icon

Čo robiť, keď dieťa kritizuje rodiča?

3. mar 2024

Nebuď ako naša hlúpa mama (syn 3,5 r.)

Asi som niekde urobila chybu keď toto povedal syn mužovi….

Strana
z2
alickapusinka
3. mar 2024

Strašne taký veľmi precitlivelo to berieš. Načo rozmazavať zbytočné. Muž si ma kľaknúť aby synovi videl do oči a mu povedal že to nie je správne. Neblázni nemusíš byť taká detská infantilná. A rozkazovať mužovi čo ma a nemá hovoriť a ako sa má chovať. TY budeš asi veľmi ťažký oriešok. Pochop a ešte raz pochop to ej tvoj muž nie sopľavé decko a chceš tak tak si kľakni TY na kolena a synovi dohovor. Okrem toho nepovedal to tvoj muž synovi aby to povedal tebe ale doniesol syn zo škôlky. TY by si čo robila keby prišiel domov a povedal to čo píše prispievateľka dzuli1980.Strašne si infantilná taká detinská detské zmýšľanie máš .A deti hovoria pravdu možno syn len pomenoval čo videl .Fakt TY si za trest pre chlapa. Preháňaš. Rešpekt a autorita nie si ani pre syna a ani pre muža . Autoritu a rešpekt sa nedá získať to už musíš mať. Ale asi už aj muž rezignoval ak syna upozornil ty akým právom si dovoľuješ povedať mužovi že si ma kľaknúť na kolena aby mu videl do oči a dohovoril. Ak by som bola na mieste tvojho muža takú hádku urobím že by si videla.

anketkarka
3. mar 2024

No keď sa Ťa pýtal, či si hlúpa, tak si sa ho neopýtala prečo ho také napadlo? Tak zjavne si to s ním vtedy nedoriešila uspokojivo, keď to zasa vytiahol. Asi je presdvedčený pre niečo naozaj, že si hlúpa. Lenže u neho hlúpa nemusí naozaj mať význam hlúpa. Možno tomu slovu ani nerozumie. Tak ja by som sa s ním porozprávala už vtedy pred troma mesiacmi a vedela odkiaľ vietor fúka a nie sa urážažať.

autor
3. mar 2024

@anketkarka samozrejme som sa neurazila. Len som zostala zarazená. Viem, že v tomto veku deti skúšajú, ale ja si nepamätám, žeby som takto mame hovorila. Možno je to tu pre vás šokujúce ako vidím.
Keď sa ma spýtal prvý krát, ostala som v šoku troška a aj som sa ho pýtala odkiaľ to má, nepovedal. Do škôlky nechodí. Usúdila som, že z nejakej audio rozprávky zrejme a vysvetlila som mu, že sa to nesmie, že ani ja mu tak škaredo nehovorím a že mi je smutno, keď také vraví.

anketkarka
3. mar 2024

Mne by to nedalo a pýtala by som sa ho, či vie čo je to hlúpa a prečo sa ma také pýta. Podľa mňa sa o Tebe pred ním niekto vyjadril, že si hlúpa. Zapamätal si to a nevie to v sebe spracovať. Alebo niečo zle pochopil, chcel od Teba vysvetlenie, Ty si mu ho nedala. Keď to je už druhý krát na Tvoju adresu, tak to len tak nebude, určite. Niečo za tým je a namiesto urážania, by som pátrala, čo je za tým.

autor
3. mar 2024

@anketkarka veď práve, aj ja to tak cítim.

tiika
3. mar 2024

V emociach sa ťažko koná. Skús i teraz s odstupom sa o tom porozprávať, keď vravíš, že syn chápe a vie sa vyjadriť. Čo to znamená hlupy? Nech ti to syn vysvetlí. Čo robia hlúpi ľudia? Či si hlúpa i ty a prečo? A keď zistíš, čo tým chcel povedať.
Účinnejšie je povedať, ako sa hovorí (nie takto sa nehovori, nesmie), ako sa hovorí. Napr.” nepáči sa mi, keď robíš to a to”

autor
3. mar 2024

@tiika dík za tip, skúsim.

tiika
4. mar 2024

Skús si vypočuť, možno pomôže. Asi takto nejako som to myslela https://komunikaciasrdcom.sk/podcast/12-3-kroky...

mantilka
22. mar 2024

Tvoj manžel reagoval dostatočne. To, že sa to dá povedať lepšie, je pravda. Dobre sa kritizuje situácia, v ktorej nie sme zapojení. Manžel bol prekvapený, nie je ľahké vždy odpovedať čo najlepšie. Toto je typický postoj takmer každej ženy...nie, lebo bolo by lepšie keby si to takto povedal 🤣...máme na čom pracovať ŽENY! Prijmajme toho druhého bez nalinkovanych predstáv.

Strana
z2