Ako zvládnuť plač dieťaťa v materskej škole?
Prosím, moje dieťa má 6 rokov. Zatiaľ chodí do materskej školy-predskolak. Každé ráno plače pre rôzne príčiny. Napríklad dnešná situácia. Zobudí sa 5.30 a spusti plač, ze ma plnú nosnú dierku a "nemôže dýchať". Samozrejme sopla ešte viac keď plače.
Fukame, polubim ho, povzbudim ze to prejde, ze dáme kvapky atď. Ale plače a plače, ze nevie prestať. Takto to trvá až kým ho neodovzdam pani učiteľke doslova s revom a utekám do práce.
Úplne som bezradná. Nepomáha nič. Ze on nevie prestať aj keď to zdržuje a ze jemu steká sopeľ do hrdla a je to hnusné a on bude z toho vracať atď a zacyklí sa v tom a neviem ho upokojiť.
Prosím, poraďte mi co s tým.
Keď to nie je sopeľ, je to stratené autíčko alebo je mu smutno alebo kamarát sa s ním nechce hrať alebo sa bojí, ze tam dostane kiahne a stále niečo iné.
Psychológa riešime, ale to je na dlhé mesiace.
prečo má 6 ročné dieťa strach z kiahni? Moja 6 ročná ani nevie, čo kiahne sú 🤔 akože ja chápem, že hľadá zámienku aby do škôlky nešiel, ale kiahne? 🙄
Je to 6 rocny buduci skolak, podla mna tie cirkusy robi len aby si sa mu rano venovala viacej a zdrzuje... nech ho rano berie otec, ten sa s tym takto crcat rano nebude...
prečo má 6 ročné dieťa strach z kiahni? Moja 6 ročná ani nevie, čo kiahne sú 🤔 akože ja chápem, že hľadá zámienku aby do škôlky nešiel, ale kiahne? 🙄
@earlgrey neviem prečo sa bojí kiahní. On rieši celkovo stále ci nebude vracať (párkrát deti v škôlke vracali). Ci niekto nie je bledý, ci nemá nejaké vyrážky a pod. Sleduje deti a bojí sa, ze to od nich chytí. Keď mal 4 roky bol v nemocnici, lebo mal rotavirus, takže pamätá si negatívnu skúsenosť.
Je to 6 rocny buduci skolak, podla mna tie cirkusy robi len aby si sa mu rano venovala viacej a zdrzuje... nech ho rano berie otec, ten sa s tym takto crcat rano nebude...
@anjelicek26 odmieta chodiť s otcom. Otec v tom čase ešte spi, malý je hore keď odchádzam, takže logicky chce ísť so mnou. Zobudí sa sám, keď ja vstávam.
Proste sa dohodni s muzom aby ho aspoň párkrát vzal.
@anjelicek26 on nezdrzuje, oblečie sa a ide, ale so zufalym revom.
Ale taketo rotovanie v hlave co sa tyka chorob nie je dobre a ani normalne na ten vek... a ci odmieta chodit s niekym inym 🙄 Rozhoduje rodic, nebudes sa nim predsa nechat manipulovat. Nerozpravame sa o dvojrocnom dietati, co by nepochopilo, ze ho otec vezme neskor.
Proste sa dohodni s muzom aby ho aspoň párkrát vzal.
@pribinak lenže to by muž musel vstať o 6, obliecť sa a venovať sa dieťaťu. Co sa mu samozrejme nechce, lebo on 30 rokov vstáva o 8.00 ráno.
Ale taketo rotovanie v hlave co sa tyka chorob nie je dobre a ani normalne na ten vek... a ci odmieta chodit s niekym inym 🙄 Rozhoduje rodic, nebudes sa nim predsa nechat manipulovat. Nerozpravame sa o dvojrocnom dietati, co by nepochopilo, ze ho otec vezme neskor.
@anjelicek26 áno, to rotovanie v hlave riešime so psychologickou, ma ísť v júni na testovanie inteligencie, lebo on ma také strachy, co v jeho veku nie sú normálne. Žil skoršie termíny nemá, je výborná psychologička, takže ma plno.
Má 6 preboha, to sa mu treba venovať každú minútu? Nevydrží, kým otec vstane? Otec nech vstane o 15 minút skôr a zoberie ho do škôlky.
Decko reve ty na nervy …..a on by musel vstať. Byt mojim muzom, tak by vstal
Má 6 preboha, to sa mu treba venovať každú minútu? Nevydrží, kým otec vstane? Otec nech vstane o 15 minút skôr a zoberie ho do škôlky.
@pribinak po dnešku bude musieť. Doteraz som to len navrhovala, ale vidím, ze musím byť raznejsia.
@belllinka ja odchádzam, jemu je za mnou smutno, drží ma za nohu a otec spí. Tak jasne ze nechce ostať v dome sam na chodbe pozerať sa ako odchádzam. Uznávam, je citlivý, venujeme sa mu dosť, lebo je jedináčik vymodleny, vytúžený po rokoch snazenia, takže nezaplesknem len tak dvere.
Ja by som to riešila asi len s tým psychológom a nie tu, najlepšie ti vysvetli čo a ako..pripadne skús pozrieť dovtedy nejaké knihy v obchode, my napr mame take že Detsky mozog od Dr. Krause(my teraz citame batoľa), ale ma aj takú že predškolák tak skús pozrieť, či tam je niečo o tomto popísané..
Ja by som to riešila asi len s tým psychológom a nie tu, najlepšie ti vysvetli čo a ako..pripadne skús pozrieť dovtedy nejaké knihy v obchode, my napr mame take že Detsky mozog od Dr. Krause(my teraz citame batoľa), ale ma aj takú že predškolák tak skús pozrieť, či tam je niečo o tomto popísané..
@pl2y ďakujem, pozriem
Ono toto v ňom vyvolavas ty, tým, že okolo lietaš ako včela okolo kvietka. On si takto vynucuje tvoju pozornosť. Viem, že sa to ťažko číta, ale extrémne ho rozmaznavas a budeš mať veľký problém o rok v škole. Aj teraz to pôjde zmeniť veľmi ťažko, keďže on je navyknuty ze zaplace za sprostosť a ty ho mojkas a lutujes
rieste psychologa, syn ma v triede takeho lutostiveho chlapceka, ktory za nieco place takmer kazdy den (ma 8r). podla mna je citlivy, mozno ma nespracovanu traumu z tej nemocnice (neviem, ako to vnimal a ako to prebiehalo), ale treba to podchytit. urcite nanho nekric ani ho za plac nijako netrestaj, obrn sa trpezlivostou, aj keby to malo byt kazdy den. mimochodom odkedy to trva? od tych 4r? ci teraz v predskolskej? mohlo sa aj v skolke nieco stat, pripadne mu nesedi ucitelka... (moj napr. jednu nemal rad, lebo "kricala" - pritom podla mna mala len taky hlas + doraznejsie rozpravala, ale moj je citlivy na hluk, tak mal s tym problem).
Ak skutočne sú to len také prkotiny a nie je za tým nič vážne, prestala by som na to reagovať. Ak je inak v škôlke spokojnýna tam neplače. Mám takú skúsenosť, že dieťa pred mamou vresky a drámy a v škole vysmiate slniečko, len chceli maminu upútať.
Vytúžený, vymodlený jedináčik nebude aj rozmaznaný?
@januska12323 Samozrejme, že je rozmaznaný...tak ako je rozmaznaná aj moja dcéra 🤷♀️ ja to priznávam a priznám pred každým...rozmaznala som ju, mali sme problémy...ale stačilo pritvrdiť.. a už nevystrája tak ako napr. pred rokom...je to o výchove, je to o rodičoch...samozrejme...len nie každý to prizná...ja som rada, že som v sebe našla tú odvahu byť ráznejšia...prísnejšia...žije sa mi oveľa oveľa lepšie...a moje dieťa - síce má potvrdenú hypersenzitivitu...ale...nevidím, žeby mala traumu z toho, že aj pokričím, aj nedovolím, aj zakážem...a áno, aj nereagujem na občasné výbuchy...v škôlke prestala revať.. teší sa každé ráno...žiaden truc...proste som jej ukázala, že pôjde aj keby revala tak, že ju počuť na celé mesto...stačilo ju tam takto s revom dať párkrát a pochopila...
Je rozmaznany autorka a kazda Tvoja odpoved to len "potvrdzuje", to dieta s Tebou pekne toci. Takze bud zacnete tieto sceny ignorovat, alebo sa vam to doma zacne nabalovat. A nebude to len pri revoch do skolky.
@januska12323 určite je rozmaznaný..... nie psychologa treba riešiť ale sprísniť výchovu
Otec si ho asi nevymodlil ked ho do skolky ani raz neodnesie a spi do 8:00?
To, ze je rozmaznany a nezvladnuty uz vies. Najhorsie je, ze tvojim spravanim a pristupom vedome ublizujes tvojmu vymodlenemu dietatu. Bez jasne stanovenych hranic chodi tvoje dieta frustrovane a nepokojne do skolky, s riadnou vychovou by islo do skolky stastne spokojne a vyrovnane dieta. Ale zda, sa ze okrem dietata potrebuje riadnu vychovu aj tvoj manzel...nebude to jednoduche, ale da sa to.
Ono toto v ňom vyvolavas ty, tým, že okolo lietaš ako včela okolo kvietka. On si takto vynucuje tvoju pozornosť. Viem, že sa to ťažko číta, ale extrémne ho rozmaznavas a budeš mať veľký problém o rok v škole. Aj teraz to pôjde zmeniť veľmi ťažko, keďže on je navyknuty ze zaplace za sprostosť a ty ho mojkas a lutujes
@luliu mne to nepríde, ze to robí naschvál. On naozaj chce prestať plakať, teší sa, keď ma lepší deň, ze neplače. On to naozaj nevie zastaviť, jeho to reálne trápi tie veci.
@januska12323 Samozrejme, že je rozmaznaný...tak ako je rozmaznaná aj moja dcéra 🤷♀️ ja to priznávam a priznám pred každým...rozmaznala som ju, mali sme problémy...ale stačilo pritvrdiť.. a už nevystrája tak ako napr. pred rokom...je to o výchove, je to o rodičoch...samozrejme...len nie každý to prizná...ja som rada, že som v sebe našla tú odvahu byť ráznejšia...prísnejšia...žije sa mi oveľa oveľa lepšie...a moje dieťa - síce má potvrdenú hypersenzitivitu...ale...nevidím, žeby mala traumu z toho, že aj pokričím, aj nedovolím, aj zakážem...a áno, aj nereagujem na občasné výbuchy...v škôlke prestala revať.. teší sa každé ráno...žiaden truc...proste som jej ukázala, že pôjde aj keby revala tak, že ju počuť na celé mesto...stačilo ju tam takto s revom dať párkrát a pochopila...
@earlgrey chodí stále aj keď vyjednáva, ze chce byť so mnou doma. Áno, určite je rozmaznany, resp. inak vychovaný ako keď je súrodencov viac. Ja mam viacero súrodencov a brala som to automaticky. Tak ako aj on berie automaticky, ze hračky sú jeho a nikto mu ich doma neberie 🙂
To, ze je rozmaznany a nezvladnuty uz vies. Najhorsie je, ze tvojim spravanim a pristupom vedome ublizujes tvojmu vymodlenemu dietatu. Bez jasne stanovenych hranic chodi tvoje dieta frustrovane a nepokojne do skolky, s riadnou vychovou by islo do skolky stastne spokojne a vyrovnane dieta. Ale zda, sa ze okrem dietata potrebuje riadnu vychovu aj tvoj manzel...nebude to jednoduche, ale da sa to.
@hopatko aká je to riadna vychova?
Nuž je rozmaznany,a keď takto pôjdete ďalej,tak bude stále väčší problém.Pride škola a co potom?
Zároveň mi to príde,že muž to má na háku ,vie,ty sa postaras a ty skáčes,ako syn píska.
Má 6 rokov a ty si zúfalá že "nezaplesnes "dvere a odídeš? Lebo by ostal s otcom? 😮Skús ich raz zaplesnut a hotovo,vsak neostane v byte sám...
A že muž vstáva o 8…? Omg,to je argument...🙈Tak vstane o siedmej a pôjde so synom...
Žena,s tebou točia oni obaja a to poriadne
Mas 6 rocne dieta a pytas sa ma aka je to riadna vychova? Taka, ktora uci dieta zvladat svoje emocie, bolest, hnev, frustraciu, a aj plnu nosnu dierku. Taka vychova, ze dieta vie, ake su jeho povinnosti, teda skolka, ze ak mu tam neublizuju tak neexistuje dovod aby robil akykolvek cirkus...taka, ze ak nie je tyrany, hladny alebo bity, bude vediet ako bez revu a histerie zvladnut nejaky diskomfort a nepohodlie v podobe soplu. Ze bude citit zdravu lasku, a nie mojkanie a lutovanie za sopel, kedy uz musi pochopit suvislost ze plac = viac soplov. Ze bude citit bezpecie, istotu, a mat jasne hranice, aby si nevydobijal placom tvoju pozornost a pritomnost, to fakt nie je zdrave. A muzsky vzor asi tiez nie je jasne pritomny...kedze mate take narocne rana, mal by tam byt jednoznacne aj otec, tak ako v kazdej inej narocnej situacii, ktoru mate riesit spolocne a jednotne ako rodicia. Ostatne je manipulacia a rozmaznanost, a vase dieta krici o pomoc.
Autorka, budem sa opakovat, chod sa radsej poradit k tomu psychologovi, lebo ti radia sprisnit a nepoznaju dieta - moze mu to prospiet, ale aj ublizit podla toho, aka je povaha. A mam pocit ze ty si v tom tiez trocha stratena. Ber to normalne, nieco neviem, tak sa idem poradit s odbornikom. Tiez to mame za sebou aj s muzom, stacil jeden online call s dobrou psychologickou. Plus sa v tejto oblasti dalej vzdelavam.

Prestala by som na to reagovať. Proste len by som s ním vyčistila nos a koniec
Predpokladám že chlapec asi zistil že takto má tvoju plnú pozornosť a tak to robí
Nemôže ho aspoň v niektoré dni nosiť do skolky otec?