Čo sa učia 3-ročné deti v škôlke?
My sme ostali doma, pretože mali plno, takže ide syn do škôlky až tento rok.
Chcela som ale tie učiteľky trochu nahradiť a syna uviesť do toho, čo sa deti učia v škôlke aby nezaostával. Lenže nejak mi to nefunguje.
Práve čítam na nemenovanej stránke komentáre učiteliek v materskej škole, že vlastne 3 ročne dieťa, sa má vedieť kompletne samé obliecť, obuť, vyzliecť a skladať si veci. Toto nám tak celkom nejde. Veci si poskladá, topánky obuje, ja zaviazem a ešte nohavíce si vie obliecť a to je všetko. Bojím sa, čo bude po nástupe do škôlky, nechcem aby bol hneď frustrovaný.
Čo všetko učia vaše 3 ročne deti v škôlke? Čo také ešte musia ovládať samé, bez pomoci?
@elizabet173 No skoda. V 4 rokoch idu deti do Kindergarten co sa povzuje za sucast skoly. Deti si nosia obedy z domu. Rodicia poobede cakaju deti pred skolou. Deti sa musia same obliect.
@elizabet173 Je to cude tie rozdiely. Na Slovensku sa zacina s odplienkovanim castokrat vo veku ked dieta vie sediet a tu nie je problem ak aj 3 rocny ma stale plienky. A na to samostatne jedenie sa zase nedava az taky doraz.
Autorka, staci ked sa vie sam najest, napit z pohara, vypytat sa na wc a aspon stiahnut nohavice. Komplet vyzliect a obliect urcite nie. Akoze ked to vie tal super, potesia sa 😃 ale nemusi.
@lucia147852 nie vzdy je to priama umera ze dieta sa nevie obliect = nevenuju sa mu rodicia.
Niektore deti su proste pomalsie, lenivejsie, trucovitejsie a mozes sa mu venovat do aleluja, ale on sa ti neoblecie. Lebo nechce. Alebo mozno aj proste nevie, je nemotorne.
Kto ale nemal take dieta, nemoze to pochopit
Ak dobre rozumiem, dieta ti pojde do školky az ako 4rocne? Tak to obliekanie, jedenie, obuvanie sa, chodenie na WC a za tym si samozrejme automaticky umyt ruky, to nie je ulohou skolky ho to nauci,t ale ulohou rodica. A je jedno, ci to dieta ma 3 alebo 5 rokov. Ty si matka, mas ho to naucit. Popr. otec. To, ze v 4roch rokoch nebude vediet abecedu a Mendelejevovu periodicku tabulku prvkov je uplne v poriadku.Ale ze sa nebude vediet najest a to bez toho, aby narobil okolo seba bordel, obliect sa nakompletku, obut sa, tak to uz ako problem vidim. Jasne, doma mu s tym pomozes a mas na to cas. V Skolke ucitalka na 20 deti, keby ich mala 10-15 kompletne obliekat, tak sa von ani nedostanu. Tiez zakladne hygienicke navyky by v styroch rokoch uz mal ovladat.
Tak v nasej ucia deti chodit. Ano chodit. A v poslednych rokoch je to vraj problem. Deti sa vsade vozia alebo nosia. Potom idu na prechadzku a po 100 m polovica triedy mrucka, ze ich bolia nozicky🙉.
@elizabet173 mne povedal chlapcek, ze on je malicky a mam ho krmit ako mama jeho brata🙂ale on velmi trpel, ze ma maleho surodenca chcel byt na jeho urovni.Bol velmi sikovny len sa rad hral na maleho stale ho bolo treba posmelovat, chvalit ten typ som chrobak na chrbte starajte sa.Neviem, nechcem, to je tazke sice mu to trvalo, ale vedel vsetko, ale mama nas upozornovala na to, ze manipuluje
@andreatytler ako to funguje s tymi obedmi?to im potom zohrievaju ci mavaju nejake bagety, chlebiky?Toto vzdy obdivujem mam kamaratku v IT a ona tiez hovorila, ze dieta ide cez obed domov sa najest chvilu je doma a potom spat do skoly vobec si neviem predstavit ako ti rodicia pracuju, ze mozu chodit hore dole.Podobne to mala v CH ale co viem tam je bezne skrateny uvazok a zeny sa nenahanaju.Kolko zien u nas povazuje veceru za zbytocnost, lebo deti maju stravu v skolke a vo vela krajinach mama bali desiatu aj obed…
@luccija Moja dcera chodila do British School v tretej krajině a tam tiez nedostávalo obed. Od 7:30 do 15-16:00 som je musela vsetko balit. Cize mala normalne box na desiatu a olovrant a extra thermo nadobu s teplym obedom. V tom mala v pohode teple casto este ked prislag domov a přinesla nejaky zvysok. Takze vecer som varia, rano zohrievala, balila teply obed. "Studeny" box som pripravovala uz vecer. Nastastie mladsia dcera bola este mala a koncila o jednej, także ta uz jedla obed doma.
@luccija na nervy. Co viem, tak tie väcsie teti na secondari school, od Year6, uz maloktore nosilo do školy teply obed. Cze den sa prestravovali na sucho" a teple jedli az po skole uz doma. Ale tieto male deti vsetky este nosili "buksičku" s teplym obedom. Ono problem bol, ze si to musela tak zabali, aby to teple aj pstalo. Nemali si to tam kde zohriat. Keby bola k dospozicii nejaka mikrovlnka, tak by si myslim, aj starsi nosili teple. Ale zase pri 1000 dětech na skole, to by musela byt ina organizacia. My sme si zvykli, nebylo to az take hrozne.
@luccija Nie, nikto nic nezohrieva... ucitelky sa vobec nestaraju. Deti sa musia o seba postarat same. Presne ako vravela @yanni. Vela bagiet a thermo obedar a ano niektore deti chodia domov, hlave ak maju babku a tak. Teraz ma vela ludi homo office tak sa to da aj mamam, lebo odbiehat dovov z prace nie je velmi myslitelne.
Mne sa to vobec nepaci. Slovensky system s jedalnami je ovela lepsi. Vacsina deti dostava na obed vselijake polotovary, alebo krekry so syrom a podobne veci co ja povazujem za snack. To ich potom nuci na zle stravovanie. A ako vravis vecera je hlavny chod dna, kedy sa ludia napraskaju a to je dalsia blbost.
Ked pojde syn v septembri do kindergarten, tak zatial mam v plane ho brat domov na obedy sa najest kedze mam home office a skolka je za rohom.