Čaká vás nástup do prvej triedy? Pripravte sa s týmito tipmi!
Ahojte ešte máme čas rok do nástupu do prvej triedy, no už teraz nad tým rozmýšľam aké to bude. Mám pár otázok..
- Čítala som aj tu v diskusii že deti môže rodič odprvadit do triedy len prvý týždeň a čo v prípade ak je dieťa bojazlive alebo keď nebude vedieť niečo zvládať príklad obliecť si bundu. Moj ešte nevie sam zazipsovat ani maslu spraviť
- Čo nosia chlapci do prvej triedy? Tiež som tu čítala že chlapcovi sa vysmievali že mal na sebe dinove oblečenie. Môj rád nosí rozprávkové oblečenie, je to v pohode či môžu ho kvôli tomu šikanovať? A nosí tepláky je to vhodné aj do školy? Rifle nerád nosí.
- Desiata čo dávate na desiatu deťom keď dieťa je vyberave a všetko nezje?
Ďakujem za rady ja sa s ním rozprávam o škole že ako tam bude budú sa učiť potom hrať sa v družine. Keď ideme okolo školy majú na dvore rôzne preliezačky ihrisko teší sa že bude sa tak hrať. Školu na výber nemáme bývame na dedine a tu je len jedna škola. Nepoznám učiteľov aky sú tam no majú aj školskú psychologičku čo som počula starajú sa tam o deti a sú proti šikane. No uvidíme.
Ešte jedna otázka kupovali ste deťom na Vianoce školskú tašku peračník a pod takto rok pred nástupom do školy? Tešili sa z toho deti či to není skoro kúpiť? A odkiaľ tašku takú aby mu vydržalo aspoň prvý stupeň?
Tak základne veci čo sa obliekania týka by už predsa mal zvládať a zips nie je taká veda. Šnúrky nemusí vedieť však kúpia topánky na suchý zips.
Ak je bojazlivý nič ho zo školy už neospravedlní na to je tam učiteľka aby take dieťa zvládla.
Deti sa budú vysmievať pre všetko takze nejaké oblečenie ta trápiť nemusí. Môže vychytať dobrých spolužiakov.
Tepláky si vraj nevhodne oblečenie ale ak nájdeš take čo sa veľmi podobajú na nohavice bude to ok.
Na desiatu dávaj čo má rad.
Aby som odpovedala radom - dcéra je teraz prváčka a reč má čistú, všetky písmenká ale viem napríklad že jej kamarát normálne že fakt zle.rozprava ak susle keď sa so mnou baví. Toto je aj tak na rodičovi či dieťa alebo mu dá odklad kvôli niečomu. U nás povedali že sprevádzať môžeme prvý mesiac do šatne potom už nie, mňa už nechcela minule upratovačka pustiť ale aj tak som išla, ona je také motovidlo všetko jej trvá neskutočne kým pozbiera, ale beriem už som jej vravela z keď ma nepustia musí si to proste sama pohľadať tie veci - majú ich na dlhej lavičke jeden cez druhého a prísť. Ak nevie maslu tak proste sa snažte veci na zips atď, prípadne to na seba hodí a vynmu to uviazete upravíte pred školou. To s tím smiatim sa na oblečení má mrzi, tiež som to čítala, u nás v škole som zatiaľ nič také nepočula dcéra nosí bezne obrázkové veci ktoré sa jej páčia, dnes išla v Minnie šatách.
Autorka, ja som tašku nekupovala na Vianoce. Viem, že veľa ľudí to má vo zvyku ale pre mňa to bolo skoro, chcela som si o taškách naštudovať a hlavne to dieťatu vyskúšať. Jedna vec je obrázok, druhá, že nemusí sadnúť. Kupovala som v júni v zľave a stačilo tak. Peračník a pod to už duplom nebudem skladovať doma. Ja som čakala aj na zoznam od školy a ten prišiel v auguste tak jedine taška bola a v auguste za jedeň deň sa kúpilo všetko ostatné.
Ja neviem, kde teda nakupujes. Ale detske nohavice / rifle kupis naozaj vsade od Tesca, lidlu, HM, pepco, kik, lindex...
necitam (radsej) vsetky komenty 🙂
idem postupne
- v statnych skolach klasicky len prvy den/tyzden/dva tyzdne. potom si uz musi poradit plus je tam dozor. zipsovat by sa mal vediet (kolko ma rokov?), maslu nepotrebuje, das topanky na suchy zips.
- nosia rifle aj teplaky, tu debatu som citala, ale v realite je to rozne. moj syn napr. do skolky nosil zasadne len teplaky a leginy, ale do skoly chcel rifle, tak sme kupili take s vnutornou regulaciou a falosnym gombikom (v HM maju). tricka nosi v pohode hocijake, aj s kacickami, aj s autobusom, aj piskacie. nikto to neriesi, deti uz vobec nie.
- moj nie je vyberavy, tak neviem, ci poradim, ale vacsinou rozok alebo pecivo s nejakou oblohou a zeleninou, jeden kus ovocia, sladku drobnost
- logo riesite, ak sa po roku nehybete, mozes skusit zmenit (viem, ze su cakacky a je to problem, ale po roku by mal byt aspon nejaky pokrok). moj dlho nevedel R, chodili sme k logo vyse pol roka a nabehlo az v juli cez prazdniny pred nastupom do skoly. s akymi pismenami mate problem? v predskolskej je norma riesit este L a R, ale ostatne by uz viac menej mali byt zvladnute (nie vzdy su, problem robia aj sykavky). v kazdom pripade by mal pri nastupe vediet vsetky okrem R, lebo sa bude ucit pisat a citat a potrebuje vediet rozlisovat napr. S a Š, Č a Š a pod.
a este k taske - nekupovali sme, az v auguste, cakali sme na instrukcie zo skoly tykajuce sa pomocok plus dieta za tristvrte roka moze celkom narast, takze sme sa neponahlali. nakoniec sme ani nekupili klasicku mega prvacku tasku, ale turisticky ruksak s vystuzou.
@deedol Teraz má 5 rokov, na logopedii chodíme len raz mesačne lebo veľa detí a nedajú nám častejšie termín. Zatiaľ sa naučil L teraz sme na C a Č len to C povie pekne ale Č vyslovuje ako S príklad nepovie mačička ale povie masiska ale zas niekedy keď sa pozabudne tak povie aj správne slová. Tak neviem.
Prestan z neho robit babatko, snurky viazat ( ako tak) ma vediet uz ako predskolak, obliect sa detto. Je kopec nohavic co su na gumu pohodlne .
Co sa tyka vyslovnosti moje neboli 100% kedze nemali žuby 🤣, to ze xhodite na logopediu je super
No uvidis ako sa to vyvinie s tou recouba co pocedia na jar v ramci odporucania, ci dat do skoly alebo dat odklad
@januska12323
@belllinka
@michelle567
Dievčatá vy aj ostatné? Kde v úvodnom texte čítate že dieťa nevie dobre rozprávať ? Ja to tam nikde nevidím. Či to bolo v nadpise ktorý zmenili ?
@klip0 V komentároch to spomínala.
@nikaeli
@misinka0611
Ďakujem slepá som 😅😂😂
Veľmi si vystresovaná. Ako OK, také vnútorné pocity malo veľa z nás ak sa jednalo o prvé dieťa, ako nazvala by som to strach z neznámeno, veľa otázok. Ako keď ide človek do novej, prvej práce, nevie čo ho čaká .. no ty si vystresovaná viac ako je žiadúce mám pocit .. riešiť kde kúpiť nohavice, čo dať na desiatu.. a rok pred nástupom.
A nohavice majú všade 🤦🏻♀️ fakt všade. Minulý týždeň sme prešli od Pepca, cez Sinsay, C&A, H&M, Reserved, Lindex, Terranova, dokonca aj Kik. Ja kupujem aj v bazáriku, či sekáči, kde dokonca občas natrafím na kúsok s visačkou. Chceš povedať, že doma nemáte žiadne nohavice?
Všetko ešte za ten rok natrénujete. Veľa ho môžu potiahnuť aj spolužiaci zo škôlky teraz ako predškoláka, keď budú vypracovávať rôzne zošity.
Tepláky sa určite nehodia, nájdeš veľa nohavíc na gumu a pohodlných. Ak má rád obrázkové veci, nauč ho zastať sa samého seba. Všetci sa tu bijú do pŕs, ako chcú byť tolerantní, liberálni, všetko je ok, ale v tebou spomínanej diskusii kopec názorov, ako nemá mama dávať dieťaťu také nohavice, radšej neutrálne, aby nevyčnievalo. Ako halo? 🤦♀️
Čo sa týja desiaty, naša škola ponúka aj desiatu, takže ja desiatu napr. nerobím. Toto si zisti, či nemáte takúto možnosť, ušetrí ti to rozmýšlanie, čo spraviť. Ak nemáte takúto možnosť, vymyslite si zo 10 obľúbených jedál, napr. uch aj sprvte, nafoť ich, sprav z nich kartičky a potom z tých nech si deň vopred vyberie, čo by si dal.
Tašku som na vianoce nekupovala, načo tak skoro. Ale na druhej strane si prichystaj na leto a začiatok školského roka značnú sumu na všetky poplatky. Čo sa týka tašky, ja som chcela frii of norway, ale dcéra si kvôli dizajnu vybrala topgal.
A čo sa logopédie týka, tak áno, vyslovovať by mal. Naša nevedela R, tiež sme dlho chodili k logopedičke a nič sa nelepšilo a s nástupom školy akoby zázrakom začala za niektorými písmenkami už pekne hovoriť R. Čisté ešte nepovie, ale za 3 týždne zvládla viac ako za rok. Ale je pravda, že na youtube som našla videá s jednoduchými pomôckami, ako to R hovoriť a pomohlo.
@nikaeli Nie nemáme doma žiadne nohavice, keďže nosí len tepláky.
Všade nosí iba tepláky? aj na návštevu? aj k lekárke?
Tak potom už vieš, kde ich nájdeš. Vymenovala som ti niekoľko obchodov, ktoré som v pondelok prešla so synom a v každom nejaké mali 😉
@nikaeli Neviem čo je na tom divné áno všade. Teraz sú tepláky všelijaké pekné vzory. Má jedny rifle na fotenie do škôlky alebo na oslavy. No to máme málokedy.
U nás sme nešli do školy s detmi vobec, hneď v prvý deň šli s ucitelom a potom ich týždeň čakal pred vchodom a šli spolu do šatne, od ďalšieho týždňa prichádza aj odchádza z triedy sam ide do šatne a odprevadzame/ čakáme ho pred vchodom. Teplaky nosi v skole iba na telesnej, pripadne ak by bola športová akcia, nosi nohavice na gumu, je lenivý upravovať sa, kúpili sme 5 kusov tensich 5 hrubšie. Tričká nosi aj s obrázkom aj jednofarebné, on oblecenie nerieši ani neprišiel s tým, že by niekto iný riešil. Viazanie šnúrok nena rad tak nosi zalepovacky. Reč ma čistú ale ma zopár spolužiakov ktorí stále riešia u logopeda. Desiatu das podľa preferencie, zistíš co a koľko zje, či bude aj dlho poobede a zíde sa mu aj na olovrant alebo odchádza hned po vyučovaní... neboj sa, keď vidím tie deti - vlani ešte také detičky v skolke a dnes už samostatní jedinci, nikto sa v škole nestratí, ty si tiež bola prvacka a zvládla si, zvládne aj on.
Priprav ho na školu v takej miery,aby sa nebál tak ako ty... Lebo keď uvidí že stresuješ bude aj on..škôlku zvlada bez problémov ? Ak áno tak zvládne aj školu ...Predškolákom už čo ja viem , učiteľky bundy nezipsovali, Dino oblečenie nerieš,keď sa mu budú deti chcieť smiať budú sa kvôli hocičomu tomu sa nevyhneš ani sa nepripraviš nato...proste taký je život ,všetci sme si tým prešli...
Keď nechce rifle , môj tiež nemusí ,dávam také riflové tepláky, alebo kapsače voľnejšie...
Na desiatu dáš čo má rád ,tam není smernica
Moji nosia rifle, aj kratasy maju. Ak chces, vyrabaju teraz aj tzv. joggery, kapsace, maju gumku a manzety dole a vrecka velke. Velky nosi klasicke, jemu je jedno, maly len tieto joggery chce. Travu aj blato operiem rovnako ako z teplakov. Tricka nosia normalne, koselu len na fotenie. Bundu si zapnut vedeli. Plus ked pojde do skoly, bude pravdepodobne este teplo, takze ak sa aj ochladi, tak mikina bude na zaciatok ok, moze aj cez hlavu dat. Ale nejaku sustakovu bundu potrenujte, moze prist dazd ako tento rok, byva v septembri uz dlhsie, ze takto par dni prsi.
Boli sme s detmi len v prvy den dnu, inac je pri vchode dozor, nasmeruje ich. Mensi siel cez koronu dokonca. Nikto do skoly ani teraz nesmie. Mali sme karticky, sluzba isla pre dieta alebo zo skolskeho dvora sme vyzdvihli, minuly rok nainstalovali elektronickeho vratnika, tento rok uz aj mensi ide sam domov (3 minuty cez sidlisko). Maju pipace, tak viem, kedy pridu do skoly, kedy maju obed a kedy sa pipnu na odchod.
Moji boli taki plachi, ale nie bojazlivi. Vyslovovat vedeli vsetko, R im nabehlo v 5 rokoch.
No tak to nerieš a dávaj mu tepláky 🤷🏻♀️ len sa už toľko nestrachuj, určite to zvládne.

@zana124 U nás na dedine máme jednu školu a chodí tam cca 600 deti.