icon

Čomu pripisujete nárast agresie u detí?

2. feb 2025

Pre Slovensko aktuálna téma :(.
Istotne ste zachytili aj článok o náraste agresie už u malých detí. Ide o rozhovor s náčelníkom polície, ktorému volali rodičia päťročného chlapca, že ich bije a hádže po nich veci.

Čomu pripisujete vy nárast agresie u detí?

Ja si myslím, že za nárast môže TV a vysoký nárast PAS v spoločnosti.
Nedávno vyšla štúdia, že za obrovský nárast autizmu, aspergera -t.j. PAS, môžu mikroplasty ktoré sú už vo vodách, všade.

Strana
z4
zuzulka558
3. feb 2025

@terezkaarthuramax tiež sa tak snažím, telefón ma len na telefonovanie a sms nič iné, cez víkendy sme na vyletoch alebo niekde vonku, dnes ráno sa akurát smiala ze ma výplaty mobil už 4 dní, keď som sa jej spýtala ci jej chyba ze vôbec 🤣

zazka666
3. feb 2025

@unicornlady Ja sa priznám, už som unavená z tohto sveta. Som šťastná, že som vyrastastala v naivnom , možno bezpečnom svete, síce sme nemohli extra cestovať, ale keď nás naši vyhnali na ulicu, nemusel sa nikto báť, že nás unesú, ponúknu cigaretou, jointom, že nás zo školy budú musieť vyberať, lebo nahlásený bombový útok (teraz nás vyhnali z práce, kvôli tomu), nikto nikomu nezávidel, nikto nič extra nemal, 1 stanica aj to zopár hodín....v lete bolo príjmne teplo, žiadne horúčavy, v zime snehu ..na parádu, žiadne záplavy, alebo suchá, alebo tornáda v nedalekej krajine, alebo vojna v dalšiej... to všetko zlo bolo v rokoch pred nami, a my sme sa o tom len dozvedali a verklikovali učiteľkám, ktorých sme mali , či nemali rady, ale v živote by nám nenapadlo im vynadať, či vyhrážať sa, či zabíjať...škola bola nudná, ale bezpečná..svet predvídateľný a ľudia boli ľudmi a nemenili sa na beštie, len preto, že môžu.....Som nešťastná, že ja toto nemôžem ponúknuť môjmu dieťaťu...vnukov kvôi tomu ani nechcem ☹

simca06022011
3. feb 2025

@zazka666 no ono napr rodica deti popisovali, ze deti tie prve dni nevedeli co so sebou, napr robili take ze az "tiky", opakujuce sa veci atd... presne ako su zvyknute, len videa a videa a tukanie v hrach rovnake dookola...
dokonca som niekde videla na youtube, ze youtube kids, je este nevhodnejsi pre deti, proste detom generuje to co pozeraju, rovnaky content, ktory ich zaujal uz a dookola, cize len to okrepuje mozog.
A pri vacsich detoch, napr. my mame family ucty, netlix/youtube atd a to je neodkontrolovatelne, dieta tie vekove obmedzenie s trochou sikovnosti obide a uz sa sleduju serialy 16+ (a aj tie veky su diskutabilne :D)

@stanulienkat ano ta interakcia ludi, to opisujem aj, proste detom chyba "socializacia" a potom ani velakrat nevedia sa "spravat" ale nie je to len o rodicoch (v zmysle ovladat sa, zariadit si nieco ,bez nejakych nasledov = dostane amok a ublizi niekomu = lebo v hre nejake napr pozor davat nemusi...= aspon tak si to myslim, napr ked som ja hravala hry, tak to boo = a teraz je to este viac, na skusku sme to s dcerou stiahli, ze je to ukazem= len pokyn za pokynom a clovek ma pocit kolko toho robi, co robi , zabije tam hodiny a vlastne "nic neurobil" realne.. ), vlastne by som povedala, ze velmi malo je to na individualnych rodicoch, lebo zbytocne budem do dceri hustit, chod von, ked realne nema ist s kym. VOnku nik nie je, kamosky maju problem zdvihnut rite a ist do mesta, dokonca ani ked poviem, nech idu do kina, alebo na shoppin = nema s kym. A toto trva roky. Deti su len zvazane na xkruzkov a to je vsetko. To napr. ja vobec nepovazujem za "socializaciu", to je pri detoch v skolskom veku najma byt samostatne s rovesniky, bez mamy za zadkom a venovat sa im. DOma rodinny cas su tiez ine veci ako len vecera, alebo cesta na/z kruzok, alebo zavrete dieta v detskej... (ale to si ja z detstva pocas skolskeho roku tiez nejak extra nepamata, dokonca za mojich cias ani tolko rodicov nesportovalo spolu s detmi ako teraz)

zuzana76
3. feb 2025

@zazka666 A hlavne sme mali respekt. Dnes rodicia dieta nenapomenu (velka cast, este sa zasmeju alebo aj sami pridaju, ze ake je vtipne to ich dieta, ake je do tohto sveta a nestrati sa, ked okomentuje niekoho, alebo ked doma líči pribehy zo skoly, tak rodicia sa este pridaju a pritakavaju a ta krava ucitelka a ten blbec spoluziak) je mi zle z tejto spoločnosti. Cest vynimkam, su aj dobrí ludia stale, ale tých vsetci vnimaju ako hlupych a naivnych a este si z nich utahuju. Dnes rodicia sami vychovavaju dieta, ze nema mat strach z ucitelky, z nicoho, ano, nema mat strach, ale ma mat respekt a uctu. Aj tu je vela tem o správani sa. Minule jedna tema, ze preco mam mat k starsim uctu. A preco mam mat uctu k ucitelke. A budem mat uctu len k tomu, kto si ju zasluzi. To akoze co je.

zuzulka558
3. feb 2025

@simca06022011 moja zas prestala chodiť von s kamarátmi, lebo sa začala za nich hanbiť,hulakali, hresili, bordel robili,pre nu trápne videa natáčali keď som sa pýtala co nechodí von tak odpoveď bola ze sú to chudáci a natáčaju sa na tik tok a robia si z druhých srandu, rodicia sú na to asi hrdý ako chodia von, majú kamarátov a viac ich asi nezaujíma co robia,, u mňa boli upozornení dávno ze ak nájdem moju na nejakom videu veľmi rada si ich natočím ani nebudú vedieť, upravím video a dám na tik tok, ak si moje dieťa niečo neželá a vyhýba sa videam absolútne ma nezaujíma ako by sa cítili potom aj oni

simca06022011
3. feb 2025

@zuzulka558 no to je druha vec, ze ked niektori su vonku tak len dobu do mobilov :D

kikappp
5. feb 2025

Autorka ty si ako vychovana ,ze tu ideš "útočiť "na deti s PAS .Poviem ti tak poznám veľa detí s PAS a PAS ne PAS záleží na výchove a vzdelaní. Keď rodicia dajú všetko do vychovy tak je to vidieť. Keď decku stačia do ruky tablet ešte len tie sú agresívne,potom si ocko zanadava pri správach ze toho a toho nenávidí, mamička dietatu doma vysvetľuje nech sa s tým Jánom nehrá lebo to je debil (asperger )a potom sa čudujme.

misanthropicdann
6. feb 2025

Nemyslim si ze je nejaký nárast, podľa mňa sa len lepšie šíria informácie.
Keď sme my ako 7 ročný organizovali dobrovoľne bitky na pieskovisku vedeli sme o nich len my alebo rodičia keď sme došli domov dobití a občas s chýbajúcimi mliečnymi zubami. Teraz niekto nakresli škaredý obrázok v škôlke a vie o tom celá republika.

autor
6. feb 2025

@kikappp neútočim, je to normálne v príznakoch popisované. Nemusí platiť na každého.

Strana
z4