icon

Dali by ste dieťa do lesnej škôlky?

10. okt 2025

Ahojte, dali by ste dieta do lesnej skolky? Ak ano, preco, ak nie, preco?

anonym_81fdad
10. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_81fdad ako funguju ak mozem vediet?

@anonym_autor ako píšem, veľmi alternatívne, majú tam také zvláštne modlitby, propagujú neurovedu, všetko musí byt v súlade s prírodou. Pritom dnešné deti sa potrebujú orientovať aj v IT svete, nie len v lese spoznávať kvetinky a zvieratká. Nie je to to pre každého

oblecenie99
10. okt 2025

Ja som ten pojem už počula, ale myslela som si, že to bude nejaká konkrétna škola na okraji lesa :D tak som normálne teraz musela gúgliť..
Tak neviem.. nie. Nemám dôvod, máme dobrú škôlku, dieťa je psokojné, my rodičia sme detto maximálne spokojní, naša klasická škôlka teda spĺňa to, čo od škôlky očakávame, tak som to ani nemala dôvod riešiť.

Jediné negatívum: sú ozaj často vonku na môj vkus. Minulýt ýždeň som išla po syna v neskutočnom prievane a vetrisku (Košice - kto vie, ten vie, ale to počasie bolo túmač ešte aj na toto mesto), to bolo naozaj také počasie, že by som ani psa nedala von, a dosť ma zarazilo, že deti som našla na dvore. Môj syn by sa so mnou aj prestal baviť, keby ho dáme do škôlky, v ktorej by boli vonku, za takzvaného každého počasia : D

20erika07
10. okt 2025

Nedala by som moje deti do lesnej škôlky, asi z jediného dôvodu. V klasickej MŠ sa pripravujú na školské prostredie, ktore ma od lesnej škôlky ďaleko. Tie manualne zručnosti na hodinách v klasickej ZŠ nijak nevyuziju. To si len myslím. Nie su tie deti potom sklamané, prekvapené, ked po lesnej škôlke odrazu musia naskocit na iny režim, školský, ktory by uz ako tak poznali z klasickej MŠ? Mam kamosku ,ktorej dieta chodilo do lesnej škôlky. To co dieta pozná, vie o prírode, ako si vie poradiť atď., to je fakt na ten vek obdivuhodné, ale nástup do ZŠ nezvladlo. Matka ho zo ZŠ vzala a 1.stupen mali domáce vzdelavanie. Nenaucilo sa školskej discipline, vela chodili po vyletoch, na skúšky sa učili v šibeničnych terminoch.
Myslím, ze to nie je pre každé dieťa a nielen dieta, ale aj rodičov, výchova a sposob žitia, začína doma .

anonym_6c7fc3
10. okt 2025

Poznam par deti, ktore chodili do lesnej skolky. Zvycajne chodili 2 dni do lesnej skolky a 3 dni do klasickej skolky.

jaass
10. okt 2025
@anonym_autor

@jaass on je vpodstate za… problem je cela nasa rodina, kde su vsetci, ale ze totalne vsetci ucitelia 😅 aj teda v mš

@anonym_autor tak je to na vás teda 😍 potom daj vediet ako ste sa rozhodli

anonym_fdbd02
10. okt 2025

Pre mňa je lesná asi najlepšie prostredie pre deti. Viac podporuje tvorivosť, vzťah k prostrediu, spoluprácu, imunita je silnejšia. Ak je dobrý a stabilný tím, jasné pravidlá, zvolila by som ju.

sisa0818
10. okt 2025

No u nás na Orave si to neviem predstaviť 😆😆 som za , aby chodili von za každého počasia (neexistuje zle počasie len zle oblečenie ) ale teda na 2-3 hodiny doobeda a ak stihnú poobede . Ale rozhodne nie cely deň .. však u nás je 3 týždne tak sychravo nonstop kropi hrôza ..

barbie2023
10. okt 2025

Je mi smiešne z názvu lebo lesná škôlka doslova znamená miesto pre kde sa vysádzaju malé stromčeky 😂 ,ale k otázke. Áno dala by som . Podľa mňa je to super byť vonka za každého počasia. Deti potrebujú v tomto veku prírodu,objavovať svet a aj svoje schopnosti a zručnosti,ktoré si pohybom v prírode rozvíjajú.

anonym_b645b3
10. okt 2025

Ja som už asi stará a deti mám veľké. To čo za kravinu je tá škôlka? Ja mám pocit, že ľudia už ozaj osprostievajú.

drianaa
10. okt 2025

Ja som za chodenie vonku za každého počasia, prispôbíme sa programom a oblečením, fakt od narodenia boli výnimočne dni, kedy sme neboli, hlavne odkedy sa naučil sedieť a chodiť. Môj syn miluje pobyt vonku, v pohode aj v daždi, v chlade, nájdeme si zábavu. Ale nedala som ho do lesnej škôlky, možno keby som našla úplne vyhovujúcu, rozmýšľala by som nad tým. U nás v meste vyžadujú aktívnejšiu účasť rodičov počas aktivít - ja si nemôžem brať z práce toľko voľna, aby som tam prišla aj keď len na hodinku hocikedy počas dňa. Takisto mi tam prišli na môj vkus príliš alternatívna výchova na to, aby som ho potom šupla do školy, kde bude sedieť polovicu dňa s presným režimom, programom a povinnosťami. Naša škôlka chodieva vonku každé doobedie aj za mierneho dažďa či mrholenia, nechodia len naozaj keď veľmi leje, čo chápem. A mne sa páči, že s nimi robia tie klasické aktivity ako kreslenie, básničky, riekanky, tancujú si, tvoria a podobne, mňa to až tak veľmi nebaví a syna so mnou tiež až tak nie, v škôlke sa toho chytí v kolektíve viac. My sme so synom po škôlke bežne ešte 2-3 hodiny vonku, tak si myslím, že pobytu vonku má tým pádom dosť 🙂

vevesh
10. okt 2025
@20erika07

Nedala by som moje deti do lesnej škôlky, asi z jediného dôvodu. V klasickej MŠ sa pripravujú na školské prostredie, ktore ma od lesnej škôlky ďaleko. Tie manualne zručnosti na hodinách v klasickej ZŠ nijak nevyuziju. To si len myslím. Nie su tie deti potom sklamané, prekvapené, ked po lesnej škôlke odrazu musia naskocit na iny režim, školský, ktory by uz ako tak poznali z klasickej MŠ? Mam kamosku ,ktorej dieta chodilo do lesnej škôlky. To co dieta pozná, vie o prírode, ako si vie poradiť atď., to je fakt na ten vek obdivuhodné, ale nástup do ZŠ nezvladlo. Matka ho zo ZŠ vzala a 1.stupen mali domáce vzdelavanie. Nenaucilo sa školskej discipline, vela chodili po vyletoch, na skúšky sa učili v šibeničnych terminoch.
Myslím, ze to nie je pre každé dieťa a nielen dieta, ale aj rodičov, výchova a sposob žitia, začína doma .

@20erika07 toto zalezi od skolky. Nasi mali pristaveny karavan, v ktorom boli, ked prsalo. Pocas dazda si kreslili, vystrihovali, lepili, spagatom zviazavali a pod. Plus v predskolskej mali 2x do tyzdna po 2 hodiny predskolskej pripravy (cize klasicke vyucovanie v skole, v laviciach a preberali potrebne veci ako tvary, farby, skladbu oblecenia, pisanie, citanie a pod.)

vevesh
10. okt 2025
@kiki68

@vevesh to bolo aj u nas, akurat vegetarianska. Oni mali aj dalsiu skolku vedla toho klasicku pre deti do 2,5 roka. Nas bol od 2-2,5 v tej klasickej

@kiki68 ostatne deti mi chodili do waldorf-montesoei a ti mali uplne uzasne zostaveny jedalnicek. No ale veganska strava je na mna "too much" pre deti v predskolskom veku🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

20erika07
10. okt 2025
@vevesh

@20erika07 toto zalezi od skolky. Nasi mali pristaveny karavan, v ktorom boli, ked prsalo. Pocas dazda si kreslili, vystrihovali, lepili, spagatom zviazavali a pod. Plus v predskolskej mali 2x do tyzdna po 2 hodiny predskolskej pripravy (cize klasicke vyucovanie v skole, v laviciach a preberali potrebne veci ako tvary, farby, skladbu oblecenia, pisanie, citanie a pod.)

@vevesh určite ano, aj od škôlky to závisí. Aj od ZŠ do akej dieta nastupi, ten prechod a adaptácia na nový režim, moze byt v každej zš odlišny.

anonym_2218a5
10. okt 2025
@vevesh

@vevesh karavan nijako nenahradí prostredie triedy v školke

vevesh
11. okt 2025
@anonym_2218a5

@vevesh karavan nijako nenahradí prostredie triedy v školke

@anonym_2218a5 je to miestnost? Je. Da sa v nej vsetko robit ako v triede, dieta malo odkladaci osobny priestor. Absolutne nebol rozdiel, ci sa ucili basnicku, lepili, strihali ci hrali sa v triede alebo v karavane.

barbie2023
11. okt 2025
@anonym_b645b3

Ja som už asi stará a deti mám veľké. To čo za kravinu je tá škôlka? Ja mám pocit, že ľudia už ozaj osprostievajú.

@anonym_b645b3 alebo ty na staré kolená 🤷

anonym_b645b3
11. okt 2025
@barbie2023

@anonym_b645b3 alebo ty na staré kolená 🤷

@barbie2023 tak mi prosím ozrejmil princíp tejto škôlky. V čom je lepšia, ako klasická.

zuz0110
11. okt 2025

Nie nedala. Moje deti su aj v klasickej MS 2x denne vonku. Dokonca aj ked prsi, su vonku na krytej terase. Iba fakt ked leje, tak su dnu. Obe moje deti chodia radi von do prirody, ale rovnako radi si kreslia a hraju sa s hrackami vo vnutri. My dospeli tiez ideme radi na prechadzku, na turu. Ale nie cele dni. Proste to nie je nieco, co by nasa rodina vyhladavala. A po MS co? Zase alternativna skola? Domace vzdelavanie? Fuh, nie dakujem.

anonym_6e4879
11. okt 2025

@anonym_autor ja osobne by som dieta nedala ani do statnej skolky
20 deti ako dobytok, venovanie detom minimalne, zaciatky stresujuce

vandica
11. okt 2025

@anonym_autor nie, však ani mne by sa nechcelo byť nonstop vonku, za každého počasia. Keď je vonku sychravo tak človek sa teší že príde dovnútra. Myslím, že je úplne v poriadku a stačí to, ak idú deti doobedu na 1-1,5hod na školský dvor alebo na prechádzku a poobede u nas na jar a v lete idú tiež po olovrante von a rodičia si ich tak aj vyzdvihujú.
Je fajn ak sú vnutri majú tam rôzne aktivity, hranie alebo vzdelávanie a potom majú zmenu prostredia a idú von. A potom z vonku zas zmena prostredia a idú dovnútra.

maciatkolulu
11. okt 2025
@anonym_2ba578

Lesna skolka, rozumej waldorfske vzdelavanie za mna jedno obrovske nie 🙈 Ono to znie vsetko velmi pekne a super, ale to nie je len o tom, ze deti su stale vonku, to je hlavne o tom, ze ich vlastne od malicka vedu k tomu, aby sa vyclenovali zo spolocnosti... Tie deti sa za mna nevedia spravat, poznam ich velmi vela, nakolko v nasom sportovom klube je vacsina deti prave z tohto systemu vzdelavania a je to strasne, co predvadzaju (a to uz su deti prveho aj druheho stupna). Z velkeho mnozstvo, s ktorymi mam tu cest mat osobnu skusenost 🤦 povedzme mozno 35-40 deti, som spoznala len 2, ktorym toto vzdelavanie sadlo a vedia sa aj napriek tejto netradicnej forme spravat v spolocnosti. Zial, a je mi luto, ze to hovorim, oststni takmer vsetci su ako paviani v zoo, nemaju zaklady slusneho spravania. Je to cele zvlastne. U nas ked sa povie waldorf, tak uz vsetci vedia, kolka bije... Ja uznavam, ze niekomu to moze aj sadnut, ale to asi zalezi aj od povahy, od rodicov a domaceho prostredia...

@anonym_2ba578 zaujímavé,ja má dve deti absolventov waldorfu a toto čo tu píšeš mi nesedí. Ja skôr takéto deti vidím z bežných škôlok,prípad aj súkromných aj škôl. Nafukane,drzé a najmä rodičia. Čo vo waldorfe nebolo. Poznáš 30-40deti,to odkiaľ? Ja teda neviem,ale nepoznám žiadne deti,čo by hromadne chodili na krúžky. Všetci z našich ročníkov sú úspešné decká,teda väčšina. Slušne ,vzdelané. Takže buď sa niečo zmenilo,ale za to nemôže waldgrf,alebo🤷nehovoríme o Tom istom. Každopádne Waldorf nie je Lesná škôlka....treba si o Tom viac prečítať. Ale naozaj táto pedagogika musí dieťaťu sedieť.

maciatkolulu
11. okt 2025
@gab1sol

@anonym_autor asi som tiež skôr za klasickú škôlku, ale teda určite záleží od tej, ktorej konkrétnej škôlky, lebo nie je škôlka ako škôlka a nie je lesná škôlka ako lesná škôlka. Navyše, mne rezonuje aj prípad, kedy na Kolibe v BA dieťa zabil odlomeny konár. Naša škôlka vtedy obmedzila vychádzky do mestských lesov, keďže ich mali hneď za plotom.

@gab1sol rak snáď pricetny človek nevylieza von do lesa vo vichrici,ta rodina to urobila a málo to fatálne následky. Teraz akože nemá chodiť nikto nikam,lebo môže padnúť konar? Vo vichrici nejdem do lesa. Na to nepotrebujem výstražné tabuľky pred vstupom do lesov,parkov.

akvi
11. okt 2025

Nestíham sa diviť, dobytok, kravina.. Sa mi "páči", ako si každý vytvára nejaké konštrukcie o niečom, o čom poriadne nič nevie, nikdy nebol v takom niečom, ale zaručene vie, že je to niečo zlé. To fungovanie v rôznych škôlkach samozrejme môže byť rôzne, ale fakt si niekto môže myslieť, že učiteľky v lesných škôlkach sú drbnute lesany, ktoré nechajú deti v snehu, blate, víchrici 8 hodín vonku? 🤔🧐

maciatkolulu
11. okt 2025

Pravidelne sme pri hoteli west vo vonkajších priestoroch lesnej škôlky ,môj syn sa tam rád hrá a to je už Corgoň. Pre rozvoj dieťaťa dokonale. Za mňa. Žiadne umelé haraburdu,ale domceky z dreva,rôzne atrakcie,ohnisko,proste naozaj krásne . Lízanie na kopec,smykanie po. Prirodzene pre deti a jasenie,objavovanie,podpora fantázie. A nienhusacenie,či je decko mokré,studené,či má 1000 vrstiev a či mu náhodou netečie sopel. Ale ako som písala,nie pre každého. A Waldorf to nie je. Waldorf má školu a škôlku. A inak táto škôlka na kolibe a má priestoru v hoteli west. Takže deti nie sú v snehu v iglu a v daždi pod lopuchmi. Nechápem,prečo niekto čo o Tom nič nevie,píše kraviny.

gab1sol
11. okt 2025
@maciatkolulu

@gab1sol rak snáď pricetny človek nevylieza von do lesa vo vichrici,ta rodina to urobila a málo to fatálne následky. Teraz akože nemá chodiť nikto nikam,lebo môže padnúť konar? Vo vichrici nejdem do lesa. Na to nepotrebujem výstražné tabuľky pred vstupom do lesov,parkov.

@maciatkolulu vo vychrici nie, to hádam ani v tých lesných škôlkach nechodia. Dúfam. Aj keď tvrdia, že za každého počasia. Ale počasie sa vie veľmi rýchlo zmeniť. Vietor na Kolibe sa vie zdvihnúť z minúty na minútu. Nám sa raz stalo na Horskom parku - išli sme sa prejsť, sedeli sme v Horárni na káve, deti sa hrali, plno ľudí, slniečko krásne svietilo. Za 5 minút sa zotmelo, zdvihol sa prudký vietor a blížila sa búrka. Kým sme sa vrátili k autu, museli sme kus prejsť a teda tie stromy a konáre nad hlavami nám riadne praskali… Podľa predpovede sa počasie malo zhoršiť až v noci.
Kedysi sa o lesy ľudia starali, no teraz samotné Mestské lesy (po tej nehode) priznali, že už sa to nedá, aj keď odstraňujú nezdravé stromy, ale o mnohých nevedia.
My sme našim deťom už dva roky organizovali narodeninovú oslavu v Chalúpke na Kolibe, niekoľkokrát sme tam boli pozvaní ako hostia na oslavy - žiadne sukničky, ale tepláky a hybaj do lesa. Deti to tam milujú… Ale “Teraz akože nemá chodiť nikto nikam,lebo môže padnúť konar?” - kde som toto ja napísala? Autorka sa pýtala, či by sme dali deti do lesnej škôlky a prečo áno, prečo nie. To je problém, že som napísala, prečo by som ja svoje deti do takej škôlky nedala? Nikoho nepresviedčam o opaku, či svojej pravde, len som napísala, ako to vidím ja a prečo sme si my vybrali klasickú škôlku.

maciatkolulu
11. okt 2025
@gab1sol

@maciatkolulu vo vychrici nie, to hádam ani v tých lesných škôlkach nechodia. Dúfam. Aj keď tvrdia, že za každého počasia. Ale počasie sa vie veľmi rýchlo zmeniť. Vietor na Kolibe sa vie zdvihnúť z minúty na minútu. Nám sa raz stalo na Horskom parku - išli sme sa prejsť, sedeli sme v Horárni na káve, deti sa hrali, plno ľudí, slniečko krásne svietilo. Za 5 minút sa zotmelo, zdvihol sa prudký vietor a blížila sa búrka. Kým sme sa vrátili k autu, museli sme kus prejsť a teda tie stromy a konáre nad hlavami nám riadne praskali… Podľa predpovede sa počasie malo zhoršiť až v noci.
Kedysi sa o lesy ľudia starali, no teraz samotné Mestské lesy (po tej nehode) priznali, že už sa to nedá, aj keď odstraňujú nezdravé stromy, ale o mnohých nevedia.
My sme našim deťom už dva roky organizovali narodeninovú oslavu v Chalúpke na Kolibe, niekoľkokrát sme tam boli pozvaní ako hostia na oslavy - žiadne sukničky, ale tepláky a hybaj do lesa. Deti to tam milujú… Ale “Teraz akože nemá chodiť nikto nikam,lebo môže padnúť konar?” - kde som toto ja napísala? Autorka sa pýtala, či by sme dali deti do lesnej škôlky a prečo áno, prečo nie. To je problém, že som napísala, prečo by som ja svoje deti do takej škôlky nedala? Nikoho nepresviedčam o opaku, či svojej pravde, len som napísala, ako to vidím ja a prečo sme si my vybrali klasickú škôlku.

@gab1sol áno,lenže to sú aj strechy to sú aj stromy v meste,lampy,všetko.... Nemôžeš teda podľa tohto nikam. A reagovala som na to,že zo škôlky nechodia na prechádzky do lesa.

gab1sol
11. okt 2025
@maciatkolulu

@gab1sol áno,lenže to sú aj strechy to sú aj stromy v meste,lampy,všetko.... Nemôžeš teda podľa tohto nikam. A reagovala som na to,že zo škôlky nechodia na prechádzky do lesa.

@maciatkolulu ja neviem, ľudia vy neviete čítať? Kde som napísala, že nechodia na prechádzky do lesa? Ja som napísala doslova “Naša škôlka vtedy obmedzila vychádzky do mestských lesov, keďže ich mali hneď za plotom.” Škôlka ich obmedzila, teda, do lesa chodia aj naďalej, aj škola organizuje aj naďalej aktivity v lesoch na Kolibe, ale nie tak často ako kedysi. A deti zo škôlky aj školy sú vonku takmer každý deň. Obmedziť neznamená úplne zrušiť.

barbie2023
11. okt 2025
@anonym_6e4879

@anonym_autor ja osobne by som dieta nedala ani do statnej skolky
20 deti ako dobytok, venovanie detom minimalne, zaciatky stresujuce

@anonym_6e4879 20? 25 a keď sa urobí výnimka tak aj viac. Zažila som aj 30 deti na triedu

anonym_6e4879
11. okt 2025
@barbie2023

@anonym_6e4879 20? 25 a keď sa urobí výnimka tak aj viac. Zažila som aj 30 deti na triedu

@barbie2023 za mna totalne sialene
Dieta mi chodi do sukromnej skolky kde je 10 deti v triede na 2 ucitelky ,

barbie2023
11. okt 2025
@anonym_6e4879

@barbie2023 za mna totalne sialene
Dieta mi chodi do sukromnej skolky kde je 10 deti v triede na 2 ucitelky ,

@anonym_6e4879 aj za mňa. Som presvedčena,že vysoká chorobnosť detí je kvôli tomu ,že ich je na triedu extrémne veľa. Deti sú v strese a aj ucitelky.