icon

Aspergerov syndróm

mishadudy
25. aug 2018

Ahojte mamicky. Ma niektora z vas s tymto syndromom skusenosti? Skor by mi pomohlo, ak by sa nasiel niekto z okolia Tv, Ke, Mi, VnT, Po. Nas Janko (5r.) ma priznaky na AS. O tyzden este ideme na stretnutie k psychologicke Ledlovej z Tv, tak uvidime, ako to dopadne. Na prvom stretnuti bola ona u nas ale odmietol sa s nou rozpravat (zatvoril sa do izby)

luk25
27. aug 2018

@mishadudy pozri si na nete centrum ,je tam aj cislo na objednanie (caka sa vsak cca 3mesiace) skor odporucam toto ako obycajneho psychologa,

luk25
27. aug 2018
mishadudy
autor
27. aug 2018

@saslavka73 stale mu vsetko rozpravat dopredu..lenze staci, ze mu len spomeniem nieco, co sa mu nepaci, napr, ze musime ist k dr alebo ze musi ist do slkolky, ze musime ist k nejakej tere po nieco alebo neviem co, automaticky zacne byt agresivny a so vsetkym hadze..neviem uz ako mu vysvetlovat urcite veci..som uz z toho na nervy

eva8
27. aug 2018

@mishadudy nepoužívaj slovko "musíme"

myj
27. aug 2018

@eva8 uplne suhlasim,vymaz to zo slovnicka,pretoze on ak nechce tak nemusi nic.

saslavka73
27. aug 2018

@mishadudy Presne to som chcela, musíme je zakázané. Nepoužívaj ho. Zrejme je chyba ako to Ty prezentuješ. A teraz stále dávaš dôraz na to musíme.
Príklad: máte ísť ku doktorke. Týždeň pred tým mu o tom hovor, prípadne sa rozprávajte s manželom o tom ako pôjdete doktorke a jeho sa spýtaj že kedy pôjdete. Povedz mu že môže čakať vonku a Ty povybavuješ. Povedz doktorke, že čaká vonku. Choďte tak aj trikrát, nech ho doktorka pozdraví zo dverí. Napr. Bude vedieť, že sa mu nič nestane. Potom choďte aj dnu a zase nič, len tam bude chvíľu sedieť.

myj
27. aug 2018

@saslavka73 uplne suhlasim,nech si zoberie aj nejaku hracku,nas mal macka,bez neho ani na krok,alebo ked videte von z ordinacie tak ho pichval a zoberte ho na zmrzlinu,alebo zakusok,na zaciatok nejaka odmena.

saslavka73
27. aug 2018

@myj Takéú odmenu čo má veľmi rád. Čo chce. Ono ja som proti tomuto, ale týmto deťom nevysvetlíš veci ako ,, normálnym ,,. Pre nich to musí mať logiku, ich logiku.

mishadudy
autor
27. aug 2018

Vsetko to, co pisete, sme uz skusali..slovicko "musime" nepouzivam casto ale je pravda, ze uz ked mi rupli nervy "vtedy som nemala ani ponatia o tomto syndrome" tak som jasne povedala musime a hotovo..isli sme nasilu.. no teraz hoci mu pekne poviem, dokonca aj nech si on vyberie kedy sa mu bude chciet. Mam este jedneho syna, mladsieho s ktorym sme castejsie chodili k dr..stale som mu vravela,ze ide k dr on (mladsi) ze nemusi sa bat, dokonca som ho pekne poprosila, nech mi pride pomoct s mladsim syncekom, ze ho bude drzat za rucku ako velky brat..s nicim som ho nepresvedcila. Uz ked sme vchadzali do dediny, uz vtedy plakal a z auta nechcel ani vystupit. Hoci vedel, ze ide k dr mladsi. Raz za nim bola dr vonku, ze ona mu nic neurobi, len sa s nim chce porozpravat. Absolutne na neho nic neplati. Ziadne odmeny nic..nepresvedcila by som ho ani s desiatimi telefonmi (na ktorych je zavisly) ked sa raz niecoho boji, nespolupracuje a absolutne nevnima. Mozete okolo neho skakat neviemako. Preto som uz totalne zufala zo vsetkeho

saslavka73
27. aug 2018

@mishadudy Tak nasilu. Asi teda. My máme v rodine dievčatko, podľa mňa má as, rodičia na to neveria, mali s ňou problémy, aj majú. Bijú ju. Už je väčšia vie čo môže čo nemôže a aj keď v tom nevidí logiku, urobí to, lebo musí. Žiaľ neporadím.

myj
28. aug 2018

@saslavka73 prepacte kolko mate rokov,ked nechate dieta bit a rodicia na to neveria?Nehovorim,ze obcas tiez nedostal,ale nechat nejake dieta bit,to by som zasiahla a nenechala len tak.chce to trpezlivost a my im nikdy nebudeme rozumiet,ale musime im porozumieť.Je to niekedy velmi tazke,ja som si to zažila a zazivam s13rocnym.ale uz som si tak zvykla na jeho uprimnost,ze vacsinou uz nereagujem a nevsimam si toho co povie,lebo by som uz bola na psychiatrii..

sticker
myj
28. aug 2018

A este mozem byt velmi rada a vdacna,ze nemam problemy ako vy,lebo nema problem ist doktorovi,zubárovi,staci mu,ze som tam s nim.A tieto veci by vam mala poradich psychologicka,alebo nie,navstivte specialnu skolu,ja ju stale navstevujem,a velmi vela veci mi poradila,aspon tu je velmi dobra učiteľka,nehovorim,ze to je tak aj u vas,ale naucila aj jeho a naucila aj mna a hlavne priatela trpezlivosti a porozumenia mu.drzim palce,co najskor navštívte to centrum aby ste neprisli o mervy.

saslavka73
28. aug 2018

@myj a čo mám robiť? Nie som s nimi každý deň tak ako to mám vyhodnotiť. Viem že dostane a vybavené.hned by mi bolo kadečo vytknute.len raz som naznačila že je to diagnóza, bola som za sprostu. Oni tvrdia že deti sa bijú že je to normálne a ich tak vychovávajú. Áno aj toto je možné.

myj
28. aug 2018

@saslavka73 aj keby som bola za sprostu,tak by som im to nedovolila,a skola,skolka to neriesili?Ak meveria zober ju na tajnasa psycho a uvidis ci nieco ma alebo nie,na co si potom robili dieta,prepac ale su to tupy ludia a urcite by som sa len tak na to nepozerala.

saslavka73
28. aug 2018

@myj dieťa je spokojne. A je ok s tam jej plesní, ty nie? Len jej plesní keď nechápe čo má urobiť lebo ma sa. To je celé.

mishadudy
autor
28. aug 2018

@myj tiez nie som zastancom toho, ze by sa deti mali bit.. dobre, urcite aj mne niekedy rupli nervy a dala som Jankovi ponzadku ale nie tak, ze by ho to bolelo. To bolo do vtedy, kym som nemala ani ponatia o tom, ze mu nieco je. Urcite som si stale hovorila, ze to jeho spravanie nie je uplne v poriadku ale nechcela som si pripustit, ze by mu mohlo nieco byt. A zvlast o tomto syndrome som nemala ani ponatia, az kym som zhodou nahod nepustila telku a presne o tomto sa rozpravali..hned som zacala googlit, volala som nasej psychologicke a rozpravali sme sa o tom..a uz mu zacinam chapat viac a urcite by som ho neudrela, prave naopak..snazim sa ho ukludnivat a stale viac mu porozumiet, aj ked sa mi to niekedy nedari. Prave preto potrebujem poradit aj ja..ako a kwdy mam reagovat aby mi z toho vsetkeho nepreskocilo, pretoze si naozaj niekedy pripadam ako na psychiatrii

myj
28. aug 2018

@mishadudy neboj,ja sa tak niekedy citim tiez.aj teraz ked mi obcas rupnu nervy,z toho ako papuluje a ani zakazy nepomozu,tak mu dam po líci.ale ked tak urobim,tak hned sa uvedomi,ze uz to prepiskol,a je velmi dobry potom.Vela aj slavnych ma tuto chorobu.Som rada,ze je taky,lebo ine deti su na tom omnoho horsie.

saslavka73
28. aug 2018

Som to napísala ako Maďar......... Dieťa je spokojné, sem tam jej plesnú, Ty nie? Plesnú jej keď nechápe čo má urobiť alebo robí obštrukcie. Už si zvykla, proste robí to čo chcú a má pokoj, pochopila, že v tom nie je logika pre ňu. Nepovedia ako to riešia, je to problém, problémy sa skrývajú, nehovoria o tom. Len ja to vidím keď tam sme alebo naše deti, lebo my máme takého ocka. Lenže jemu sa dospleému plesnúť nedá.☹

mishadudy
autor
28. aug 2018

@saslavka73 jasne, ze niekedy si dieta zasluzi taku "vychovnu" ..ale napr. v mojom pripade mi to pride trosku cez. U nas je najväcsim problemom strach, ako som uz pisala ( neberte to osobne) ak sa dieta nieco boji a nechce si to dat vysvetlit ani tomu nevie pochopit, mam ho teraz za to zbit? Nestaci, ze sa dieta boji "niecoho" ma sa bat aj mna? Jasne, tespekt musi mat. Ale ak raz dista niecomu nevie pochopit, tak aj ta bitka je zbytocna. Aspon z mojho hladiska. Bite deti su podla mna viac utiahnutejsie a moj Janko je uz dost utiahnuty aj bez toho. Musime len najst tu spravnu cestu. A tak isto by mali aj oni ale tak ak to vlastne ani neriesia, len tou bitkou tak neviem..

mishadudy
autor
28. aug 2018

Ospravedlnujem sa za preklepi, blbne mi phon

saslavka73
28. aug 2018

@mishadudy Ona nie je utiahnutá, Nie som tam často takže asi ani nemôžem posúdiť, len vidím, že je to tam. Oni as keď sa boja niečoho tak nedajú najavo, že sa boja, lebo ani to nevedia definovať, ale sú napr. agresívni. U nás to tak je.

mishadudy
autor
5. sep 2018

Je tu niekto z Košic? Mate skusenosti s Mudr. Rosenbergerovou?

hope252
5. sep 2018

@mishadudy ja som ti už písala na FB. Napíšem ti IP

tinkerbell
14. júl 2020

@mishadudy ahoj, mali ste nakoniec ten aspergerov syndróm potvrdený? Ja mám u môjho syna tiež podozrenie niekoľko rokov, preto sme začali chodiť aj psychologičke, ale ona tvrdí, že to má len takú povahu. Mne sa to nezdá...

zuzanaam
14. júl 2020

@tinkerbell toto tvrdili aj nám až 2 psychologičky, treba ísť hned za odborníkmi ktorí s tým majú skúsenosti. Diagnozu sme dostali az teraz, takmer v 10 rokoch a stratili hromadu času. Adekvátnu pomoc sme stále nenašli.

majcika
15. júl 2020

@tinkerbell pomoc by ste mali hľadať u konkrétnych ľudí, zaoberajúcich sa deťmi s Aspergerom. Inak je to strata času, keďže klasický psychológ nevie o AS dokopy nič poriadne.

tinkerbell
15. júl 2020

@zuzanaam no veď, aj môj už bude mať 10 rokov, už musím začať konať,lebo vidím, že toto nikam nevedie. To, že sa on pol hodiny porozpráva so psychologickou ako sa má a čo robil a ona mi tvrdí, že je všetko v poriadku, priton vidím, že sa správa inak, než jeho rovesníci. V škole ho aj spolužiak šikanoval a deti sa mu smejú.

tinkerbell
15. júl 2020

@majecika včera sme ešte išli inej psychlogicke, ešte tam pojdeme na 2 sedenia, a potom uvidím,čo mi povie. Ak bude tvrdiť, že je to len povaha, tak skúsim Dr. Jánošíkovú v Trnave. Máte s ňou niekto skúsenosti?

mishadudy
autor
15. júl 2020

@tinkerbell máme pervazívnu vývinovu poruchu, úzkostnu poruchu a prejavy schyzoidnej poruchuchy

majcika
15. júl 2020

@tinkerbell áno mam. Najlepšie poradila