Cudzí muž na ihrisku slovne útočili na moje deti. Ako by ste reagovali vy?
Caute baby chcem vediet Vase nazory hlavne reakcie. Byvam v mensom meste na sidlisku a medzi blokmi mame ihrisko KDE chodim so svojimi chlapcami vek 7 rokov a 2,5 r. Je pravda ze chkapci su "zivy" akcny skratka ukricany ale s nikym sa nebiju nikomu neublizuju no a vcera som dostala krik od jedneho pana ze co robim mam nevychovane deti a naco chodim s takymi detmi na ihrisko. Moja reakcia bola ze mladsi je este malicky a ze deti na ihrisku jednoducho kricia. No a chcela by som vediet ako by ste zareagovali by. Vopred dakujem za kazdy nazor.
@hettinka diskusiu založila 1 autorka, písala o sebe a svojích deťoch, nenapísala, že mal pripomienky iba k jej deťom. Možno je to starý frfloš, ktorý sa pustí do niekoho , kto je práve po ruke. A práve po ruke bola autorka.
Veď sama uznaj, že deti niekedy kričia z radosti, zo šťastia, len tak lebo konečne sú vonku. Kde inde ako keď nie na ihrisku sa môžu vyšantiť aj "zvukovo" ?
Neboli nikde kde sa vyžaduje tiché správanie. Pokiaľ to nebol krik pri nejakej bitke tak by mi to nevadilo. Ak by to bolo kričanie, kde niekto nikomu ubližuje tak sama zakročím a aj mamine či tatinovi by som naložila. Ale inač by som sa skôr usmiala , že aké sú deti šťastné. podľa mňa je to prejav radosti a šťastia. Keď máš dieťa a chceš aby bolo ticho tak využi park alebo nejaký priestor, kde sa nezdružujú deti za účelom hry.
@liliankaamirko Nie ona nebola po ruke. Ak si citala pozorne, ona napisala, ze "tam boli sami".
Sa mi ráta, ako niektorí ľudia selektívne čítajú alebo si prečítali len prvý príspevok?
Autorka píše, že deti sú ukričané, hučia cely deň, kričali aj na ihrisku, decká sa naťahovali, maly pri tom reval a keď spadol začal revať ešte viac. Na ihrisku nikto nebol okrem jej dvoch synov. Autorka sama píše, že hučia od rana do večera, ale ona to nerieši, píše, že nebude koli kriku deti buzerovat.
Áno na ihrisku býva hluk, hlavne keď je tam veľa deti, keď tam prídu ale dve, ktoré sa nevedia spolu hrať, robia si zle, sú zvyknutí kričať a hulakat po sebe cely deň a ich matka tam len sedí, lebo to nemieni riešiť, tak sa necudujem, ze sa ten pan ozval, uz mal toho revu asi plne zuby. A keďže sa decká tam hádali, maly bol nervózny od rana a vyrevuval pre všetko tak ťažko môžme hovoriť o veselom vyskani deti od šťastia a radosti.
Nie pán na nikoho neútočil, to tieto deti a nevšímavosť ich matky, ktorá ich nemienila upozorniť na ich nevhodne správanie útočili na psychiku tohto pána. Z príspevkov autorky je jasne, že deti sa takto bežne správajú a ona to nerieši, takze vôbec nechápem, ako sa niekto môže zastavať takéhoto správania. Osobne som sa na ihrisku s niečim takým ešte nestretla. Ak dieťa koli niečomu začne na ihrisku histercit, kričať, revat, tak rodičia to jednoducho vždy riešili, zvycajne odchodom z ihriska, či kludnym dohováranim. Za to, že sa deti na ihrisko idu vyhrať a vyšantiť ešte neznamená, že tam budú po sebe vrieskat, či revať tak, že susedia na okoli budú musieť zaliest dnu a pozatvárať okna. Nerobme z deti nezvládnutelné zvery, ktoré sa chodia na ihrisko vyrevat, deti sa tam chodia v prvom rade hrať, nie ziapať
@liliankaamirko prečítaj si môj príspevok, asi si necitala všetko, čo autorka písala - na ihrisku boli sami a deti nekričali od radosti ... atd
Kopa príspevkov typu, "veď keď sa mu nepáči, nech sa odsťahuje". Úžasný postoj typu "po mne potopa". A potom chodíme na námestia, že chceme slušné Slovensko, ale pritom sa nedokážeme správať slušne k sebe navzájom a učiť to aj naše deti. Celé zle.
@jana_eyre ja som kludnejsej povahy a skôr jemná osoba, takže v mojom prípade, také správanie nie je mysliteľné, ani by nebolo tolerované. Takisto môj syn je taký. Kľud a žiadne negatíva, žiadne tv, hry, tablety. Ideme von, priroda, zvieratá, cestovanie. Neexistuje, aby po pol dni strávenom vonku, mal ešte chuť aj vyvádzať.
@slimstar no vidis, kazdy je vsak iny.. moje deti su tiez stale vonku, priroda, zvierata, cestovanie su u nas takmer stale, mame rezim a som prisnejsia, rozmaznavanie nemam v povahe.. a predsa sa dokazu hadat, kricat a vyvadzat.. tolerovane to u nas nie je, to vsak neznamena, ze to neexistuje.. ono je uplne ine ked je deti viac, tak ako kazdy si prirodzene k najblizsiemu cloveku dovoli viac ako k cudzim..
@jana_eyre režim musíš mať, aj autoritu, inak by si sa pri troch deťoch zbláznila. U nás také neexistovalo, vyvreskovat kdesi na ulici, ( naše ihriská boli ulice). Ale boli sme aj zodpovednejší, samostatnejší a rozumnejši, pretože sme mali oveľa viac nadobudnutých skúsenosti, ako tieto deti..
@magdicka111 ❤️ O čom to je? Deti nesmú kričať doma nesmú behať a prečo by to nesmeli vonku??? Veď na to sa chodí von aby sa vybehali.. A pokial nie je 12-14popoludni ked deti spia poobede tak v pohodeee
@alerka hej? Poobede spia iba deti? 😀Inak mne spáva dieťa práve od druhej.... A čo "tehuľky" aj tie spávajú😀adt... Je to o Tom,že deti sa môžu hrať tomje jasné a úplne jasné,ale.nie jacat ako zmyslov zbavená a k pointe príbehu sa ťažko vyjadriť,či sa jedná o nenormálne skriekat deti,alebo o precitlivenosť daného pána keďže sme tam.neboli. ale paušalizovať,že keď to nie je medzi 12.00_14.00 je smiešne. Pretože my bývame práve v tomto čase na ihrisku a akože to máme byť akurát ticho,lebo vy spíte😀😀😀😀 nuž a sme pri tej tolerancii,že kričať a hrať sa je ok,ale v.znesitelnej forme.
Ale uz ani autorka neprispieva,asi cakala ze jej tu bude vatsina pisat,ze chudatka deti ale tak nie kazdy necha kricat deti ako opice@vevesh no nvm ja som robila operku v Nemecku pred 10r a tam tie deti boli otrasne,rozmaznane ,uvreskane,nesamostatne a ziaden respekt pred cudzimi, ty opisujes uplne ine deti.
Som práve na kúpalisku. Prišli dve dámy v rokoch 60+ asi si prišli oddýchnuť. 😂 Bohužiaľ si lahli k časti bazénu kde je pozvoľne mala voda.
Tak po 15 minútach hovorí jedna druhej: poďme niekam inde tu tie deti kričia ako sprosté.
Ja som sa zasmiala, lebo áno je tu hluk, veľa detí proste kupalisko. Zdvihli kotvy a odišli.
Tu je voľba ale ako už niekto písal vo vnútro bloku ťažko. Aši si nebude dôchodca kupovať nový byt lebo sa niekto rozhodol mu pod oknami postaviť detské ihrisko.
Minule som čítala vo FB skupine nášho mesta, že nejaká pani žiada o odstránenie lavičiek pred panelákom, lebo cely deň tam vysedavaju mamičky s vrieskajúcemu deťmi a do noci potom mládežníci. A že nemá kľud ani cez deň, ani v noci.
Ja neviem, kedy sa stala táto spoločnosť tak malo ohľaduplná, myslím na oboch stranách. Možno je zo tým, že v mestách je veľmi malo životného priestoru, že ľuďom z toho prepína. A k deťom sa naozaj mnohí správajú príliš benevolentne. Z vrestiacich deti vyrastajú hulakajuci pubertiaci. Tiež sa cez vikendy bežne nevyspíme. To beriem ako daň za to, že bývam v meste... ale niekedy to je fakt take, že zvažujem volať políciu. Akoby ich z koze drali.
@slimstar my mame 2 bary v tesnom susedstve. Musela by som cez vikendy volať hádam aj 30x. Bývame v pešej zóne, centrum mesta, auta nám nejazdia žiadne. Ale ti výrastkovia vedia byt veľmi hluční. Už sme si aj dosť zvykli, ale párkrát do mesiaca sa stane taká noc, že sa bijú, ziapu a nespím.
Inak, policajti kým prídu, tak ti pubertiaci budú dávno preč. Nemá význam... sťažujú sa aj ľudia z panelákov, nepomáha.
Z druhej strany mame denný stacionár pre duševne choré deti, tiež kričia, ale zo je úplne o inom, to sú choré deti, neuvedomujú si.
Ignoracia, mozno reakcia obdobna panovi a pustit to z hlavy, naco sa zatazovat;)
@yanni ozaj,ty ked povies na arabske deti ze su hlucne,to radi vravia aj nemci alebo rakusania,te moslimovia maju drze a nevychovane deti doslova.A vidis ja zasa poviem ze nemci a rkusani maju dom rozmazancov,ze je to mozno aj takto poskatulkovane,lebo napr pre mna su slovenske deti este aj tak najvychovanejsie v porovnani s detmi zo zapadu.A to Norsko,kde maju deti za bohov ani nespominam.
@luxikate To rozmaznanie je ale vychova. Ta hlucnost juzanov je jednoducho v genoch. A tiez je rozdiel (aspon u niektorych rodin) medzi arabmi v Europe a Arabmi v UAE ci Saudi. Mam s cim porovnavat. Sedis v restike niekde v Saudi, pri jednom stole trebars filipinska rodina, pri jednom stole my (Nemci-sme zmiesana rodina, ina nemecka rodina, svedska rodina, taliansko-americka rodina a kanadsko-anglicka rodina, vsetci s detmi). filipinci stoluju v klude, deti dojedli, onjednali si este zmrzlinu, potom isli do detskeho kutika a hrali sa v klude. Pri nasom velkom stole, jasne, ze trosku väcsia vrava, ale ziadne prekrikovanie. Deti dojedli, isli sa hrat. Arabi? Bolo ich pocut aj dospelych, na 100 km. Decka jedli ako keby este nikdy nejedli. Dojedli vsetci, odisli od stola a nechali po sebe doslova spust. Bordel na stole, pod stolom, vsetko spinave, zabackane, polepene, servitky, zvysky jedal, napoje atd. porozhadzovane po pol restiky. Ale to je u nich uplne normalne.
tak vyzeraju aj tie krajiny. keby nemali lacnu pracovnu silu z bangladesu atd., ktora doslovne nonstop beha s metlou a nie len po uzavretych priestoroch ale aj uliciach, tak by sa zadusili v odpadkoch.
Praveze nase kulturne civilizovane spravanie je pre nich cudne. Ako priklad: cakali sme v cakarni u detskeho lekara. Moja vtedy ani zdaleka nie 2 rocna dcera zjedla jej jablko, utrela si ruky do vreckovky a isla ju zahodit bez upozornenia do kosa, story bol postaveny tak, ze by vyklal och aj slepemu. Dve ine rodiny tam cakajuce s nami, mali po 3 deti, dve z tychto 6tich este mimina, cize tie neratam. KAzde z tych deti nieco jedlo a odpadky ednoducho hodili na zem a este do nich aj kopli. A bolo jedno, ci je to ohryzok z jablka, soplava vreckovka alebo papierik z keksu. MAtky sa len prizerali a nepovedali ani bu ani mu. Na mna sa pozreli (bola som tam aj s muzom), ked moje dieta samo odseba zahodila svoj odpad do kosa, ako keby som ju tyrala.
Ono je to ina mentalita a iny sposob zivote. Tam majut akmer v kazdej rodine sluzobnictvo. Ti boxasti dokonca extra pre deti, extra na varene, domacnost atd. Sofera. Tam deti nemusia nic robit. Nevedia ako a kde sa nakupuje o vareni, prani, upratovani nemaju ani sajnu.
Len dial problem je potom ten, ze ked taketo rodiny pridu napr. do Europy (staci len na dovolenku), tak sa aj nadalej spravaju tak ako doma. A to je unas jednoducho okate a my na to nie sme zvyknuti.
To ze je vela Europskych deti rozmaznanych, je ina vec. Arabske (samozrejme ako ktore) nie su rozmaznane. Oni ziju len iny zivot.
Poriadok sa da ale gauchit aj v dospelosti (ked sa chce). Ta hlucnost je uplne nieco ine. To maju zakodovane. Dospeli sa vedia ovladat, deti zial nie, lebo ich rodicia nekoriguju. Je to jednoducho tak. My mame zaujovane, ze deti upozornujeme. Tam absolutne nie. Jedno co robia (dokonca aj ked je to - v nasich ociach - nebezpecne). Oni maju jednoduchu odpoved: Vsetko urcuje Alah. Alah dal, Alah vzal. Ty aj eby si neviem aka bola veriaca, nepovies na nebezpecne konanie u vlastnehod ietata: vsak boh mi ho dal, tak si ho moze aj vziat spät.
@yanni arabi nevychovavaju deti, pretože to majú v tom učení písané, oni sú tuším nedotknuteľné či čo. S tými odpadkami, to bude ako u koho. Moje dieťa samozrejme vidí, že upratujem a opakuje po mne, zahodí sám do koša, ani som nemusela nič robiť. K nám chodia arabi na dovolenky, oni si robia skôr také pikniky na zemi, túto pri váhu, ale bordel po nich neostáva. Donesú si aj riad a všetci sa kŕmia. Záleží to od každého jednotlivo, kto sa ako správa.
@hettinka my sme tiež v centre, na vedľajšej ulici boli jeden bar a disco, medzitým sidli mestská polícia, disco sa zrušilo, odvtedy je ešte väčší kľud. Naproti máme hotel a domček, kde bývajú arabi na dovolenke, napriek tomu je tu kľud.

@slimstar a vies co je najlepsie? ze taketo veci si clovek nedokaze pamatat, aky naozaj bol ako decko.. (mozes si pamatat konkretne zazitky, ale celkovu povahu a cele detstvo asi tazko.. ak si aj bola podla tvojej mamy kludne dieta, to neznamena, ze take boli vsetci tvoji rovesnici s vojenskou vychovou..) to vsetko zisti az ked budu jeho deti v takom veku.. 😉
ja by som svatosvete o sebe tvrdila, ze som nikdy ale naozaj nikdy nerevala.. a vies co? surodenci na to maju iny nazor..