icon

Bezpečnosť v škôlkach

veroni_ba
19. máj 2025

Ahojte rodičia, chcela by som sa vás spýtať či pri výbere škôlky pozeráte aj na bezpečnosť (preliezky, prostredie). Som prekvapená ako dnes vyzerajú škôlky najmä vonku, samý betón, betónové panely, staré vysoké šmýkalky, hojdačky, ktoré určite nie sú pre malé deti/prípadne si môžu vbehnúť do dráhy. Napr. pri súkromnej škôlke som našla na webe papier z inšpekcie že sú preliezky vhodné pre deti, majú niečo takéto aj štátne škôlky? V našej škôlke sa stalo pár situácii kedy som si povedala či radšej nezmeníme, chcela by som vedieť vaše skúsenosti. Ďakujem

patka06
19. máj 2025

To to som neriešila, ak sa má niečo stať, stane sa aj na rovnej ceste.
Moje dieťa už pred škôlkou lozilo po všetkých možných preliezkach, aj po stromoch - takže škôlka bola bezpečná - učiteľky ich púšťali na preliezky a šmýkalky podľa veku, na tie vyššie malé deti nechodili.
Samý betón nemali, v škôlke sú chodníky a zvyšok tráva.
Aj okolo bazéna mali len kúsok pevnej plochy a zase tráva.
Podľa mňa inšpekcia nevie posúdiť, či dieťa z preliezky spadne alebo nie - bezpečná je každá, ak dieťa vie čo robiť, ako sa správať a je tam samozrejme dozor.

lenuska9999
19. máj 2025

@veroni_ba vyberala som si škôlku aj na základe zariadenia, ktoré ponuka. Naša ma pestré ihrisko pred škôlkou. Preliezky sú na tráve, alebo sú pod nimi vysypané maličké kamienky ako na detských ihriskách. Ako sa píše vyššie, dieťa si dokaze ublížiť a škaredo spadnúť, nech je zem pod preliezkou aká kolvek. No poviem ti pravdu, že ak by som videla pred škôlkou komunistické Detske ihrisko s panelovými štvorkami pod preliezkami, asi by som tam dieťa nedala. Predsa padnúť hlavou na betón je dosť nebezpečne a učiteľka nemá jednoducho šancu ustriehnuť toľko deti. Ale som celkom prekvapená z toho, čo píšeš. Lebo panel alebo betón už napr u nás v meste nie je ani na jednom ihrisku, všade sú buď malé kamienky, tráva alebo mäkké kocky. Preto ma prekvapuje, že niekde to takto majú ešte v škôlke.

veroni_ba
autor
19. máj 2025
@lenuska9999

@veroni_ba vyberala som si škôlku aj na základe zariadenia, ktoré ponuka. Naša ma pestré ihrisko pred škôlkou. Preliezky sú na tráve, alebo sú pod nimi vysypané maličké kamienky ako na detských ihriskách. Ako sa píše vyššie, dieťa si dokaze ublížiť a škaredo spadnúť, nech je zem pod preliezkou aká kolvek. No poviem ti pravdu, že ak by som videla pred škôlkou komunistické Detske ihrisko s panelovými štvorkami pod preliezkami, asi by som tam dieťa nedala. Predsa padnúť hlavou na betón je dosť nebezpečne a učiteľka nemá jednoducho šancu ustriehnuť toľko deti. Ale som celkom prekvapená z toho, čo píšeš. Lebo panel alebo betón už napr u nás v meste nie je ani na jednom ihrisku, všade sú buď malé kamienky, tráva alebo mäkké kocky. Preto ma prekvapuje, že niekde to takto majú ešte v škôlke.

@lenuska9999
@lenuska9999 Práve preto sa nad tým zamýšlam že prečo si to akoby tie škôlky takto komplikujú keď nie je šanca ustriehnuť všetky deti, hlavne tie menšie podla mňa zvačša nemajú pud sebazachovy 🙂 Aj keď chápem že je to asi celé o financiach, ale bezpečnosť je proste základ. Aj pri vchode, kde sa deti motajú, sú betonové panely a z jedneho trčí železo že keby tam dieťa padne asi nič moc. Neviem to pochopiť, kým som ju dala do škôlky tak som sa uprimne nad tým nezamýšlala, brala som to ako samozrejmosť. Chápem, že zlé sa stane kdekolvek, ale aspoň to minimalizovať.

deti95060810
19. máj 2025

bola som rada že deti zobrali do mš. Vyberať sa moc nedalo, veľa detí.... veľa závisí aj od učiteľky. Niektoré si veľa práce nedajú, ale niektoré sú ozaj super.
moja jedna dcéra mala výborné p. uč. a aj tak si jej spoluž. zlomila ruku. Mamička mi vravela že spadla z preliezky. zle sa stane rýchlo.

kiki68
19. máj 2025

@veroni_ba Musi to mat kazda skolka, kazde ofiko ihrisko, tam musia byt dodrzane predpisy, tiez aky material je pouzity, doskociska. Cize ziadna skolka nemoze mat ihrisko bez nejakej kontroly.

nikpa
19. máj 2025

@veroni_ba neviem odkiaľ si ale ja som z krajského mesta kde je veľmi veľa škôlok a keď tak narýchlo rozmýšľam, neviem o žiadnej, ktorá je ako opisujes, betón, staré vysoké šmykľavky...
Ale osobne, ak by som mala z čoho vyberať, aj toto by bolo jedno z kritérií. Predsa deti na ten dvor chodia každý deň.

kiki68
19. máj 2025

Inak to kolko deti je na ihrisku, kolko personalu, toto riesi v podstate zakon. Ten nie je idealne nastaveny, nakolko by toho personalu bolo treba viac. Ale skolka za to nemoze, hlavne nie statna.

ivinkapink
19. máj 2025

Ak by som si vyberala skolku, mohlo by to byt jedno z kriterii, ale Bohuzial, stale su tu mesta, kde si rada, ze ti dieta vezmu do skolky a nemusíš riesit co s nim alebo ci das vypoved v praci...