icon

Ako zabezpečiť starostlivosť o dieťa pred škôlkou?

29. okt 2025

Dobrý deň prosím vás ako mam postupovať? mám dcérku ktorá bude mať v júni 2026 3 roky tým padom mne končí rodičák…problém je v tom že ja ju nebudem mať kde nechať tie 3 mesiace do septembra kým ju vezme škôlka..som mama dvoch detí a s manželom ktorý pracuje si nemôžem dovoliť ja nemať príjem nakoľko je dnes všetko drahé platiť šeky a to mám ešte jednu 4 ročnú dcérku.. za rady ďakujem

zuzinka888
29. okt 2025

Tak isto ako to robia tisice rodin na Slovensku a vo svete- zapojit babky, tetky, kamosky- alebo si zaplatit jasle ci sukromnu skolku ci opatrovatelku. A ano ta odpoved znie arogantne ale nic ine ti neostava. ( aj sa som si platila- aby som neprisla o pracu. Alebo sa skus dohodnut so zamestnavatelom.

nikoleta999
29. okt 2025

Starí rodičia alebo opatrovateľka, prípadne u nás sú jasle, ktoré berú deti na poldennú alebo celodennú starostlivosť, tak ak niečo také máte, dohodnúť sa s nimi na tie 3 mesiace, že tam bude chodiť ...

mondolina
29. okt 2025

@anonym_autor
skús ju dať do škôlky od január, február 2026.

lucia147852
29. okt 2025
@mondolina

@anonym_autor
skús ju dať do škôlky od január, február 2026.

@mondolina to by musela mať dieťa prihlásené už v máji tohto roku. Šanca, že jej dieťa vezmú tetaz je blízka k 0. Možno tak v nejakej súkromnej, kde nechá polku platu

krasneleto
29. okt 2025

@anonym_autor ak zijes tam, kde dieta v ziadnom pripade nezoberu pred 3 rokom, alebo v polroku aj ked 3 roky dosiahne, mas nasledovne moznosti: najdes mamicku, ktora si privyrobi strazenim tvojej dcerky, alebo babka dedko... opatrovatelka... alebo sukromne jasle...

mondolina
29. okt 2025
@lucia147852

@mondolina to by musela mať dieťa prihlásené už v máji tohto roku. Šanca, že jej dieťa vezmú tetaz je blízka k 0. Možno tak v nejakej súkromnej, kde nechá polku platu

@lucia147852
tak jasné, radšej neskúsiť ako skúsiť. počet detí sa počas roka mení, sťahujú sa atď atď. Nič nedá za to, keď škôlky obvolá.
a súkromná tiež nie je strašiak, rodičovský príspevok jej ostane a môže ísť pracovať už skôr.

nikolani
29. okt 2025

@anonym_autor trvá ti pracovný pomer a budes sa vracať do pôvodnej práce? Alebo budeš hľadať novú? Ak prvá možnosť, tak štandardne sa po nástupe docerpava stará dovolenka, ak si mala tri detičky po sebe, mohlo by ti to vyjsť do septembra. Ak druhá možnosť, tak asi len ako radia vyššie

krasneleto
29. okt 2025
@mondolina

@lucia147852
tak jasné, radšej neskúsiť ako skúsiť. počet detí sa počas roka mení, sťahujú sa atď atď. Nič nedá za to, keď škôlky obvolá.
a súkromná tiež nie je strašiak, rodičovský príspevok jej ostane a môže ísť pracovať už skôr.

@mondolina pravdu mas, len to by musela uz tento rok podat prihlasku v maji

mondolina
29. okt 2025
@krasneleto

@mondolina pravdu mas, len to by musela uz tento rok podat prihlasku v maji

áno nad takýmito vecami treba rozmýšľať v predstihu.

anonym_f46117
29. okt 2025

Poprípade rozmýšľať dopredu a nerobiť si toľko detí, keď viem, že mám slabú kvalifikáciu, robotu s nízkym platom a nebudem sa vedieť finančne postarať.

zuzanaete
29. okt 2025

Mozte zacat postupne setrit na to kriticke obdobie. Viete, ze pride. Vyskusat, ci by mohla nastupit do skolky v maji. U nas to zvykne byt mozne. Na preklenutie poriesit sukromnu skolku, opatrovatelku. Opat sa da na vyssie vydavky zacat pripravovat. Zaroven by si v tom obdobi mala aj rodicak, aj vyplatu

konikkon
29. okt 2025

@anonym_autor budeš robiť to, čo väčšina rodičov, keď sa cez leto zavrie škôlka a škola. Docerpas si dovolenku za minulé roky, pôjdeš na OCR ty a potom pôjde manžel a ostatné vykryjete babkami, opatrovateľkou, dennými tábormi či súkromnými jaslami. Takto to funguje.

anonym_c5a6cc
29. okt 2025

Je to krute, ale mas cas, mozes sa pripraviť dopredu...
Ja by som zacala setrit, nech vyzijes do septembra..
Kedze mas 3 deti, tak ked budes doma, aspon mas o prazdniny postarane, ze nemusis riešiť kde budu a čo budu robit..
Ak si zamestnana, nazbierala sa ti dovolenka, minies
Ak nie si zamestnana, tak hladaj tak, aby si nastúpila koncom prazdnin, zaciatkom sk.roka (lepsie podľa mňa uz cez prázdniny, nech sa aspon nejake 2-3 t zabehnes, zatial bude mat manzel dovolenku s detmi)
Čas máš, premyslite spolu s manželom v kľude, lebo to chce zapojiť oboch

tiika
29. okt 2025

@anonym_autor presne kvôli tomuto som riešila skolku o rok skôr a dávala ju tam od januára, aby som nemala problémy v práci
Inak: ty dovolenka, muž dovolenka, praca na zmeny a striedanie sa s mužom, neplatene voľno v súčasnom zamestnaní a praca na dohodu inde, skrátený uvazok, súkromná škôlka, detsky tábor (ak niekde vezmú tak malé dieťa), odvolať škôlky v okoli ohľadne prázdnin, babky, tety, ujovia.. Akože je to veľmi náročné, poznáme.🫤

kris_tin257
29. okt 2025

Preto som dávala deti skôr do škôlok a ja som išla do prace, rodičak pokryje škôlku/jasle a príjem je navyše

elenkaba
29. okt 2025

@anonym_autor moja dcera je tiez narodena v juni, ja som.musela cerpat staru dovolenku po nastupe do prace, cize som papierovo nastupila v polke juna ale cerpala dovolenku a bola som doma do 10.augusta a potom som 3tyzdne platila kamoske strazenie, ale keby to kamoska nezobrala, tak by sim riesila sukromnu skolku, opatrovanie doma v minikolektive alebo nejaku studentku cez prazdniny v pohode najdes. a potom 1sept nastupila do skolky, do statnej a u nas neriesili adaptaciu, takze rovno na cely den. A este sa zamysli, ze ako budes riesit choroby deti, to bude asi vacsi problem ako ten mesiac az dva do nastupu do skolky.

anonym_64e8f4
29. okt 2025

A keď nemá rodinu ani babky k dispozícii, koľko je takých rodín čo nemajú nikoho kto by deti postrážil.
Ja mám májové dieťa a ako mala tri roky išla som na pol roka na podporu. Tým pádom som pokryla prázdniny do septembra

zojanka
29. okt 2025

@anonym_64e8f4 ale veď rodičovský bude brať v plnej výške do júla. Ak sa vráti do práce, tak z rodičovského môže pokryť súkromnú škôlku a na ten jeden mesiac v auguste si hádam stihnú našetriť za tých cca 9 mesiacov. A ak má aj staršie deti, tak tak či tak bude musieť v lete hľadať riešenia - dovolenka, manžel dovolenka, očr, ... práveže s júnovým dieťaťom jej to ešte super vychádza. Najhoršie sú na tom deti narodené začiatkom roka.

autor
29. okt 2025
@anonym_f46117

Poprípade rozmýšľať dopredu a nerobiť si toľko detí, keď viem, že mám slabú kvalifikáciu, robotu s nízkym platom a nebudem sa vedieť finančne postarať.

@anonym_f46117 pre boha ty tu o čom točíš? aspoň cítaj s porozumením do pekla tam sa choď vyjadrovať matery pod sukňu a nie tu ja si slušne pýtam názor a nie tvoje kázne

autor
29. okt 2025

toto bude nová práca doplnaˇ

autor
29. okt 2025

m

anonym_b5bc64
29. okt 2025
@krasneleto

@anonym_autor ak zijes tam, kde dieta v ziadnom pripade nezoberu pred 3 rokom, alebo v polroku aj ked 3 roky dosiahne, mas nasledovne moznosti: najdes mamicku, ktora si privyrobi strazenim tvojej dcerky, alebo babka dedko... opatrovatelka... alebo sukromne jasle...

@krasneleto to nie je pravda, napr u nás v statnej škôlke zobrali viac pripadov. 1, bola osamelá matka, ktorá prišla v septembri, že sa prisťahovala a nemôže si dovoliť platit podnajom a sukromnu skolku a vysli jej v ústrety, dieťa mladsie ako 3 roky a druhé tiež malo 2 aj 3/4 a zobrali ho, lebo syn ucitlky zo zs

tramtada31
29. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_f46117 pre boha ty tu o čom točíš? aspoň cítaj s porozumením do pekla tam sa choď vyjadrovať matery pod sukňu a nie tu ja si slušne pýtam názor a nie tvoje kázne

@anonym_autor odkiaľ si? Teraz idu slabe ročníky, je viac miest v škôlke ako deti. Skus sa ist opytat v januári, že či ti nevedia zobrať dieťa, aj keď neviem, či ti to pomoze, keďže v lete sú prazdniny

anonym_f46117
29. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor sa teda pekne vyjadruješ 🤦‍♀️ Ešte je moznosť urobiť si ďalšie decko a budeš mať zas ďalsie dávky. A tak dokola

bluka2
29. okt 2025
@anonym_f46117

@anonym_f46117 z casti suhlasim, avsak na druhej strane, keby takto vsetci rozmyslali, porodnost by klesla hadam aj pod 1 dieta na zenu…

krasneleto
29. okt 2025
@anonym_b5bc64

@krasneleto to nie je pravda, napr u nás v statnej škôlke zobrali viac pripadov. 1, bola osamelá matka, ktorá prišla v septembri, že sa prisťahovala a nemôže si dovoliť platit podnajom a sukromnu skolku a vysli jej v ústrety, dieťa mladsie ako 3 roky a druhé tiež malo 2 aj 3/4 a zobrali ho, lebo syn ucitlky zo zs

@anonym_b5bc64 ja som pisala , aj zijes tam, kde nezoberu... to je napriklad mesto, v ktorom zijem ja.. pred 3 rokmi si prihlasku ani podavat nemusis, v polroku berie len jedna skolka a pokial to nie je spadova, tak to nemusis ani skusat, a z kapacitnych dovodov uz roky dozadu nezobrali ani osamelej matke, pretoze u nas proste nie su kapacity....

tramtada31
29. okt 2025
@krasneleto

@anonym_b5bc64 ja som pisala , aj zijes tam, kde nezoberu... to je napriklad mesto, v ktorom zijem ja.. pred 3 rokmi si prihlasku ani podavat nemusis, v polroku berie len jedna skolka a pokial to nie je spadova, tak to nemusis ani skusat, a z kapacitnych dovodov uz roky dozadu nezobrali ani osamelej matke, pretoze u nas proste nie su kapacity....

@krasneleto no len teraz sa extrémne zmenila situácia. Teraz sa skolky napr v ba začali bit o deti. Napr dcéra ako 3,5 rocna bola neprijatá, syn už ako 3,5 ročný bol prijatý od septembra a tento rok zobrali dvom známim deti tesne pod 3 roky do nasej skolky a ešte ich presviedčali, aby nedavali inde ale sem. Ja som sa bavila s jednou riaditelkou a že sa strašne malo deti rodi a u že zrejme buducmusiet jednu skolku zavriet, lebo sa nedá kapacitne naplniť.

anonym_9f8167
31. okt 2025
@mondolina

áno nad takýmito vecami treba rozmýšľať v predstihu.

@mondolina u nas prihlasky poslane rok pred nastupom do skolky vobec neriesia, taky je tu natresk

anonym_9f8167
31. okt 2025
@tramtada31

@krasneleto no len teraz sa extrémne zmenila situácia. Teraz sa skolky napr v ba začali bit o deti. Napr dcéra ako 3,5 rocna bola neprijatá, syn už ako 3,5 ročný bol prijatý od septembra a tento rok zobrali dvom známim deti tesne pod 3 roky do nasej skolky a ešte ich presviedčali, aby nedavali inde ale sem. Ja som sa bavila s jednou riaditelkou a že sa strašne malo deti rodi a u že zrejme buducmusiet jednu skolku zavriet, lebo sa nedá kapacitne naplniť.

@tramtada31 to tiez nie je pravda..pri nas je statna skolka a malo zaujem tolko ludi o nu, zw vyse 100 deti neprijali.