icon

Ako zvládnuť dieťa, ktoré neustále vyžaduje pozornosť?

michaelaaa02
17. dec 2025

Dobrý deň. Prosím Vás, chcem sa vás spýtať. Ako u vás prebiehajú nastevy s malým dieťaťom, keď idete k rodičom alebo prídu oni k Vám? Keď ideme k partnerovi rodine, partner si ľahne na gauč, celý čas ťuká do telefónu, ani neprehovori a nechá nech babka celý čas skáče okolo nášho dietata. Keď prídeme k našim, samozrejme je tam pozornosť od starých rodičov, ale prirodzene dospelý sa rozprávajú a ako môj otec hovorí, máme malého nechať hrať sa aj samého. Doteraz vkuse sme skákali okolo syna doma mam pocit, samozrejme ja som musela na materskej aj navariť, spraviť domáce práce. Keď šiel od septembra syn do skolky, riešime len choroby, vkuse sme doma od rána do večera, čo je úplne na prášky. Vôbec si nezvykol na škôlku. Plače každé ráno, ked tam ma ist, raz má dobré dní, potom príde kríza. Ani k svokre nechodil. Áno bola som proti, lebo môj partner viac funguje so svojou matkou ako so mnou. To je zas iny pribeh. Teraz ako je syn vkuse doma chorý, mam pocit, že už aj ja som chorá z toho všetkého. Vyhoreta, unavena, nikam nechodíme, lebo veď choroba, takže ani von nechodíme. Strasne si začal vyžadovať pozornosť, vkuse mama mama kedy sa mi budeš venovať? Venujem sa, ale tiež potrebujem navariť, spraviť domáce práce. Venujem sa naplno pol hodinu, potom sa postavím k sporaku, syn sa ma spýta za 5 minút ci som už dovarila. S ničím sa nevie sam zahrat. Vkuse je pri mne, že pod sa so mnou hrať. Tak rýchlo niečo urobím, znova sa idem hrať, ale vysvetlím mu, ze musím aj navarit a porobiť iste veci. Som z toho unavena a vycerpana. Naši mi povedali, že sme si ho tak naučili, ze vkuse okolo neho niekto skákal. Dnes u nás boli naši a ani rozprávať sme sa nemohli, vkuse mama mama, pod ideme sa hrať a odťahoval ma do izby. On by bol najradšej od rána do večera aby som mu robila zábavu, ale to ja nevládzem. Moja mama mi dnes hovorila, že nikdy sa tak mne a bratovi nevenovala a nehrala sa tak s nami, že preto nechce ani do skolky chodiť, lebo tam sa mu tak ucitelka nevenuje. Ja už som z toho chorá. Dnes som si umyvala zuby a dal si stoličku do kupelne a čakal so slovami, koľko si tie zuby budem umyvat? On čaká na mňa... milujem svoje dieťa, ale z tohto som už fakt vyčerpaná, ani na chvíľu sa nechce sam zahrat. Aj keď varím, príde za mnou, že on chce byť pri mne... kebyže s nim chodím aspoň von, ale s kaslom a soplami v takejto zime nieje dobrý nápad a mne už normálne prepína z tohto... so svokrou nemám dobrý vzťah a moja mama ma zdravotne problémy, takže neočakávam pomoc a partner v práci...

ja som s nimi sa nemohla ani rozprávať, vkuse pod sa so mnou hrať.

Strana
z2
anonym_ef7d2a
18. dec 2025

ak dieťa nemá iný zdr. problém tak potom je to len zvyk. Ako povedali rodičia - naučili ste si dieťa takto.
V mš ako funguje? má kámošov , či sa hrá sám , alebo je tam aktívny? zapája sa do činností? Ak áno, všetko je ok a časom tento stav prejde. Horšie je ak v mš sa tiež nevie zahrať.
Tento stav poznám s mojim dieťaťom, len moje dieťa má diagnózu.

bozenka67
18. dec 2025

@michaelaaa02 su deti a deti. Nie je to o nauceni. Ja v tvojon pribegu vidim najma u vas problen, ze si na domacnost a dieta sama. My sme mali a mame takuto dcerku. Vysoko citlive dieta, ktore inak je velmi inreligentne a vyzaduje si vela vela podnetov a interaktivneho hrania sa s niekym. No my sme sa s partenrom striedali pri vsetkom, aj pri dietati, ktore bolo extrenme narocne a je doteraz a aj pri domacich pracach a to.muz robi, chodi do prace. Ja vidim skor u vas problem nie ten, ze ty si dieta nejako naucila, ale skor muza. Muz sa musi pohrat, musi aj navarit, ked sa naopak ty venujes a ty hras s dietatom, alebo poprace, vyvesi pradlio, povysava a pod. Napriklad pride z prace, povies, ze s malym sa doma nedalo nic spravit, ze ako to spravime? Ty sa ides s nim hrat a ja varit alebo navaris a ja sa idem venovat? Ziadne take, ze v jednotnom cisle orazka, ze ako to mam ja spravit, ale ako to my spravime? Ak mate financne moznosti, mozete si pomoct aj upratovanim aspon 1x za dva tyzdne, celkom.fajn je portal hlidacky.sk. Su tam nielen opatrovatelky, ale aj zeny co chodia uoratovat. Studentky vychadzaju celkom fajn cenovo. Je uplne normalne ze maly sa chxe hrat a ze ty si vyhoreta, ked sa nestriedate a nemas psychohygienu. Potrebujes ist aj ty niekde aspon na dve hodiny dvakrat do tyzdna. Bud sama.na nakupy alebo si zacvicit a pod. Nie je problem v dietati, ale v tom, ze si na to sama.Niektore deti sa vedia pri aktivitach zabavit par ninur aj sami, no nir kazde dieta ma flegmaticku povahu a dokaze ho dana aktivita zaujat a pobudnut s nou same. Okolo 7 roka uz bude viac vyzadovat byt sam a hrat sa viac sam. Do cca 7 roka je to pod sa so mnou hrat. Vo vasom pripade je potrebne chytro a d
spravnymi vetami zacat zapajat jednoznacne muza a to celkovo do celeho chodu domacnosti.

dadis
18. dec 2025

@michaelaaa02 Skor by som videla problě v partnerovi, nez v dietati, ci dokonca svokre.. mam dve deti, statsi bol od babatka samostatne dieta a aj mu to ostalo do dospelosti a dcera bol taka - nevedela sa sama zahrat - vzdy s niekym dospelym- od 2 rokov ju varovali ma striedacku moj otec a svokra 2x do tyzdna - to bolo 8 hodin pexesa, kariet, hier 🙂 Oddych iba kym sa najedla a poobede pospala. A inak tiez plakala polku skolky rano. Teraz ma 16 a stale vyzaduje moju pozornost a pritomnost, ked je doma. Ja som vdacna za take dieta.

anonym_7489b6
18. dec 2025

Mala som podobne dieta, bola som totalne z neho vycerpana, vyzadoval extremnu pozornost a utesim Ta teraz ma 8 rokov a zahra sa sam, preslo to.

titla
18. dec 2025

Mam tiez take dieta. Ma znizenu imunitu a ked nastupil v 3 rokoch do skolky, tak odvtedy som s nim vacsinu casu doma. Do toho pracujem z domu na plny uvazok. Ano, je to na palicu. Ale ja mam muza, ci ked pride domov, tak sa dietatu venuje, aby som ja mohla dokoncit pracu, popripade aspon v klude veceru navarit. Teraz ma 6, je prvak, uz sa dokaze chvilku prehrat aj sam, ale pribudli skolske povinnosti, takze v tomto je to narocnejsie, ze musim doma robit este pedagoga.
A nie je to o tom, ze takto ste si ho naucili. Je to viac o povahe deti. U nas je to aj tym, ze je jedinacik, tak s kym sa ma to dieta hrat? Moja sestra ma 3 deti, kratko po sebe, takze ani jednemu nestihla behat nonstop okolo zadku, napriek tomu ta najstarsia je podobna povaha, ze vyzaduje ku kazdej cinnosti partnera. Najlepsie mamu alebo babky. Ma 9, teraz su na prvom mieste uz kamosky, ale ked nie su k dispozicii, tak ju mame za zadkom.
Viem, ze je to narocne, ale tiez to nie je na veky. A suhlasim, ze u vas je hlavny problem manzel.

titla
18. dec 2025

A este dodam, ze ani moj syn skolku nemal rad, napriek tomu, ze spociatku bola ta adaptacia bezproblemova. Ale tym, ze v kuse chybal nevytvoril si take vazby s detmi. Ked si nasiel kamosa a potom 3 tyzdne chybal, ten sa zacal hrat s niekym inym. Tyzden bol v MS, ako tak su zvykol a bum znova doma. Navyse sa kazdy rok menili deti v triedach. Citil sa vycleneny.

michaelaaa02
autor
18. dec 2025
@anonym_ef7d2a

ak dieťa nemá iný zdr. problém tak potom je to len zvyk. Ako povedali rodičia - naučili ste si dieťa takto.
V mš ako funguje? má kámošov , či sa hrá sám , alebo je tam aktívny? zapája sa do činností? Ak áno, všetko je ok a časom tento stav prejde. Horšie je ak v mš sa tiež nevie zahrať.
Tento stav poznám s mojim dieťaťom, len moje dieťa má diagnózu.

@anonym_ef7d2a v škôlke sa hrá s detmi občas... niekedy sa zapojí, niekedy nie... nechce tam chodiť, stále hovorí, že chce byť somnou doma... veľa tam plače... ale niekedy prídu aj dobre dní, že len ráno poplace a potom už je fajn... áno, lebo doma sa mu viac venujem ako učiteľka v skolke, ktorá má na starosti aj iné deti... učiteľka hovorila, že je tam smutný, nevie sa odviazať a iba čaká kým prídem poňho, som z toho nešťastná 😞

maryetta
18. dec 2025

Zvykne si. Ako si zvykol na to byt iba s tebou zvykne si aj na ostatne.
Skus mu vymysliet aktivity pri ktorych sa nudit nebude. Varis? Daj mu nieco z kuchyne nech "vari" pri tebe. Daj mu handricku nech "utiera" skrinku. Stol.
V kuchyni mu daj na stol pastelky obrazok a nech si maluje/kresli. Nemusi sa hned hrat.
Mam 4deti kazde bolo ine. Jedno z nich sa vie zatvorit do izby a proste sa akokolvek hrat. Uz ma 5 rokov. A tiez bola skolka boj. Tiez bola mama top.
Potrebuje dozriet. A tym ze si vyzaduje teba mozno ma "deficit" tym ze je v skolke a nie s tebou.
A zas tiez mu musis povedat niekedy nie-nejdem sa teraz hrat. Zahrame sa spolu neskor.

michaelaaa02
autor
18. dec 2025
@maryetta

Zvykne si. Ako si zvykol na to byt iba s tebou zvykne si aj na ostatne.
Skus mu vymysliet aktivity pri ktorych sa nudit nebude. Varis? Daj mu nieco z kuchyne nech "vari" pri tebe. Daj mu handricku nech "utiera" skrinku. Stol.
V kuchyni mu daj na stol pastelky obrazok a nech si maluje/kresli. Nemusi sa hned hrat.
Mam 4deti kazde bolo ine. Jedno z nich sa vie zatvorit do izby a proste sa akokolvek hrat. Uz ma 5 rokov. A tiez bola skolka boj. Tiez bola mama top.
Potrebuje dozriet. A tym ze si vyzaduje teba mozno ma "deficit" tym ze je v skolke a nie s tebou.
A zas tiez mu musis povedat niekedy nie-nejdem sa teraz hrat. Zahrame sa spolu neskor.

@maryetta skúšala som už všetko, nič nechce... dnes ráno... mama poďme si spraviť dom (v posteli si spravíme taky bunker a tam sa hrá)... ešte som nemala ani raňajky nachystané, nič...potrebovala som sa aj ja najesť... došiel smutný za mnou, že maminka chcem byť pri tebe a sadol si na stoličku a čakal kým sa najem, ani nešiel bezomna do izby sa hrať... som sa rozprávala aj s učiteľkou o tom... minule sme boli v malom detskom kútiku... hovorím mu, teraz si mama dá čaj a chod sa hrať s detmi, som tu pri tebe... nechcel... ucitelka hovorila ako by mal strach, že zas odídem... adaptáciu v skolke mal ťažkú... vlastne on si tam ešte nezvykol ako som hovorila, vždy je to s plačom... do toho vkuse choroby, mam chuť zrušiť celú skolku a aspoň by som s nim chodila von a nie doma, takto sa zbláznim... do leta kým som bola na materskej, miloval deti, lietal vkuse za detmi, zapajal sa, preto som ho dala do skolky... Teraz? Úplne vymenene dieťa, lebo tam zrazu nieje mama, hodený do vody... len čaká kým prídem poňho, nevie sa tam uvoľniť a tešiť z detí... preto tam chodí len na pol dňa...

maryetta
18. dec 2025
@michaelaaa02

@maryetta skúšala som už všetko, nič nechce... dnes ráno... mama poďme si spraviť dom (v posteli si spravíme taky bunker a tam sa hrá)... ešte som nemala ani raňajky nachystané, nič...potrebovala som sa aj ja najesť... došiel smutný za mnou, že maminka chcem byť pri tebe a sadol si na stoličku a čakal kým sa najem, ani nešiel bezomna do izby sa hrať... som sa rozprávala aj s učiteľkou o tom... minule sme boli v malom detskom kútiku... hovorím mu, teraz si mama dá čaj a chod sa hrať s detmi, som tu pri tebe... nechcel... ucitelka hovorila ako by mal strach, že zas odídem... adaptáciu v skolke mal ťažkú... vlastne on si tam ešte nezvykol ako som hovorila, vždy je to s plačom... do toho vkuse choroby, mam chuť zrušiť celú skolku a aspoň by som s nim chodila von a nie doma, takto sa zbláznim... do leta kým som bola na materskej, miloval deti, lietal vkuse za detmi, zapajal sa, preto som ho dala do skolky... Teraz? Úplne vymenene dieťa, lebo tam zrazu nieje mama, hodený do vody... len čaká kým prídem poňho, nevie sa tam uvoľniť a tešiť z detí... preto tam chodí len na pol dňa...

@michaelaaa02 ano. Preto som aj ten deficit spomenula. Jednak ma pocit ze je zrazu s tebou malo. Ma malo pozornosti a ano aj ten strach ze niekam odides a on stane bez teba.
Musis ho dookola uistovat ze si tam. Ze prides. Ze si iba odbehnes-vycikat, urobit caj... nech ta vidi-pocuje pre zaciatok. Nech ale vie ze si tam....
Alebo to skus formou hry-ze sa zahrajte mozno na schovky. Alebo daj mu lego a ze chces aby ta prekvapil-ze to nemozes vidiet co vyraba, co kresli. Ze chces prekvapenie. A potom ty pre neho pripravis prekvapenie.
Treba najst ten spravny system-cesticku ktora mu bude vyhovovat.
Ale hlavne uistovat ze ho lubis a ze si tam. Ze prides 😉
Sama viem ze emocne je to narocne ale racio musime zachovat- sama vies ze proste musis to "skusat" nech si pomalicky zvyka.
Ono tym ze je chory. Viac doma. Prazdniny tak potom navrat do skolky bude zase narocnejsi.

stvura
18. dec 2025

A kolko ma rokov maly? tak sa s nim jednoducho hraj...neries ostatne...bude mat 13 -17/18 a nebude ta chciet ani vidiet, bude zavrety v izbe...
Ja som deckam venovala vela casu, chodila som von, do parku, vystavy, akcie, vozila som ich po kruzkoch...teraz mi to chyba. Ak ti nebrania zdravotne problemy...tak preco sa dietatu nevenovat? Skutocne neskor ti to bude chybat (ja som sa s deckami aj na ihriskach hrala)

anonym_59a3a6
18. dec 2025

@michaelaaa02 Nevar, objednavaj jedlo. Neupratuj, kym nepride partner z prace.

anonym_a5d339
18. dec 2025

Môj syn bol taký, bolo to na palicu. A tiež tam ale bola dg. O nejakej pomoci od babiek sa mi mohlo len snivat, muž cez víkend malého postrazil, tiež z gauca s telefonem v ruke, ale v týždni bol v robote. Chystala som si všetko na další den, aj upratovala, keď syn zaspal, ináč to nešlo.

anonym_59a3a6
18. dec 2025
@anonym_a5d339

Môj syn bol taký, bolo to na palicu. A tiež tam ale bola dg. O nejakej pomoci od babiek sa mi mohlo len snivat, muž cez víkend malého postrazil, tiež z gauca s telefonem v ruke, ale v týždni bol v robote. Chystala som si všetko na další den, aj upratovala, keď syn zaspal, ináč to nešlo.

@anonym_a5d339 aka diagnoza?

michaelaaa02
autor
18. dec 2025
@anonym_a5d339

@anonym_a5d339 Začínam byť zúfalá. Do skolky nechce, ráno cirkusy, tam tiež plače... niekedy je dobre, niekedy zas príde kríza a celé doobedie preplace. Mam chuť zrušiť skolku, aby sme neboli zavreti doma vkuse kvôli chorobe. Vtedy by sme aspoň mohli chodiť von... inak som to znášala, keď nechodil do skolky. Nebýval vôbec chorý, lietal po ihrisku, zapajal sa do hier s detmi, mal rad deti... Teraz? Mam vymenene dieťa... ako začal chodiť do škôlky, len mama, mama, tato, tato. Ziadny zaujem o hry s detmi. Chodi tam ako za trest, odtrpi si tam 3 a pol hodiny a len caka kym dojdem ponho. Ani partner mi neverí, že je to s nim take narocne. Jasne, keď je celý deň preč v robote a príde domov o siedmej večer. A počas chorob doma vkuse od rána do večera aby som sa mu venovala a stále maminka, ani do vedľajšej izby nejde bezomna. Rozmýšľala som už aj nad psychológom alebo co nech mi aspoň povie ci je vyzrety na skolku, lebo zrejme na skolku ešte nedozrel...

terry658
18. dec 2025
@michaelaaa02

@anonym_a5d339 Začínam byť zúfalá. Do skolky nechce, ráno cirkusy, tam tiež plače... niekedy je dobre, niekedy zas príde kríza a celé doobedie preplace. Mam chuť zrušiť skolku, aby sme neboli zavreti doma vkuse kvôli chorobe. Vtedy by sme aspoň mohli chodiť von... inak som to znášala, keď nechodil do skolky. Nebýval vôbec chorý, lietal po ihrisku, zapajal sa do hier s detmi, mal rad deti... Teraz? Mam vymenene dieťa... ako začal chodiť do škôlky, len mama, mama, tato, tato. Ziadny zaujem o hry s detmi. Chodi tam ako za trest, odtrpi si tam 3 a pol hodiny a len caka kym dojdem ponho. Ani partner mi neverí, že je to s nim take narocne. Jasne, keď je celý deň preč v robote a príde domov o siedmej večer. A počas chorob doma vkuse od rána do večera aby som sa mu venovala a stále maminka, ani do vedľajšej izby nejde bezomna. Rozmýšľala som už aj nad psychológom alebo co nech mi aspoň povie ci je vyzrety na skolku, lebo zrejme na skolku ešte nedozrel...

@michaelaaa02 ak chceš aby ťa pochopil muž, tak musí s ním ostávať na OČR aj on.
Ty potrebuješ prácu a kolektív. Doma ti z takéhoto dieťaťa prepne. Mám také tri. No museli sa naučiť, že sa aj varí aj žehlí a aj perie. Maminka sa nemôže hrať. Kreslia si pri mne. Hrajú sa s plastelínou. Lego mám pod nohami v kuchyni. Prosto stále so mnou ale ja si robím svoje. Nie je dobre robiť animátora 24/7. Deťom to veľmi škodí. Potrebujú sa aj nudiť. Aj zažívať určitú mieru frustrácie, že mama nie je stále dostupná. Naozaj si si ho tak naučila. Takže ho musíš začať aj odvykať.

michaelaaa02
autor
18. dec 2025
@terry658

@michaelaaa02 ak chceš aby ťa pochopil muž, tak musí s ním ostávať na OČR aj on.
Ty potrebuješ prácu a kolektív. Doma ti z takéhoto dieťaťa prepne. Mám také tri. No museli sa naučiť, že sa aj varí aj žehlí a aj perie. Maminka sa nemôže hrať. Kreslia si pri mne. Hrajú sa s plastelínou. Lego mám pod nohami v kuchyni. Prosto stále so mnou ale ja si robím svoje. Nie je dobre robiť animátora 24/7. Deťom to veľmi škodí. Potrebujú sa aj nudiť. Aj zažívať určitú mieru frustrácie, že mama nie je stále dostupná. Naozaj si si ho tak naučila. Takže ho musíš začať aj odvykať.

@terry658 vieš koľkokrát som mala výčitky, že sa mu nevenujem dostatočne? Varila som, triedila prádlo, vysavala, upratovala pri ňom... ked som chodila s nim von, som to tak nevnímala... v septembri šiel do skolky, vidím na ňom aj zmenu správania voči deťom. Aj mňa si viac vyžaduje...

michaelaaa02
autor
18. dec 2025
@terry658

@terry658 a s tou OČR viete ako by to dopadlo? Zavolal by si hneď mamu a ta by sa starala, príp.vypomáhala s malým, kedze byva kusok od nas a vkuse by bola u nas nasačkovaná... takže partner nikdy nepochopí o čom to je...

anonym_ebd0d4
18. dec 2025
@michaelaaa02

@michaelaaa02 uf, to poznám, u nás tak isto. Ale nám v 8 rokoch diagnostikovali ADHD a asi aj autizmus tam bude, nie sú si istý. Takže, aj tak sa tieto diagnózy prejavujú, samozrejme aj iné veci tam musia byť. Autisti to tak majú extrémnu naviazanosť na osobu matku. Ale samozrejme treba ísť za psychológom.

anonym_e38d05
18. dec 2025

Ja som zas za opacny system. Neprisposobovala by som sa len dietatu. Treba mysliet aj na seba. Potom to dopadne tak ze matky su vyhorene. Urob si poriadok s muzom a daj seba na prve miesto. Naco bude synovi mama ktora uz nevladze? A ze si poplace v skolke? No a co. Zvykne si. Na OCR zapojit aj muza. A svokre taktiez vysvetlit pravidla. Alebo vyuzit jej sluzby. Nech si ho uzije ked je chory.

anonym_bef451
18. dec 2025
@michaelaaa02

@terry658 a s tou OČR viete ako by to dopadlo? Zavolal by si hneď mamu a ta by sa starala, príp.vypomáhala s malým, kedze byva kusok od nas a vkuse by bola u nas nasačkovaná... takže partner nikdy nepochopí o čom to je...

@michaelaaa02 a to by vadilo? Ak by ste si dohodli pravidla a odisla, ked sa vrátiš domov? ved nemusí byt na OČR vždy a ta trvá par dni, týždňov. Myslím, že si si sama nastavila veci dosť náročne a stavas sa “otrokom” vlastných predstav. Možno by si nemusela byt na seba taká prísna a chcieť mat veci dokonale. Neviem, len uvažujem.
Pokial syn chce byt stále pri tebe, avšak čaká, kým si porobis veci, možno sa zapojí (ešte lepsi prípad), nevidim v tom problém. Nechala by som na ňom, ako sa sam vyrovná s časom, keď mu nevenujes pozornosť. Možno mu môžeš navrhnúť nejakú činnosť, ktorú môže robiť, ale inak ak čaká, sedí, pozerá, nudí sa,..nech, keď sa mu chce. Kde je problém?

anonym_282ea0
18. dec 2025

A uz konecne povies, kolko ma chlapec rokov?
Ty nechodis do prace?
Tvoj "partner" (netusim ci frajer ci manzel) za sto bodov.

Tie co radite ze "ved tak sa s nim hraj ked Ta chce", no co ja viem, podla mna ak sa jedna o starsie dieta, uz je tam aj rozmaznanost, lebo neexist aby mi 4rocne decko nevedelo chvilu vydrzat pocas navstevy:

"Dnes u nás boli naši a ani rozprávať sme sa nemohli, vkuse mama mama, pod ideme sa hrať a odťahoval ma do izby."

terry658
18. dec 2025
@michaelaaa02

@michaelaaa02 chápem. Môj manžel to pochopil až keď ostal na materskej. Svokra už pomôcť nevie, tak to konečne ostalo na ňom.
Škôlka je naozaj veľká zmena. Moje dve deti chodili tiež len na pol dňa. Boli z toho stresu stále chorí. A až teraz v 8. rokoch mladšieho diagnostikovali ako ADHD a ideme ešte na testovanie autizmu. I keď psychologička sa vyjadrila, že ak je autista tak vysokofunkčný. Takže pokojne skúste aj CPP. My sme to začali riešiť až neskôr lebo sa celkom fajn adaptoval.
No mám doma ďalšieho s ADHD a ešte ani do škôlky nechodí.
Mne ako žene najviac pomohla práca. Prosto nachvíľu myslieť na niečo iné než deti.

terry658
18. dec 2025
@anonym_282ea0

A uz konecne povies, kolko ma chlapec rokov?
Ty nechodis do prace?
Tvoj "partner" (netusim ci frajer ci manzel) za sto bodov.

Tie co radite ze "ved tak sa s nim hraj ked Ta chce", no co ja viem, podla mna ak sa jedna o starsie dieta, uz je tam aj rozmaznanost, lebo neexist aby mi 4rocne decko nevedelo chvilu vydrzat pocas navstevy:

"Dnes u nás boli naši a ani rozprávať sme sa nemohli, vkuse mama mama, pod ideme sa hrať a odťahoval ma do izby."

@anonym_282ea0 dieťa s ADHD ťa nenechá vychutnať si návštevu. Kto také nemal, nepochopí. Ale časom sa to dá, len nie je to hneď ako pri iných deťoch.

tiika
18. dec 2025
@terry658

@anonym_282ea0 dieťa s ADHD ťa nenechá vychutnať si návštevu. Kto také nemal, nepochopí. Ale časom sa to dá, len nie je to hneď ako pri iných deťoch.

@terry65 ani iné malé dieťa ta nenechá, alebo záleží aj od povahy nielen diagnózy, preto sme sa my s mužom na návšteve/akcii/nakupoch striedali (a vidím to veľakrát v pároch), to však bolo tak do cca 2 - 2,5 rokov. Potom sa ten čas predlžoval. Dávali sme aj nejaké jasne limity a hranice (dopijem kávu a prídem, poskladaj si puzzle a potom ma zavolaj).

letfenixa
18. dec 2025
@michaelaaa02

@terry658 vieš koľkokrát som mala výčitky, že sa mu nevenujem dostatočne? Varila som, triedila prádlo, vysavala, upratovala pri ňom... ked som chodila s nim von, som to tak nevnímala... v septembri šiel do skolky, vidím na ňom aj zmenu správania voči deťom. Aj mňa si viac vyžaduje...

@michaelaaa02 prečo výčitky? Veď si robila bežné obstaranie domácnosti. Ty malého nezapajas do domácich prác?

anonym_a5d339
18. dec 2025
@anonym_59a3a6

@anonym_a5d339 aka diagnoza?

@anonym_59a3a6 adhd a asperger

terry658
18. dec 2025
@tiika

@terry65 ani iné malé dieťa ta nenechá, alebo záleží aj od povahy nielen diagnózy, preto sme sa my s mužom na návšteve/akcii/nakupoch striedali (a vidím to veľakrát v pároch), to však bolo tak do cca 2 - 2,5 rokov. Potom sa ten čas predlžoval. Dávali sme aj nejaké jasne limity a hranice (dopijem kávu a prídem, poskladaj si puzzle a potom ma zavolaj).

@tiika opakujem ak je dieťa normálne tak áno. O mojom synovi si mysleli že je nevychovaný? A pritom zlaté decko. Je to len ADHD. Nie nejaká diagnóza len mozog pracuje inak. Ale aj s takýmto dieťaťom sa to dá len to trvá dlhšie ako do 3 rokov. Sebaregulácia prichádza omnoho neskôr.
Striedanie pri malom dieťati je normálna. Ale to čo opisuje autorka je už trošku mimo normu. U nás to znamenalo jedno u nej to môže byť aj niečo iné.
Ale súhlasim neustále ustupovanie nie je riešenie.

anonym_a5d339
18. dec 2025
@michaelaaa02

@michaelaaa02 to je velmi vycerpavajuce. Neviem či by som sa náhlila do roboty, kým malý nie je viac v pohode. Aj tak budeš len riešiť doktorov, OCRky. Psychologa by som skúsila, nech pozrie aj vaše vzajomne interakcie, možno si všimne niečo a poradí.

tiika
18. dec 2025
@terry658

@tiika opakujem ak je dieťa normálne tak áno. O mojom synovi si mysleli že je nevychovaný? A pritom zlaté decko. Je to len ADHD. Nie nejaká diagnóza len mozog pracuje inak. Ale aj s takýmto dieťaťom sa to dá len to trvá dlhšie ako do 3 rokov. Sebaregulácia prichádza omnoho neskôr.
Striedanie pri malom dieťati je normálna. Ale to čo opisuje autorka je už trošku mimo normu. U nás to znamenalo jedno u nej to môže byť aj niečo iné.
Ale súhlasim neustále ustupovanie nie je riešenie.

@terry658 áno, tak som to nemyslela. Len píšem, že je to bezne, normálne a potom sú aj špecifické situácie, problemy ako u vás. Ale skôr som chcela napísať o tom striedaní, lebo mi to pride zvláštne.
@michaelaaa02 Nepíšeš o tom, že by na návšteve sa dietatu venoval aj otec. Robí to, či všetko necháva na teba? A čo doma?Stara sa o syna, zapája? Ak nie či malo, prečo? On nechce, tebe sa niečo nepáči na tom, ako to robí alebo je malo doma či niečo iné? My sme mali aj take obdobie, že tatino bol top, všetko mohol len on (mna už bola asi presytena alebo neviem), prešlo to, vraj sa to stáva často. Mali ste niečo take i vy?

Stále mi pri tebe behá po rozume neistá-ambivalentna vztahova väzba. Vtedy je dieťa až priveľmi pripútané na matku, ťažko znáša odlúčenie. Skús pozrieť.

Strana
z2