icon

Čo treba urobiť, keď mi nezoberú dieťa do škôlky?

ywaywa
4. apr 2012

ahojte maminky 🙂 boli sme na zapis v skolke a davnejsie a pani ucitelka povedala ze maju 23 deti navyse co sa robi ked vam dieta nezoberu do skoly????
pise sa odvolanie ??? alebo ako sa to riesi sukromna skolka tu nie je a dalsie budu asi tak isto plne 😢 lebo mamicky na ihrisku vraveli ze sa boja ze im deti nezoberu do skoly

koniarova
5. apr 2012

@lucinocka Ty si napíšeš" postaviť škôlky". To ako ide len tak? 😒

vicsstef
5. apr 2012

nemozete to riesit tak, ze si najdete sikovnu maminu napr. 2rocneho dietata, ktora by sa popri svojom dietati postarala aj o to vase? pravdepodobne by vas to vyslo lacnejsie ako sukromne skolky.

lucinocka
5. apr 2012

@koniarova a co ja viem, tak nieco by sa vymysliet malo nie? ja s tym problem mat nebudem, ale vy na Slovensku..

lujza123
5. apr 2012

@m.i.r.i to si asi myslela mna s tym tancovanim 😀 jasne ze by som to robit nesla ...ale naplanovat sa vsetko jednoducho neda..dedinky v okoli TN aj inych miest sa rozrastaju, vela mestskych ludi si tam stavia domy a skolky su rovnako plne...tu je jedna skolka kde sa mooozno dostane na druhom konci mesta co je v case dopravnej spicky cca 30 -40 min cesty a ja mam pracu asi tak 500 m od miesta kde byvam..co by mi ani tak problem nerobilo ako to ze ked v praci koncim o 16.30 skolky su do 16.00 a opatrovatelka ktora by mi chodila pre malu cely mesiac by ma vysla okolo 100 eur. A babicka obcas strazi uz teraz, ja do prace chodit musim

mummy01
5. apr 2012

inak,za mojich detskych cias to tiez nebolo inak.Svokra mi rozpravala ze tiez nedostala svoje deti do skolky,mm nechodil vobec a jeho sestra len posledny rok pred skolou.Ona bola s detmi doma,zadarmo....brala to ako investiciu do deti,ze sa im mohla venovat a popritom strazievala deti susediek.Museli sa uskromnit ale prezili aj z jedneho platu,a to svokor nieje ziaden inzinier.Samozrejme nemali hypoteku 😀 Dnes sa vsetci ponahlame,rychlo do prace,len aby boli eurace...viem ze je taka blba doba ale treba byt kreativny.Ja som napr.hladala dietatko na strazenie k mojmu syncekovi,urcite by som bola lacnejsia ako sukr.skolka ale neozval sa nikto 😒

quaxi
5. apr 2012

@ywaywa mas viacero moznosti:
- napisat odvolanie - to ti ale nepomoze, len sa preskuma ci sa pri prijimani do skolky nestala nejaka chyba. Kazda skolka ma mat zverejnene kriteria, podla ktorych prijima deti, odvolanie by ti pomohlo iba ak by prijali dieta, ktore podla tych kriterii malo mensi narok na skolku ako tvoje (cize napr. mladsie dieta co bude mat este matku na RD)
- obehat skolky v okoli, pripadne niekde blizko miesta kde chces pracovat - ale so skolkami je vacsinou problem v celom regione rovnaky, skor niekde na dedinach mas sancu
- spojit sa s ostatnymi mamickami s rovnakym problemom a ist za starostom - skolky zriaduje obec, mozno starosta ak uvidi ze by sa naplnila dalsia trieda a ma nejake vhodne priestory, tak pre vas zriadi novu triedu
- dohodnut si babicky
- ist na predlzenu rodicovsku (neplatenu) - dostavas potom iba pridavky na dieta, rodicovsky uz nie, ale stat ti aspon plati poistky
- ist na predlzenu rodicovsku z dovodu zleho zdrav. stavu dietata - da sa iba ak mas dieta postihnute alebo velmi vela chore, treba na to potvrdenie od tvojho lekara aj od revizneho, potom by si do 6 rokov mala narok na rodicovsky prispevok tak ako ho poberas teraz
- dat sa dokopy s ostatnymi mamickami a zistit, ci by nejaka nechcela zostat doma a za poplatok strazit deti (alebo to mozes robit ty). Keby mala doma okrem svojho dietata aj napr. 3 dalsie, tak jej nebudes platit az tolko ako v sukromnej skolke, pritom taky pocet 3rocnych deti sa uz v pohode da zvladnut. Pripadne sa mozno najde v okoli nejaka dochodkyna co si rada privyrobi strazenim deti
- spytat sa u zamestnavatela, ci ti nevie pomoct

liliana363
5. apr 2012

myslim ze zapis do skolky trva mesiac, ale u nas uz v prvy den je plny stav, my sme sa sli zapisat rano na dalsi den a uz sme boli 2 pod ciarou,ale riaditelka hovorila ze nas prijmu, ze budu stale zapisovat lebo uz opravili aj vedlajsiu budovu. a vzdy niekto este vypadne. niektore matky si davaju ziadost o prijatie do viacerych skolok, tak sa ten poradovnik trosku posuva.

dai
5. apr 2012

@lucinocka hm... ja osobne by som sa nechcela narodit ciganom... ani keby som dostala byt zadarmo ☹ baby ti cigani nie su na vine nasich problemov... pomaly v kazdej teme tu citam ze cigani sem cigani tam... fakt by ste s nimi menili???

mirkakab
5. apr 2012

@lujza123 ahoj, tento problem som riešila aj ja, dceru mi nechceli zobrať do škôlky, tak som sa do toho obula. Napísala som na kraj, odkial prišlo nariadenie o navýšenie detí, tak mi ju zobrali. o rok nasledoval znova problem tak som najskôr napísala na obec žiadosť o rozšírenie priestorov, nakolko je budova velká, ale otvorené sú len dve triedy. išla som aj na zastupitelstvo a dotiahla som to až tak, že otvorili dalšiu triedu ( priložila som aj počet detí, ktoré sa do škôlky nedostali a majú zaujem) a druhá dcera bude mať teraz v lete 3 roky a už mi prišlo rozhodnutie že ju od septembra prijímaju a ak nie, tak budem riešiť znova, slušne a s kludom 🙂

lucinocka
5. apr 2012

@dai menit urcite nie, ani im tie pridavky a veci co dostavaju zadarmo nezavidim, len mi je luto, ze take moznosti nemaju aj biely, ktori si to poctivo odrobia 😔

pepsyna
5. apr 2012

@mummy01
@lenka311 neviem presne ako to funguje,ale pocula som o par pripadoch,kedy si to takto mamicky vybavili.skutocne neviem detaily-ale ma to napadlo,ze aj takto to nejake zeny robia.Ja osobne by som to takto tiez neurobila,ale tak ked je niekto v nudzi 😒

dai
5. apr 2012

@mirkakab super mirka - presne o tomto som pisala - ze ked je problem tak si treba otvorit usta 😉
pepsyna - v nudzi nie je spravny vyraz - prepac, pre mna to robia hlavne mamy s prepacenim vychcane 😠 som sa skaredo vyjadrila - ale preco 90% to musi riesit a nejak aj vyriesi a par z nich si povie , ved je tu moznost a mne sa to riesit akoze neda ( vyhovorky su rozne - nevzali do skolky, nemam tu rodicov etc. ... akoby kazda ina mala rodicov ktory hned skocia, akoby ostatne deti do skolky vzali etc. )
tie prispevky boli zriadene pre zeny s chorymi detmi, ktore jednoducho doma zostat musia lebo to ich dieta potrebuje a nie preto ze ich mamy si nevedia v danej situacii z akehokolvek dovodu poradit....
vies, ja neobhajujem tento system - nadstaveny je zle - ked je raz MD do 3-och rokov, tak by kazde dieta na 100% od 3-och rokov malo mat miesto v statnej skolke ( ja osobne by som md znizila na 2 roky ale nech je skolka uz od 2-och rokov...) - zneuzivanie systemu este nicomu a nikomu nepomohlo...

@lucinocka, lenze my mame tu moznost si to odrobit - skus sa vzit do situacie cigana ktory sa narodil v osade, jeho rodicia ho nedavali do skoly, skoncil ledva 3 triedy - nie svojou vinou ale vinou svojich rodicov...a ked nahodou aj pracu chce tak na 90% sa prijme biely lebo kto by prijimal cigana - podla mna tu nieco smrdi v state danskom a cigani o sebe rozhoduju naozaj malokedy - to my biely prijimame zakony, oni sa len prisposobuju situacii... a zial tych moznosti na uplatnenie maju naozaj xy menej ako my - od narodenia ☹

ywaywa
autor
5. apr 2012

@lujza123 super si nas pobavila a dobre sme sa nasmiali aj s manzelom 😀
a s tym zahranicim mas asi pravdu

ywaywa
autor
5. apr 2012

@alami to je tiez pravdu to skusime 🙂 dakujem za napad

ywaywa
autor
5. apr 2012

@liliana363 ved do viacerych skolok sa nemoze davat prihlaska nam bolo povedane

liliana363
5. apr 2012

mne sestricka u lekarky hovorila ze si davaju na jedno dieta viac prihlasok potvrdzovat. a mylim ze aj riaditelka to hovorila

liliana363
5. apr 2012

Zapísať do jednej škôlky, či pre istotu do viacerých?
Zákon presne neupravuje skutočnosť, či môžete dieťa zapísať do viac ako jednej škôlky (hlavne v meste), samozrejme korektné by bolo nahlásiť sa do jednej a niektoré škôlky dokonca uvádzajú na prihláške aj čestné vyhlásenie, v ktorom rodič musí svojím podpisom potvrdiť, že dieťa do inej škôlky nenahlásil. V súčasnosti je stav však taký, že väčšina rodičov zapíše dieťa do viacerých škôlok, aby mala šancu dostať sa aspoň do jednej. Koniec koncov, ak sa z nejakej škôlky odhlásite, záujemcov o Vaše miesto je neúrekom. Ak sa rozhodnete pre inú škôlku, mali by ste to pani riaditeľke nahlásiť, nech neblokujete miesto ďalším záujemcom.

sjuz
3. jan 2013

@liliana363 u nas sa bezne zapisuju deti do viacerych skolok, pani riaditelka nam to aj tak vysvetlila, ze onli si vzdy vsetky sadnu spolu a deticky poprijimaju tak aby nezobrali 1 na 2 miesta 🙂. Ale aj tak je to na nic, lebo vezmu len polovicu prihlasenych, mala mala v novembri 3 roky a nezobrali ju a podla toho co vraveli, ani tento rok ju nevezmu, kedze som s druhou na MD :( co je skoda, lebo mala mala skolku velmi rada (chodila rok do sukromnej).

fatima1972
Odpoveď bola odstránená
sjuz
21. feb 2013

@fatima1972 je mi luto davat 300 eur mesacne za skolku ked som doma ...

fatima1972
Odpoveď bola odstránená
fatima1972
Odpoveď bola odstránená
sjuz
21. feb 2013

@fatima1972 tu je celkom dost deti a na 2 dni by mi ovela lepsiu cenu neurobili, lebo maju dost deti na cely tyzden. A teraz uz bude jar, tak budeme mat program 🙂

fatima1972
Odpoveď bola odstránená
lensam
5. jún 2013

zaujimalo by ma v ktorom zakone ci vyhlaske je napisane, ze deti, ktorych maminy su na MD alebo RD mozu byt znevyhodnene pri prijimani do skolky oproti mladsim detom, ktorych rodicia asi idu do prace? Ja som zlahka presla vsetky zakony a vyhlasky vymenovane v rozhodnuti a nikde som to nevidela. Vsade pisu iba, ktore deti mozu byt zvyhodnene, pricom pracujuci rodicia nie su spominani.

tinytina
6. jún 2013

@lensam Samozrejme sa to nikde nepise. Lenze oni sa tvaria ze koho prijmu je cisto vecou riaditeliek. Pozri odpovede z Petrzalky na https://www.facebook.com/NedostatokMiestVSkolkach . Ja si myslim ze to je diskriminacia, a mam chut to dalej riesit. Lebo ked mi malu nevezmu ani o rok tak s nou nemozem predsa byt do 5.5 roku doma len preto ze ma surodenca!

sjuz
6. jún 2013

@lensam v ziadnom, len pri nedostatku miest si skolka moze stanovit dalsie kriteria... a pracujuci rodicia je jedno z nich :( bohuzial... lebo aj je mam doma z druhym tak jej nevezmu starsie. ale zasa na druhej strane, ked sa mama/otec stane nezamestnany, alebo mama nastupi na MD az po prijati starsieho do skolky, nepocula som, ze by dieta vyradili...

lensam
6. jún 2013

@tinytina mali by brat cisto na zaklade veku a hlavne by mali prisposobit pocet tried, škôlok poctu deti....ved to musia vediet dopredu, ze aka bola porodnost

mamavera
6. jún 2013

@lensam žiadny zákon to zrejme nezastrešuje, tieto kritériá si môže stanovať MŠ, je len logické, že dá prednosť predškolákom a deťom zamestnaných rodičov pred deťmi, ktoré majú matku na MD. Diskriminácia to je, pretože každé dieťa má mať rovnaké práva, lenže bohužiaľ miest v materských školách je málo....trvá to už roky a nikto sa veľmi nehrnie to zmeniť....chápem ako učiteľka všetkých rozhorčených rodičov, pretože sa matky na MD vlastne dostávajú do začarovaného kruhu - dieťa nemôžu dostať do MŠ, lebo sú na MD, na MD sú preto, lebo nemajú kam dať dieťa. Smutné a hrozné zároveň.
@tinytina bolo by dobé, keby naozaj rodičia začali tlačiť, lebo táto situácia sa opakuje rok, čo rok 😝 😝 😝 😝 . Ako predškoláčka by tvoja dcérka mala mať prednosť, ale poznám riaditeľku, ktorá musela odmietnuť aj niektorých predškolákov, pretože voľných miest mala len osem (toľko detí jej odchádzalo do školy z dvojtriednej materskej školy) a hlásilo sa 17. Nemohla dokonca prijať ani všetky tie deti, ktoré rok predtým odmietla. Ďalšiu triedu vytvoriť nebolo z priestorových dôvodov možné....

tinytina
6. jún 2013

Ja ciastocne chapem riaditelky, ale len v pripade ked sa na svoju pracu pozeraju ako na lacny babysitting. Potom im moze pripadat samozrejme zobrat najprv deti pracujucich rodicov. Ale pokial si svoju pracu vazia viac a beru sa ako vzdelavacia institucia, mali by proste brat deti podla veku, lebo ziadne ine rozumne kriterium neexistuje.