Chcem zdravé jedlá v MŠ
Ahojte,
jedálny lístok v našej MŠ je strašný, obsahuje veľa prekombinovaných jedál a tiež dosť nezdravých jedál a nápojov. Používa sa margarín namiesto masla, dávajú sa sladené čaje a sirupové vody, chýba čerstvé ovocie a zelenina, namiesto čoko pudingu s banánom by som vedela predstaviť zdravý jogurt + banán... Aj tak veľa detí má menej zdravý jedálniček doma, tak by sa mohli zdravšie stravovať aspoň v škôlke...
Niektorí rodičia sme sa sťažovali, no nie je ochota o zmenu. Že vraj jedálne lístky je časovo veľmi náročné prerobiť. Hľadala som na internete zdravé jedálne lístky, že by som stiahla z webovej stránky iných MŠ, no našla som iba dva extrémy: buď je jedálny lástok nezdravý alebo je už príliž "bio", čo by zase znamenalo značné zdraženie...
Chcem sa preto spýtať, či nemáte niekto vo vašej škôlke taký jedálny lístok, ktorý stojí za to, nechýbajú v nej denne čerstvá zelenina+ovocie, ale zase nie je každý druhý deň tempeh, chlorella alebo batátové gnocchi s tofu omáčkou ozdobené kaviárom... 🙂
Ide mi hlavne o to, aby jed. lístok obsahoval minimum cukru + čerstvú zel. a ovocie.
Ak viete o takom jed. lístku, prosím, podeľte sa oň, príp. pošlite link na web stránku...
Ďakujem!
@maialeo Takže píšeš, že 50% nejedáva zdravo. Prečo sa deti zo zdravo sa stravujúcich rodín musia prispôsobovať tej druhej polovici? (alebo tretine, alebo dvom tretinám, alebo koľko ich je reálne). Je v záujme spoločnosti (štátu), aby deti a dospelí boli zdravší, takže v mestských škôlkach, za ktoré má de facto zodpovednosť štát, by malo byť záujmom zdravšie stravovanie. Volení zástupcovia na to zatiaľ kašlú (možno im o tom zatiaľ nik nepovedal), tak to na mnohých miestach vzali do rúk rodičia a na mnohých aj docielili pozitívne zmeny. Táto diskusia začala matkou, ktorá tiež volá po zmene. Nevidím žiadny prospech ani žiadny logický dôvod, prečo ju v tom nepodporiť.
@annm81 a kde ti prosím ťa predávajú naozaj bio? Bio je rovnako ošetrované ako nebio. Mám to potvrdené z viacerých zdrojov. A to chemicky. Nie každý používa ,,bio,, ochranu. Možno tí, ktorí si sadia na záhradkách pre vlastnú potrebu, ale nie tí ktorí na tom potrebujú zarobiť. nebudú predsa riskovať, že pridu o úrodu. Už dávno vedci zistili, že bio - ktoré sa predáva ako bio je to isté ako nebio iba 2x tak drahé. Takých eko fariem je ako maku. Všetko ostatné sú iba nebio produkty za vyššiu cenu. Alebo si myslíš že tu na SK sa niečo predáva v super kvalite? U nás na záhrade mám bio. bez ochrany chemickej a bio. Lebo viem že nepoužívam žiadnu ochranu a keď je zlý rok, tak sa neurodí nič. Alebo tí ľudia, ktorí majú staršie odrody ovocných stromov. Tí čo vo veľkom predávajú, ani nechci vedieť, čo v tom ovocí alebo zelenine je. Brat raz brigádoval na eko farme vo Francúzsku. Majiteľ mu horoví - keby sme nedostávali také dotácie ako dostávame a ceny by neboli také vysoké ako sú - mal farmu na dobrom mieste, kde mu to kúpili tak draho, tak neprežije. Ale tam bolo všetko bez postrekov. Ale čo bolo za tým, koľko to stálo, to už nevidel nik. Ale odrazilo sa to na cene. Tu u nás o bio produktoch vo väčšine prípadom môžeme iba snívať.
@annm81 z vasich odpovedi mi je jesne, ze ste velmi inteligentna a scitana zena. Prosim, neargumentujte tam, kde vas nechcu pocut/pocuvat. Stracate len cas presviedcanim starych a jednostrannych nazorov. Presne pre takych ludi, ktori v tejto diskusii zbroja proti, sa Slovensko zial dalej nepohne. Ja vsak verim, ze aspon par z nas bude dalsiu generaciu vychovavat uvedomelejsie, a tak sa nam bude na slovensku lepsie zit… alebo radsej odidu 😅
@maialeo tak toto sa stalo aj mne s tou kapustou. Mladá baba za pokladňou sa pýta: a ste si istá že je to kel? No nie jablko.
@maialeo Prepáč, ale toto "že vám nevadí" je tak hlúpy argument. Samozrejme to mnohým vadí (ešte som snáď nepočula chválu na nemocničné jedlo). Ak chcem kritizovať jednu vec, musím uviesť celý zoznam vecí, s ktorými nie som spokojná? Potom z toho bude troška zdĺhavá a neefektívna debata, nie? Mimo to, 5 dní človek nejako prežije, ale 3-5 rokov v jasliach a v škôlke (a neskôr v škole) je predsa len trocha dlhšia doba.
@kvetinka75 Bio produkty musia spĺňať omnoho prísnejšie normy ako nebio. Žiadne také všeobecne prijímané štúdie o rovnakej kvalite bio a nebio som nikdy nevidela a podla mňa neexistujú. Samozrejme aj pestovatelia bio sa snažia skresať náklady a podliezať normy. Úplne rovnako ako nebio pestovatelia, pretože zisk je zisk. Ak sa na to príde jedným alebo druhým, nasleduje pokuta, resp. odobratie licencie. Ja mám napríklad odsledované, že bio paradajky sa pokazia onnoho skôr ako nebio. Alebo si niekedy skúste privoňať k bio a nebio banánu. Ten rozdiel je obrovský.
Viem, že ponuka bio produktov je na Slovensku veľmi malá, ale minimálne vo väčších mestách sa čo to dostať dá. Ale je to tak trochu od témy, lebo sa tu nebavíme o tom, či má v škôlkach byť len bio zelenina. Bavíme sa o tom, či škôlkarsky obed majú byť palacinky a džemom a lacnou čokoládou, alebo kuracie mäso so zemiakovokarfiolovym pyré.
Neporadím ale keď to tak majú v škôlke.. Tu zdravú výživu resp. To co vy pokládat za zdravé môžte doplnit do jedálnička zase naopak vy doma 🙂
@annlis Ďakujem. Ja to neberiem ako stratený čas, ale ako nenáročný oddych. Pracujem tak, že musím najprv nájsť možné riešenie, potom ho naťukať do počítača a potom dlho dlho čakám na výsledok. No a v tom čase čakania mi dobre padne niečo, pri čom si nemusím namáhať hlavu 🙂
Mojim cieľom nie je presvedčiť každého jedného oponenta. Ale túto diskusiu si predsa nečítam len ja a ženy s ktorými diskutujem. Čítajú ju aj iní a majú tak argumenty z dvoch strán - môžu sa potom lepšie rozhodnúť.
Áno, na Slovensku sa zmeny presadzujú ťažko, ale
neboj, určite nie sme jediné dve, čo nie sme spokojné so súčasným stavom všetkého okolo 🙂
Úprimne, aké jedlo na Slovensku je vôbec 100% zdravé? Aj ja by som sa chcela stravovať, čo najlepšie, ale hold.. je to ťažko. A keď už je, tak je drahé. :/
@elizabet173 tiež neverím, že by si niekto nebol schopný priplatiť za jedlo... Hlavná vec, že na dovolenky každý rok 2-3, na 3 autá v garáži, na každý mesiac nové značkové handry, na to je...zasa netvárme sa tu, že do štátnych škôlok chodia len asociálne deti. Veď tam bežne chodia deti doktorov, bankárov, programátorov.... Ale Slováci sa radi obklopujú luxusom, ale na kvalitnú stravu pre deti je im už zatažko dať. Aj za kvalitnú starostlivosť. Moje dieťa chodí do drahej škôlky a majú "drahé" jedlo, aj keď povedzme si úprimne, 4,50€ na deň nie je výdavok. A už vôbec nie na zdravú stravu. Jeden obed tu v centre mesta ma vyjde na 8-10€ a dieťa má celý deň pokrytý za 4,50€? Veď to je úplná hlúposť. Jasné, že škôlka nakupuje asi v Metre a má mnozstevnu zľavu, ale strava na celý deň za 4,50€ je úplný nonsens. Ak varíš z kvalitných surovín, nakupuješ napríklad lokálne potraviny, plnohodnotné potraviny, všetky druhy ovocia, zeleniny, semienok, orechov, plnohodnotné obilniny atď a stravujes sa čisto, tak neexistuje, aby si dieťa nakŕmila za 4,50€. U nás je v porovnaní s inými škôlkami fajn strava, ale samozrejme sa to nevyrovná tomu, ako jedavame doma. Naša škôlka má foodi jedálniček. Not great, not terrible, ale za tú sumu sa nič lepšie očakávať snáď ani nedá. Ale ak nájdem súkromnú škôlku, kde majú lepší jedálniček, tak dieťa presuniem, lebo strava je pre mňa rozhodujúci faktor a teda nedovolím, aby mi dieťa kŕmili pomyjami
Vo skolke su standardne jedla, ja na tom nevidim nic zle normalne natierky, obedy, pecivo, ovocie zle tak zvysneho pol dna davaj svojmu dietatu jablka a biele jogurty, si z teba musia robit srandu, milujem somrajucich rodicov
@elizabet173 no a? vsak nejedia skvarkove pomazanky od rana do vecera, vsak rodic moze do vecera kludne svoje dieta krmit salatom alebo cim chce, mam dve deti a mne to pride smiesne na rodicovskom rozoberat dve hodiny ci daju krizalku jablka alebo polku jablka, su stanovene normy statom, a komu sa nepaci nech si zaplati sukromnu
@oblivian Milá autorka, je výborné, ak sa rodičia zaujímajú o stravu svojho dieťaťa v škôlke a bolo by perfektné, ak by si mohla z pozície riaditeľky v jednej škôlke zmeniť/upraviť jedálniček. Určite tam potenciál je, stravná jednotka v súkromných škôlkach 4-5 eur zvyčajne zahŕňa aj prácu (v súkromných škôlkach nezvykne byť kuchyňa). Zvýšenie stravnej jednotky v štátnej škôlke o 1 euro nemusí byť až taký veľký problém a v rámci jedálnička to môže urobiť veľmi veľa. Možno narazíš na vedúcu jedálne, ktorá bude Tebou motivovaná a určite niečo spolu vymyslíte. Verím, že sa dá zapojiť aj do rôznych dotačných programov a vylepšiť stravu týmto spôsobom. Čítajúc túto diskusiu ale najväčší problém vidím vo finále, kde narazíš na mantinel matiek ukotvených v roku 1990, pre ktoré horizont kvalitnej stravy predstavuje chlieb s drožďovou nátierkou, rascová polievka s vajcom, hovädzie kúsky s tarhoňou a krupicová kaša s grankom.
@annm81 napr. na s. 4 dala zienka priklad/foto jedalneho listka v ich skolke... co konkretne tam vidis ako skodlive pre podnecovanie ochoreni v dospelosti? nie je to terno, nemuseli by tam byt dukatove buchticky, masova natierka, tarhona, a chcelo by to viac zeleniny, ale ziadny zabijak to nie je.
urcite si si vsimla, ze tu diskutuje par mien, cize tema zaujala zeny, ktore aspon trochu riesia stravu.... kolko sa ich nechytilo a preco...zeby to vacsinu velmi netankovalo?
zial, povedomie o nejakej epigenetike nie je rozsirene ani omylom, a zaroven za par supov eldorado v skolskej kuchyni ani nevycaruju... pravdaze, ak maju rodicia snahu nasmerovat skolku k nejakemu upgradu jedalnicka a skolka vyjde ich snahe v ustrety, je to len plus. ale zaroven ani najzdravsia strava v skolke nezabezpeci detom do a v dospelosti zdravie, ak tu dolezitejsiu cast ich zivota - mimo skolskych zariadeni - im v tomto zmysle (strava, pohyb, navyky) nezabezpecia rodicia. ako je rozsireny segment roznych jupikov, brumikov, nutel, kinderov a pod.? to nie deti same si ich od batolata kupuju...
@bmuller V tom jedálničku je desať olovrantov a desiat a v nich je nejaké čerstvé ovocie /zelenina 2-3x. Aj z toho je jedno pór, čoho človek nezje príliš veľa a jedno je nejaký banán v čokoláde. Zato je tam neustále chlieb a chlieb dookola. Zeleniny v tom obede asi tiež nebude prevratné množstvo. Čo si mám napríklad predstaviť pod "zeleninová obloha"? Plátok paradajky a lístok šalátu?
Sladké jedlá by som zo škôlky absolútne vylúčila. Iste, že deti majú radi dezerty, ale doma vie rodič skontrolovať, či sa dieťa najprv naje normálneho jedla a nie sa nasýti cukrom. Ak je škôlka ochotná a schopná riešiť situáciu, že sladké dostane len to dieťa, ktoré zje napríklad celú misku šalátu, tak potom áno, nech majú 2x týždenne dezert. Ale pochybujem, že ktorákoľvek škôlka má systém, keď dezert postavia pred polovicu detí a druhú polovicu pošlú od stola.
Ďalej prečo všetky tie čaje? Máme super lacnú, kvalitnú a dostupnú vodu. Na rozdiel od iných škôlok tu napr. nevidím údeniny alebo tavené syry, kečup a podobne, čo je super.
Myslím, že tu na fóre nájdeš tisícky strán diskusií o kvalite jedla v škôlkach, takže to iste nebude téma, čo nikoho netrápi.
Samozrejme, že dobrá strava nezabezpečí 100% zdravie. Ale dobrá strava má preukázateľne štatisticky významný vplyv na zdravie. To, že povedomie o vplyve stravy nie je rozšírené nič neznamená. Školské jedálne by snáď mali viesť ľudia, ktorí majú v danom odbore znalosti. Samozrejme, že rovnako dôležité sú aj iné návyky, napr. pohybové. A samozrejme, sú rodičia, čo dieťa napchávajú hlúposťami. Ale ak sa hlúpo správa rodič, mal by mať zdravý rozum aspoň štát (spoločnosť).
@annm81 prosim ta, co sa stale rozculujes na mk???!!!!! Co ti to akoze pomoze?! Tam si chod do skolky robit poriadok ked si tak vehementne proti strave v skolke. Prihlas sa za kucharku v skolke kde mas dieta a vse mu ultra zdravo podla tvojich predstav. A ked ti dieta pojde do skoly, tak daj vypoved a chod za kucharku do skoly. A potom aj na strednu atd lebo ty proste nevies prezriet nejaky jedalny listok. Alebo uc dieta doma a var mu len ty a v zivote nechod ani do restiky, lebo ved nevies ci to, co sa tvari zdravo je naozaj ultra zdrave podla tvojich predstav. Fakt nechapem co tu stale rozoberas nejaky jedalnicek nejakej skolky. To ked tu budes denne pisat ako si nespokojna, tak zraaazu sa nieco zlepsi? Tak chod a rob vsetko preto aby si mala ciste svedomie ze si urobila maximum pre svoje dieta a jeho stravu ale ver mi, ze vypisovanie na mk a rozoberanie nezdravych jedalnickov na mk ti nepomoze
@bafka lepšie by som to ani ja nenapísala.
@bafka Hm, bola mi položená otázka, tak som odpovedala. Aj keby mi nebola položená otázka, nie je proti pravidlám tohoto fóra slušne diskutovať, že? Aj keby som sa rozčuľovala, čo sa nerozčulujem, asi to tiež nie je proti pravidlám, že? . (len si porovnaj úroveň tvojho a mojich príspevkov). Prečo sa vlastne rozčuľuješ, že sa niekto rozčuľuje na fóre??
Nepotrebujem byť vedúca nejakej jedálne (ty asi aj si, čo?). Ja tie služby len platím, takže snáď môžem mať aj nejaké požiadavky, keďže už nežijeme v socializme, však? Ale mňa sa to momentálne netýka, som so stravou v škôlke, kde chodieva moje dieťa vcelku spokojná.
@annm81 áno platíš, ale pozri sa koľko sa platí. Za takú sumu človek asi nemôže očakávať ***
@kvetinka75 Ako vravím, mňa sa to osobne netýka.(čo neznamená, že sa o tému nemôžem zaujímať). O koľko sa napríklad navýši rozpočet, ak deťom nedáme sirup a čaj, ale len vodu? A keď vymeníme banán s čokoládou za jablko? Niektoré škôlky sú schopné mať vcelku prijateľný jedálniček. Takže to nebude len o normách a rozpočte. Ale ak sa nedá za dané peniaze variť dobre, alebo nie sú dobré normy, potom sa treba baviť o tom, že by sa mal rozpočet navýšiť a normy prepracovať - v záujme všetkých.
@annm81 tu nejde o vodu a sirup. To je minimum. Tu ide o to že kvalitné suroviny niečo stoja. To je jedna vec a druhá, viac ako polovica detí im to ,,zdravé,, jedlo vráti , keďže nie sú na to zvyknutí, nové chute a pod. Tak rodič nebude nič riešiť. Dieťa je zvyknuté na stravu z domu a tú má väčšina detí takú aká je v škôlke. Ak nie ešte aj horšiu.
@annm81 a teraz mi povedz, ked sa ta to netyka, tak preco rypes a vrtas a brutalne si tu musis presadzovat svoju pravdu. Vidno, ze nemas NIC ine na robote len svoje nazory chces pretlacit do inych ludi a stoj co stoj musis stale o tom s niekym diskutovat. Asi ta nikto nikde nepocuva a len tu si nasla par zien, ktore sice ti netlapkaju po pleci, ale aspon s tebou diskutuju. Lebo v realnom zivote to mas asi inak. Lebo teda toto ozaj nechapem. Netyka sa ta to, tak akoze co riesis🙄🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤦🏻♀️
20 rokov to tu riešte 😂
@bafka Ak považuješ slušnú diskusiu za rýpanie, budiž. Otázka je, čo iné máš ty na práci ako si tu presadzovať brutálne svoju pravdu? Čo ťa nemá kto v reálnom živote počúvať?
A aby som neodpovedala protiotázkami, tak tu píšem len preto, že ma téma zaujíma. Ja viem, sú ľudia, ktorých zaujíma len vlastné plné brucho, ale pre všetkých to neplatí. Zastávam si tu svoje názory a oponujem tomu, s čím nesúhlasím. Takže v skratke - podľa mňa je stravovanie v škôlkach veľmi zlé a treba ho zmeniť. Ty prezentuješ svoj názor, že stravovanie netreba meniť, lebo je to dobre tak, ako to je. Ktorý názor je hodnotnejší? Asi o tom rozhodnú uvedené fakty, že? Tak ich pokojne uveď, ak chceš diskutovať (alebo faktami vyvráť moje tvrdenia), alebo proste nediskutuj, ak o diskusiu nemáš záujem - jednoduché, nie?
Mimochodom, neprídeš si trocha agresívna? Ja som tu používala len faktické argumenty a to slušným spôsobom. Myslíš, že aj ty si použila podložené fakty a zdvorilý tón?
@annm81 NIKDE som nenapisala, ze stravovanie v skolke je super. Takze prrr, neprestylizovavaj moje slova podla toho co ty si myslis. A ja som ti tu napisala xyz argumentov, ako deti v skolke zeleninu nejedia, mam to zo zdrojov ako kamosky/rodina v skolke a aj v kuchyni, ako sa vyhadzuje vsetka zelenina (ktorej je podla vas malo, budis, nikde som nenapisala ze je jej v skolke vela, ale jednoducho vyhadzuje sa leb to deti nejedia) ako deti jedia vsetko nezdrave a davaju im to samotne mami uz hned z prichodu do skolky alebo na ihriskach…nie, tebe to nestaci, lebo to nie je vedecky odborny fakt, to je len odpozorovanie bezneho zivota. Aj to, ze normy na stravu su ake su. A cokolvek tu niekto napise z bezneho zivota, ze tiez si vedia predstavit lepsiu stravu v skolke ale Jednoducho sa to neda lebo sa nesa nie zeby neprivitali lepsiu, tak ty sa tu obuvas do kazdeho akoby rovno tvoje dieta napchavame chlebom s oskvarkovou pomazankou. A nakoniec vlastne ty napises, ze vsak ty vlastne nemas problem ako taky zeby sa to tebe dialo, ale teba to jednoducho stve a musis to tu prefaktizovavat odbornymi faktami akoby ine mami su tak sproste ze pokial neudaju nejaky fakt na nieco, tak vlastne na co ziju 🤷🏻♀️ A mas pravdu, nejdem sa k tebe uz nijako vyjadrovat, lebo to absolutne nema zmysel. A myslim si, ze agresivna si tu aj ty, ked na kazdu zenu co sa tu zapoji hned vyletis podloz mi faktami a nemas fakty lebo fakty hovoria toto a robis z nas normalnych mám co dietatu daju normalnu stravu pomaly ludi co si zabijame vlastne deti otrasnou stravou a vlastne pchami do nich buducu rakovinu.

@annm81 Jete doma bežne mäso? Jete doma bežne zeleninu? No neuveriteľné. Pre 50% slovače toto jedlo bežné nie je. Pozrela si sa niekedy do nákupného košíka pred sebou v obchode? Čo tam ľudia majú? Aký baklažán? Hrášok? Veď koľkokrát brigádnička v pokladni Tesca netuší, či blokuje kapustu alebo kel a to má 18rokov. Sama mám vo svojom okolí matky, ktoré deťom na večeru ohrievajú najlacnejšiu pizzu za euro... pre TRI DETI. A prachov majú dosť. Tak kde je chyba?
Paušalizovať, že doprajeme všetkým deťom kvalitnú stravu už v škôlke je ťažká chyméra a nič také tu nikdy nebude. A nebude to tu preto, lebo tá vedúce jedálne sama celé dni do seba tlačí blbosti, má 150 kíl... a ona nejak prežila, tak to prežijú aj tie deti.
Antikoncepcia vo vode sa rieši ako? Na tiktoku? Na insta alebo kde???? Kde si videla nejaký boj proti tomu? Ja teda nikde. Mikroplasty? 😀 Prosím ťa... taký krásny deň a takto zbytočná diskusia.