Dali by ste dieťa do lesnej škôlky?
Ahojte, dali by ste dieta do lesnej skolky? Ak ano, preco, ak nie, preco?
@anonym_autor ako píšem, veľmi alternatívne, majú tam také zvláštne modlitby, propagujú neurovedu, všetko musí byt v súlade s prírodou. Pritom dnešné deti sa potrebujú orientovať aj v IT svete, nie len v lese spoznávať kvetinky a zvieratká. Nie je to to pre každého
@anonym_81fdad v škôlke sa dieťa absolútne nepotrebuje pohybovať v IT svete 🤦
@maciatkolulu pisala som, ze som clenkou sportoveho klubu, kde vacsina deti je odtial. V nasom meste je ziva skola ozaj komunita ludi, ovplyvnuju sa navzajom. Moj partner trwnuje 2 skupiny deti po cca.15, v kazdej skupinke je min.10 prave odtial. A mame dalsie 2 skupiny. Spoluziaci aj rodicia sa navzajom ovplyvnuju, takze da sa povedat, se k nam chodia hromadne. A ja verim, ze to niektorym detom naozaj sedi, prave mame jedno take so sebou na vikend v CR a je skvele, ziaden problem, pekne sa s nasimi hraju a su uzasni. Ale zial, nase skusenosti s detmi z tejto skoly su take, ako som opisala. V nasom meste sa lesna skolka opisuje ako walfdorska, tak som nevedela, ze niekde lesna skolka znamena len castejsi pobyt vonku...
@anonym_2ba578 lesná škôlka a waldorfska sú dve absolútne odlisne inštitúcie. Ale absolútne. Pre budúcnosť si treba overiť. A to prosím ťa kde je taká obrovská komunita deti z lesnej skolky a školy?
@anonym_autor ako píšem, veľmi alternatívne, majú tam také zvláštne modlitby, propagujú neurovedu, všetko musí byt v súlade s prírodou. Pritom dnešné deti sa potrebujú orientovať aj v IT svete, nie len v lese spoznávať kvetinky a zvieratká. Nie je to to pre každého
@anonym_81fdad ktorý škôlkari potrebuje IT? Podľa mňa naozaj skôr tie kvetinky a zvieratká. Môj prvák na gymnáziu až teraz začal mať počítače. Aj to zatiaľ bez Pc a si predstav,všetko je ok. Mňa fascinuje ako sa zbytočne cpu do malých detí informácie ktoré absolútne nepotrebujú,ani pre vývin ani pre budúcnosť. Nepotrebuje rapkat v aj pesničky a pozerať tablety v kočíku,hlavne,že spiiikuju aj. Nepotrebujú malemdeti pracovné zošity. Potrebujú prirodzene podnety. A do toho ja neradim absolútne IT.
@anonym_81fdad ktorý škôlkari potrebuje IT? Podľa mňa naozaj skôr tie kvetinky a zvieratká. Môj prvák na gymnáziu až teraz začal mať počítače. Aj to zatiaľ bez Pc a si predstav,všetko je ok. Mňa fascinuje ako sa zbytočne cpu do malých detí informácie ktoré absolútne nepotrebujú,ani pre vývin ani pre budúcnosť. Nepotrebuje rapkat v aj pesničky a pozerať tablety v kočíku,hlavne,že spiiikuju aj. Nepotrebujú malemdeti pracovné zošity. Potrebujú prirodzene podnety. A do toho ja neradim absolútne IT.
@maciatkolulu ano, toto si myslim aj ja. V tejto konkretnej skolke su aj deti, ktore su anglicky hovoriace. Sprievodkyne s nimi hovoria anglicky a uz sa chytaju aj deti. Na druhej strane, rodinna prislusnicka ktora sa v zshranici anglicky nedohovori, uci v ms predskolakov anglictinu kde one, two, three, vcelicka je bee… neviem no. Dieta chcem dat od januara do skolky, a vsetci na mna pozeraju ako na sibnutu lesanu, ked spomeniem lesnu skolku
@anonym_2ba578 lesná škôlka a waldorfska sú dve absolútne odlisne inštitúcie. Ale absolútne. Pre budúcnosť si treba overiť. A to prosím ťa kde je taká obrovská komunita deti z lesnej skolky a školy?
@maciatkolulu spojenie lesnej a waldorfskej škôlky a školy je v Skalke nad Váhom a volá sa Lesný klub a domškola za mlynom.
@maciatkolulu ano, toto si myslim aj ja. V tejto konkretnej skolke su aj deti, ktore su anglicky hovoriace. Sprievodkyne s nimi hovoria anglicky a uz sa chytaju aj deti. Na druhej strane, rodinna prislusnicka ktora sa v zshranici anglicky nedohovori, uci v ms predskolakov anglictinu kde one, two, three, vcelicka je bee… neviem no. Dieta chcem dat od januara do skolky, a vsetci na mna pozeraju ako na sibnutu lesanu, ked spomeniem lesnu skolku
@anonym_autor pozri,takto ti to napíšem. Ty najlepšie vieš,čo vyhovuje vám ako rodine a najmä aké je tvoje dieťa. Nevsimaj si reči a ani nič keď sa rozhodnete za. Moje prvé dve boli vo waldorfskej original škole,žiadne pofiderny kluby a spojenia. By si mala vidieť a počuť,čo som sa napočúvala.... A naj bolo,že nepíšu v prvom ročníku písanym,iba tlačeným až do polovice druhého to bolo peklo úplne🤣. Smiešne munto je,lebo syn na štátnej presne to isté. Až v polovici druhého a nikto nič na to. Každopádne napríklad synovi Waldorf už v škôlke nesadol a to bol originál rakúsky. 🙃 Musíš naozaj vedieť ty,aké máš dieťa. Druhých môžeš vieš čo. Najmä takých,čo tomu nerozumejú. A drží haranti sú rovnako z "bežných škôlok",alebo súkromných za 1000 à mesiac
Autorka - aj tu pekne vidis "vzorku" beznych ludi, ktori maju potrebu zhejtovat aj nieco, okolo coho ani nepresli, ale maju zarucene info, ze lesna skolka je ee. Taku istu vzorku ludi budes mat aj v rodine. Vacsina ludi neguje nieco, co nepozna, ma prilis malo informacii a preto to odmieta, lebo sa toho proste boji. Ludia sa boja neznameho. Mozes skusit vysvetlovat, mozes skusit argumentovat, mozno niektori pochopia, ze to fakt znegovali len preto, ze nic o tom nevedeli. Ja napriklad rodine vysvetlujem pomerne casto. Lebo je to rodina a zalezi mi na nich, zalezi mi, aby pochopili. Na druhej strane, malokedy vysvetlujem cudzim ludom, nepotrebujem mat nutne fanusikov, ktori budu schvalovat moje rozhodnutie, nepotrebujem sa pred nikym obhajovat /to ani pred rodinou/. A tak ozaj tvoje dieta - tvoje rozhodnutie. Urob tak, ako citis. Ja som si teraz pri tejto teme nasla na nete uplne nahodne lesne skoly v dvoch mestach, ktore mi ponukol google a ak by som sa mala rozhodnut podla toho, co tam pisu a podla toho, kto tam uci, tak beriem obe vsetkymi desiatimi /aj ked samozrejme, nerobim si iluzie, ze vsetko je ruzovo-kvetinkove a idealne/. Mne proste hodnoty, ktore lesne skolky "pestuju", su ovela blizsie, ako klasicka skolka. Ja si totiz myslim, ze dieta do 6 rokov naozaj nepotrebuje "vyucovat". Uz vobec nepotrebuje ziadne technologie, interaktivne tabule a pod. veci. /a to ja som matka, ktora decku technologie nijako neobmedzovala, akurat to moje decko zacali technologie zaujimat az okolo 8 rokov, nie 4 rocne../ Tiez si nemyslim, ze deti nutne potrebuju vyplnat pracovne listy /a to som ucitelka 1.stupna/. Co najviac potrebuju, je prirodzena volna hra, podnetne prostredie, idealne to prirodne a skutocne vedomeho sprievodcu, ktory zabezpecuje bezpecnost a buduje doveru. Nic viac a nic menej.
Veď si otvorte Google a dajte si tam waldorf a lesnú a montessori. To sú tak tri odlišné typy vzdelávania ,že až .
@maciatkolulu nebudem konkretizovat mesto, lebo by sa tu mozno mnohi spoznali. Ale mame normalne skolku a zivu skolu, kde je cca.20 deti v rocniku (len v poslednych rokoch sa otvaral druhy stupen, tak max po 6.-7. rocnik ).
@maciatkolulu no este raz pisem, ze u nas je lesna skolka prezentovana ako walfdorske vzdelavanie. Sama dom o nej uvazovala, nakoniec som rada, ze sme isli inou cestou, ale ti, ktori sa pre nu rozhodnu, su urcite radi tiez, takze neviem, kde stale vidis problem. Ja jednoducho mam zlu skusenost s detmi, ktore u nas z lesnej skolky pokracovali do zivej skoly, nie so vsetkymi, ale pisem vseobecne, tyka sa to teda vacsiny. Ale verim aj tomu, ze tie deti a mozno ani ich rodicia nevidia problem v tom spravani, za mna je to do spolocnosti dost cez ciaru a tam, kde sa pracuje s kolektivom, je to jednoducho problem. A prizvukujem, ze nie vsetky deti, zopar jedincov je takych, ze vyslovene narusaju priebeh treningu, ale drviva vacsina sa k nim jednoducho prida, mozno keby tam tito narusitelia neboli, oststni by boli celkom v pohode. Roky sme s nimi v interakcii a mam to uz odsledovane.
@maciatkolulu no este raz pisem, ze u nas je lesna skolka prezentovana ako walfdorske vzdelavanie. Sama dom o nej uvazovala, nakoniec som rada, ze sme isli inou cestou, ale ti, ktori sa pre nu rozhodnu, su urcite radi tiez, takze neviem, kde stale vidis problem. Ja jednoducho mam zlu skusenost s detmi, ktore u nas z lesnej skolky pokracovali do zivej skoly, nie so vsetkymi, ale pisem vseobecne, tyka sa to teda vacsiny. Ale verim aj tomu, ze tie deti a mozno ani ich rodicia nevidia problem v tom spravani, za mna je to do spolocnosti dost cez ciaru a tam, kde sa pracuje s kolektivom, je to jednoducho problem. A prizvukujem, ze nie vsetky deti, zopar jedincov je takych, ze vyslovene narusaju priebeh treningu, ale drviva vacsina sa k nim jednoducho prida, mozno keby tam tito narusitelia neboli, oststni by boli celkom v pohode. Roky sme s nimi v interakcii a mam to uz odsledovane.
@anonym_2ba578 tak túto vzorku v pohode enajdem aj na "bežnej"škole a aj na high society školách..... A ja prizvukujem,že deti chodili na originál Waldorf školu a teda na jeden krúžok chodili z jednej triedy Max dve deti. Takže buď ste nejaká komunita,alebo neviem. Za správaním sú najviac rodičia a nie škôlka a škola.
@anonym_2ba578 nuž a nie to divné lebo deti vo waldorfe sa naopak úcta robiť v kolektíve ucia sa cítit s druhými počúvať druhých,tipujem,že aj lesná škola k tomuto vedie. Že lienka na že zemi neznamená ,zaslapni má a podobne. Takže zaujímave. A absolútne nesediace s waldorfskou pedagogikou.
@anonym_2ba578 tak túto vzorku v pohode enajdem aj na "bežnej"škole a aj na high society školách..... A ja prizvukujem,že deti chodili na originál Waldorf školu a teda na jeden krúžok chodili z jednej triedy Max dve deti. Takže buď ste nejaká komunita,alebo neviem. Za správaním sú najviac rodičia a nie škôlka a škola.
@maciatkolulu uz som x krat napisala, ze v tej skole rosicia ozaj funguju ako komunita, skola je velmi blizko nasho sportoveho klubu, kde tiez fungujeme ako komunita, takze ja verim, ze im to proste sedi aj lokalitou a jedna sa o sport, ktory ma v nasom meste super meno, takze ano, jr nas tam proste vela a ze vacsina je z tej skoly, ja si jednoducho vysvetlujem tou lokalitou a komunitou, ja neviem, co sa furt v tom tolko rypes. Moje deti chodia na statnu skolu a isteze je tam bezne, ze z jedndj triedy nechodia na rovnake kruzky viaceri, max 2-3. Ale to neznamrna, ze to nemoze byt inak, tu sa to proste stretlo takto.
A sorry, mozno lienku nezaslapnu, ale to si myslim, ze uci kazdy normalny ucitel a aj rodic svoje dieta, nrmusi sa ani vzdelavat v specialnom systeme, ale za to im absolutne nerobi problem ublizovat (nsjma fyzicky) inym detom, narusat trening svojim skrekom a pod. Moje deti som nikdy nemusrla ucit, ze nemaju bit inych, ani im to len tak samym od seba nenapadne. Zial pri tych "zivych" detoch sa dospely otoci na 30 sekund a hned si len tak do ineho kopnu, buchnu, potknu a pod. A samozrejme ze je to aj vychovou v rodine. Ale zo skoly im podla mna nikto nevysvetluje, ako sa maju spravat a akr maju hranice, lebo aspon tak to vyzera. A ked uz kamoska, ktora to roky zrala, odtial vybrala dceru, lebo si s nou sama nevedela dat rady, tak uz ozaj tam nieco musi byt ine...
Kvoli predskolskej priprave nie.
@maciatkolulu uz som x krat napisala, ze v tej skole rosicia ozaj funguju ako komunita, skola je velmi blizko nasho sportoveho klubu, kde tiez fungujeme ako komunita, takze ja verim, ze im to proste sedi aj lokalitou a jedna sa o sport, ktory ma v nasom meste super meno, takze ano, jr nas tam proste vela a ze vacsina je z tej skoly, ja si jednoducho vysvetlujem tou lokalitou a komunitou, ja neviem, co sa furt v tom tolko rypes. Moje deti chodia na statnu skolu a isteze je tam bezne, ze z jedndj triedy nechodia na rovnake kruzky viaceri, max 2-3. Ale to neznamrna, ze to nemoze byt inak, tu sa to proste stretlo takto.
A sorry, mozno lienku nezaslapnu, ale to si myslim, ze uci kazdy normalny ucitel a aj rodic svoje dieta, nrmusi sa ani vzdelavat v specialnom systeme, ale za to im absolutne nerobi problem ublizovat (nsjma fyzicky) inym detom, narusat trening svojim skrekom a pod. Moje deti som nikdy nemusrla ucit, ze nemaju bit inych, ani im to len tak samym od seba nenapadne. Zial pri tych "zivych" detoch sa dospely otoci na 30 sekund a hned si len tak do ineho kopnu, buchnu, potknu a pod. A samozrejme ze je to aj vychovou v rodine. Ale zo skoly im podla mna nikto nevysvetluje, ako sa maju spravat a akr maju hranice, lebo aspon tak to vyzera. A ked uz kamoska, ktora to roky zrala, odtial vybrala dceru, lebo si s nou sama nevedela dat rady, tak uz ozaj tam nieco musi byt ine...
@anonym_2ba578 ja stále nechápem.... To je aká škola,že trvá roky? Vážne poznám Waldorf v ba,ktorý je 9.rokov. Kluby sú 3 roky a inak? V ktorej škôlke nevadí rodičom,že niektoré deti musia byť ie potknuté a dobite! Zdá sa mi,že dosť pausalizujes. Prečo tam tie deti prijímate,keď su z klubu satanov? Úplne vážne. Moja dcéra chodila na balet a teda učiteľka sa nikdy nesťažovala,prešla na štátnu školu,ale kvôli nástupu na tanečné konzervatórium a nikto sa nesťažoval. V škôlke nebol konflikt,v škole tiež nie. Nebuli sa navzájom ako zveri. Inak si neviete urobiť poriadky? Iba teda za chrbtom suskat?

@anonym_2ba578 zaujímavé,ja má dve deti absolventov waldorfu a toto čo tu píšeš mi nesedí. Ja skôr takéto deti vidím z bežných škôlok,prípad aj súkromných aj škôl. Nafukane,drzé a najmä rodičia. Čo vo waldorfe nebolo. Poznáš 30-40deti,to odkiaľ? Ja teda neviem,ale nepoznám žiadne deti,čo by hromadne chodili na krúžky. Všetci z našich ročníkov sú úspešné decká,teda väčšina. Slušne ,vzdelané. Takže buď sa niečo zmenilo,ale za to nemôže waldgrf,alebo🤷nehovoríme o Tom istom. Každopádne Waldorf nie je Lesná škôlka....treba si o Tom viac prečítať. Ale naozaj táto pedagogika musí dieťaťu sedieť.
@maciatkolulu pisala som, ze som clenkou sportoveho klubu, kde vacsina deti je odtial. V nasom meste je ziva skola ozaj komunita ludi, ovplyvnuju sa navzajom. Moj partner trwnuje 2 skupiny deti po cca.15, v kazdej skupinke je min.10 prave odtial. A mame dalsie 2 skupiny. Spoluziaci aj rodicia sa navzajom ovplyvnuju, takze da sa povedat, se k nam chodia hromadne. A ja verim, ze to niektorym detom naozaj sedi, prave mame jedno take so sebou na vikend v CR a je skvele, ziaden problem, pekne sa s nasimi hraju a su uzasni. Ale zial, nase skusenosti s detmi z tejto skoly su take, ako som opisala. V nasom meste sa lesna skolka opisuje ako walfdorska, tak som nevedela, ze niekde lesna skolka znamena len castejsi pobyt vonku...