Čo robiť, keď dieťa nechce ísť do škôlky?
Treti den sme isli do skolky, prve dva uplne v pohode, no dnes ked zistila ze musi ist znova, spustila velky plac. Ani ma nechcela pustit ked ju brala pani ucitelka. Potom ma vyhanala nech ma nevidi, ze ona si s nou poradi hovorila...som z toho nestastna, necakala som takuto reakciu.Ma presne 3 roky
@mamamasama Prepáč, ale píšeš blbosti. Áno, niektoré deti na škôlku nie sú zrelé a nútiť ich je na škodu. To ale rozhodne nie je väčšina zdravých 3 ročných detí.
Je úplne v poriadku ak deti prvé dni plačú. K životu patrí cítiť aj emócie strachu, smútku, ľútosti z odlúčenia, frustrácia z toho, že sú iné pravidlá ako doma. Vyhýbanie sa týmto emóciám a chránenie od nich dieťaťu len poškodí. Nikto z nás sa týmto emóciám v živote nedokáže vyhnúť a každý sa musí naučiť ako ich zvládať.
U väčšiny detí nedôjde k rezignácii ale naopak - dieťa sa postupne so skolkou a novým prostredím zoznámi, už to nie je nové a cudzie z čoho treba mat strach. Zisti, ze si vie a dokáže poradiť aj bez rodiča, že nie je také stratené a bezmocné ako sa cítilo na zaciatku. Ze sa moze spoľahnúť samé na seba a vie "vydržať" aj chvíľku nepohody. Zisti, ze síce ráno cíti smútok, ale ten v priebehu dna prejde a prídu iné pocity - zvedavosť, radosť z aktivít, nadšenie. Buduje si tam frustračnú toleranciu a odolnost. Toto všetko je za mňa obrovský prínos do života dieťaťa.
Nezvládnutá adaptácia vyzerá tak, že dieťa neje, nepije, nehrá sa, nespí a nie zopár dní, ale celé týždne až mesiace. Že sa v noci budí zo sna a kričí že nechce do škôlky, že sa začne napr. pocikavat a podobne.
Nas krpec isiel do sukromnej skolky ked mal 2roky..hned od zaciatku tam bol sam od prveho dna cely den,vobec neplakal,tesil sa tam..potom bola mensia kriza ale vzdy to vedeli ucitelky zariadit,zaujat…teraz sme ho prihlasili do statnej od septembra ako 4rocneho..a vysledok? Dneska isiel partner naspat do sukromnej zobrat prihlasku…ked vcera prisiel maly domov,vyzeral ako zbity pes..skoro pol hodinu len sedel na gauci a hladel do steny..v zivote som ho takeho nevidela…kazdy vecer zacal chytat uzkosti ze tam nechce ist..sami sme boli sklamani z toho pristupu-nikto ti nic sam nepovie, ked sa chces nieco spytat neni cas lebo maju v triede dalsie deti, ine dieta si vonku pomliazdilo ruku a ucitelka nevedela co sa ako stalo? Ze ona nic nevidela? vcera bol ponho partner a prisiel s tym ze sa maly vraj pocikal pocas obedneho spanku (ani raz sa mu to nestalo) vytiahnem veci a nie ocikane ale dopotene..neviem cim ich v tychto horucavach zakryvaju a pani ucitelky nevedia ani rozoznat moc od potu? Rukavy na tricku by si asi tazko ocikal.hlavne ze oni to teraz musia riesit ze sa pocikal.ale je pravda ze sme boli zvyknuti na nieco ine a taktiez aj maly..dnes rano ako tak ok,vysla ucitelka a ani ho tam nedostal…vratili sa domov..je velmi dolezite ako sa k detom kto sprava a ako vie s nimi pracovat..ano,dieta si zvykne,aj pes si zvykne na palicu,len aky to ma potom nasledok…
@mamickalisticka na jednej strane chapem, mas v dacom pravdu. Mam mladsie dieta doma a syna, 3 roky, 8 mesiacov, som dala do skolky. Rano place, ano...mam ho nechat doma rok a potom v septembri riesit jedno placuce dieta a v januari potom dalsie 3 rocne? 😔. To sa mozem rovno zblaznit.
Prvy syn neplakal vobec, to som plakala ja, ze ho tam odkladam, tiez mal skoro 4 roky, ked siel. A ani mu nechybam. Dcera mi to potom vynahradila, do 2 rokov minimalne, od nej maminka ani pohnut. Na prasky tiez. Tento nas treti je take nieco medzi nimi dvoma, je smely, sibal, ale citlivy a chybame mu.
Ja som plakala aj v 1.triede, mala som 6 rokov. To ma nemali dat do skoly? A oporu som v mame mala aj mam, stale velku. Ked si predstavim, ze mi raz navzdy odide, chyta ma panika a len co som to napisala, tak placem. Byvame vyse 60 km od seba, nie som na nu fyzicky nacapena, ale vztah mame uzasny. Ani si nevolame kazdy den spolu, navstevy, hlavne na jesen a v zime sporadicky, ako sa podari. Ma uz po 70-ke. Ak sa mam radit, tak v prvom rade idem k nej po radu a vzdy to tak bolo (ak neratam nejakych par rokov puberty, co ma fakt kazdy, ze neguje rodicov vo vsetkom). Tak kde je chyba?
@mamickalisticka sorry, zle som oznacila
@11bodka11 urcite nie v kazdej..ja som vyberala podla recenzcii a kazdy bol spokojny..ale bud z dovodu ze v ich triede maju uciteky k detom iny pristup,alebo ze rodicia nepoznaju nieco lepsie,nemaju skusenost s inym pristupom….ked som bola po prihlasku,tiez som narazila na velmi milu pani ucitelku ktora uz na prvy pohlad mala vztah k tym detom ked za nou nejake prislo..my sme zial narzili na pani ucitelku ktorej robi problem sa usmiat a je viditelne vystresovana..neodsudzujem,mozno ma tazke obdobie,ja momentalne tiez.. a z pondelka na vcera a zo vcera na dnes nevedel ani zaspat len opakoval, ze nechce ist do novej skolky..do skolky sa dnes dostali,prezuli maly bol ok kym neprisla pani ucitelka,akonahle ju uvidel dovi dopo
@11bodka11 my sme ho tam davali lebo nebolo na vyber,partner odisiel pracovat do zahranicia a opatrovatelka by vysla este drahsie na kazdy den..presunuli sme hlavne kvoli financiam a dochadzaniu priznam sa..ta sukromna nas stala skoro 500€ mesacne,a je cez cele mesto..kym sa poberal este rodicak tak sa to dalo,posledny rok sme to uz latali,kedze partner sa kvoli mojim zdravitnym problemom vratil na sk
@11bodka11 pretoze maly tolko pri nej nevymysla ako pri nas, a pritom velmi dobre vie ako nanho..ponukla sa,je to od nej velmi mile ale nevidim to ruzovo ze by s nou isiel…neber to tak ze dehonestujem statne skolky..tiez som choila do statnej skolky n dedine a ucitwlky sme mali velmi mile..aj tato ma velmi pozitivne recenzie..hold sme asi netrafili triedu,resp ked je prechod z lepsieho do horsieho narocny..nejako to musime zvladnut
Ja poviem za seba panelák si škôlku ako jednu veľkú hroznú traumu ale len preto ze chodila somnou babka a ta sa dlho lucila keď videla ze plačem ten pohľad na to ako ona tam stojí a neodchádza preč bol pre mňa hrozný ale keď som podrastla pochopila som som ze je tu stále pri mne a do škôlky len trebalo chodiť ale to dlhe lúčenie môžem potvrdiť bolo to najhoršie .
@biba_18 sú rôzne modely vyberieš si. Buď si s dieťaťom tam a je to každú stredu napr. celý školský rok. Alebo tam dieťa necháš postupne samé, alebo je samé od začiatku sú tam od 8 do 12 a kopíruje sa režim ako v MS. Alebo to trvá týždeň, dva, mesiac každý deň. Niečo ako poldenna škôlka.
Moje dieťa v 2 rokoch na pol dna nastúpilo do súkromnej MS. Bolo najprv hodinku, potom 2, potom doobeda. Po pol roku celý deň.
@biba_18 napr. https://mcpastierik.sk/aktivity-pre-deti/skolocka/
Tu sú síce od 8 do 11, ale je to rôzne.
@biba_18 dieťa nemalo problém ostať hodinku, dve bezo mňa uz pred skolkou. Odniesla som,počkala na lavičke pred školkou čítať časopis. S tým, že ak niečo zavolajú ma. Rozhodne sa vyjadrili, že pokiaľ nebude zvládať, nevezmú ho. Ďalší deň, som si išla nakúpiť. Ďalší ostalo na 4 hodiny. Dieťa nemá pojem o čase, ale chápe režim, opakujúce sa činnosti. Chápe, že mama príde, že tam je len po papanie obedu, potom po spinkanie, potom aj keď sa vyspinka. Príchod rodiča sa viaže na určitý opakujuci sa bod. Nie čas ako ho ty chápeš, že mama príde o 2 hodiny. To jasne, ze nepochopí.
@biba_18 ono keď je dieťa 24/7 iba nalepené na mamu, tak hej potom prvé dni škôlky príde šok. Zrazu sú pravidlá iné ako doma, je tam plno deti a treba sa prispôsobiť a ta mama, na ktorú vo všetkom sa 100% spoliehalo, tam nie je.
A ono sa cíti neprijemne, má obavy z nového, no jasne, ze za tou mamkou plače.
@biba_18 veľmi zlý spáč, jedak (maloco zjedla, male množstvo), vždy musela byt nejaká činnosť, nikdy som ja veru v pieskovisku nesedela a "nepiekla babovcicky". Vstavalo o 5, 6 ráno. Cez deň nespavalo vôbec, večer zaspavalo 21, 22. V noci 3 až 5x hore. Každú noc.
Áno, odniesla, ale ak by bol problém zavolali by ma. Preto som mala byť len na blízku. Ak by tam preplakala dlhší čas, nejedla, nepila a videli by, že nie je schopná nastúpiť, nevzali by ju ani na ten pol deň.
@biba_18 v tom centre to funguje tak, ze prides s dietatom a najprv je tam s mamou, potom sa mama vzdiali do vedlajsej miestnosti a dieta si moze odbehnut za nou, ked to potrebuje. Postupne pomaly mamy mozu aj odist, respektuje sa potreba dietata , niekto odide uz na druhej hodine, niekto tam je mozno aj cely mesiac, vsetko je individualne. Detom sa venuju lektorky a takto si pomaly zvykaju. Cielom je zvladnut ten pol den bez revu a stresu. Vacsina deti to takto zvladne a nastup do skolky prebehne uplne v pohode. Ak je deti viac, tak asi zalezi, ci je to kojenec, ten tam kludne moze byt s mamou a vacsinou tam chodia deti okolo 3 rokov, cize dalsie deti su uz bud v skolke alebo su to kojenci, takze su tam s mamou. Ak ma niekto dajme tomu deti po roku, tak ich moze zvykat spolu, vsetko zalezi od situacie.. Je tu zbytocne spekulovat o x roznych situaciach.
A netusime, ci autorka ma taku moznost, ale aj ak nema, tak je ich moznosti, ako si to aspon skusit, ci dieta zladne vydrzat bez mamy hodinu, dve tri, den, tyzden.. Lebo ak dieta nevydrzi den s babkou, tak asi je scestne ocakavat, ze vydrzi den v skolke..
@dzejny656 prosím ťa nejaký psychologický zdroj, štúdiu k tomu čo si napísala.
"K životu patrí cítiť aj emócie strachu, smútku, ľútosti z odlúčenia, frustrácia z toho, že sú iné pravidlá ako doma. Vyhýbanie sa týmto emóciám a chránenie od nich dieťaťu len poškodí."
@dominikamacakova to si robis srandu s touto otazkou? :D tak isto ako sa clovek tesi ze sa niekto narodi, clovek smuti ak niekto zomrie, to ze k zivotu patria rozne emocie je fakt ktory denne zaziva kazdy clovek, ake psychologicke zdroje k tomu potrebujes? 🤯
@hendikep je rozdiel keď niekto zomrie a je rozdiel keď zbytočne dávam dieťa do škôlky. Tak chcem nejaký výskum kde je potvrdené, že takáto forma stresu je prospešná. Čo je na tom? Alebo si budeme písať dojmy a budeme to brať ako hotovú vec?

Prestan panikarit a daj sa do kludu. Hlavne ju poobede tri hodiny nestiskaj a nerozpitvavaj to.Tym upevnujes v dietati, ze sa stalo nieco ZLE. Prave naopak. Vesela nalada akoby sa nic nedialo. Popytaj sa jej s cim sa hrala, co jej chutilo. Daj jej par pozitivnych otazok a ukonci to tym, ze sa uz teraz tesis co ti porozprava zajtra. A potom sup von robit nieco cu ju bavi.