icon

Ako zvládnuť hysterické záchvaty trojročného dieťaťa?

martina202223
14. sep 2025

Ahojte,
potrebujem poradiť. Môj trojročný syn začal chodiť do škôlky s dudlíkom. Tam ho však neakceptujú, takže sme sa ho snažili postupne od neho odnaučiť. Syn si ale dudel rozhryzol, tak som mu povedala, že druhý už nemáme a ani sa v obchode nepredáva pre veľké detičky.

Problém je, že má strašné hysterické záchvaty – kričí (vreští, akoby ho niekto bil), bije sa. V škôlke, keď ho beriem ja, veľmi plače, ale keď ho berie manžel, je celkom v pohode. Ešte tam ani nespinká.

Potrebujem vedieť, čo mám robiť a prečo tie hysterické scény robí len pri mne. Keď nie som pri ňom, je zlatý anjelik, ale keď som doma ja, je to hrôza – za všetko začne kričať a ja už fakt neviem. Vysvetľujem mu, ale vôbec ma nepočúva.

Aj pri ukladaní na spánok veľmi plače, nič nepomáha – ani objatie. Som zúfalá. Možno by mi vedel poradiť nejaký detský psychológ, ako mám postupovať. Viem, že moja chyba bola, že som ho veľmi skoro nechala a išla som pracovať, ale takú situáciu sme mali, prosím, neodsudzujte ma.

kp7333
14. sep 2025

@martina202223 toto nema nic spolocne s tym, ze si isla do prace skor. Je to normalne spravanie v obdobi vzdoru hraniciace s manipulaciou. On vie, ze ked zacne jacat, ty sa ho budes snazit upokojit, objimat, vysvetlovat. A to je chyba. Ked zacne hystercit, povedz mu, ze sa s nim porozpravas, ked sa ukludni a odid z miestnosti. Venuj mu pozornost vtedy, ked je kludny. Vtedy mozes vysvetlovat, vychovavat. Dieta v hysterickom amoku ta nevnima, tam su slova zbytocne.

majlo1234
14. sep 2025

Vklude, vela deti sa takto prejavuje v podobnom veku. A na kazde plati nieco ine, u nas sice nechavam, nech sa vyzjape a vyhysaci, ake tiez mam svoje hranice-nekrici mi pri usiach, nebije, ani nenici predmety. Dosli sme k tomu neustalym opakovanim v klude, ked uz hysak presiel. Pripadne som ho fyzicky usmernila(chytila ruky, zaviedla do izby)

martina202223
autor
14. sep 2025
@majlo1234

Vklude, vela deti sa takto prejavuje v podobnom veku. A na kazde plati nieco ine, u nas sice nechavam, nech sa vyzjape a vyhysaci, ake tiez mam svoje hranice-nekrici mi pri usiach, nebije, ani nenici predmety. Dosli sme k tomu neustalym opakovanim v klude, ked uz hysak presiel. Pripadne som ho fyzicky usmernila(chytila ruky, zaviedla do izby)

@majlo1234 u nas to len zhoršuje sa a ja uz to nedavam , za pol mesiaca sa mi deta tak silno zmenilo ze tomu ani neverim

kp7333
14. sep 2025
@martina202223

@majlo1234 u nas to len zhoršuje sa a ja uz to nedavam , za pol mesiaca sa mi deta tak silno zmenilo ze tomu ani neverim

@martina202223 nech ti je utechou, ze taketo spravanie deti prejavuju len pri ludoch, ktorym stopercentne doveruju, pri ktorych su si isti, ze ich lubia bezhranicne. Pri ucitelkach v skolke nedava emociam volny priebeh, neboj. Treba zatat zuby a opakovat si, ze je to len obdobie.

martina202223
autor
14. sep 2025
@kp7333

@martina202223 nech ti je utechou, ze taketo spravanie deti prejavuju len pri ludoch, ktorym stopercentne doveruju, pri ktorych su si isti, ze ich lubia bezhranicne. Pri ucitelkach v skolke nedava emociam volny priebeh, neboj. Treba zatat zuby a opakovat si, ze je to len obdobie.

@kp7333 dneska od rana len vrestal a fakt uz sa boim ze co mna caka zajtra uz mne vseci hovoria nych mu vrátim dudel ale ten dudel uz nema tyzden tak nechcem mu ho vratit dufam ze to chvilu este potrva a najde si nieco co ho ukludni , mozno su nieake triky ako to zvladnut neviem si predstavit ze utirok treba ho brat do skolky uz sa toho bojím

anonym_57da91
14. sep 2025

Aj môj malý sa zmenil min.rok takto, týždeň pred škôlkou sme zrušili cumel - brutálne cirkusy asi týždeň , ale dali sme to , prišiel školský rok a môj dokonalý poslušný a šikovný chlapec sa zrazu zmenil na čistý des. Doslova. Dennodenne pri mne emocionálne vybuchy ale prešlo to, keď sa adaptoval v školke a pochopil všetky ich pravidlá a organizované zmeny , nastavili sme si doma pevné hranice a dnes po roku mám doma opäť moju šikovnú lásku 🙂 akože tréning riadny do života 🤞🏽dont give up

anonym_9c43f0
14. sep 2025
@martina202223

@kp7333 dneska od rana len vrestal a fakt uz sa boim ze co mna caka zajtra uz mne vseci hovoria nych mu vrátim dudel ale ten dudel uz nema tyzden tak nechcem mu ho vratit dufam ze to chvilu este potrva a najde si nieco co ho ukludni , mozno su nieake triky ako to zvladnut neviem si predstavit ze utirok treba ho brat do skolky uz sa toho bojím

@martina202223 keď ti to všetci hovoria pred dieťaťom tak z teba robia tu zlú, ktorá mu ten dudel nechce dopriať. Skúša si to vynútiť od teba citovo plačom. Máš dobré nastavenie, len ti chýba podpora. Plače pri tebe pravdepodobne preto, že v minulosti zistil, že na teba to zaberá. Skúša hranice. Vydrž a pýtaj si podporu od manžela. Nech mu skúsi dohovoriť aj on. Nech syn cíti, že všetci ste proti dudlu. Pomôžte mu nahradiť dudel svojou oporou. Vieš kedy ten dudel potrebuje a čo si s ním kompenzuje, tak mu skúste pomocť citlivo vy dospelí. Je to jeho droga. Aby sa jej vzdal potrebuje pomoc silnejších. Plačom si pýta pomoc a vybíja zúfalstvo.

anonym_22c890
14. sep 2025
@martina202223

@martina202223 Tak to je tvoja chyba, ze si takemu velkemu decku nechavala cumel. Fakt nechutne 3rocne decko s cumlom v ustach..

mane01
14. sep 2025

@martina202223 cista manipulacia, vie, ako na teba, na manzela asi to jeho divadielko nezabera, tak to uz ani neskusa, skoda energiu. Psychologa mu netreba, mozno ty by si si mohla skocit po radu, lebo ti 3 rocny prerastol cez hlavu… co bude, ked bude mat 13?

martina202223
autor
14. sep 2025
@anonym_22c890

@martina202223 Tak to je tvoja chyba, ze si takemu velkemu decku nechavala cumel. Fakt nechutne 3rocne decko s cumlom v ustach..

@anonym_22c890 Tvoj komentár je úplne zbytočne útočný a ponižujúci. Nazvať trojročné dieťa s cumlíkom ‚nechutné‘ je úplne nevhodné. Každé dieťa má svoj vývin a každá mama svoje dôvody. Ak nevieš poradiť normálne a s rešpektom, je lepšie radšej nekomentovať

anonym_4208b7
14. sep 2025

@martina202223 lebo dve dolezite veci si riesila naraz a to bola velka chyba a budes mat co robit aby ste toto zvladli
Dudlove dieta zavisle na cumliku sa ma odnaucat od 2 rokov postupne aby v 3 bolo bez cumla a sup do skolky
Uroimne je mi ta luto cakaju ta tazke casy a ja dakujem bohu, ze moje dieta dudel odmietalo hned od narodenia a toto som riesit nemusela nikdy

martina202223
autor
14. sep 2025
@anonym_4208b7

@martina202223 lebo dve dolezite veci si riesila naraz a to bola velka chyba a budes mat co robit aby ste toto zvladli
Dudlove dieta zavisle na cumliku sa ma odnaucat od 2 rokov postupne aby v 3 bolo bez cumla a sup do skolky
Uroimne je mi ta luto cakaju ta tazke casy a ja dakujem bohu, ze moje dieta dudel odmietalo hned od narodenia a toto som riesit nemusela nikdy

@anonym_4208b7 Každé dieťa je iné a porovnávanie nedáva zmysel. Ja si to riešim podľa toho, čo je pre moje dieťa najlepšie, a nepotrebujem k tomu hodnotiace poznámky

anonym_4208b7
14. sep 2025
@martina202223

@anonym_4208b7 Každé dieťa je iné a porovnávanie nedáva zmysel. Ja si to riešim podľa toho, čo je pre moje dieťa najlepšie, a nepotrebujem k tomu hodnotiace poznámky

@martina202223 preco si potom vobec tu? Rob si podla seba

tiika
15. sep 2025

@martina202223 Tie hysterické zachvaty súvisia s ťažkým obdobím, nakoľko syna oducas od dudla, ktorý ho upokojoval, zároveň tu pôsobí unava, ak cez obed nespí a doteraz spal a škôlka ako nove prostredie. Ty si pre syna ostala osobou, ktorá je mu najbližšia, dokáže ho upokojit, pri ktorej môže byt sam sebou, vyplakat sa, dať von neprijemne pocity a i tak bude prijímaný, chápaný, utesovany.
Hľadajte iné spôsoby upokojenia. Taký najväčší amok len preckat, potom mu už ponuknut nejaký spôsob na skludnenie - v tvojom náruči, spievanie, čítanie, hudba, prechádzka.. Neskor sa môžete porozprávať, čo sa stalo, čo sa mu nepáčilo a ako by sa to dalo riešiť inak.

martina202223
autor
15. sep 2025
@anonym_4208b7

@martina202223 preco si potom vobec tu? Rob si podla seba

@anonym_4208b7 O kritiku ani porovnávanie som nežiadala.

anonym_4208b7
15. sep 2025
@martina202223

@anonym_4208b7 O kritiku ani porovnávanie som nežiadala.

@martina202223 dostala si odpoved aj pomoc
Nabuduce podakuj a dakovat nauc aj svoje deti