icon

Čo hrozí matke, ktorá nedá predškoláka do škôlky?

22abigail22
15. jún 2021

Vopred upozorňujem, že nie som matkou dieťaťa.

Dozvedela som, že deti, ktoré dovŕšia 5 rokov do 31.08. 2021 sú rodičia povinný zapísať do škôlky.

Najmladšia dovŕši 5 rokov teraz dňa 19.06. s tým, že matka dieťa so škôlky neprihlásila (žiadosti sa u nás posielajú do konca Mája).
Dôvod = ako slobodná matka (žijúca iba z prídavku + výživné), ktorá má na starosti ďalšie 3 neplnoleté školské povinné deti, nemá na škôlku financie.

Moja otázka teda je, že čo "hrozí" tej matke ak nedá teda malú do škôlky? Toto sa totiž nikde nepíše rešp. nenašla som odpoveď.

Strana
z2
anjelicek26
15. jún 2021

@pseudomonas87 ano aj toto, taketo veci su strasne kratkozrake a hlupe.

22abigail22
autor
15. jún 2021

@anjelicek26
na 100% je o dieťa postarané. V tomto vôbec nie je zanedbané. Veci má čisté, strechu nad hlavou, elektrika + voda je, každý deň jedlo na stole. Nemá žiadne mentálne či zdravotné problémy.

Ale chápem, že keď už štát určí, že je niečo povinné a niekto to neplní, tak sa to jednoducho riešiť bude.

22abigail22
autor
15. jún 2021

@pseudomonas87 už som myslela aj na toto nakoľko dotyčná bude mat "za rohom" o pár rokov 50.

anjelicek26
15. jún 2021

@22abigail22 tak som to nemyslela, ale proste s tohoto dovodu to socialka riesi a urcite prijdu na kontrolu, budu sa snazit jej dohovorit, rodinu viac sledovat. A ked otec poziada o zverenie dietata do starostlivosti, lebo ho vychovne zanedbava - primarne vzdelavanie - tak ma dobre karty...

22abigail22
autor
15. jún 2021

@anjelicek26
Nebojte, viem, že ste to tak nemysleli. Skôr som to ale chcela napísať pre istotu aj pre iný komentujúci.

Teraz minulý týždeň bola dotyčná na súde lebo otec dieťa žiadal aby dieťa bolo zverené jemu. Súd to zamietol keďže otec dieťa je trestné stíhaný za ublíženie na zdravie matky + dieťaťa.

anjelicek26
15. jún 2021

@22abigail22 och to je mi rodinka :( O zverenie dietata moze ale poziadat - aj stary rodic. Je to zlozitejsie, ale ako pisem, nech si nerobi kvoli 4h v skolke zbytocne opletacky. Hlavne predskolak sa doma uz musi riadne nudit.

didi2102
Autor odpoveď zmazal
katkaseiner
15. jún 2021

@kapurka270 u nas je pre predskolakov aj strava zdarma... je to spojene s tymi obedmi 'zadarmo' pre skoly. Cize toto mozno buduci skolsky rok uz nebude, ale zatial ano, su zadarmo

lucka_ke
15. jún 2021

ale však dieťa musí jesť aj doma, stravu by som absolútne neriešila - keď bude jesť v škôlke ušetria doma, dieťa potrebuje škôlku a kolektív, zvlášť z takejto podarenej rodinky

22abigail22
autor
15. jún 2021

@anjelicek26 rodinka je komplikovaná a nebudem písať detaily.

Ďakujem za pomoc. Určite sa s dotyčnou prehodíme reč ale konečne rozhodnutie ostáva najďalej na ňu.

22abigail22
autor
15. jún 2021

@katkaseiner ja som bola v tom, že je to už zrušené. Ale ja keďže som bezdetná, nemám potrebu tieto veci sledovať.

atafrog
15. jún 2021

@22abigail22 este je moznost vybavit si domace vzdelavanie, ked silou mocou chce aby dieta ostalo doma a o inom nechce pocut, to je “legalna” cesta. Ale neviem ake su tam podmienky. Je tu aj skupina, ak ju to zaujme, tam sa dozvie viac. https://www.modrykonik.sk/group/8263/

1gabriela13
15. jún 2021

@22abigail22 Inak ja toto ani nechápem prečo rodičia nechcú dat dieťa ako 3 ročne do škôlky. Potom sa hrnú keď majú 5 a je nedostatok miesta pre 3 ročne. Ved to dieťa potrebuje do kolektívu, unudi sa doma a rodič mu kolektív nevie nahradiť.

lubkavargova1
15. jún 2021

@atafrog individuálne a domáce vzdelávanie tiež bude od septembra, ale v prípade ak dieťa má "špecifické" a to viac zdravotné alebo mentálne postihnutie. Tu by som sa už ja ako učiteľka ohradila, že v žiadnom prípade nebudem chodiť do rodiny lebo matka nevie zdvihnuť riť a ísť pracovať a tak zabezpečiť rodinu aj keď má zdravé ruky a nohy. Inymi expresnymi slovami: "ak sa dokaže kurviť a spoliehať sa na chlapov a zneužívať sociálny systém, tak potom je schopná aj pracovať!" Máme dieťa čo je po DMO, a rôzne diagnózy, tam bez slova ideme, ale toto nie.

gombicka02
15. jún 2021

Svedomie mi nedovolí sa ozvať....akurát včera som pridala príspevok, že mi dcéru nevzali do škôlky (kvôli skvelej novej vyhláške a nedostatku miesta pre mladšie detičky). Ja som samoživiteľka, ktorá musela nastúpiť do práce ešte počas rodičovskej.... Platím kadejaké dane, odvody a štát tu vytvára podmienky na predprimárne a primárne vzdelávanie úplne mimo reality a zas sa pomáha len tým - druhým...až mi je z toho do plaču!!

atafrog
15. jún 2021

@lubkavargova1 nuz, ja tiez nechapem ako moze takto pristupovat k zivotu...

lucka_ke
15. jún 2021

@gombicka02 a ešte si to ani nevážia... a ty plať drahé súkromné škôlky

Strana
z2