icon

Ako zvládnuť dopravu autistického dieťaťa do škôlky bez funkčného auta?

sonycobain
27. okt 2025

Dobrý deň, idem si k Vám po radu.. Syn je autista (v auguste mal 5 rokov) a navštevuje Špeciálnu materskú škôlku pre autistov, do ktorej ho každé ráno vozím už tretí rok. Aktuálne už má povinnú predškolskú dochádzku. Škôlka je v inom meste a je vzdialená od nášho bydliska cca 20 km. Pred dvomi rokmi sme dostali z úradu príspevok na auto. No a to auto je teraz nepojazdné už od septembra, pretože vyžaduje opravu spojky, čo je celkom nákladné (okolo 1000€ cca). Keďže som na predĺženom rodičovskom príspevku, môj mesačný príjem je okolo 600€. Som slobodná matka (otec dieťaťa nula bodov, čakáme na súd ohľadom výživného) a bývam u bývalého priateľa, ktorému prispievam mesačne na účty. Okrem toho kupujem malému len potrebné veci a samozrejme potraviny, atď.. No aj tak som vždy 1-2 týždne pred rodičákom na nule. Rodina mi nemá ako finančne pomôcť a nemám si ani kde na tú opravu požičať. Aktuálne chodíme do škôlky tak, že o pol 7 ráno naložím syna do kočíka a ideme na vlak. Vlaková stanica je od nášho bydliska vzdialená 25 minút a syn mi to ráno v takej zime peši nezájde. Na vlakovej stanici zamknem kočík a ideme na vlak. Z vlaku potom ideme na MHD ku škôlke. Keď bolo teplejšie, dalo sa to v pohode zvládnuť. Ale čím väčšia zima je, tým je to horšie. Okrem toho je MHD maximálne preplnená študentmi až po vodiča a syn má vždy v tej tlačenici záchvaty. Ako prosím riešite podobnú situáciu, keď sa Vám pokazí auto a nie sú peniaze na opravu? Ďakujem za každú radu 🙏🏼

Strana
z2
really8
27. okt 2025

@sonycobain napadlo ma ako prve poziadat niekoho ci by vas za benzin nevozil. Napr dochodcu. Pripadne hladat spolujazdu. Alebo si zobrat pozicku na opravu auta. Mnohe slusne banky davaju taketo pozicky aj bez uroku. To vyriesi ale len problem s autom.

madeincssr
27. okt 2025

@sonycobain skusil by som oslovit malych lokalnych automechanikov (mozno poradia nejaki muzi autickari v tvojom okruhu rodiny/znamych). Vymena spojky by memala stat az tolko, ak nejde o vymenu aj spolu s dvojhmotovym zotrvacnikom (hrkotave klepotave zvuky).

anonym_e7164a
27. okt 2025

a vy nepracujete? keď je dieťa v škôlke? jedine brigádou si prišetriť peniažky. idú Vianoce určite budú zháňať brigádnikov.

olga_hurajova
27. okt 2025

Odkiaľ ste?

anonym_6cfd2b
27. okt 2025

@sonycobain predĺžený rodičovský zrušiť, a ísť pracovať. Kvôli čomu ste doma, keď syn chodí do škôlky?

anonym_3cad3e
27. okt 2025
@anonym_6cfd2b

@sonycobain predĺžený rodičovský zrušiť, a ísť pracovať. Kvôli čomu ste doma, keď syn chodí do škôlky?

@anonym_6cfd2b takéto deti chodia do škôlky väčšinou na 4 hodiny, aj našej len tak schválili. Tiež cca 25-30 km, to sú sotva 3 hodiny voľna na prácu. Je veľmi ťažké nájsť si takto brigádu, tam jednoducho ťaháte za kratší koniec.
Autorka, skús sa opýtať v upratovacích firmách v mieste, kde je škôlka. Mne trvá presne 3 hodiny upratať jeden panelákových vchod a stíham späť pre malú. Aj keď finančne to je nič moc sice.

anonym_141c3c
27. okt 2025
@anonym_6cfd2b

@anonym_6cfd2b presne tak, tie rady, nájdi si na pol úväzku prácu sú úplne na hovno. Nedá sa takto nájsť práca, alebo len keď máš veľké šťastie. Nájsť si prácu najmä u nás na východe je problém a nejaké polovičné úväzky už vôbec nie.

anonym_141c3c
27. okt 2025

@sonycobain je to hrozne, keď máš v tomto štáte dieťa s postihom a si sama, tak si skrátka odsúdená na chudobu. U nás to tak chodí, nikoho to nezaujíma, lebo ani nevie pochopiť, že s takým deckom do práce sa nedá chodiť.

anonym_6cfd2b
27. okt 2025
@anonym_141c3c

@anonym_6cfd2b presne tak, tie rady, nájdi si na pol úväzku prácu sú úplne na hovno. Nedá sa takto nájsť práca, alebo len keď máš veľké šťastie. Nájsť si prácu najmä u nás na východe je problém a nejaké polovičné úväzky už vôbec nie.

@anonym_141c3c súhlasím, nerozumiem tomu prečo je niekto doma na predĺženej, keď dieťa chodí do škôlky tak či tak. Buď si to zariadiť tak, že si nájde niekoho, kto bude s dieťaťom, alebo proste dať dieťa na celý deň do škôlky, aj keď ma diagnózu, lebo o rok dva, tri už nemusí mať ani ten polovičný, príde o roky praxe a takú ženu, čo bola doma 6, a viac rokov už len málo kde chcú. Čiže zase bude robiť len za almužnu nejakú brigádu, dohodu...teraz ma aspoň 600e, o rok už bude mať prd.

bielasovicka
27. okt 2025

@sonycobain otec dieťaťa ti 5 rokov neplatí výživné?

reela
27. okt 2025

Donio

anonym_372d69
27. okt 2025

Viem, ze baby uz písali vyššie ohľadne prace. Ale ako dlho byva syn teda v škôlke? Mne velmi vyhoveli so zmenami v lidli. Vieš si tam dat úväzok 20 hodin za týždeň a RP môžeš poberať aj naďalej. Pripadne nedá sa ti vybaviť opatrovateľský prispevok ? Ten je vyšší ako rd

ssnowwhitee
27. okt 2025
@anonym_372d69

Viem, ze baby uz písali vyššie ohľadne prace. Ale ako dlho byva syn teda v škôlke? Mne velmi vyhoveli so zmenami v lidli. Vieš si tam dat úväzok 20 hodin za týždeň a RP môžeš poberať aj naďalej. Pripadne nedá sa ti vybaviť opatrovateľský prispevok ? Ten je vyšší ako rd

@anonym_372d69 opatrovateľský príspevok je až od 6 rokov.

ssnowwhitee
27. okt 2025
@anonym_6cfd2b

@anonym_141c3c súhlasím, nerozumiem tomu prečo je niekto doma na predĺženej, keď dieťa chodí do škôlky tak či tak. Buď si to zariadiť tak, že si nájde niekoho, kto bude s dieťaťom, alebo proste dať dieťa na celý deň do škôlky, aj keď ma diagnózu, lebo o rok dva, tri už nemusí mať ani ten polovičný, príde o roky praxe a takú ženu, čo bola doma 6, a viac rokov už len málo kde chcú. Čiže zase bude robiť len za almužnu nejakú brigádu, dohodu...teraz ma aspoň 600e, o rok už bude mať prd.

@anonym_6cfd2b pri deťoch s diagnózou si nie rodič vyberá na koľko hodín bude dieťa v škôlke/škole ale škôlka určí na koľko hodín dieťa zoberie + zohľadní vyjadrenie cpp.

anonym_372d69
27. okt 2025
@ssnowwhitee

@anonym_372d69 opatrovateľský príspevok je až od 6 rokov.

@ssnowwhitee aha nevedela som, sestra ho pobera na syna tiež ma autistu ale on bol v škôlke celodenne.

ssnowwhitee
27. okt 2025
@anonym_372d69

@ssnowwhitee aha nevedela som, sestra ho pobera na syna tiež ma autistu ale on bol v škôlke celodenne.

@anonym_372d69 aj ja mám autistku, ktorá chodila do šmš celodenne, ale v triede bolo aj dieťa, ktoré zobrali len na pol dňa, lebo viac nezvládalo - bol to dosť ťažký stav.

anonym_372d69
27. okt 2025
@ssnowwhitee

@anonym_372d69 aj ja mám autistku, ktorá chodila do šmš celodenne, ale v triede bolo aj dieťa, ktoré zobrali len na pol dňa, lebo viac nezvládalo - bol to dosť ťažký stav.

@ssnowwhitee ved ako jasne, ja to nespochybnujem

simca06022011
27. okt 2025

@sonycobain diel kupis aj lacnejsie, online, je na to kopa eshopov a len si musis najst rozumneho technika... zisti si co ti treba presne kupit a pozri si ceny. Mozno by ti nejaky servisak pomohol a odhodla by si sa ludsky ze to splatis postupne, na viac mesiacov... ? Tu nic ine ako proste ludsky pristup nepomoze od ludi...
co sa tyka dopravy = tak proste musis niekoho poziadat zatial. Riesenie je aj taxik, lenze to mas uz vyssiu sumu. Skusila by som ak nie to donio, tak nromalne lokalnu skupinu FB a napisat tam, ci by niekto nevedel pomoct s dopravou... urcite chodi tym smerom kopa ludi ak sa ide z mensieho mesta do vacsieho a niekto by pomohol.
Viem, ze sa mi to lahko hovori a je to proste tazke s dietatom a sama a tak, ale ak je auto tak dolezita sucast vasho zivota, ked toto ustojis, treba si zacat tvorit rezervu na opravy, aj keby neveim co bolo.

anjelicek26
27. okt 2025

Skus sa opytat v skolke, ci by si tam nemohla pracovat... v kuchyni, upratovat, cokolvek... ak si na predlzenom rodicovskom zo zdravotnych dovodov dietata, tak pracovat mozes... aspon by to bolo trochu financne lepsie.

lenkakoc444
27. okt 2025
@anonym_6cfd2b

@anonym_6cfd2b preco by mala RP rusit ked jej prinalezi? Aj popri praci by ho dostavala. U ZTP deti su vyssie vydavky na lieky, terapie a pomocky,

pe_mi
27. okt 2025
@anonym_6cfd2b

@anonym_6cfd2b
predĺžený RP pobera rodič, aj keď je dieťa celodenne v škôlke.

Deti majú celoživotné dg, aj moja dcéra má a poberala som RP, aj keď bola celý deň v škôlke

2 roky som nepracovala a posledný rok poberania som išla do práce.
Máme omnoho viac výdavkov, pri deťoch so špeciálnymi potrebami
Rodičia na tento príspevok majú nárok, či už ste v práci, nie ste, či je dg dočasná, časom sa zlepší alebo je to dg celoživotná

Útočiť na rodičov detí s chorobami ! Preboha

anonym_6cfd2b
27. okt 2025
@pe_mi

@anonym_6cfd2b
predĺžený RP pobera rodič, aj keď je dieťa celodenne v škôlke.

Deti majú celoživotné dg, aj moja dcéra má a poberala som RP, aj keď bola celý deň v škôlke

2 roky som nepracovala a posledný rok poberania som išla do práce.
Máme omnoho viac výdavkov, pri deťoch so špeciálnymi potrebami
Rodičia na tento príspevok majú nárok, či už ste v práci, nie ste, či je dg dočasná, časom sa zlepší alebo je to dg celoživotná

Útočiť na rodičov detí s chorobami ! Preboha

@pe_mi ešte lepšie, potom nie je o com, dieťa do škôlky, medzitým ísť aspoň upratovať, kľudne aj v mieste kde je škôlka, aspoň nemusí 2x dochádzať. A zase riešiť výživné tak dlho. Treba dat predbežny návrh, ten sa rieši rýchlo, a aj spätne.

katkaseiner
28. okt 2025
@really8

@sonycobain napadlo ma ako prve poziadat niekoho ci by vas za benzin nevozil. Napr dochodcu. Pripadne hladat spolujazdu. Alebo si zobrat pozicku na opravu auta. Mnohe slusne banky davaju taketo pozicky aj bez uroku. To vyriesi ale len problem s autom.

@really8 ktora slusna banka da uver nepracujucrj bez uroku? toto je blbost ako mraky co tu splietate

katkaseiner
28. okt 2025

autorka, ja ti odporucam kontaktovat pana Farkasa v Fb skupine Haka (neviem presny nazov, ale vloz Haka a nakde ti). Je to sice ina skupina ktora riesi kradeze aut ale riesili aj taketo. Proste napis svoju situaciu a mozno sa najde dobrak s ktorym sa dohodnes inak na oprave. Su tam fakt skvely ľudia, opravia takym ako ty auto len za cenu nahradneho dielu, resp. ak si to mozu dovolit, pomozu aj s cenou nahradneho dielu. Skus, nemas co stratit. Drzim palce

yosi
28. okt 2025

@sonycobain Šiel by som sa spýtať do menších servisov. Vysvetlite im situáciu a myslím, že nájdete spôsob ako opraviť auto za lacnejšie. Mne keď odišla spojka na Octavii, tak v autorizovanom servise mi povedali 1100, v bežnom servise 800 a nakoniec mi to urobil chalan ktorý ešte len začína v biznise za 450. 400 stála komplet spojka a za robotu zobral len 50. Robota vo väčších servisoch je vždy najdrahšia

sonycobain
autor
29. okt 2025
@katkaseiner

autorka, ja ti odporucam kontaktovat pana Farkasa v Fb skupine Haka (neviem presny nazov, ale vloz Haka a nakde ti). Je to sice ina skupina ktora riesi kradeze aut ale riesili aj taketo. Proste napis svoju situaciu a mozno sa najde dobrak s ktorym sa dohodnes inak na oprave. Su tam fakt skvely ľudia, opravia takym ako ty auto len za cenu nahradneho dielu, resp. ak si to mozu dovolit, pomozu aj s cenou nahradneho dielu. Skus, nemas co stratit. Drzim palce

@katkaseiner Ďakujem 🙏🏼❤️

sonycobain
autor
29. okt 2025

Áno, presne takú prácu som si minulý rok našla. Upratovanie. Dva týždne som tam pracovala a potom mi zrazu prvý krát v týždni volá učiteľka, že si mám prísť pre syna, pretože má zvýšenú teplotu 37,2°. O dva dni neskôr mi znovu volala, že malý sa im nejako nezdá, pretože je bez nálady, tak že pre istotu mám pre neho prísť, lebo asi na neho niečo lezie (nič mu nakoniec nebolo, len mal blbý deň). Na ďalší deň mi znovu volá učiteľka (už tretí krát behom týždňa), že niekto nahlásil bombu v škôlkach, ale nepovedal kde konkrétne, tak že musím pre neho prísť, lebo každá škôlka sa musí evakuovať. No, tak mi ukážte zamestnávateľa, ktorý bude toto tolerovať. Každú chvíľu niekto privedie do škôlky nedoliečené dieťa, ako napr. teraz na konci septembra a hneď sme skončili u lekára s akútnym zápalom priedušiek - týždeň aj pol domáca liečba, žiadne vychádzky. Minulý týždeň sme dva krát neprišli do škôlky, lebo môj syn mal do 3 rána záchvaty smiechu a točil sa dookola v úplnej tme, v zhasnutej izbe. A teraz ako uspíš autistu, ktorý nereaguje na odmeny, ani na zastrašovanie a pri akejkoľvek snahe o ukľudnenie sa začne ešte viac smiať.. Jasné, liekmi, samozrejme. Dieťaťu, ktoré už berie lieky na chuť do jedla, nedávno dobral dvoje antibiotiká, určite nebudem pravidelne dávať v 5.rokoch lieky na spanie kvôli tomu, že občas má takéto výkyvy.. Všetky tie lieky pôsobia dosť na pečeň, takže lieky mu dávam iba ak je to nevyhnutné.

sonycobain
autor
29. okt 2025

Normálne na svete existujú aj ľudia, ktorí najprv vyskúšajú všetky možnosti a až potom sa pýtajú.. Ja by som do práce išla s radosťou. Čudujte sa tomu ako chcete, ale pre mňa je práca relax.
Netreba hneď každého odsúdiť, že sa snaží ísť tou najľahšou cestou..

sonycobain
autor
29. okt 2025
@yosi

@sonycobain Šiel by som sa spýtať do menších servisov. Vysvetlite im situáciu a myslím, že nájdete spôsob ako opraviť auto za lacnejšie. Mne keď odišla spojka na Octavii, tak v autorizovanom servise mi povedali 1100, v bežnom servise 800 a nakoniec mi to urobil chalan ktorý ešte len začína v biznise za 450. 400 stála komplet spojka a za robotu zobral len 50. Robota vo väčších servisoch je vždy najdrahšia

@yosi Ďakujem 🙏🏼

sonycobain
autor
29. okt 2025

Ešte doplním, že včera som musela ísť znovu na obed pre syna do škôlky, pretože mal zvýšenú teplotu a dnes dokonca ani v škôlke nebol, pretože po včerajšom príchode zo škôlky mi spal až do 23:30.
Budem sa opakovať.. Ale nie, nie som neschopná si nájsť prácu. Som neschopná si nájsť až tak FLEXIBILNÚ prácu, v ktorej by mi toto tolerovali.

Strana
z2