icon

Cudzí muž na ihrisku slovne útočili na moje deti. Ako by ste reagovali vy?

magdicka111
26. júl 2018

Caute baby chcem vediet Vase nazory hlavne reakcie. Byvam v mensom meste na sidlisku a medzi blokmi mame ihrisko KDE chodim so svojimi chlapcami vek 7 rokov a 2,5 r. Je pravda ze chkapci su "zivy" akcny skratka ukricany ale s nikym sa nebiju nikomu neublizuju no a vcera som dostala krik od jedneho pana ze co robim mam nevychovane deti a naco chodim s takymi detmi na ihrisko. Moja reakcia bola ze mladsi je este malicky a ze deti na ihrisku jednoducho kricia. No a chcela by som vediet ako by ste zareagovali by. Vopred dakujem za kazdy nazor.

lolitka25
28. júl 2018

Ja neviem ako inym no mne pride normalne ze prave ihrisko a kupalisko su miesta kde sa deti mozu salit do sytosti. Inde platia pravidla kt.treba ucit uz deti ale deti musia mat priestor na svoj vyvin. A k tomu patri aj detsky vyskot a piskot. Samozrejme treba usmernovat deti aj na ihrisku trebars po osmej vecer a v nedelu cez obed no inak v tom nevidim problem.

V Nemecku sa krik deti neberie ako zvyseny hluk a teda sa to musi akceptovat. Niektore deti preplacu cele noci a co teraz?Su to deti. Oni sa musia spravat inak ako dospeli. ALE JE NA NAS DOSPELYCH UCIT DETI KDE DU MEDZE A AKE SU PRAVIDLA. No myslim si ze ihrisko nie je miesto na branenie detskych fantazii a hier.

maciatkolulu
28. júl 2018

@vevesh chceš mi povedať,že matka dvojročného dieťaťa a pár mesačného sedí obďaleč a nechá svoje staršie samé na ihrisku? 😀 A aký rozdiel je medzi ihriskom v areály kúpaliska,školy,kde učiteľky zaručene nedovolia skriekat deťom do vykricania a medzi ihriskom medzi obytnými domami? Podľa mňa všade treba trochu tolerancie.

vevesh
28. júl 2018

@maciatkolulu u nas ano - vsak dvojrocne je uz velke a vsetky preliezky a "hracky" zvlada samo. U nas v skolach a skolkach sa deti mozu vyvrieskat kolko chcu- vsak na to je hranie sa vonku a v skole musia sediet ako pat penazi na zadku. Naco sa maju hrat potom vonku, ked sa tam nemozu vysaliet (a kde sa maju potom vysaliet, ak nie tam?) A s tym rozdielom fakt? Na kupalisko sa chodi kupat a je urcene pre vsetkych a funguje ako forma relaxu ci volnocasova aktivita, a ak nahodou tam je aj ihrisko, je to "doplnkove riesenie" oddychoveho konceptu pre rodicov. Mimochodom u nas nie su ihriska na kupalisku- dokonca ani v rodnom meste na sk🤔🤔🤔. Otvorene detske ihrisko je urcene pre deti na vyburenie sa, dospeli nechodia "odreagovat sa" na detske ihrisko v ramci volneho casu....

yanni
28. júl 2018

@lolitka25 Tak mi zijeme tiez v DE a neviem, este som nebola na ihrisku, kde by decka hodiny bezpricetne vrieskali. Ale tak mi nezijeme vo velkomestskej dzungli a hlavne vo stvrti, kde je velke zastupenie Arabov, Turkov atd. Tie deti maju uplne ine spravanie, su inak temperamentne uz od zakladu a maju totalne inu vychovu. Zazivam to aj v Saudi. Arabske decka su jednoducho ine ako europske.

A nie je Pravda, ze v DE sa neberie detsky krik ako zvyseny hluk. Velmi zalezi na veku deti, v aku dennu alebo nocnu hodinu a aj kde ten krik je.
A neboj, aj tu sa ludia obracaju, somru, a aj upozornia cudzie deti.

Ine je vyblaznit sa, skakat, nahanat na ihrisku a sa hlasno smiat, hlasno rozpravat atd. a ine vrieskat ako zmyslov zbaveny, revat, robit si navzajom zle (aj ked su to surodenci) a mamicky nic, len sa usmievaju. To najdes aj tu a nie, nie je to OK.

Nase deti nie su ziadne neviniatka, ale VRIESKAT, nie hlasno sa smiat alebo rozpravat, natahovat sa a robit si zle medzi sebou neprichadza do uvahy. Upozornim, ked neposluchnu ani po xty krat, tak odchadzame. A ani doma, vo vlastnej zahrade na vlastnom pozemku nemozu vyvreskovat. A to mame len jednych susedov, s dvomi detmi, len z jednej strany, z dvoch stran polia a z jednej cestu. Takze nikoho nerusia. Jednoducho tu ide o toleranciu. Len niekto by povedal,a no na svojom si moozem robit co chcem. Nie, nie je to pravda.

yanni
28. júl 2018

@maciatkolulu Ale jasne, ze chodia v krajine, kde zije vevesh (my tiez) aj mamicky s kocikmi na ihriska. A ked su s nimi starsie deti, nie nesedia obdalec. Na 2-3 rocne este treba davat väcsi pozor ako na 6 rocne.
Jasne, ze ked tam je len to jedno mimino v kociku, tak nejdem na ihrisko. Ani ja som s jednym tak malym nechodila. Ved aj naco. Chodila som na prechadzky, co mam vysedvat na hlucnom ihrisku.

A ano, je rozdiel v hluku v na skolskom ci skolkarskomihrisku a na nejakom v meste. Skolske ihriska su cez prestavky hlucne az to boli. Deti v skolke takmer nepocujes. Mestske ihriska, podla poctu deti, stvrti, narodnosti deti, veku deti, s rodicom/bez rodica, je hluk rozny.
Inak je zaujimave, aspon co ja pozorujem, detske ihriska vo velkych mestach su omhoho hlucnejsie ako na dedinach.

vevesh
28. júl 2018

@yanni
@lolitka25 deti do 5-6 rokov mozu vrieskat a aj ked sa zavola policia, musia to susedia akceptovat. Akonahle je dieta skolopovinne, je dostatocne stare si uvedomit pravidla a policia uz bude riesit priestupok. Mame vlastnu zahradu, ale deti mi doma vrieskat , vadit sa a mlatit nebudu (max. Tak ja na nich pokricim)- ale na to chodime na detske ihrisko, aby sa vyvrieskat mohli a nikto sa nepozastavuje nad tym, ze deti na ihrisku kricia. Nikde inde, iba na ihrisku. Ako nahle sa ihrisko opusti, musi volume ist dole (ale zvacsa deti sa na ihrisku vyburia, takze uz nemaju potrebu sa vyvrieskavat...)

0silvia0
28. júl 2018

mne napadol ešte jeden aspekt v tejto téme. Dotyčný pán - nevieme vek, ale všetky tu prítomné už z neho urobili starého deda, okopával záhradku pred panelákom, čiže robil užitočnú prácu pre všetkých obyvateľov. Možno pri tom relaxoval, možno bol už z toho unavený, možno sa už na tú burinu nemohol pozerať tak zobral motyku a išiel záhradu okopať. Pri tej činnosti začul ukričané vrieskajúce deti zakladateľky a možno podráždene reagoval. Dnes málokto ocení dobrovoľnú prácu niekoho iného a pritom je každý háklivý hlavne na tie svoje nedotknuteľné deti. Nabudúce odporúčam všímať si ľudí okolo napríklad pozrite chlapci, ujo akú má krásnu záhradku, aké má krásne kvietky. Chlapci by si všimli, ujo by sa potešil, že niekto ocenil jeho prácu a rozhovor sa mohol odvíjať v úplne inom duchu. Nervózne a hlučné deti treba zaujať aj týmto spôsobom, naučiť ich všímať si veci a javy okolo seba, odviesť pozornosť aj na niečo pozitívne, veľa komunikovať.

maciatkolulu
28. júl 2018

@vevesh tak u nás a aj v ateliéri sú na všetkých kúpaliskách detské ihriská a detské bazény.... A nechať dvojročné dieťa samé na ihrisku kým sa matka obďaleč prechádza s kočíkom je zvláštne. Ale dobre sú aj menšie rozdiely medzi deťmi a tie matky sú nútené teda aspoň na sk byť s oboma na ihrisku. Pretože je to normálne,nenormálne je vrieskať do vykricania hlasiviek,to je totižto podľa mňa už diagnóza a nie hranie.... Ďakujem,že teda u nás máme relatívne normálne matky a deti.... A ako vidím aj v de vid @yanni sú stotožnení s tým,že vyvreskovat nie je celkom ok,ale pokiaľ žiješ ako už bolo spomenuté v nejakej krajine,kde vyššie zastúpenie arabského sveta😀tak je to jasné. Ako som písala,deti sa majú na ihrisku normálne hrať a to podľa mňa tak,aby neobťažovali svojou hrou druhých. Či ty by si tolerovala,aby tvoje dajme tomu 8rocne dieťa ohrozovalo svojou hrou tvoje 5rocne,však coooo,on sa hrá a nekontrolovane behá a naháňa sa.... Kde by sa inde malo chudáčik naháňať ak nie na ihrisku a prízvukuje,že 5rocne sa už hrá na rovnakých atrakciach ako 8rocne,ale môže byť menšie,ustráchane išiel,pokojne atď. Takže podľa mňa je normálne,ak sa deti hrajú aj si pokročilá,ale nie teda do vykricania hlasiviek 😀😀😀

thoughtfulweirdo
28. júl 2018

Ja stále márne hľadám ten útok :D

maciatkolulu
28. júl 2018
vevesh
28. júl 2018

@maciatkolulu nie, zijem tak isto v de, ale v meste, nie na dedine. A na rozdiel od sk, deti tu davaju pozor na tie druhe, aby ich neohrozovali (neviem teda cim to bude...). Ked som na sk, musim byt pri detoch nalepena, lebo druhe by ich poprizabijali (do slova, starsie odstrkuju mladsie, zhadzuju ich, absolutne ziadny ohlad- ale mas pravdu , su ticho). Tu si mozem dovolit "odparkovat" kociar s mladsim dietatom obdalec a pozorovat deti z dialky (rozumej tak do 50m) a ano, aj to dvojrocne sa prehra s 8rocnymi, pretoze deti davaju ohlad na mladsie a ucia ich davat ohlad na este mladsie. Ale ups, popritom vyskaju a vrestia na seba- pod chytaj ma, nieeeee, anoooo a neviem, co este...a sem tam minimalne zasiahnu rodicia, ak sa zacnu hadat...

yanni
28. júl 2018

@maciatkolulu Ono casto za to deti ani nemozu ake su. Vsetko zalezi od rodica. Ja to sledujem hlavne u nas v telocvicni na "cviceni" pre deti od ca. 1,5 roka do 4 rokov. Je to spolu s rodicmi. My sme zacali, ked mala dcera presne 2 roky. Jasne, ze take dieta je este pomale a neiste. Tie 3,5-4 rock decka mohli vela preliezat, preskakovat, vyliezat atd aj bez pomoci. Rodicia sice na krok od nic ale kecali atd. A decka odtrkovali tych maly, predbiehali sa, vrcali atd. OK, matka nevidela. Najviac ma vsak zarazilo, a nebolo to len raz, ze matka/otec aj boli pri takomto dietati, videli to a ani mus ani bu. A väcsinou to boli stale ti isti rodicia. Ked rodicia neupozornia, nekoriguju spravanie vlastnych deti, tak kto potom? ti poviem pravdu, som rada, ze tychto par "vyrastkov" uz tuto skupinu opusti. mas take a take deti, a takych a takych rodicov.
Ono nie len na SK ale aj sade v zahranici su rodicia, ktori maju svoje deti za bohov.

maciatkolulu
28. júl 2018

@vevesh aha😀😀😀.... Tak to je super potom,gratulujem😁

yanni
28. júl 2018

@maciatkolulu A este, co uz roky pozorujem (najstarsi ma 12 rokov), ze deti, ktore maju surodencov (hlavne tie starsie, co maju mladsich) sa k mensim aj cudzim detom spravaju ohladuplnejsie, tolerantnejsie, pomozu, pustia atd. Co casto u jedinacikov, hlavne u tych, co ich maju rodicia za "bohov", to uz vyzera uplne inak.

maciatkolulu
28. júl 2018

@yanni ty počuj😀a to žiješ v nejakej inej DE?😀😀😀😀😀lebo vevesh opísala nemecké deti ako samu dokonalituuuu😀či medzi vidiekom a mestom je taký rozdiel😀

bruneta880
28. júl 2018

@baaambulkaa môžeš mi napísať čo má oprávnený hnev spoločné s inteligenciou?By som sa veľmi rada pozrela ako pokojne s rozvahou reaguješ keby po tebe kričí pred tvojimi deťmi cudzí chlap.
Aj inteligentný človek sa vie totiž vytočiť.
To že niektoré ženy sa nevedia postaviť niekomu inému to je už druhá vec.Pretože so mnou keď niekto diskutuje slušne a normálne, tak som rovnako slušná, ale ak by na mňa začal kričať, nemám záujem dávať mu najavo aká som ja len inteligentná dáma nad vecou.Ale to normálnemu človeku netreba vysvetlovať.

zooeynka
28. júl 2018

@bruneta880 ide o to, ze ked uz niekto na teba"vybehne"ze tvoje deti hulakaju, tak ten niekto ma vacsinou pravdu. Ludia nie su nervni len tak pre nic za nic. Ide o to ci si priznas ze mas fakt nevychovane decka, alebo budes zlostne stekat nazad, ze co si to niekto dovoluje tebe vynadat. Chapes, nie?

maciatkolulu
28. júl 2018

@vevesh potichu sa odstrkuju na ihrisku😀😀😀😀ach jaj. Píšem dokola a dokola,že deti sa môžu hrať,bláznit a aj doma,máme napríklad bazén,ihrisko na záhrade a si predstav že si pokricia decka a dokonca rovnako ako na ihrisku,ale keď to je CEZ tak zakročiml,či doma či na ihrisku,či v zahraničí či doma. Moje deti neskrecia do vykricania hlasiviek😀a ani žiadne okolo nás. Inak na záver len tak mimochodom,jasné,že inde vaše deti neskrecia,keď už nemajú hlasivky😀😀😀😀

yanni
28. júl 2018

@maciatkolulu Nie v tom istom😂😂😂😂 Dokonca nie az tak daleko od nej. A ano, je rozdiel medzi mestskymi (hlavne tymi, co ziju v bytovkach) a dedinskymi detmi a este aj zalezi v akej stvrti (hlavne v tych mestach +velkomesta su este k tomu uplne ina kapitola,n an dedinach to nemas) a ake obyvatelstvo je majoritne (narodnost, asocialne stvrte, chudobnejsie rodiny, bohate stvrte, novostavby, kde ziju hlavne majitelia, nie najomne byty atd.

my sme zili aj vo velkomeste, aj v mensom krajskom meste, aj na velkej dedine, aj mensej. Mesto nikdy viac. Ono aj tie skoly a disciplina v mestskych je ina(hovori teraz hlavne o ZS - v DE 1.-4- rocnik) ako na dedinach. Nejak maju mestke deti (cest vynimkam) mensi respekt voci autoritam, starsim atd.

bruneta880
28. júl 2018

@luxikate no podľa tvojej reakcie usudzujem, že ty si ju asi umývať neplánuješ.Keďže v 80 sa to asi nedá však?Keď dokážem ísť MHD s osem kilovým nákupom dokážem si ako si napísala aj tú "šušku" umyť.Pre tvoje info. dajú sa zakúpiť aj hubky na umývanie s rúčkou aby si si na ňu v tej 80 dočiahla.Nemáš za čo ☺

vevesh
28. júl 2018

@maciatkolulu hlasivky maju- ale vedia, kde ich pouzit mozu a kde nie. A zasadne na detskom ihrisku ich nebudem obmedzovat, ak ich chcu pouzivat, kedze je to jedine miesto, na to urcene 😎 kdezto doma sa deti urcite blaznit nebudu.

bruneta880
28. júl 2018

@zooeynka no už som zažila zopár ľudí, ktorí mali problém aj so spevom vtákov...A nie niesom háklivá na svoje dieťa, som za ak robí niečo zlé čo sa niekomu nepáči alebo prekáža aby upozornil buď mňa, ale kľudne aj jeho, nemám s tým problém, ak to urobí slušne.Ale ak už niekto začne po mne kričať s tým už problém mám.Nieje to o tom, že moje dieťa je posvätné a môže si dovoliť všetko.Nie nemôže.A rovnako nebude po mne kričať cudzí chlap.

daakotaa
28. júl 2018

@bruneta880 ved to, ze ten pan ci dedo mohol kludne povedat, ze nech si tie deti ukludni lebo robia velky hluk a nie hned na autorku kricat.

Musim sa smiat ako si niektore myslite ze ste dokonale matky a tie druhe nie. Kazda matka sa snazi vychovavat svoje deti ako najlepsie vie a kazde dieta je iné...to ze to vase je tiche neznamena ze musia byt take aj ostatne deti.
Ja mam dve deti a kazde je ine a vychovu maju rovnaku.

adula12
28. júl 2018

Pokial tvoje deti bezdôvodne kricia a sa tam dotahuju a vrieskaju po sebe a ty si nezakrocila, popripade si sedela na lavicke a tukala do mobilu, tak potom panove upozornenie bolo opodstatnene. A ten nadpis "utocil na moje deti" si si mohla odpustit. 😉 Sama mam deti 5r a 3r a teda na ihrisku mi nevrieskaju, hrajú sa normalne. Jasne, ze ked je viac deti po kope, tak hluk je vacsi. Ale píšeš, ze ste tam boli sami, tak fakt nechapem preco by mali tvoje deti po sebe zjapat a uz vobec nechapem, ze si nezakrocila a nechala ich hlasno dotahovat sa.

lolitka25
28. júl 2018

@vevesh
@yanni ja som nehovorila o bezpricetnom vresku ale o tom ze deti sa nadmerne hlucne hraju. Kricia po sebe,volaju sa a pistia od radosti.
Vtedy sa to neberie ako zataz.
AN die gesetzlich vorgeschriebenen Ruhezeiten - 13 bis 15 Uhr und 22 bis 7 Uhr - sollten sich generell auch Kinder halten, im Zweifelsfall müssen die Eltern dafür Sorge tragen, dass die Kinder niemanden stören. Nach einer Entscheidung des Bundesgerichtshofes muss jedoch Lärm "als Begleiterscheinung kindlichen und jugendlichen Freizeitverhaltens" in "höherem Maße" durch Nachbarn hingenommen werden (Az: V ZR 62/91).
Grundsätzlich hat der Gesetzgeber in der neuen Rechtssprechung entschieden, dass das Spielbedürfnis von Kindern Vorrang hat. Das Bedürfnis von Kinder ungestört zu toben, schreien, lachen oder weinen steht also über dem Ruhebedürfnis von Nachbarn

Cize ano - ucit deti k tolerancii k inym musime ale dieta na ihrisku sa moze hrat a pistat.
My mame vlastny dom i pozemok a moje deti sa casto hravaju na dvore. Hlucne ako traja chlapci. Upozornim ich a ked nepomaha dam zakaz. ALE ked napr.mame bazen alebo sa salia s vodnymi pistolami chvilku ich necham nech sa istu chvilku vyblaznia ako deti. Nikdy sme nemali problem d najblizsimi susedmi okolo nas zeby rusili.

slimstar
28. júl 2018

Zaujímavé, že ja som v detstve nikdy " nesalela ", ani som sa nepotrebovala vyvrieskat, ako opica na strome. Takéto správanie, vždy vykazovali deti s veľmi benevolentnou výchovou, skoro bez hraníc, ako keby sa odtrhli z reťaze.

luxikate
28. júl 2018

Teraz su tie deti taki mali polonohovia a mamicky urazene,ked im niekto povie ze maju deti nespratne,ved autorka urobila z jedneho kriku uz utok na deti,ktovie ci ozaj ten pan krical,ked uz v prvej vete prehana.

daakotaa
28. júl 2018

@slimstar prepac, ale ja som este dieta na strome vrieskat nevidela 🙂)

tatisna
28. júl 2018

@magdicka111 nezažila som tu situáciu ale mám tiež dieťa, chlapčeka a aj nám občas lezie na nervy keď kričí a aj my naňho pokricime ale asi by som nemala tu drzosť kričať na matku deti že sú nevychovane. Keď tak deťom dohovorit, že nech tak nekricia lebo ho bolí hlava alebo čo ale na Teba kričať? To je drzosť...by som reagovala podľa nálady, asi by som mu niečo drzé odpovedala, bez výčitiek...deti jednoducho kričia, Revu, rumazgaju atď atď...skôr by Ťa mal polutovať...ale to sú chlapi, vidia len seba...

tatisna
28. júl 2018

@slimstar chlapci sú trochu iní ako dievčatka, sú samozrejme výnimky, ale všeobecne sú chlapčekovia fakt živší a ťažšie zvládnuteľni...