Ako zvládnuť neposlušného 4-ročného syna?
Máme skoro 4rocneho syna, bol odmalička rozmaznany rodinou a teraz s ním máme problém. Neposlúcha, nič nevydrží všetko chce hneď alebo všetko chce podľa seba. Dohovaranie neplatí. Keď niečo nedostane reve, má silný výdrž. Nevieme ako naňho. Dám príklad, sme v obchode on už chce ísť domov a my si niečo vyberáme. Poviem výdrž chvíľu musíme niečo kúpiť. On rev a začne hádzať veci na zem. Alebo ideme v aute a on rev že kedy budeme doma, povieme za chvíľu, on že nevydrží toľko dlho čakať. Alebo hráme sa a on chce všetko podľa seba všetko je len jeho keď niečo si zoberiem myslím hračku reve. Nechce ísť do škôlky reve, nechce ráno vstávať umyť si zuby atď reve. Jedenie netrafí do úst a zašpinil sa reve, hovorím utri sa nie on nemôže ja ho mám utrieť, zase reve. Poraďte čo mám robiť už som bezradná. Manžel vykrikuje že malý je zlý že ho neviem vychovať.
@viestta Ako som písala vyššie keď moje dieťa reve tak hneď každý uteká ho utíšiť lebo reve to znamená že rodič niečo spravil zle. Takto sa správajú ostatný. Darmo ja sama chcem aby malý poslúchal keď ostatný mi v tom nepomáhajú a dovolia mu všetko čo ja zakážem. Viem toto je daň za to že byvame všetci spolu.
@lossless Príklad pri jedle mu poviem že nevadí to sa stáva a nech sa utrie. No aj tak sa jeduje na to. V aute počas jazdy tiež zvykneme rátať auta alebo farby mi hovorí, snažím sa ho zapájať alebo odviesť pozornosť no nie vždy sa mi to darí.
@danica2711 Rada by som sa odsťahovala no zatiaľ sa to nedá
@tehotna40 Presne aj u nás to tak čo ja zakážem ostatný dovolia či svokra svokor teta ujo alebo niekedy aj manžel. Proste chcú mať kľud a ticho a nie počúvať dieťa plakať. Svokrovci majú zdravotne problémy chceli aby sme boli pri nich a pomáhali im tak som sa dala nahovoriť na spoločné bývanie. Viem bola som naivná a nevedela čo to presne prináša.
@dettilv Z časti majú pravdu aj ja môžem za to kam sme sa až dostali. No chcem to napraviť
Mňa by porazilo. Jasné že sa ťažko vychováva dieťa keď mama zakaze a všetci ostatný v domácnosti dovolia. A samozrejme kto je na vine keď je dieťa rozmaznané/zle.... No predsa mama. Radu nemám žiadnu, budeš to mať len ťažšie tým viac čím bude syn starší. Jedine čo by pomohlo sú prísne pravidlá a samostatné bývanie nech môžeš vychovávať podľa seba. Ale to sa ľahko píše, viem....Aj moji rodičia sú od malička dcéry taký že nepočúvaj mamu, a pod nevadí že mama nedovolí, rýchlo to spapaj nech mama nevidí. Ale nebývame spolu, preto som to nechala tak, nech rozmaznávaju, ich dom ich pravidlá. Ale keby mame spolu bývať tak ma porazí
@tehotna40 + autorka základom je vôbec sa nenasťahovať k svokrovcom/rodičom, resp. neurobiť si dieťa, kým nemám kde SAMOSTATNE bývať. A nehovorte, že je to ťažké, existuje predsa antikoncepcia, zdravý rozum a plánovanie vlastného života
Skutočne je to iné, ťažšie, keď vychovavas sama a keď ti do toho zasahujú ini. Napíšem z môjho pohľadu…
Snažila by som sa dohodnúť v zásadných veciach na prvom mieste aspoň s mužom. S ostatnými komunikovať v štýle, ze vám nevadi, keď plače pre to a to, keď mu nechcete dovoliť to a to? A čo si myslia, čím to je a čo môže pomôcť. Ako tam vela nespravis, druhých nezmeníš, to je cesta nikam…
Ak by začal synček plakať pre niečo, čo som mu zakázala, ja sama by som predbehla ostatných a išla reagovat na jeho plac. Vzala ho niekam inam, ak sa da a nehovorila na neho ho v štýle - neplač už, dáme ti niečo iné alebo nabudúce, pozri tam letí vtáčik…ale empaticky - vidím, že si veľmi smutný a plačeš, pretože som ti to a to nedovolila, veľmi si to chcel, chápem…
https://komunikaciasrdcom.sk/empatia-v-praxi/
https://komunikaciasrdcom.sk/ako-nakupovat-s-de...
@danica2711 TERAZ úplne súhlasím, mladej "JA" sa to zdalo super, neplatiť drahy nájom, šetriť si na vlastny domcek a bývať u svokrovcov, ved sú tam sami a dom je veľký, aspoň si navzájom pomôžeme... naivita level 1000 😀
Ale zasa z druhej strany, mali sme na nájom ,no samozrejme sme si to všetko mohli odkladať a vďaka tomu sme dostali takú výšku hypo ,že sme mohli kúpiť dom a hneď sa nasťahovať, mnohí také šťastie nemajú.
Problem je okolie, nie syn. Začni nimy, rozhovorom medzi 4 očami ze toto nikam nevedie a jeho správanie iba zhoršujú. Asi by som im (aj mužovi) normálne pohrozila ze ked ti budú takto všetci kaziť vychovu odchadzas
Ze syn za všetko reve, no sú také deti. Moja bola tiez príšerný nervak, tam jedine co pomáhalo bolo vobec si to nevšímať, “kde niesu diváci nieje ani divadlo” . Ja si pamätám ze akonahle sa jej zacal niekto venovať a ešte v dobrom ňuňuňu neplačkaj tak konečná, rev jak pavián.
Ako zostárla tak tieto záchvaty postupne prestali
@danica2711 My sme s mužom bývali sami v podnájme, len svokra mala zdravotné problémy a chcela aby môj muž sa o ňu staral resp ja. Nechali sme sa nahovoriť na to a bývame spolu. Potom som ostala tehotná, dieťa sme chceli. Svokra sa normálne "ožila" keď sa narodil syn, všetko mu dovoľuje a dáva (ako hovorí ona chce si užiť vnucika pokiaľ ešte môže)
Pisateľ nepotrebuje kritiku. Ako rodič máte 2 možnosti. Buď počkáte, než sa chlapec ukľudní, tým, že si sadnete a počkáte než sa vyvsteká. A potom pôjdete v kľude nakúpiť, čo potrebujete alebo sa hoďte na zem ako on ( len nehádžte vecami, lebo spôsobenú škodu budete musieť zaplatiť) a ukážte mu, ako vyzerá. Urobíte tak hambu. Povedzte mu, že mu s tým revom pomôžete. Kľudne revte ako on s ním.
Môj brat urobil to, že synovi vyhodil von oknom jeho najmilšiu hračku a bolo mu jedno, či sa rozbije alebo nie. Keď chlapec skúšal ešte bratovu trpezlivosť,už sa stačilo len povedať, či má nejakú hračku vyhodiť von oknom alebo nie a v okamihu bol chlapec kľudný.
@tiika ti krásne odpovedala 🙂 Myslím, že je to casty problem a rozobera ho veľa detskych psychologov, ktorý dobre poradia. Skus sa o teme nastavovania hranic dozvediet viac. Ideálne od odbornikov, a nie tu :D Skus podcasty Nevychova, knihu Ako rozprávať s deťmi, aby nas počúvali od Adele Faber (biblia empatickej vychovy detí) alebo Ako sa stať lenivou mamou od Anny Bykovej. Alebo na insta profil elipredeti. Je toho kopa. Ked sa začneš tebou zaoberat, tak najdes prístup, który ti bude vyhovovat 🙂 Držím palce a prajem veľa trpezlivosti
Aj tu som našla podobnu otázku s odpovedou psychologicky https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
Rodina ho rozmaznala a manžel vykrikuje, že je zlý... Rodina ho nemá čo rozmaznávať a dieťa je vaše spoločné, takže aj manžel má vychovávať.
Ale k veci. Vymedziť hranice a nepovoliť, jedine to pomôže. Odkedy to trvá? Nemá len zlé obdobie?
Ja si myslím, že jeho správanie nie je spôsobené tým,že by bol rozmaznany....Jednoducho mu je nepríjemné byť v obchode, byť v aute...
Tiež mám skoro 4 ročne dieťa a niekedy dá zabrať...
Ono stačí sa na to dieťa trochu inak pozrieť...väčšinou dieťa, ak sa správa "nevhodne", hodnotíme ako zlé, nevychované,drzé,neposlušné .... Ale nie vždy to tak je,pokiaľ vôbec ...
@dettilv konečne to niekto napísal 😄👍👍normálne ke
ď tu čítam niektoré co píšu sa až zamýšľam, že fuuu tak aký super majú život manželov najlepších deti úplne bezproblémové veľmi málo báb píše s porozumením..niekto chce radu a namiesto rady kritizujú.. Ja nechápem nikto sa nepýtal na názor čo si o tom myslia ale maminka pýtala radu a píšem keď viem poradiť..ale tu už radšej človek aby nič nenapísal.
@ericka168 nikto nemá dokonalý život, každá domácnosť na niečo. Ale hrajú sa tu na niečo čo by chceli mať ale nemajú. Ale to je mozno už na diagnóza,🤭😅sem tam sem nakuknem a čítam a hlava mi často neberie čo tu ľudia píšu😅a teraz sa viem predstaviť že vyhľadajú aké príspevky som dala😅
Starí rodičia ho môžu rozmaznávať,veď to je ich vnucik, prvom rade výchova rodičom.
vy by ste sa v prvom rade mali odstahovat, a ziadne take, ze dieta zaplace a pol rodiny je v pozore 🤦🏼♀️ lebo takymto stylom, to bude len horsie
Keď budú doma všetci, alebo ostatní skús hrať mŕtveho chrobáka - ale, že dlhodobo...nereaguj...neboj ostatným po čase jeho správanie začne vadiť...a začnú nastavovať hranice...
Keď si s ním sama, tiež nereaguj v tom zmysle, aby si ho hneď upokojila..ako písala jedna mamička, kde nie sú diváci, nie je ani divadlo...ale, zas pozor, reagovať nejakým vysvetlením treba, ale ho do nemoty opakuj...a opakuj...a opakuj...ale nedavaj sa do diskusie...
A áno treba na to obrovskú dávku trpelivosti...

@ivangeline Chodí na krúžok v rámci škôlky. Kočík už dávno nepoužívame ani do vozíka v obchode sa nezmestí tak ide všade pešo. A presne tak keď reve každý ho ide hneď utíšiť lebo keď dieťa reve tak to znamená že rodič niečo zle spravil, dieťa nemá čo revat. Toto mi hovorí každý u nás doma. Potom ako mám nastaviť hranice keď ja niečo chcem aby malý robil alebo sa správal no ostatný mu všetko dovolia.