Ako zvládnuť nevhodné správanie 4-ročného dieťaťa?
Ahojte , v poslednej dobe máme problem s dcérkou. Chodí do školky , bola v poslednej dobe skoro mesiac doma chorá a aj v nemocnici. V utorok išla po mesiaci do školky , pani učitelka nam povedala že prisla ako vymenená , robila cely den zle , kopala do hračiek ked sa deti hrali, nespala, robila bordel a ked sa spytala pani ucitelka preco to robi odpovedala ze lebo chce , muzovi potom povedala dcerka ze preto lebo jej chybal. Dovtedy bola ukazkove dieta akoze sem tam mala svoje vybuchy. Ale jej spravanie sa troska zmenilo , zacala robit zle bratovi ked jej sa nieco nepodarilo buchne jeho , alebo on jej zoberie hracku vytrhne mu ju z ruky , omylom ho vcera ako si musela dat lieky skopla z postele lebo mykala nohami a on si buchol hlavu o stôl , akoze ja uz sa bojim co bude nabuduce. Davame jej najavo kazdy den ze ju lubime , ze sa nam moze zdoverit s hocicim. Muz je na materskej so synom , cize ked ona pride zo skolky idu spolu von , hraju sa a ked uz su doma a pridem ja z prace preberam to ja , ja sa jej venujem , hrame sa chvilku , potom si pozrie rozpravku a medzitym neskutocne za vsetko len huci , place. Muz kedze sa cely den stara ,tak ma svoju chvilku od 5 do tej 7 ze si tukne do mobilu medzitym uvari veceru. Tak ja uz neviem , problem je aj to ze ked bola mensia muz sa viac hral na mobile ako bolo potrebne , ale on po mimo toho vsetkeho navaril,upratal , isiel s nimi von , len doma sa on nevie nejak hrat prinutit sa. Tak mne to vela krat vadilo a vycitala som mu to pred detmi , ze stale je na mobile a dcerka to pochytila a teraz aj ked ma tu hodinku dve pre seba je jak zmyslom zbavena ona mu to zakazuje , je nervna ked ma mobil v ruke. Neviem ako z toho vyjst, ako jej to vysvetlit. Ja sa snazim veci riesit najskor po dobrom a ked nepomoze tak prisnejsie zvysim hlas ale stojim si za svojim , nepustim a moze si aj plakat. Muz je v tomto labilnejsi , nema tolko trpezlivosti nakonci dna uz vybuchne a skrikne na nu. Lebo naozaj ja si nemyslim ze je to normalne aby ked sa o niecom bavime s muzom ona pride a zacne hulakat uprostred rozhovoru a nevieme si ani slovo povedat. Xy krat jej hovorime po dobrom ci po zlom ze ked sa rozpravaju dvaja ludia neskaceme do reci ale nechape to. Dalsia vec bola u babky na prazdninach a moja mama dcerke vravela ze muz ju nelubi , ze nevie robit copiky ze nech sa to nauci. Ja som jej to vravela ze nech to nerobi , nech nerozprava jej veci o jej tatinkovi aky je a aky nie je ze to na psychiku neni nic dobré. Riešime aj psychológa lebo uz si nevieme dať rady, deti nebijeme jedine čo je take minus co mne vadi ze muž vela krat zhukne po nej ale naozaj sa niekedy neda , ked nepocuva ,smeje sa vam do ust a ked jej poviete nieco pekne aj 3x na ten 4x to spraví. Ja muzovi kazdy den vravim ako ma formulovat vety aby jej to neublizilo alebo aby sa nebála toho ked niekto na nu zvýši hlas. Niekedy mu to ide a niekedy ked vybuchne tak kričí. Psychológa riešime skrz aj toho ze ma traumu z nemocnic a celkovo z doktrov, poslednu dobu jej pichali xy ihiel do ruky a potom sa zacala zakoktavat , to iste bolo minuly rok potom to samo od seba prestalo a teraz zas.
@deedol dakujem, kazdy je len clovek nikto sa nenarodil poslusny a ani najlepsim rodicom. My sa to snazime kazdy den , chvalime ju ked nieco spravi alebo ked sa z niecoho tesi to ano. Len v poslednej dobe je toho akoby viac , sa to kopí a ked je to na cloveka moc tak vybuchne. Psychologa riesim , hladam ale zatial neviem kto by nas v Ba zobral mame aj vymenny listok. A ano ako vravis ked mu hovorim ako formulovat veci alebo ako zvladat situaciu v tej situacii tak je z toho len hadka :/
@niky_55 To skakanie do reci je by som riesila ako riesite, ale neocakavala vysledky. V tom veku su deti velmi egocentricke a ked potrebuju nieco povedat zaujima ich len ta ich potreba. Nedokazu brat ohlad na druhych. Na to musi dorast, ale je dobre ju to ucit a modelovat jej to a neprerusovat ju ak ona o niecom rozprava.
Tiez to ze vytrhne bratovi hracku ak jej ju prave zobral, by som neriesila. Ak mu teda tym vytrhnutim neiblizi. Ucila by som mladsieho ze jej hracky nesmie brat.
Tvoja mama by mala navstivit toho psychologa s vami lebo povedat dietatu ze ho otec nelubi je skutocne zle.
A k tomu ze ziarli na brata a ze za vsetko huci a vyzaduje neustale pozornost, to by som riesila so psycholog ako aj robite, lebo v tomto pripade mam pocit ze to je horsie ako len obdobie vzdoru a surodenecka ziarlivost, koli tej fobii z nemocnice a koktaniu.
A do kedy byva dcerka v skolke? Nie je to tak, ze to volno s mobilom ma ocko prave ked by sa vracala zo skolky a tuzila, aby sa jej trochu venoval? Mne to pride ako ziarlivost, a naozaj ti to povedala sama, ten dovod a ber ho do uvahy - chybal jej ocko. Ona moze ziarlit, ze je doma so synom a ked pride domov ona, ocko ma cas s mobilom... a este po nej huka. Ona si moze mysliet, ze cele doobedie so synom sa prehra a tak a ze jej uz sa nevenuje.
@jumama pre dcerku idú o tej 3 , keď je pekné počasie vonku idú von a tam sú až dokedy nepridem z prace , ideme domov najeme sa niecoho, nieco sa zahrame medzitym muz ma svoju chvilku. Ale je pravda ze ked je doma on sa nejak nevie donutit snou hrat, syn ten je viac taky samostatny on sa zahra aj sám a ked potrebuje niekoho pri sebe dá to najavo :D ale ano, mohol by ten čaa doma ked nie su prave vonku aspon 20 minut venovať len jej. Ale vzdy mi vraví ze on na silu sa nevie hrať , ze on radsej je vonku, varí , jaší sa snou a tak. Ako zahrá sa ale málokedy.
@niky_55 odhliadnuc od všetkého... Je Tvoja mama normálna??? Prečo vnučke rozpráva, že ju otec neľúbi???
@jankalukasova lebo ho nemá v láske moc kvoli urcitym veciam ..ale to neznamena ze jej bude rozpravat taketo bludy. Ako nahnevana som na nu, este raz to spravi a uz k nej nepojde. Lebo dcerka nam povie co jej babka vraví. Moja mamina s ocinom su super, pomahaju nam ako sa da ci uz financne , hmotne alebo casovo sem tam ak sa da ale niektore veci by si mohli odpustit
Muz sa s nou nemusi hrat, staci aj, ze bude pri nej sediet bez mobilu a robit jej spolocnost.
@niky_55 podla mna je toto docasny stav naozaj mohol byt spustacom aj pobyt v nemocnici (snad tam nebola sama) a nepridavaju ani kecy babky, plus teraz ako bola doma tak si viac uvedomula ze tato je doma s bratom a ona musi chodit do skolky. My toto niekedy po chorobe riesime, ze aj sa dcera tesi na kmosky a skolku ale aj je jej smutno, ze ja som doma s bratom a chce aj ona byt 🤷🏼♀️
To ze niekedy ma rodic vsetkeho plne zuby a zvysi hlas si myslim, ze sa stava kazdemu to si nejak extra nevycitaj a ani muzovi ak to nie je bezna kazdonenna reakcia. Jedine co sa snazime aj my dodrziavat je, aby sme neriesili veci tykajuce sa vychovy alebo ak sa s muzom na 100% nezhodneme pred detmi.
Kto bol s dcerkou v nemocnici? Toto je mozno spustat zneny jej spravania. Este to nema spracovane- neprijemne vysetrenia, dotyky lekarov, pocit z opustenia, zo straty domova...
Ak by sa dalo nechala by som ju doma alebo aspoň vyberala skôr. Potrebuje uistenie, že ju stále máte radi.
@zuzinka888 ja som tam snou bola 🙂 a odvtedy je akoby viac aj mna vyzaduje ,dovtedy len tatinko ale teraz uz viac menej aj mna.
@milanemila no posledne 3 dni vzdy vecer vybuchne ,lebo naozaj je niekedy neznestitelna aj ked sme k nej dobrí, vysvetlujeme. Proste niekedy nie vsetko sa da riesit 10x pekne.
Je tam vela faktorov, ale moze to byt aj (zas😆) dalsie “obdobie” vzdoru, aj syn je teraz viac priecny ako obvykle, vyzaduje vela pozornosti, a na druhej strane ma obrovske zachvaty hnevu.

dobre, ze riesite toho psychologa, snad aj muz tam chodi a pocuva.
a zas nechaj ho aj dychat, jasne, ze vrieskat by nemusel, ale tiez je len clovek. a nemozes mu este aj formulovat vety. (a to ti pisem ako osoba, ktora to tiez obcas robi, ale su z toho vo vysledku len hadky a dieta je potom este vo vacsom strese. takze aj ja sa ucim to nerobit.)
skuste trocha zvolnit, nemusi byt vsetko tip-top dokonale, viac si uzivajte hoci aj kratke chvile pokoja, pochvalte ju, ked sa nieco podari (napr. ked zvladne nejaku emociu). ma toho chudatko za sebou dost, musi sa s tym vyrovnat, a ma este len 4r. moze sa zdat, ze je to "uz dost", ale mozog sa este vyvija, emocie sa este len uci regulovat, este to chvilu potrva 🙂
co sa tyka skolky, neviem uplne poradit :( mozno niekto iny napise.