icon

Ako zvládnuť extrémne naviazané dieťa na jedného rodiča?

16. sep 2025

Ahojte, máte niekto 3ročné extrémne naviazané dieťa na jedneho rodiča? Tak že kategoricky odmieta toho druhého a s tým jedným chce robiť všetko a všade ísť? Náš trojročák je len mama, mama. S otcom nie je ochotný robiť nič, hoci môj muž je skvelý otec a nemáme ani medzi sebou žiadne problémy. Proste sa akosi extrémne nafixoval len na mňa, do škôlky zatiaľ nechodí. so mnou chce zaspávať, hrať sa, nakupovať, jesť, kúpať sa a všetkých x ďalších aktivít. V podstate od narodenia bol hlavne so mnou a vždy inklinoval ku mne, ale čím je starší tým je jeho naviazanost ma mňa silnejšia (čakali sme že to vekom poľaví). Často nevieme ako reagovať. Či naozaj mu dopriať ten čas len so mnou alebo proste nechávať ho s otcom aj za cenu obrovských amokov a scén.

anonym_e7dd8a
16. sep 2025

@anonym_autor do skolky kedy pojde?

anonym_d608bc
16. sep 2025

@anonym_autor Áno mala som to tak .Dokonca ak škôlku znášal veľmi zle. Separačná úzkosť .Poľavilo to až neskôr u môjho v predškolskej triede.

autor
16. sep 2025
@anonym_e7dd8a

@anonym_autor do skolky kedy pojde?

@anonym_e7dd8a riešime to, keďže je to jesenné dieťa (teraz bude mať 3 roky), od septembra ho nevzali do štátnej.. hľadáme teraz súkromnú, kde ostalo voľné miesto.. takže nastúpi počas školského roka, asi v zime 🤷🏻‍♀️

cyberk
16. sep 2025

A ked ty ides von a jednoducho musi byt s otcom tak aky je? reve cely cas? Zapajat viac otca, nech si vytvori aktivity s dietatom, ktore budu pre ich dvoch jedinecne (ktore s tebou nerobi), potom bude vyhladavat aj jeho spolocnost...

autor
16. sep 2025
@cyberk

A ked ty ides von a jednoducho musi byt s otcom tak aky je? reve cely cas? Zapajat viac otca, nech si vytvori aktivity s dietatom, ktore budu pre ich dvoch jedinecne (ktore s tebou nerobi), potom bude vyhladavat aj jeho spolocnost...

@cyberk plače, čaká ma, pýta sa na maminku.. chvíľku ho vie niečím zabaviť, ale potom ma zase začne hľadať

eliaska101
16. sep 2025

Bežná vec, aj u nás sa to dialo. Nikto iný ju nezaujímal, našťastie je to ozaj len obdobie. Teraz má šesť a nemá problém ísť sama aj k susedke a byť tam trebárs aj pol dňa 😂 Čiže môže sa to otočiť, jasné.

tanicka907
16. sep 2025

Ahoj, moja chodi do skolky od roka, ma 2r aj 8mesiacov a tiez to tak mame a to ocino bol dokonca s nou aj na ocovskej …

autor
16. sep 2025
@eliaska101

Bežná vec, aj u nás sa to dialo. Nikto iný ju nezaujímal, našťastie je to ozaj len obdobie. Teraz má šesť a nemá problém ísť sama aj k susedke a byť tam trebárs aj pol dňa 😂 Čiže môže sa to otočiť, jasné.

@eliaska101 koľko to trvalo? U nás to má stále zhoršujúcu sa tendenciu. O pol roka sa chcem vrátiť do prace a keď budem mať dlhší deň, bude musieť ostávať s otcom alebo s niekým z rodiny..

autor
16. sep 2025
@tanicka907

Ahoj, moja chodi do skolky od roka, ma 2r aj 8mesiacov a tiez to tak mame a to ocino bol dokonca s nou aj na ocovskej …

@tanicka907 a ako to riešite, keď musíš ísť na dlhšie preč alebo sa vyskytne niečo neočakávané, kam ju vziať nemôžeš?

anonym_874dc4
16. sep 2025

"chcem vrátiť do prace a keď budem mať dlhší deň, bude musieť ostávať s otcom alebo s niekým z rodiny..."

No ved to je fajn, ze s tym otcom bude musiet byt. Ci ako to ma inak dieta pochopit? Ak je manzel dobry otec aj muz, tak to prestante zbytocne riesit, proste nech si zvyka, rob si vylety z domu nech ostavaju sami a hotovo. To, ze dieta mrnci a pyta sa na Teba, nie je ziadna tragedia. A ani dovod, aby si si isla nohy polamat ak nebodaj si na nakupe dlhsie ako hodinu... Myslela som ze sa jedna o hystericke sceny niekolko x hodin podla Tvojho nastavenia.

Ono sa to zlepsi, len tomu netreba teraz podriadovat cely rodinny zivot a dietatu vo vsetkom a vzdy vyhoviet - akoze nic v zlom, ale 3 rocne je dostatocne chapave. A ak ma oboch rodicov milujucich .. nevidim naozaj dovod to nejak specialne riesit a cicikat ho.

tanicka907
16. sep 2025
@anonym_autor

@tanicka907 a ako to riešite, keď musíš ísť na dlhšie preč alebo sa vyskytne niečo neočakávané, kam ju vziať nemôžeš?

@anonym_autor chodi do skolky a uz bolo treba aj odist od nej (napr do porodnice po druhe babatko 😀😀) je s tym uplne okej, ma lepsie dni a horsie dni. Tie lepsie sa hra tam kde je a tie horsie sa kazdych 5min pyta kde je mama a hovori ze mama pride … vo vseobecnosti ked tam jie som je velmi dobra (lepsia ako oed som tam) horsie je ked potom pridem (napr aj kazdy den po skolke) tak je nonstop pri mne, vkuse vkuse vkuse… ja som s tym uplne okej, ale je to na nic ked realne potrebujem nieco robit …

autor
16. sep 2025
@anonym_874dc4

"chcem vrátiť do prace a keď budem mať dlhší deň, bude musieť ostávať s otcom alebo s niekým z rodiny..."

No ved to je fajn, ze s tym otcom bude musiet byt. Ci ako to ma inak dieta pochopit? Ak je manzel dobry otec aj muz, tak to prestante zbytocne riesit, proste nech si zvyka, rob si vylety z domu nech ostavaju sami a hotovo. To, ze dieta mrnci a pyta sa na Teba, nie je ziadna tragedia. A ani dovod, aby si si isla nohy polamat ak nebodaj si na nakupe dlhsie ako hodinu... Myslela som ze sa jedna o hystericke sceny niekolko x hodin podla Tvojho nastavenia.

Ono sa to zlepsi, len tomu netreba teraz podriadovat cely rodinny zivot a dietatu vo vsetkom a vzdy vyhoviet - akoze nic v zlom, ale 3 rocne je dostatocne chapave. A ak ma oboch rodicov milujucich .. nevidim naozaj dovod to nejak specialne riesit a cicikat ho.

@anonym_874dc4 čítaš?

“Či naozaj mu dopriať ten čas len so mnou alebo proste nechávať ho s otcom aj za cenu obrovských amokov a scén.”

Denne riešime amoky a cirkus že to počuť na celú ulicu. Sme z toho unavení a nevieme, či reagujeme správne, či dať dieťaťu ešte čas, ako nastaviť tie odlúčenia. Opakujem, čím je starší, tým je to horšie.

anonym_874dc4
16. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_874dc4 čítaš?

“Či naozaj mu dopriať ten čas len so mnou alebo proste nechávať ho s otcom aj za cenu obrovských amokov a scén.”

Denne riešime amoky a cirkus že to počuť na celú ulicu. Sme z toho unavení a nevieme, či reagujeme správne, či dať dieťaťu ešte čas, ako nastaviť tie odlúčenia. Opakujem, čím je starší, tým je to horšie.

@anonym_autor ano precitala som si dodatok kde si to upresnila:

"Plače, čaká ma, pýta sa na maminku.. chvíľku ho vie niečím zabaviť, ale potom ma zase začne hľadať"

Takze mi to nepride ako amoky.

elviku11
16. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_874dc4 čítaš?

@anonym_autor áno, treba to postupne trénovať a nacvičovať presne tak, že ho niekedy necháš s otcom a budeš mužovi dôverovať, že to zvládne. Neboj sa, oni dvaja si njdu svoj systém, keď budú musieť. Možno iný, ako s nim máš ty, ale nájdu si svoje záujmy, čo budú robiť len oni dvaja (otec a syn). Ale na to im treba nechať pravidelne nejaký čas, na to, aby si na to malý zvykol.

mane01
16. sep 2025

@anonym_autor nech ho skusi muz niekam vziat… nie byt doma, kde je zvyknuty byt zrejme hlavne s tebou. Nech mu ponukne nieco ine, take, co budu robit len oni spolu. Napriklad sa mozu ist bicyklovat, alebo ist spolu na nejake vzdialenejsie ihrisko, kde s tebou nechodieva. Dieta treba zaujat niecim. Potom sa mu bude pobyt s otcom spajat s niecim pozitivnym a bude schopny s nim ostat aj doma a neplakat. A idealne toto praktizivat pravidelne… otec je rodic, nie je to susedka alebo dievca na strazenie.