Aký dojem máte z mladých učiteliek v škôlkach?
Mamicky, ake mate dojmy s dnesnych mladych uciteliek v skolke? Ja musim byt kriticka, pride mi ze tu profesiu si vyberaju dievcata ktorym sa nic nechce robit. Pamatam si svoju ucitelku, tiez bola mlada vtedy, vedela milion basniciek a pesniciek, krasne kreslila a bola velmi kreativna.
Mam pocit ze dnes uz to tak nie je, ucitelky si pripravia nieco co si vygooglia, nakreslit zvladnu dom a zaspievat pec nam spadla. Zaroven nedokazu citlivo komunikovat s detmi ktore nastup do skolky neznasaju bez problemu, napr placu rano pripadne sa zacnu pocikavat. Ako to vnimate vy vo svojich skolkach? Je to pre vas dolezite?
@deedol tak to je uplne super.
tak mozno len hladaj v okoli, hadam nie su vsetky skolky otrasne 🙂 mne pomohli prave rozhovory s mamickami na ihriskach, vela som sa uz vopred dozvedela o tom, ako to v ktorej skolke chodi a mala som vytipovane 2-3, ktore mali "dobre recenzie".
Máme mladé učiteľky a sú skvelé. Dcéra chodí štastná.Učia sa básničky, tancujú áno občas si aj pozrú rozprávku. Keď treba vyhrešia ale aj poľúbia.Stále niečo vyrábajú. A teda klobúk dole pred nimi. Mať na starosti toľko detí keď my sme niekedy podráždené pri dvoch . A dohadovať sa s rodičmi čo nedokážu naučiť dieťa ani len pozdraviť a poďakovať ale nárokov na učiteľky majú habadej...nehovorím že niesú aj lenivé učiteľky. Od toho je tam ale vedenie ktoré by si to s nimi malo poriešiť.
Zhrnula by som celu tu temu takto, ak mas strach kam svoje deti dáš a čo všetko im v škôlke bude chýbať, stále si tu ty ako ich mama a môžeš ich dovzdelať, neočakávať že ich naučia všetko to čo si ty nevedela alebo nemala čas.
Každý piatok dávam riaditeľke plán na ďalší týždeň s vypracovanými, ako to my nazývame-prípravami, podrobný rozpis na 5-6 strán a to na konkrétne dni.Musí to obsahovať všetko od ranného príchodu, rozcvičky,edukačnej aktivity,socialne rozvíjanie,pobyt vonku,spánok a poobedňajšia aktivita..Každá táto oblasť má dané čo musí dieťa v nej rozvíjať ( vedomosti, pocity,schopnosti,zručnosti,atd)Ona ako šéfka (má 60r,) prejde každú jednu stranu, pozrie sa či sú adekvátne k téme a či obsahujú všetky stránky ktoré majú mať.
Poradím ti naštuduj si ISCED, kde sú podľa ministerstva školstva priamo dané osnovy v jednotlivých skupinách (3 až 6r.)Má to veľa strán a ani po 11.rokoch neovládam všetky ale podľa toho sa vzdeláva..AK máš pocit že tvoje dieťa v niečom zameškáva alebo nájdeš niečo čo škôlka podľa toho nesplňa až potom máš právo niekoho odsúdiť alebo poohovárať. Rok máme rozdelený na 4 ročné obdobia, každý mesiac má svoju tému a každý týždeň podtému ktorej sa my učiteľky musíme držať.V každej jednej téme a podtéme sa rozvíjajú schopnosti (cca3-4)Takže ak je napríklad mesiac marec - mesiac kníh celý mesiac bude na to zameraný aj v podtémach.. budú sa učit logicky viac básničiek,pesničiek, rozprávok ale na druhej strane to im tú vzdelanosť nedá - s knihami sú predsa spojené knižnice a od toho sa potom odvíja stránka správania a doplnenie vedomosti, ako sa tam správame, na čo nám slúži knižnica ako funguje , neprídu predsa tam a medzi dverami nespustia Hviezdoslava alebo nezaspievajú.Tak isto, kniha má listky z papiera, papier je drevo, odkial je drevo, kde sa papier vyrába. Skrátka je tam strašne veľa vecí čo musíč to dieťa naučiť za jeden krátky týždeň tak aby ho to bavilo, vedelo, naučilo sa to.Takže nie nie je všetko o básničkách, pretože aj teraz keď idú Vianoce a očakáva sa že deti budú poznať všetky koledy, vinše a básničky ,ale čo im to bude platné keď oni sa v prvom rade musia naučiť aký je to sviatok, ktorý deň to je, aké su tradície,čo je na nich dobré a čo zlé, vedieť pomenovať definovať a hlavne prejaviť aj svoje správanie ak pod stromčekom nenájdu to po čom túžia. To ich my učíme, ako naložiť v živote s určitými udalosťami, situáciami aby ich lepšie pochopili, naučili sa zručnostiam,rozvíjali všetky svoje stránky,a nie len to aby sme ich naučili verše z básničiek.
ja s tebou autorka asi suhlasim.. minule roky mal syn mlade bezdetne pani ucitelky, deti ich milovali, lebo im vsetko dovolili, nechali ich volne sa hrat (vymyslat neplechu, jedna davala detom aj svoj mobil na hranie), casto pozerali rozpravky, ale ze normalne cely film (Smolkovia, dkonca Shreka! co je podla mna pre starsie deti a moj sa potom bal). Tvorili velmi malo, ked uz, tak tvorila len pani ucitelka, darceky ku sviatkom boli vyrobene nou a deti len odovzdali.. tento posledny rok maju jednu starsiu pani ucitelku, syn s nou nie je nadseny, ale ja som spokojna, trochu im pristrihla kridelka, ovela viac tvoria, kazdy den nove vytvory deti (!!!) na nastenkach, mali dokonca besiedku len pre starych rodicov, to som este nepocula.. uz aj cvicia vianocnu besiedku.. pani ucitelka si aj dala zakupit klavir a spolocne spievaju.. a hlavne, minuly rok sa pani ucitelky stazovali, ako su deti nezvladnutelne, ze ich treba porozdelovat a podobne.. a takto oznacila asi 3 dvojice chlapcov.. pricom tento rok vraj nie je problem.. ale celkovo by som povedala, ze to nie je o veku ale povahe uciteliek ;)
@radkaradix ano asi mas pravdu, mozno som nemala hovorit ze je to zalezitost mladych. Ale to co pises sa zhoduje aj s mojimi skusenostami. Ale priznavam ze aj s rodicmi je to tazke. Ako som pisala o tej telke, v jednej skolke na sidlisku tiez pustaju rozpravky niesto citania. Uplne nevhodne. A preco? Lebo deti sa stazovali doma ze nemohli pozerat telku ked im ucitelka citala a rodicia sa stazovali na ucitelku atd. Tak aby bol pokoj tak im ju pusta. Je to smutne
Ake su prosim ta tvoje skúsenosti, keď máš deti, ktoré ešte nechodia do škôlky?
Máte čiastočne pravdu, ale nejde vôbec o vek, sú aj panie pred dôchodkom, aj panie v strednom veku, ktoré túto prácu nezvládajú. Mám zážitok ako pani učiteľka okolo 45/50 mohla mať, kričala veľmi nepekne, aj nadávky padli, na ihrisku na deti, ktoré vôbec nič zle neurobili, len sa trošku hlasnejšie zasmiali. Bolo to na prechádzke s mojím synčekom. A vôbec jej nevadilo, že sa na ňu pozeram. Očividne vyhorena. Podľa mňa, učiteľka v škôlke nie je iba práca, je to životný štýl a poslanie. Ideálne ak má takáto pani učiteľka ešte iný slušný príjem ( buď manžel vykompenzuje deficit, alebo ma ona možnosť si privyrobiť napr. súkromným doučovanim). Lebo ťažko je usmievať sa, keď na hlavu " padá strecha". Ale sú aj také, čo to dokážu🌞
@aurora33 Prosim ta nereaguj na mna viac. Ale odpoviem ti. Moja skusenost je spravanie uciteliek na ihrisku, pisala som tu aj sprostredkovane skusenosti od kamaratiek, susediek a podobne. Ani jedno dieta z nasho panelaku nechodi do spadovej skolky ktoru mame hned za domom. Samozrejme som sa zaujimala pre co a aky maju dovod ze vozia deti napr do vedlajsej dediny. Kedze budem vyberat skolku tak ma to zaujima dopredu, rozpravam sa o tejto teme s ostatnymi, zaujima ma ako realne prebieha den deti, lebo jedna vec je co je v ucebnom plane a druha co deti naozaj robia. A nie je potreba byt skutocne cely den na hodinach, vidia rodicia s cim deti chodia domov, ci tvoria, ci ich bravaju von alebo len cumia do bedne a sem tam vymaluju obrazok. Obula si sa do mna kvoli uplnej hluposti.
U dcéry v škôlke sa vystriedalo vyše 10 učiteliek, viacej ich odišlo na materskú či do dôchodku a áno, niektoré si pomýlili povolanie, ale mala 4 mladé učiteľky a oni bolo tak úžasné, kreatívne, milé, dobrosrdečné, priateľské, inteligentné a empatické že to boli PANI UČITELKY. A keď dve z nich odchádzali tak mi až do plaču bolo že už nebudú dcéru učiť lebo učili mojich synov a nemôžem na nich povedať jedinú zlú vec, lebo boli perfektné.
Čize jedna pani povedala. Rozumiem. Ale ani som pri tebe nečakala nič iné. Posudzovať ľudí z reči iných. Bez svojej vlastnej skúsenosti. Tlieskam.
@aurora33 poucim sa od druhych nemusim sa sama popalit. Tym sa lisim od hlupakov ako ty. Ale dakujem za potlesk a posielam srdiecka❤️❤️❤️
Tak ja som dala radšej vždy na seba a svoju skúsenosť. Nepotrebujem sa spoliehať na iných. Nie som teliatko ako ty.
@aurora33 ty by si radsej potom menila skolku uprostred skolskeho roka?
sorry, nesuhlasim vo vsetkom s autorkou, ale tiez som si zistovala, ake su okolite MS a minuly rok ZS... a tiez by som sa jednej ZS vyhla, lebo tam neriesia sikanu. podla mna je to uplne normalny pristup a nic teliatkovske na tom nevidim.
@aurora33 no asi by sa muselo stat nieco neprijemne, aby si tu MS/ZS menila.
moj syn chodil tri roky cca s tymi istymi spoluziakmi, s niektorymi je v kontakte aj po prechode na ZS. ucitelky sa menili. ale ked som mala tu moznost pokecat s mamickami na ihriskach o tych nasich 5-6 okolitych skolkach, rozhodne som ju vyuzila, a rovnako tak pri ZS (mame v okoli 4, z toho 1 nema dobru povest a je to prave nasa spadova). nakoniec siel syn inam a nebola som jedina mamicka, ktora to riesila. ako teliatko si nepripadam, ale ako som pisala vyssie, kazda z nas je ina a ty by si to riesila inak. len neviem, preco sa preto navazas do autorky. ani mne sa nepacilo, ze "ohovara" mlade ucitelky, ale nemam nic proti tomu, ze si vopred zistuje info a zaujima ju, preco rodicia z okolia nedali deti do najblizsej skolky. zvycajne to totiz naozaj znamena, ze tam je nejaky problem.
@aurora33 takze ludia ktori citaju recenzie su teliatka? Zeny ktore tu pytaju referencie na porodnice su teliatka? Pojdes si teda nechat posrat porod aby si mala vlastnu skusenost?
Recenzia a jedna žena na ihrisku povedala je asi niečo iné, nie?
@aurora33 aky je v tom rozdiel? Aky je rozdiel ci mi to povie suseda alebo zdenka42 z MK? Btw vidno ako citas. Na ihrisku som bola priamo ja. To nie je jpp.
Pozri sa, nemáš deti vo skolke, takže nemáš priamu skúsenosť s tými učiteľkami, ktoré tu ohovaras. Nevieš čo tie deti skutočne naučia, či ako sa k ním správajú, alebo so s nimi robia v skolke.
@aurora33 preco sa vyhybas odpovedi na kazdu moju otazku? Aky je rozdiel v tych recenziach?
Autorka
Dúfam,že o vzdelávaní tvojich detí v inštitúciách ani neuvažuješ. Keďže máš tieto skúsenosti, predpokladám, že budeš s nimi doma a vzdeláš a vychováš si ich podľa predstáv. MŠ nie je povinná, okrem predškolského ročníka. Takže určite si vybavíš HS, potom aj počas povinnej školskej dochádzky, keďže určite budeš nespokojná aj s personálom v ZŠ. HS zvládneš bez problémov určite.
@aurora33 neverim, ze si si vopred nezistovala info o skolke, kam si svoje deti chcela dat. ak nie, si urcite jedina svojho druhu. nepoznam matku, ktora by to tak nerobila. neviem, ci ine mesta, ale kosice tu na MK maju skupinu kosicke skolky, kde uplne bezne matky zistuju podrobnosti o aktivitach, pristupe, strave, atd. v jednotlivych skolkach. to je v tvojom ponimani ohovarenie, v ponimani inych ludi je to zdielanie skusenosti. su skolky, na kt. su plosne dobre ohlasy a su skolky tej druhej kategorie. rozumna matka neciti potrebu osobnej skusenosti konkretnej skolky, ci uciteliek, ked jej x matiek napise negativnu skusenost. uz stari ludia hovorili, ze rozumny clovek sa uci z chyb inych, hlupak sa uci na vlastnych...
Autorka, ty si mi neodpovedala ešte zo včera. A sory ale nemám čas tu sedieť od rana do večera a sledovať všetko čo napíšeš.
@matkahelka jasne že som si zisťovala, ale nie tak, že som sledovala ucitelky na ihrisku a ohovarala ich na nete. A urcite by som sa neriadila tým, čo mi tvrdí nejaká matka na ihrisku.

autorka, neviem, odkial si a co to tam mate za skolku, ale osobne mam uplne ine skusenosti. byvam na sidlisku, kde mame skolok tusim 5 alebo 6, na ihriskach sa stretavam s mamickami, co maju decka v roznych, a nepocula som od ziadnej az take negativne reakcie ako od teba. co som pocula, sa tykalo skor spravania sa k detom. maju ich v triede 20+, takze niekedy kricia, pripadne sa s nimi raznejsie rozpravaju. mne osobne sa to nepaci, moj syn je na krik citlivy, ale viem to pri tych poctoch pochopit. co sa tyka aktivit, vsetky skolky idu podla statneho vzdelavacieho programu, ktory sa v porovnani s mojimi skolkarskymi casmi dost naplnil a sprisnil. my sme sa v podstate len hrali, basnickovali a kreslili. dnes maju deti tematicke okruhy, ucia sa naozaj roznorode veci, maju pracovne zosity, riesia aj tlacene pismena a prve pocty. a ano, ucia sa aj basnicky a pesnicky, aj kreslia, aj maju anglinu (neucia ich ucitelky, chodi normalne lektorka). co sa tyka jednotlivych uciteliek, nemozem povedat, ze by mlade boli lepsie alebo horsie. mali sme jednu mladu v kombinacii so starsou (ako tu niekto pisal, v podstate ju zaucala) a potom dve v strednom veku a dve starsie. na kazdej z nich sa dalo najst nieco pozitivne, obzvlast tie v strednom veku boli uzasne, aktivne, kazdy tyzden nova basnicka, ale popri tom aj ine veci. jedna z tej starsej generacie deckam hravala na klaviri... rozpravky bezne nepozerali, max nejake audiorozpravky im pustili pred spanim alebo im citali (predskolakom), ale moj syn v skolke nespaval, tak nemam uplne podrobne info. robili aj s interaktivnou tabulou a projektorom - mali tam aj hry, aj vzdelavacie aktivity. toto bola iniciativa hlavne pani riaditelky a deti to zboznovali, lebo to bolo zas nieco nove a ine. mozem mat nejake vyhrady k nejakym konkretnym dnom a situaciam, ale celkovo som bola so skolkou naozaj spokojna, a ako pisem, bola to fakt obycajna sidliskova skolka, akych je urcite vela.