icon

Čo hovoríte na schválenie povinnej škôlky?

23. okt 2025

Čo na to hovoríte ?

Strana
z5
anonym_89356a
25. okt 2025

Dieťa do 3 rokov ma byť primárne s mamou, alebo najbližšou rodinou. Škôlky boli vymyslené na to, aby matka robila, nie preto,že 2-3r dieťa potrebuje kolektív. Bola som s deťmi do 3r, so synom do.4,5 r a žiadna milá cudzia teta nenahradí matku.

7lenka11
25. okt 2025
@anonym_89356a

Dieťa do 3 rokov ma byť primárne s mamou, alebo najbližšou rodinou. Škôlky boli vymyslené na to, aby matka robila, nie preto,že 2-3r dieťa potrebuje kolektív. Bola som s deťmi do 3r, so synom do.4,5 r a žiadna milá cudzia teta nenahradí matku.

@anonym_89356a ako je potom možné, že 3ročná MD/RD je prakticky len na Slovensku a v Česku? Ak sa nemýlim v iných krajinách je to väčšinou okolo roka (niekde menej, inde viac). Nerýpem, len ma toto naozaj zaujíma, keďže sa často stretávam s názorom, že dieťa má byť do 3 rokoch pri mame. Prečo to nikde inde nie je umožnené?

anonym_e2a4b7
25. okt 2025
@anonym_e8060d

@scila tak inak, aby to bolo pochopené, nech si rodičia ostanú aj do 10r s deťmi doma ale nech je to platené do 2r, potom to bude na financovaní rodičov. A financie, ktoré by šli rok na RP a ZP ľudí na RD sa môžu použiť na vylepšenie školstva (ale to je len môj mokrý sen, viem ako to tu (ne)funguje). To už snáď nie je neempatické. 🙂 Mimo to fuj fuj neempatické vyspelé národy, kde matky chodia do práce od 6-18mes dieťaťa, je nižšia nezamestnanosť a vyššia životná úroveň.

@anonym_e8060d ano, akurat ze tam skolka nevyzera tak, ze 25 deti ma 1 ucitelka...

anonym_e8060d
26. okt 2025
@anonym_e2a4b7

@anonym_e8060d ano, akurat ze tam skolka nevyzera tak, ze 25 deti ma 1 ucitelka...

@anonym_e2a4b7 prečítaj si všetko čo píšem. Najmä to, že je to nereálne. Len by to bolo super z viacerých pohľadov ale v tomto štáte sa robí len všetko čo nie je super

akvi
26. okt 2025
@7lenka11

@anonym_89356a ako je potom možné, že 3ročná MD/RD je prakticky len na Slovensku a v Česku? Ak sa nemýlim v iných krajinách je to väčšinou okolo roka (niekde menej, inde viac). Nerýpem, len ma toto naozaj zaujíma, keďže sa často stretávam s názorom, že dieťa má byť do 3 rokoch pri mame. Prečo to nikde inde nie je umožnené?

@7lenka11 keď sa zamýšľaš nad A, treba sa aj nad B. Ani v týchto krajinách naozaj nie je škôlka/jasle kvôli deťom, ale kvôli dospelým, ktorí musia chodiť do práce. Väčšina krajín, kde nie je umožnená 3 roky RD, má vytvorené oveľa lepšie podmienky pre zamestnávanie žien s deťmi. Skrátené a polovičné úväzky sú pravidlo, nie výnimka. Starostlivosť o najmenšie deti prebieha doma, systém au pair je niečo, čo u nás neexistuje, na západe je to normálne. Je rozdiel nechať 1-2 ročné dieťa v jasliach a s au pair. Dieťa do troch rokov potrebuje v prvom rade mamu, ale druhé najlepšie riešenie je aj akákoľvek starostlivá dospelá osoba, ktorá má na starosti len to jedno dieťa, resp súrodencov. A tieto podmienky aspoň čiastočne vyvažujú tú nemožnosť byť doma. Treba sa pozrieť aj na to, čo takéto skoré odlúčenie od matky spôsobuje na psychike. Čísla sú podľa mňa alarmujúce, v Amerike má každé druhé dieťa úzkosti napríklad. Úzkosť častokrát súvisí s traumou a jedna z prvých a najčastejšich traum je práve z odlúčenia. Dieťa do 3 rokov identifikuje seba ako jeden celok s mamou. Čo sa asi tak stane, ak ho odtrhneme? Nie je všetko len o ekonomike, buďme naozaj radi, že nám je tu ešte stále umožnené byť doma s deťmi do 3 rokov. Takýmito rečami, ktoré aj tu často odznievaju z úst žien, si pilime konár pod sebou. Aj ten nedostatok empatie a reči o lenivých ženách, ktoré nechcú ísť do práce od maličkých detí svedčia často o hlbokej traume dotyčných osôb. Každá veta, typu aj my sme prežili, prežijú aj druhí, alebo aj moje decko bolo v jasliach a nič mu nie je, dokazujú, akú zatvrdenost v srdci majú tieto ženy a neuvedomujú si, že ju majú kvôli vlastnej traume a hlbokej bolesti, o ktorej väčšina ani nevie, že si ju nesie.

anonym_89356a
26. okt 2025
@7lenka11

@7lenka11 vobec neberiem ako rypanie. Chápem. Sama som bola aupair. Toto je jedna z veci, čo bola v bývalej ČSR fajn. Videla som rozdiel na deťoch v 3r a 4r., aj pri mojich. Chápem, ak mamina nemá inú možnosť. Ak má, je ona zvacsa tou najlepšou pre dieťa. A samozrejme, každej dieťa je ine. Stotožňujem sa osobne s týmto panom https://www.dobrenoviny.sk/c/154905/psycholog-j...

tiika
26. okt 2025
@anonym_e8060d

@tiika ja píšem o tom, nech sa skráti RP do 2r ale tiež som pisala, že je to len môj mokrý sen 🙂. Mimo to, podporované sú tak, že napríkad neplatia ZP - čo je teda vyše 100€/mes.

@anonym_e8060d neviem, aké sú výdavky štátu na skolku, stravu, personál, energie.. avšak, ak mu to zabezpečí matka, mne nevadi, ak jej stat uhradí zdrav.poistenie.
A ako to rieši nový zákon? Ak mamička ostane doma aj s dieťaťom, už jej to zdravotné neuhradí?

anonym_e8060d
26. okt 2025
@tiika

@anonym_e8060d neviem, aké sú výdavky štátu na skolku, stravu, personál, energie.. avšak, ak mu to zabezpečí matka, mne nevadi, ak jej stat uhradí zdrav.poistenie.
A ako to rieši nový zákon? Ak mamička ostane doma aj s dieťaťom, už jej to zdravotné neuhradí?

@tiika Je to veľmi obsiahly problém a musel by sa riešiť z x strán súčasne, nie je to na pár riadkov v diskusii na koňovi.

maya_hi
26. okt 2025

@anonym_autor nič sa nedeje. Ak máš dokončenú nejakú strednú školu, aj bez marurity, môžeš mať dieťa doma na individuálnom vzdelávaní. Celé to je len kvôli cig.nom. Keď prídu 6 roční do školy, chodia v plienkach, s cumľom, nevedia ani po rómsky nie to ešte po slovensky... Na tento problém je to hlavne našité. Škôlok ani nie je dostatok. A očividne peniaze na nové tak skoro nebudú. Všade sa šetrí. Do osád postavia kontajnerové, naženú tam učiť rómky, ktoré si urobia diaľkový rýchlokurz predškolskej pedagogiky a hej hej romale, čavale, bude koniec divadielku o zvyšovaní vzdelania na Slovensku 😏

maya_hi
26. okt 2025
@anonym_e8060d

@tiika ja píšem o tom, nech sa skráti RP do 2r ale tiež som pisala, že je to len môj mokrý sen 🙂. Mimo to, podporované sú tak, že napríkad neplatia ZP - čo je teda vyše 100€/mes.

@anonym_e8060d myslím že presne tam smeruje táto komunistická vláda. Postupne sa dobudujú aj jasle skráti rodičák 😏 pre štát sú to menšie výdavky a dokonca pribudnú ďalší platcovia dane 🤌

slovakboy
26. okt 2025

@anonym_autor otrasné. Deťom nedožičia detstvo a hneď ich chcú drezúrovať v školskom systéme. Romovia si aj tak urobia po svojom a doplatia na to len deti s neskorším vývinom. Dieťa do 3 rokov nemá byť v škôlke.

anonym_e8060d
26. okt 2025
@maya_hi

@anonym_e8060d myslím že presne tam smeruje táto komunistická vláda. Postupne sa dobudujú aj jasle skráti rodičák 😏 pre štát sú to menšie výdavky a dokonca pribudnú ďalší platcovia dane 🤌

@maya_hi ktoré západné krajiny majú socik, keď sú matky s deťmi doma kratšie? Poprosím ich vymenovať 🙈. Táto vláda je pekné dno ale toto funguje aj vo vyspelých krajinách.

maya_hi
27. okt 2025
@anonym_e8060d

@maya_hi ktoré západné krajiny majú socik, keď sú matky s deťmi doma kratšie? Poprosím ich vymenovať 🙈. Táto vláda je pekné dno ale toto funguje aj vo vyspelých krajinách.

@anonym_e8060d čooo?! Trošku si to domotala a neviem či to vlastne patrilo mne 😏

evickuska
28. okt 2025

@anonym_autor mne je to fuk, tam su mlade baby, co travia s nimi cas, ze decka prizemne mrazy hraju sa vonku na zemi a ucitelky na fonoch... takze viac ho 100% naucim doma aj sa mu viac venujem, zmiesali im triedu no na hlavu 🙈🤦‍♀️ a to, ze dnes ucia aj bez vzdelania, wau to je uplna topka 🙈 to potom zmiesajme aj na zakladke 1 stupen do 1 triedy, ina mentalita 🙈🤦‍♀️

lucicek1
Autor odpoveď zmazal
leidin
30. okt 2025

Nechapem o akom vzdelavani je rec. To aby prcek spravil par ciar do riadku vie instruovat aj clovek so zakladkou, netreba na to ziadnu maturitu. Spievat hluposti co vazne tie detske pesnicky nemaju ziaden zmysel a normalne ako decko ma to fakt nebavilo sa pochytat s nejakym upotencom za ruky do kruhu a tie veci co si dospeli myslia ze decko je mentalne pozadu tak vymyslaju uplne trapne texty, no dakujem. Nech sa dieta pohra doma po svojom a nie mu nicia detstvo nezmyslami. Myslim ze romovia sa nezacnu sprchovat len kvoli skolke takze je to uplne zbytocne.

Strana
z5