Cudzia matka na ihrisku kričala na moje dieťa

sisika
15. máj 2015

Prosim vas o nazor na situaciu ktora sa odohrala dnes na ihrisku.
Syncek sa s nadsenim smykal zo smykalky,hned ako sa zosuchol,utekal so smiechom hore (je to take drevene ihrisko,s mostikom a schodikmi hore k smykalke,pred nou je taka akoby vezicka). Zopakoval si svoje kolecko zoparkrat.
Do cesty sa mu priplietlo mladsie dietatko,syncek bude mat 4r a toto bolo max 2rocne. Syncek sa snazil vyhnut sa mu,obehol ho a smykol sa dole.
Ale pri navrate do dietatka ruckou zavadil,ako sa tak ponahlal znova sa smyknut. Bolo to zlahka,dietatko ani nespadlo ani sa nezlaklo-ziadny plac,nic podobne.
Jeho mamicka stala hore pri dietatku a zrazu zacala na synceka kricat ze to co ma znamenat,ze ci chce po zadku,ze nesmie bit deti.
Syncek len nechapavo pozeral;natahovalo ho na plač-nechapal.
A pani pokracovala,velmi neprijemnym tónom-tak som sa jej opytala preco krici na mojho syna.
No a spustila-ze si ho mam vychovat,ze len s nim su problemy kazdy den na ihrisku atd atd.
Tak som zostala ako obarena. Zostala tam potom naschval stat aj s dietatkom aby ich syncek musel obchadzat a vzdy to nenavistne okomentovala-akoze "no dufam ze ta uz neudrie chlapec"....
Synceka sa snazim viest k ohladuplnosti,a zvlast si davam pozor ako sa sprava k inym detom-a snazim sa viest ho k nekonfliktnemu rieseniu situacii.
Syncek ma epilepsiu,nesmie sa rozculovat-pretoze dostane zachvat. Boli casy ked maval aj 5-6 zachvatov denne;to sme boli stale doma alebo v nemocnici.
Teraz je to uz lepsie;uci sa nerozculovat sa a tak sa ho snazim zaclenit do bezneho zivota.
A tato pani mu skoro sposobila zachvat-za malickost.
Co by ste robili na mojom mieste? Ako by ste zareagovali-pripadne aj v buducnosti?
Predpokladam ze sa este neraz stretneme...

sonicika
15. máj 2015

jednu by som jej natahla! strasne ma to vytocilo ... samozrejme reagujem prehnane ale oblubujem taketo opicie matere

misaelka
15. máj 2015

ak mas pocit ze kricala nepravom posli ju do r.ti a nabuduce sa ti vyhne oblukom a bude svaty klud 😎

sense
15. máj 2015

Mamicke by som povedala nech si hladi seba a svojho dietata obzvlast ak to bolo ozaj tak ako to opisujes...ale zas nepoznam vyjadrenie druhej strany ani som pri tom nebola a mamicke by som povedala ze vychovavat dieta jednou pk zadku si moze svoje ....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sardinka333
15. máj 2015

@sisika na tvojom mieste by som nerobila NIČ...chodila by som na ihrisko dalej s kludom angličana a ignorovala dotyčnu. Ak dieťa niekoho neumyselne drgne tak zase nič také sa nedeje...ak to spraví naschvál tak potom sa treba ospravedlniť a povedať dieťaťu že toto sa nerobí. Punktum, šmitec, bodka....uživajte si pekné ,,ihriskovanie,,.

liavan
15. máj 2015

Strašne by som jej vynadala. Fakt by som jej strašne-moc-vynadala. Strašne veľmi moc. Dúfam, že som tú mieru vyjadrila dostatočne 🙂

sillwan
15. máj 2015

@sisika rozhodne by som sa ohradila... , a ani by som sa za dieta neospravedlnovala... Myslim, ze jej reakcia bola absolutne neadekvatna, neprimerana situacii ani veku deti. Proste natvrdo- pani, budte taka laskava prestante kricat na moje dieta, letmym dotykom v zapale hry este nikto nikomu neublizil. A dovi, dopo, nic viac.

sardinka333
15. máj 2015

@fidka79 nevieme pohlad druhej strany...ale s niečím samozrejme s tebou suhlasím. Mohlo to byť ale naozaj len nejake nedorozumenie 🙂

liavan
15. máj 2015

@sonicika A žiadne také, že oblúkom sa jej vyhýbať! Just by som chodila tam kde ona a mala by som beľmi blbé poznámky na ňu vždy keď okolo nej prejdem. Jak ona, chudera. Hentak sa vyvyšovať na malom dieťati... No hrozne som vytočená :D
Normálne dúfam, že sa také niečo stane aj mne, nech to môžem takej naminke vrátiť aj za sisiku 😀

kaktusik007
15. máj 2015

@sisika ja by som to neriesila... z dovodu - blbcovi nevysvetlis a ja sa mam moc rada na to, aby som s takymito ludmi stracala svoj drahocenny cas.
stat sa toto mne na ihrisku - a ak by tam dotycna rozpravala malej ze - dufam ze ta uz chlacek neudrie -- tak by som spakovala svojho 4 rocneho syna, so slovami - pod milacik, toto nema vyznam, ideme inde --- a cestou by som mu vysvetlila, ze zial su matky deti, ktore to prehanaju a su nadmerne precitlivene... ze v zivote sa proste s ludmi, ktorych nema vyznam reisit, este stretne milionkrat.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kaktusik007
15. máj 2015

a suhlas s
@fidka79 mat 2 rocne dieta a toto sa mi stat, tak beriem 2 rocne dieta a idem prec -- pretoze opat, s blbcovi nevysvetlis a matka, ktora ospravedlni svojmu dietatu vsetko len preto ze aby sa nahodou nerozculil a nemal zachvat - je totalna citlivka a s tou fakt nema vyznam do konfliktu ist.

mircalla
15. máj 2015

@sisika Vies tazko to takto objektivne posudit, kedze to nikto z nas nevidel. My matky mame taketo situacie vo zvyku opisovat dost subjektivne, mozno je predsa len trosku sotil - syn ked bol mensi, tak tiez som trpla, ako starsie deti lietali ako dive a nesledovali komu mozu ublizit. Reagovala aj tak urcite prehnane

sillwan
15. máj 2015

@fidka79 ja reagujem na situaciu, ako ju opisala sisinka, nebudem apriori predpokladar, ze sa to mohlo stat inak...a sisinka napisala, ze sa jej syn o to dvojrocne iba otrel, nie ze robil nieco schvalne... co si myslite, ze sa deje v skolke, kde su deti od 3 do 6 rokov, ze ucitelka mas cas taketo veci riesit...decka si to vacsinou vyriesia same, a tuto podla popisu nebol ziadny atak, ale sa to bezne na smykalkach okupovanych viacerymi detmi stava... Primerana reakcia by bola, keby pani kludne chlapca upozornila, ze opatrne, my sme este mali, alebo nieco v tom zmysle, ked uz...mam dvoch synov, ktori maju medzi sebou 2 roky, takze nieco o tomto vekovom rozdiele viem 🙂 a zdaleka neplati, ze v tomto veku uz by mal mat rozum, v zapale hry stracaju rozum aj dospeli

majkat1
15. máj 2015

nesudim kedze som tam nebola .......ale mam pocit ze asi kazda matka si zastava svoje dieta a kazda ma iny pohlad na situaciu......ja osobne by som nekricala na cudzie dieta.a zazila som podobnu situaciu ale z opacnej strany ako ty.moje 18 mesacne a 2,5 rocne deti sa hrali na ihrisku..ja som bola samozrejme hned pri nich nakolko mladsia bola este malicka a po kamienkovom povrchu sa jej tazko chodilo......a okrem toho tam boli tak 4-5rocne deti- dvaja chlapci......ich matky si klabosili opodial na lavicke.....ti chlapci lietali jak asi kazde dieta ale teda ohlad nebrali na nikoho.....smykali sa sialene rychlo dobreze nie postojacky....matky to sledovali sem tam okom z lavicky....mija mladsia sa smykla a hned za nou ti chlapci ale takou rychlostou ze keby dcerku nezoberiem zo smyklavky skor ako pride na jej koniec tak ju zvalcuju a pristanu na nej.tie matky to videli pozerala som ich smerom prave vtedy.....a neurobili vobec nic.....aleze vobec ......tak som zobrala dcerku a sla sa hrat k inym preliezkam.....ale najradsej by som nieco povedala aj tym detom aj ich matkam.....ale kedze to videli a neurobili nic tak si nemyslim ze som mala pravo nieco im vraviet...su to ich deti a ked chcu mat take nech maju....ja sa snazim moje deti viest k ohladulnosti , deleniu a pod.takze tolko

mircalla
15. máj 2015

ale paci sa mi tato veta tej panej: ze to co ma znamenat,ze ci chce po zadku,ze nesmie bit deti.....

mircalla
15. máj 2015

@majkat1 toto sa stavalo stale, ked som chodila s malym ako 1-2 rocnym na ihrisko....ziadny dozor, ako z divych vajec...

sisika
autor
15. máj 2015

Dakujem za vsetky reakcie. Velmi si cenim kazdy nazor-pretoze som este stale taka prekvapena ze az....
Dovysvetlujem:
Ten maly chlapcek tam hore len stal,nechcel sa smykat-jednoducho tam len stal... Moj syncek sa smykal,behal dokola a tesil sa z toho. Keby zamerne udrel to male dietatko-samozrejme by som okamzite zakrocila-toto bolo len odstrcenie lebo sa nemal ako dostat k smykalke. Tomu mensiemu chlapcekovi sa nic nestalo-keby ho moj syn napr.silno udrel a spadol by-chapala by som ze jeho mamicka skrikne,ze by sa zlakla.
Epilepsiou nic neospravedlnujem-je to smutny fakt ze nou syncek trpi uz od 6.mesiacov a ze si to peklo vie malokto predstavit. Preto k nemu musime pristupovat inak-nepodporovat hnev,bitkarske spravanie,rozculovanie sa-ale ucit ho kludnemu pristupu k zivotu.
Ale chapem-nikto z vas ma nepozna,neboli ste na ihrisku a mozno ta mamicka ma pocit ze nic zleho neurobila a ze je to v poriadku kricat na cudzie dieta-ked mala pocit ze moj syn ohrozil toho jej syna.
Teraz sa len bojim dalsieho stretnutia s nou,ci nebude neprijemna.
Dakujem vam za podporu,za nazory-ufff,aj tak si budem musiet poradit sama.
Nie som konfliktmy typ-tak snad to nejako ustojim 🙂. Pekny vikend vsetkym.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sisika
autor
15. máj 2015

@sillwan dakujem-presne taku reakciu by som chapala. Ale nie ze sa osopi na mojho synceka a ze sa mu bude vyhrazat ze mu da po zadku. To ma prave zarazilo.

zaneta123
15. máj 2015

ja som pred dvoma týždňami zažila obdobnú situáciu ale z opačnej strany, v nákupnom centre v detskom kútiku jedno dieťa najskôr v ručnom konflikte s iným dieťaťom a o malú chvíľu už bil môjho staršieho syna (bil ho regulárne, žiadne štuchance a jeho matka sa na to pozerala), ja som samozrejme zasiahla však si nedám otĺkať dieťa ,neriešila som to však agresívne len som k nemu pristúpila a opýtala som sa ho ako by sa mu páčilo keby som ho tak ako on bil môjho syna bila ja. Ale tento konflikt bol predsa len na niečo dobrý, zistila som ako u nás funguje bratská láska, starší bol bitý (držal ako hluchý dvere) a môj mladší ťahal útočníka za nohu a snažil sa útočníka odtiahnuť.
A pointa? každá matka sa snaží chrániť svoje mláďa. Nevedno ako by ma tu opísala matka toho malého útočníka

sillwan
15. máj 2015

@fidka79 prepac, ale tu o ziadnej bitke nebola rec... ak sa vec odohrala, tak ako je opisana, tak ked moje dieta blokovalo smykalku, rozhodne som druhym detom, aj ked ho odstrcili, nedavala... co sa uz len mozeu tie deti naucit od vrestiacich dospelych. Znova opakujem, ze reakcia nebola primerana dospelemu cloveku, ked chcela tomu 4r. chlapcekovi nieco povedat, mohla ho upozornit, ze ma byt opatrnejsie... ale kricat nanho... ved on nan neutocil s papekom ani nic podobne... sme hadam dospele, ci? A deti maju pravo sa poucit zo svojich chyb, ale my by sme ich to mali naucit s kludom a nie hystericky...

bocianka123
15. máj 2015

@sisika ahoj, máš pravdu, ani jedna z nás tam nebola tak to nevieme vyhodnotiť, ale ja ked som v tejto situácii, tak normálne riešim situáciu s dospelými... predsa 4-5 ročné deti ešte nechodia samé von .. normálne otvorene by som jej povedala svoj názor, slušne ... že to sledujem a ked má "problém" s mojim dieťaťom, nech ho rieši so mnou a nie s dieťaťom. Deti nech si riešia svoje konflitky medzi sebou.. čiže rovný s rovným 🙂
ale žiaľ, kto nechce pochopiť tak nepochopí... nerieš a nechaj tak, s kľudným svedomím na ihrisko chodievaj a ked sa mamičke/oteckovi nepáči, nech sa páči.. ... viem, aké je to striehnuť, aby syn nedostal "amok".. prípadne záchvat.. to sa musí iba zažiť. nie je to nič príjemné...

lenkad26
15. máj 2015

Neviem ci to mozeme takto posudit..bez urazky nikoho..ale hore si napisala ze ta mamicka vravela,ze su s stale problemy na ihrisku so synom..tak ma napadlo ci to uz neurobil skor..ci si to len vymyslela? Ale neutocim..ak by kricala bezdovodne urcite by som sa ohradila..

peneloppe
15. máj 2015

@sisika

Boze, ja by som jej povedala svoje. Ved na ihrisku sa taketo mensie nehody bezne stavaju, deti pobehuju hore dole, nedavaju pozor, nie je to ziadna tragedia. Hlavne ze to nebolo naschval. Ja by som si nikdy nedovolila kricat na cudzie dieta a uz vobec sa mu vyhrazat ze mu dam po zadku.
😠

sisika
autor
15. máj 2015

@bocianka123 dakujem za podporu-veru,to je na tom to najhorsie-ten strach aby zase nebol zachvat...
Je mi luto ze to poznas a prajem aby take situacie boli v nasich zivotoch co najmenej casto.
Take peklo neprajem nikomu....

lenkad26
15. máj 2015

A este urcite nechcem rypat,ale..vyssie si spominala ze sa len nechtiac ruckou zavadil a v dalsom komente ze ho posunul aby sa dostal k smykalke 🙂 mohol tiez najprv mensie dieta najprv upozornit slovne ako ho odstrkovat..ale aj druha mamicka to mala riesit inac..nie krikom urcite 🙂

lenkad26
15. máj 2015

@sisika vela zdravicka malemu a sily..ale vyssie som pisala len moj nazor

bocianka123
15. máj 2015

@sisika no môj máva iné svoje "amoky", kedže ešte nerozpráva dobre... resp. minimum a s tým to súvisí... preto som vždy v strehu.. nie z titulu precitlivelej matky.. to vôbec, to ma musia ľudia poznať. práve naopak... ale preto, aby som sa tomu vyhla, lebo to nerobí dobrotu ani jemu, ani mne a tak celkovo... rozumieš.
viem že sa to nedá až tak veľmi porovnávať, ale každá si užijeme svoje ... a u vás verím, že časom sa dostanú pod kontrolu. držím palce.

snopkulka
15. máj 2015

@sisika
@fidka79
Ja mám doma 4-ročného a 1,5 ročného, takže sa viem vžiť do situácie - viem ako starší reaguje, ako občas nedáva pozor a samozrejme si to "odnesie" ten mladší... Alfa a omega celého problému je reakcia dotknutej matky malého dieťaťa. Sorry baby, ale v živote by som si nedovolila zvyšovať hlas na cudzie dieťa v takejto banálnej situácii. Deti sa prídu na ihrisko odreagovať, vybiť baterky, vyjašiť sa, takže je jasné, že sa môže stať, že nechtiac do iného dieťaťa narazia. Ak sa to stane môjmu synovi - že sa predbieha na hojdačkách, šmykľavkách a neviem kde všade, ak je pojašený a neberie ohľad, rázne ho upozorním. Ak sa stane, že nejaké dieťa nechtiac buchne (ááááno, je to nechtiac, syn je nekonfliktný typ, skôr individualista), upozorním ho, mamine "poškodeného" dieťaťa sa ospravedlním a ide sa ďalej.... Stalo sa to aj nám, maminy to berú normálne. V tomto prípade, bez ohľadu na to, či ho chlapček pri predbiehaní buchol alebo nie, nepatrične reagovala rozhodne tá druhá matka. Aj náš menší zbožňuje šmykľavky, ale keď vidím, že sa tam jašia staršie deti, tak ho tam nejdem silou- mocou pretláčať. A ak sa tam krpec škriabe zubami-nechtami 😀 , tak poprosím staršie deti, či ho pustia - nikdy sa mi nestalo, že by nechceli..... Takže @sisika , nabudúce sa na ňu vykašli, arogantné nafúkané mamičky ešte postretávaš ajajáááj 🙂