri a nikdy sme medzi sebou nemali nezhody. A napr suseda, keď sme bývali v paneláku bola cigánka a bola to naša naj suseda. Aj sme sa navštevovali. Dodnes si píšeme. ( odsťahovala sa aj ona aj my). Takže, ja s nimi problém nemám. 🙂

suptdi
12. sep 2024

@btus kde si videla, že by slniečkári mali rovnaký meter k niekomu kto, tiež nie je slniečkár? Bola to z mojej strany viac, menej rečnícka otázka.

suptdi
12. sep 2024

@andreatytler v pohode, môžme to všetko nazývať rasizmom, keď chceš, len s tým dovetkom, že na takomto "opdstatnenom rasizme", nie je nič zlé, a je to dokonca do istej miery žiaduce, pretože nezanadávať si na niekoho, kto ti škodí, bez ohľadu na farbu pleti, môže byť aj zdraviu škodlivé, a tváriť sa, že je to v pohode a nič sa nedeje a všetko je v pohode je "hranie formy", čo je totálna hlúposť.

andreatytler
12. sep 2024

@suptdi Nie, Rasizmus nemoze byt nikdy ziaduci. Ak ho potrebujes k zivotu, kludne ho maj, ale s nim zaroven prijmi fakt ze sa spravas rasisticky a netvar sa ze ty nic.

suptdi
12. sep 2024

@andreatytler ja sa netvárim, že nič, ale ty by si hádam za rasistickú považovala aj moju nevinnú poznámku, keď prídem unavený a ubolený domomov a poviem: "Som rozbitý, ako cigánske hračky..."
To potom aj vtipy o blondínkach sú pre teba, prejavom neznášanlivosti?

andreatytler
12. sep 2024

@suptdi Ta poznamka nie je nevinna. Myslim ze to nedokazes pochopit, lebo ty ako biely clovek si zijes v spokojnej bubline bieleho sveta a nevies ake to je zit ako mensina.

Strana
z2