Čo je dôležité pri výbere škôlky?
Milé mamičky aj nemamičky🙂 CHcela by som Vás poprosiť, či by ste mi napísali Vaše postrehy a skúsenosti so škôlkami. Čo Vám vadi, čo Vám chýba a čo by ste naopak ocenili ak by škôlka ponúkala. Ak by ste mali umiestniť Vaše dieťatko do súkromnej škôlky, čo by závažilo najviac. Prajem krásny dník, ďakujem a teším sa na Vaše príspevky🙂
@evabb35 na 95 %je to u nas v školke-v štatnej,nemame iba bazen,no v lete detickam nafukuju male bazeniky 😉
U mna bol na prvom mieste pristup uciteliek a ich jazykove schopnosti (hladala som bilingvalnu skolku a chcela som len "native speaker" ucitelky), potom strava (podla moznosti cerstva, s ovocim a zeleninou a bez cajickov a malinoviek) a celkovy denny program. Naopak, nehnala som sa za skolkou, ktora ponuka x aktivit navyse, nejako som toho nazoru, ze skolka ma zaujat dieta aj bez spusty dodatocnych ponuk. Presne taku som zohnala a tri roky vladla absolutna spokojnost, teraz mi ide dieta do nulteho rocnika, takze uvidime, ci sme aj skolu (podla podobnych kriterii) vybrali dobre.
Inak skolka bola otvorena od 7 - 17 kazdy den v tyzdni, cele prazdniny a pokial rodicia chceli, mohli dieta nechat v skolke do aleluja, ale za kazdu zacatu hodinu po 17. sa platilo (priamo pri vyzdvihnuti dietata) Vyuzila som to raz (po dohode s ucitelkou), hrali sa s malou o dusu spasenu a o pol siedmej, ked som po nu dorazila mi dieta oznamilo, ze to bol ten najlepsi den v skolke 😀 😀 😀
Jedna z uciteliek bola (teda vlastne je) logopedicka, takze sa venovala detom aj individualne, chodili dvakrat do tyzdna na "vylety" - do divadiel, muzei, kniznic atd, ked boli v meste nejake akcie pre deti, spravidla sa zucastnili (vianocne pecenie, korculovanie, stavanie plaze....), v lete chodili plavat, vsetko bilingvalne. S ucitelkami si tykaju vsetci - rodicia i deti, pravdu povediac, dodnes si nepamatam, ako sa volaju "nase" ucitelky priezviskom (teda ani jedna z troch) Sladkosti v skolke sice priamo zakazane neboli, ale vzdy v jeden den v mesiaci bol "narodeninovy", kedy boli oslavencami vsetky deti, ktore mali v ten mesiac narodeniny. Rodicia priniesli dve-tri krabice dzusu (na pripitok), ostatne deti (teda neoslavenci) upiekli oslavencom (v skolke, pod dozorom ucitelky) narodeninovu tortu, ktoru potom spolocne zblajzli. Oslavenci dostali narodeninove klobuky, vsetci im zaspievali a bolo. Jo, a ranajky v skolke nebyvali, bola len ovocno-zeleninova desiata (od osmej do pol desiatej), potom az obed.
Ja si myslim, ze v skolke vsetko stoji a pada na ludoch. Ak je ucitelka chapava, ustretova, mila k detom, trpezliva, clovek podla mna prizmuri ocko aj nad nie prave najkrajsimi priestormi. Aspon ja to tak vnimam v skolke kde chodi starsi syn, co je klasicka mestska skolka. Sama som zalozila a prevadzkujem sukromnu skolu a to, co mi chyba v synovej skolke sa snazim doplnit v mojej skolke. Mame teraz konecne skvelu ucitelku, ktora detom vysvetluje, pomaha im, aby sa naucili vyriesit si svoje konflikty. Deti hraju na huslickach, na hudobnej robia ramus aj na inych nastrojoch, kazdy den mame tvorive aktivity... A samozrejme este pristup k rodicom - aby sa dozvedeli co sa v koslke deje, ake basnicky, pesnicky a pod. sa deti ucia, aby doma mohli pokracovat v tom, co sa deti v skolke naucili. A este jedna myslienka - podla mna skolka by nemala byt o mnozstve hraciek, ale o aktivitach pre deti.
Ahojte.V septembri nastupuje moja dcéra do škôlky prvý krát. Je to škôlka kde chodila aj staršia dcéra takže to tam už trochu poznám. Veľmi dôležitý je prvý dojem dieťaťa z nové prostredia a kolektívu. Tá staršia mala 2 učiteľky, ktoré sa tam striedali. Ráno sme prišli do škôlky a keď tam bola tá lepšia učiteľka tak bolo všetko OK. Keď tam bola tá horšia, tak nechcela ísť ani do triedy. Taktiež mala spolužiaka, ktorý bil deti. Veľa krát sa mi stalo, že nechcela ísť do škôlky kôli tomu spolužiakovi. Ináč som bola celkom spokojná.Mali celkom pestrý program, naučila sa strašne veľa pesničiek a básničiek, stále vystupovali na deň matiek, vždy mali posedenie pri stromčeku atď. V predškolskej triede mali aj krúžok anglického jazyka čo jej veľmi pomohlo keď nastúpila do1. triedy ZŠ.
@tysontara Ja detičky milujem nadovšetko...v škôlke som robila...a ked sa mi podarí škôlku otvoriť, určite v nej chcem učiť jednak preto, žeby ma to neskutočne naplňalo a jednak preto aby som mala pod palcom zamestnancov a aby som mohla čo najlepšie výjsť v ústerty rodičom🙂 Preto tento výskum robím....niesom rodičom a niektoré veci by ma trebars nemuseli napadnúť...alenapriek tomu sama som videla, aké maju niektoré škôlky nedostatky...
okrem perfektnych uciteliek zdravu stravu 😉
@olivija nechodíme do škôlky v BA.
Škôlka nie je až tak vybavená hračkami v herni ako ostatné škôlky, ale je v nej oproti iným škôlkam omnoho viac aktivít /rôzne športové olympiády,po absolvovaní ktorých dostávajú pani učiteľkami zhotovené medaily a diplomy, každý deň majú v programe nejakú výtvarnú činnosť /striedajú jednoduchšie výtvarné práce a zložitejšie výtvarné práce, pozostávajúce z viacerých techník a majú ich rozpracované na dlhšie obdobie a každý deň sa tomu svojmu výtvarnému dielku venujú/. Pred Vianocami napríklad piekli v škôlke medovníky, vyrábajú rôzne darčeky pre rodičov, škôlkarsky časopis vydávajú, kde deti nájdu omaľovanku s úlohami a rodičia zábavné príhody zo škôlky a rôzne užitočné rady a informácie, básničky...určite najdôležitejšia je rodinná atmosféra v škôlke a tá potom podporuje aj vytváranie pekných škôlkárskych kamarátstiev. Pedagogický personál je ochotný vždy odborne poradiť a pomôcť. Keď sa vyskytne nejaký problém, hoci aj maličký nejaký, tak sa vždy hľadajú možnosti ako ho spoločne riešiť a rodičia majú v personále podporu.
@olivija a ešte čo sa mi veľmi páči - niektoré škôlky majú na dvore taký chodníček - z rôzneho materiálu tvorený...časť chodníčka tvoria kamene /okruhliaky/, časť chodníčka tvoria drevené brvná, popílené kmene ....a ten chodníček vedie k bazéniku /ale ten môže byť aj nafukovací ako majú napríklad v škôlke čo opísala titkovamiriam/ aj tie rôzne drevené vláčiky na dvore a domčeky majú deti obľúbené.
@olivija moja skusenost je taka, ze popri skolke, najma v zaciatkoch je tolko roboty, ze na ucenie zostane malo casu. Ja osobne vymyslam plany ucitelkam, napln tvorivych dielni, letne tabory pre skolkarov a okolo toho je tolko roboty, ze hoci travim v nasej skolke denne okolo 7 hodin robotou pri detoch, som len ucitelkina asistentka - dat vycikat, pomoct a pod.
pre mna je prvorady pristup uciteliek, nepotrpim si na kvanta edukacnych a neviem akych hraciek a pomocok, skor obycajny ludsky pristup, ucitelky, ktore maju naozaj rady deti a bavi ich praca s detmi, striedanie aktivit - individualne, kolektivne hry, zapajanie vsetkych deti do aktivit, ucenie len veku primerane, ziadne silenie, casty a dlhy pobyt vonku, zahrada s preliezkami, chutna, zdrava a vyvazena strava.
@olivija ja mam v skolke cely den ucitelku, ja prichadzam v case najvacsieho frmolu - prichod deti, obed, odovzdavanie deti. Cas odovzdavania deti aj rano pri prichode mas sancu ako zriadovatelka skolky a v podstate garant nejakej koncepcie, ducha skolky, byt s rodicmi. Ja mam stastie, ze mam zlatu ucku, ktora je nesmierne komunikativna a teraz viem, ze sa na nu mozem spolahnut aj pri komunikacii s rodicmi. Ale na zaciatku som natrafila na ucitelku s praxou, ktora ale robila v klasickej skolke a moje naroky na nu sa jej zdali nezvladnutelne, nehovoriac o tom, ze aky dojem robila na rodicov. Ale to sme odbocili od temy...keby nieco, kludne ti poradim cez IP. A este ale doplnim, ze odovzdavat by mala deti ucitelka, ktora vie zreferovat rodicovi, ako prebiehal den, ci dieta nemalo s niecim problem, co sa mu darilo a pod. Nie nejaka brigadnicka na 2 hodiny 😉
este k ucitelke mi napadlo. Mozno nie spravny pocit, ale: Nasa ucitelka, ked deti vstavaju, kazde postiska a da mu pusu na licko, alebo na vlasky...podla toho, ako sa v jej objati dietatko ulozi . Tak ako by vitala svoje dieta po zobudeni, tak aj cudzie...a to sa mi strasne paci 🙂

@evabb35 tak by to malo vyzerat v sukromnej skolke, a poznas taku ?