Ako zvládnuť situáciu, keď sa dieťa vysmieva?
Čo mám spraviť vo chvíli, kedy na syna (4 a pol r.) zvýšim hlas a on sa mi začne vysmievať do tváre ? Mám 100 chuti mu dať po papuli naozaj už som tak vytočená , skúšam to po dobrom 100 krát , potom podľa rád psychologičky mu oznamujem, že sa moja nervozita graduje štýlom “ešte raz ti to poviem a naozaj sa nahnevam” úplne ma ignoruje a keď už začnem vrieskať, tak sa mi vysmieva do tváre ešte aj prstom ukazuje. Nevladzem s ním už , buď skončím ja na psychiatrii alebo on v decaku. Niesom vôbec za fyzické tresty , nedostal nikdy ani po riti. Nepíšte mi , aká som hrozná matka , že sa takto vyjadrujem a že som nemala mať radšej deti , nezaujima ma to. Som naňho sama a už nevládzem, mám plné zuby toho ,ako sa správa, čítam si stále články o výchove, skúšala som aj nekričať vôbec. Vraj , že po mesiaci bez kriku príde brutálna zmena, jasne taký bačov..👍🏼 a nie , ani čas pre seba o samote mi nepomôže. Potrebujem zmeniť jeho správanie , nie si oddýchnuť od otrasného chovania a potom sa dotoho vratiť späť a tváriť sa že nič.
Ďakujem.
On sa ti veľmi pravdepodobne nevysmieva, len nevie, ako reagovať na tvoj hnev a tak reaguje takto. To nemá s vysmievanim nič spoločné, preboha. Môj skoro šesťročný to robí tiež, momentálne skúša robiť veci naschvál, keď ide spať hádže hračky, alebo len tak nás kopne. Keď sa nahneváme, začne sa smiať. Ale je to normálna detská reakcia, keď nevedia ako regulovať svoje správanie a zvládať hnev ostatných. Musí sa to naučiť a s tým mu máš ty ako rodič pomôcť. Čiže žiadne facky, prepanajána.Fakt si o tom niečo prečítaj. Kľudne mu vysvetli prečo sa hneváš a nech vidí, že sa naozaj hneváš a povedz mu, čo by mal urobiť nabudúce lepšie, skús pomenovať čo asi cíti on.
Človek sa môže usmievať keď ma strach.
Ja by som ti radila ísť sa poradiť s psychologickou, tá by ti vedela konkrétne pomôcť. Vo výchove je dôležitá dôslednosť, ak niečo povieš, musis to aj dotiahnuť. Napr. Keď povieš, že keď nebude poslúchať nebude pozerať rozprávky, tak ju naozaj nebude pozerať. Nesľubujbtresty, ktoré dopredu vieš že nesplniš.
U mna pomohlo počítanie do troch. Opakovanie príkazov dookola je chyba. Pri druhom raze som počítala do troch a potom trest...nie fyzicky. Toto zafungovalo.
A buď pokojná, všetci máme problémy , učíme sa vychovávať za chodu ....nikto nie je dokonalým rodičom.
Tiež treba dodržiavať denný režim, deti sú mrzuté keď sú unavené.

Tvoje dieťa ti evidentne skáče po hlave a ty nič? Tak píš na koňa, počúvaj rady typu "dohováruj mu" a dostaneš taký preplesk po papuli. že zabudneš. kde je sever...ale komu niet rady, tom
u niet pomoci... Dovolí si len toľko, koľko mu ty dovolíš, pamätaj si to!"!!!!