Boli vaše deti po nástupe do materskej škôlky stále choré?
Ahojte, september sa blíži a nás čaká nástup do škôlky, mám z toho trochu obavy, nakoľko z každej strany len počúvam ako bude dieťa stále choré a podobne. Mali ste to skutočne tak, že dieťa bola viac doma choré ako v škôlke? Náš syn za tri roky v podstate poriadne chorý ani nebol, max nejaké prechladnutie, čo raz dva prešlo, antibiotiká ešte nikdy nebral. Len z tej škôlky mám strach, jednak ako si zvykne tam byť a či nebude bývať často chorý. Čaká má nástup do pôvodnej práce, kde si moc nemôžem dovoliť ostávať často doma.. muž podobne. Ako ste zvládali/zvládali škôlku vy? Prípadne dávate deťom aj nejaké vitamíny na posilnenie imunity? Vďaka za vaše odpovede.
nie. ja az nechapem, ked tu citam, ako su deti viac doma ako v skolke. ani sa mi to verit nechce. dcera skolku odchodila, nie odmarodila. 4 roky skolky bez atb, priemerne 3-4x rocne nejaka nadcha.bez liekov a bez dopovania kadejakymi umelymi vitaminmi, len zdrava strava, otuzovanie, pobyt vonku za kazdeho pocasia a vela spanku.
Mňa vždy pobaví, keď matka, ktorá nemá skúsenosť so zvýšenou chorobnosťou v školkarskom veku, podotkne, že dieťa nie je choré, lebo zdravá výživa, pobyt vonku atď. No lebo, deti, ktoré majú zvýšenú chorobnosť jedia len brumíky a pijú granko a sedia doma 🤷🤦. S týmto to ale vôbec nesúvisí. Odpozorované na rôznych deťoch s rôznymi životnými štýlmi.
Ano, neustale. Prisiel covid, zatvoreni doma a opat sme zacali so zakladnymi chorobami odzaciatku po otvoreni skolok. Momentalne som uz v takom stave, ze sopel a kaslik neberiem ako vaznu diagnozu a chodia aj tak do skolok.
@elizabet173 a hlavne, s dietatom sa podla MK chodi vonku len ak nie je prilis teplo a prilis chladno a neprsi a nesnezi. a v 13 stupnoch dieta v kociku v zimnom fusaku. a potom preco su deti v skolke chore. no lebo imunita sa buduje od narodenia, nie v 3 rokoch nasadit imunoglukan ci martankov a cakat zazraky.
@matkahelka keby len podľa mamičiek na MK....ale mne detská lekárka povedala, nech s dcérou nechodievam von, keď fúka 😅
@zuzanockamt pediatricka, ktora posobi tu na mk poradni funguje aj na insta. nedavno mala skvely clanok s typmi presne o budovani imunity od narodenia. dedi sa len mala cast imunity, 70% sa buduje.a dokaze sa spravnymi principmi vybudovat kazdemu dietatu. tie mamicky, ktore s chrobnostou v skolke skusenost nemaju ju nemaju preto, ze tie principy dodrziavali od narodenia dietata.
@matkahelka Ok 😊
Mám dve deti a som doma viac ako polku mesiaca, keďže starí rodičia pracujú, tak nemám kde deti nechať.
@zuzanockamt tak to je fakt pravda. Dcéra na materskom mlieku, bio strava do dvoch rokov, potom zdravšia strava, vyvážené jedlá. A aj tak nonstop chorá. Synček nemal materské mlieko, ani bio stravu(neboli nato peniaze) a rovnako chorí ako sestra. A pritom s deťmi chodím von za každého počasia, otužujú nonstop. Skôr mám pocit, že nemajú radi kolektív a pobyt v škole a školke. Žiaľ doma s nimi ostať nemôžem aj keby som veľmi chcela.
@zuzanockamt presne, my sme s deťmi vonku tiež stále, behajú, lietajú, do kolektívu chodia. Keď prší, keď sneží, fúka ideme na vychádzku, bicykel... Teraz išiel starší s mužom kempovať. Napriek tomu chytí každý sopeľ v tej škôlke 🤦♀️
U nás cela škôlka bola o tom, že týždeň bol tam a týždeň chorý doma🤷🏽♀️
Chvalabohu že už chodí do školy a už to preslo 😅
Čaká ma to s malou budúci rok 🤦♀️
Baby a čo Vaša robota... Tolerujú to v práci? Ja si neviem predstaviť, ako to bude :(
Prvý syn áno bol, nastúpil ako 4rocny.. vysoká chorobnosť mu ostala do prvého rocnika, avšak je alergik a astmatik.
Druhá dcéra, nie nastúpila ako 4r, chytila pár chorôb, avšak všetko si dohnala od 6r až do dnes, bude mať 9 a je velmi veľa chorá, najviac posledný rok, avšak je tiež alergicka.
Tretí syn býva chorý od narodenia, veľa spravilo to že jeho 4r brat začal chodiť do škôlky v deň keď sa najmladší narodil. Príchodom do školky je stále často chorý, hoci už ma liečbu od imunoalergologa - je to lepšie avšak má zrejme astmu, takže tým je spôsobená jeho veľká chorobnosť..
Závisí podľa mňa od dieťaťa k dieťaťu, napr.syn môjho brata ktorý je rovnako starý ako môj najstarší syn až teraz v 10r bol pár krát chorý, inak takmer nikdy.. a to nikdy nežil nejako extra zdravo, čo ja som sa snažila vždy dodržovať všetko čo pomáha imunite (pobyt vonku, ovocie zelenina, pohyb, otužovanie) neviem od čoho to závisí.. asi od genetiky, môj muž ako malý býval tiež veľa chorý, čo ja napr.moc nie..
Nooo áno bol....2 týždne doma so soplami,2 týždne škôlka....takto dookola celé tri roky....prvé mesiace okej....ako prišiel november sople sople.....do takého apríla....máj jún už okej....dieťa nebolo do 3 rokoch choré myslela som si že to bude lepšie....u nás dávali nie celkom zdravé deti niektorí rodičia,čiže asi preto....bola som doma s druhým tak okej....ale teraz ide mladší,ja do práce a nevidím to ružovo teda....babky,dedkovia tiež chodia do roboty čiže dosť sa desím toho že ostanem doma....u nás niektoré mamičky nevedia vydržať bez toho aby v skosobnej dobe nepotrebovali ocr....čiže ich väčšinou prepustia....striedajú jednu prácu za druhou,ale nevydržia tam,prepustia ich....tiez sú to rodiny ktoré nemajú v prípade choroby dieťaťa kde dať,muži majú väčšinou stálu prácu,ktorou ťahajú rodinu...čiže je to zväčša na matke,ktorá kým deti nenastúpia do školy tak to majú veľmi ťažké....aspoň tu u nás v škôlke sú také pripady....čoz je u nás doma podobne....držme si palce, snáď nechytia každý sopleľ....
@elizabet173 ok 😊
starsia dcera je uz skolacka, v skolke bola chora obcas, mozno tak raz za 2-3 mesiace nejaky sopel, ale vzdy to preslo bez liekov len vyplachom nosa, inhalovanim, cibulou k posteli na noc. Teploty mala asi 2krat za cely zivot. Atb mala raz za cely trojrocny pobyt v skolke. Nedavala som nikdy ziadne vitaminy, ziadne probiotika, len v zimnych mesiacoch devit. Odkedy chodi do skoly, je uplne bez chorob. Mladsia dcera ma 7 mesiacov a dufam,ze imunitu bude mat rovnaku. Ale som "krkavcia" matka, deti od narodenia na studenom odchove, vlazne sprchy, od 4rokov uz studene sprchy, vonku na dvore na vzduchu cele dni od narodenia, ziadne tielka a pancuchy, ziadne obliekanie o vrstvu viac ako dospely. Mam odpozorovane zo svojho okolia, ze presne take deti nie su chorlave (super priklad su anglicke deti, ktore aj v 8-10 stupnoch chodia bose v sandaloch) a potvrdila mi to aj nasa stara pediatricka.
@matkahelka ja som tie princípy dodržiavala od narodeni deti (áno, áno bola som premotivovana mama ktorá chcela robiť všetko správne) a aj tak mi to bolo nič platné.. viem že je úplne zbytočne to písať na MK, pretože ľudia majú tendenciu spochybňovať takéto vyjadrenia a minimálne si pomyslia "no jasné 🥱" ale som úprimná.. a predsa mavam choré deti.. no a potom čítam takéto vyjadrenia, diskusie a mám pocit že všetko sa hádže na rodičov.. čokoľvek dieťa prežije, môže za to rodič.. čiže keď je dieťa zdravé? O áno, to vďaka jeho mame.. dieťa je choré? No áno, mama určite nerobila toto a tamto.. pritom vidím v okolí x y príkladov kde je to úplne inak.. mamy ktoré sa snažili, riešili, čítali, konzultovali majú deti chorlave, a mamy ktoré strčili párok do ruky a dieťa vzali v oteplovackach von keď bolo 5st.(to je obrazne povedané) majú deti zdravé a nič im nie je.. samozrejme poznám aj mamy, ktoré robili všetko podľa odporúčaní a majú deti naozaj zdravé.. tak poznám aj mamy ktoré majú chorlave deti a nerobili všetko tak ako mali.. ale kto za to môže? No nikto, proste je to tak.. každé dieťa sa rodí s inou imunitou, inou genetikou, iným základom a tak aj inak chytá/nechytá choroby.. ale je mi jasné že na toto ma každý iný názor podľa svojich skúseností.. len tieto témy sa ma vždy dotknú, pretože doslova ako krava sa snažim dodržovať potrebné a deti chýbajú väčšinu roka, lebo astmu už proste neviem asi nijako zvrátiť a tak sa v tom všetkom tocime...
ano. jeden tyzden jedno dieta doma, druhy tyzden druhe dieta, treti tyzden obaja naraz.
cize jeden tyzden do mesiaca sme mohli obaja rodicia ist do prace. to bolo radosti :D
na posilnenie imunity sme skusali vsetko mozne aj nemozne. pomohlo jedine celodenne nosenie rusok v skolke. Aj ucitelky potvrdili, ze pocas ruskovych cias mali najlepsiu dochadzku.
@elizabet173 áno presne žiadna rada neplatí na všetky deti, to je to čo sa tu snažím vždy zdôrazňovať - že proste životy ľudí sa nedajú skatulkovat, nech už sa jedná o ktorúkoľvek tému, vždy ide o jednotlivca a o kopy a kopy okolností.. tak je to aj s imunitou deti.. len na soc.sietach sa často veci berú čiernobielo, zovšeobecňujúco.. čo úplne chápem že sa nedá písať o všetkom a každý píše podľa toho čo prežil..
Osobne si myslím, že každa imunita sa buduje vekom, každé telo si inak poradí s tým čo chyti a inokedy dozrie aby vedelo bojovať s vírusom/baktériou..
Ahoj,mám za sebou 1 rok škôlky môjho mladšieho syna. Jeho prítomnosť v škôlke bola 6-14 dní v mesiaci. Väčšinou 10-12 dní. Zvládli sme to s mužom,babkami,OČR, dovolenkou a stále som zamestnaná 🙈 Prajem pevné nervy,nedá sa to obísť, treba tým prejsť. Keď to porovnám so starším synom,bolo to podobné, okrem covidu,ten veľa vecí skomplikoval (kontakt s babkami a pod.).

Maly nastupil minuly rok od septembra a pekne sa drzal. Od decembra som mala pocit ze je viac doma ako v skolke. Nonstop sople a potom kasel. Antibiotika tusim nemal ale do skolky som ho dat nemohla. Som zvedava ako to bude tento rok 🙄