icon

Ako zvládnuť neposlušného 4-ročného syna?

jarulienka121
28. mar 2025

Ahojte..Mám dve deti.Chlapcov.Moj starší syn vôbec neposlúcha,zaostáva aj v reci(ale to sa zlepšuje)..Ale najviac ma trápi že ako keby mi všetko robil napriek ..Minule keď sme boli v obchode,tak mi utiekol z obchodu som ho musela hľadať,20x mu opakujem čo nesmie robiť a aj tak urobí svoje,skúšali sme všetko možné,zákaz tv,hracek atď a potom je ešte horší 🥺 Mladší keď je sám je anielik všetko uprace,poslúcha na slovo! Ale keď je zo starším tak hotovo.Uz som na prášky.Skolky tiež sa už na neho sťažujú,že neposlúcha..Neviem čo už mám robiť. :(

colsami
28. mar 2025

Aj Tvojho manzela neposlucha?
A nie nikdy neopakuj a nehovor a nevysvetluj 20krat. Decko z Teba ma potom dobry den. Povies raz, a jednoducho ked nie, tak pridu nasledky (zakazy, vezmes hracku atd). A vzdy na tom trvat. Ci aj z toho polavis, lebo vtedy "este viac vyvadza?" To si potom naozaj na ceste do "pekla" ak si nechas od 4 rocneho toto, este len o par rokov nebudes vediet, co robit... To dieta potrebuje lasku ale aj mantinely a potrebuje mat respekt voci vam ako rodicom. Ak nebude mat oboje, nebude to dobre.

beata_k
28. mar 2025

@jarulienka121 Skus vychovu logickych dosledkov.

terezkaarthuramax
28. mar 2025

Podľa mna skusa hranice a je to obdobie vzdoru

123lucinda
28. mar 2025

podla mna obdobie, aj nas vie byt obcas maly satan, ma svoje obdobie,nepomaha ani po dobrom ani po zlom, chce byt podla neho, tiez bude mat 4 a menej rozprava.

basulaak
28. mar 2025

Tiez mam 4rocneho a tiez neposlucha vacsinu casu. Sem tam ma take uzasne dni ze je ako anjelik, aj v skolke je to vseliake…raz je extremne nepocuvny a raz je uplne zlaticko. Verim ze len obdobie. Tiez zaostava v reci, je vyberavy jedak. Moje nervy zazivaju napor kazdy den. Hh..

januska12323
28. mar 2025

"tak mi utiekol z obchodu som ho musela hľadať,20x mu opakujem čo nesmie robiť "

Načo 20 krát opakuješ? Poviem raz dvakrát a nasleduje trest, nemôže utekať z obchodu aj keby si ho mala za plece ťahať. Pri nebezpečných veciach oznám a nedebatuj.

denkabemommy
28. mar 2025

Hmm keď ti poviem NEpredstavuj si ružového slovná, čo si predstavíš? Takto rovnako fungujú aj akékoľvek zákazy na deti. V každom prípade, musíš pevne držať hranice, ak sa deťom “vyhrážaš” musíš to proste dodržať a poviem ti , neraz sme sa vrátili z pred vchodu do bytu, lebo som vysvetlila 2x, že pôjdeme domov, ak sa nezmení správanie a viac nie. Do obchodu? Áno, môžeš ísť somnou, ak utečieš, ďalší raz ťa nevezmem a naozaj nevziať s vysvetlením prečo. sama mám dvoch synov, žiadne fyzické tresty nemáme je to uchylné ale pevné hranice sú a tie držím na 200%

nika23t
28. mar 2025

@beata_k toto sa mi páči, tá myšlienka tejto výchovy, alebo teda spôsob komunikácie s deťmi. Ale tu si myslím, že by to nezabralo... Aj keď, za pokus autorka nič nedá.

jarulienka121
autor
28. mar 2025

@colsami písala som vyššie,že už sme všetko skúšali nemal telefón už asi mesiac telku pozerá tak pol hodinu Max hodinu potom vypnem a to mu musím zapnúť,lebo potom robí zle mladšiemu a výstrajaju (skáču,rozhadzujú a robia si zle ...) a ja musím niečo porobiť,niekedy mu nezapnem vôbec..ale ako som písala že keď mu niečo zakážem tak je 100x horší,ale mu nepolavim ..Keď mal 3 roky rozbehol sa na cestu čo je najhoršie aj mladší sa rozbehol druhov stranou tak som dožila nápad paniky(našťastie sa nič nestalo) 🙏...Rok som sama sními nejsla nikde...Potom mesiac dozadu som šla aj bolo ok ale cca týždeň dozadu mi to urobil v obchode tak tiež sa viac nechystám sními nikde a to mi je ľúto,ide leto a to celý týždeň budeme doma,lebo manžel pracuje na dvojsmenku..

majlo1234
28. mar 2025

@jarulienka121 ja mam skoro 4 rocneho a posledne tyzdne ma tiez riadne skusa, a to ke on v podstate dobre decko. Tak ti len zhrniem, co robim(vswtko len v pripade, ze ti rozumie a chape, co mu hovoris-moj chape velmi dobre)
-v obchode ide vedla mna, predo mnou a vzdy tak, aby som ho videla. Pokial by odisiel(co teda nespravil), nechavam nakup tam a ideme okamzite domov. Davam mu ulohy, co mi ma najst v obchode, a za odmenu si vacsinou moze vybrat jednu vec. To nam dobre funguje
-telka je za odmenu, telefon nema. Pokial sa nesprava respektujuco, nebude kukat telku. Poviem raz, upozornim druhy krat, a potom dodrzim, co poviem-aj dnes a zajtra ma zakazane, lebo sa na mna vcera vykrical. Je to pre mna tazsie, pretoze stracam aj tu trochu casu pre seba, ale co uz
Opakujem, ze u nas sa vsetci spravame s respektom. Hovorim mu dookola, ze ka ho nebijem, nevrieskam(vacsinou😆) a som jeho mama, takze chcem, aby sa so mnou rozpraval a choval sa ku mne s respektom tiez

tiika
29. mar 2025

@jarulienka121 píšeš, že už si vyskúšala toho vela, všetko, čo ti napadlo a stále bez nejakého želateľného výsledku (či možno dokonca s opačným výsledkom).
Preto sa skús teraz zamerať na zmenu u seba. Namiesto toho, aby si za všetkým videla niečo, cim ti robí napriek, sa zamysli, prečo to robí, aký ma na to dôvod? Chce utekať z obchodu - potrebuje viac zábavy, chce preskúmať okolie, byt niekde sam aby mal väčší pocit samostatnosti a nezávislosti, robí to zo zvedavosti ako na to zareagujes a s jeho správaním si poradis, túži po tvojej aktuálnej pozornosti, v obchode sa nudí a chcel by robiť niečo iné, nejakym spôsobom využiť svoje schopnosti(potenciál,cas,energiu..)?

basska_b
29. mar 2025

Och tu je velmi tazko radit, ako to tak citam, poradila by som ti asi 20 veci, ale neviem, ci to ma zmysel. T.j. ci to ozaj chces aplikovat, alebo sa len postazovat