icon

Dcéra nezvládla škôlku: Ako na to reagovať?

4. sep 2024

Ahojte. Dcéra nastúpila prvý krát do škôlky. Prvý deň paráda, druhý troška horšie, dnes masaker. Bojím sa ďalších dní, ak sa už doma ráno bude hádzať a nedá sa obliecť ako to budem riešiť. Doma mám ešte jedno malé bábo. Som s nimi celé dni sama.
Keď bude až tak vyvadzať že ani obliecť rano by sa nedala, dali by ste ju aj tak do škôlkyna silu? Nedali? Odhlasili? Ci dali len na pol dňa? (Teraz je na cely).... ja viem ze deti si zvyknú, ale moja mala Keď spustí je to extrém riadny, počujú nás v celom meste asi.

klip0
4. sep 2024

@danyelia škoda reči s tebou. Deti sú rôzne a prežívajú to rôzne. Väčšina detí sa nevie dočkať. Avšak nie každé dobre zvládne ten plač iných detí, veď že to je masaker aj pre dospelú učiteľku. Nie každé dobre zvládne odlúčenie na toľko hodín a pobyt v neznámom prostredí. Aj mnoho dospelých, povedala by som že väčšina má rešpekt keď ide do novej práce a je v strese. A to sú dospelí ľudia s kopou skúsenosti, pojmom o čase a vyspelým mozgom nie malé dieťa.
Ale tvoje jedno neplakalo, tak máš patent na výchovu a každé ktoré plače bolo len zle pripravené. No kiežby to bolo také jednoduché ako si predstavujes

beata_k
4. sep 2024

Dnes by som uz nedala. Dve deti stale chore. V noci nevies, ktoremu skor zrazat teplotu, nos fukat, ktore skor uspat....

simca06022011
4. sep 2024

Ano, dala by som ju aj tak do skolky. Pre priklad, moja isla do jasiel v pohode, 1,5r, do druhych som ju prelozila o pol roka, v pohode uplne, aj by tam nocovala keby mohla. A v momente ako sme isli do skolky, par dni dobre a potom som ju vrieskajucu vodila asi dva tyzdne do skolky cez celu ulicu... preslo to :D popravde, ona tym, ze bola zvyknuta na iny system, klud v jasliach, tak po domacej "diskusii" som zistila , ze jej vadi ta prva trieda u nich, tam boli "male deti", urevane a hlucne.. tak sme potom vyriesili to. U tvojej tiez jej moze vadit nieco, co do teraz nepoznala a musi to nejak pochopit, zvyknut si...

danyelia
4. sep 2024

@stanzi Z príspevku to na mňa pôsobí celkovo tak, že mamka je veľmi mäkká vo výchove, ale možno sa mýlim. Takto prehnane by dieťa nemalo reagovať na žiaden podnet a trebalo by to napraviť teraz...neviem si predstaviť autorku, že sa napr. ponáhľa do práce a dieťa ,,sa odmieta,, obliecť, vyvádza a ona bude každý deň meškať, veď v pohode, nie? Otázka je prečo sa tak tej škôlky bojí? Mala ju na to pripraviť, ako píšem vyššie. Ja mám 4 deti, každé je inej povahy ale kvôli škôlke takto nikdy nevystrájali, no asi robím niečo zle vo výchove 😁🤷🏼‍♀️

dusankomoj
4. sep 2024

@danyelia napadla ťa možnosť,že dieťa nemusí byť rozmaznané,ale doteraz bolo s mamou 24/7 a zrazu je v úplne novom prostredí ? A áno,je normálne, že dieťa plače a protestuje. Ako inak má dať najavo nesúhlas?

danyelia
4. sep 2024

@klip0 A čo mám poradiť autorke? Nech si užíva ten každodenný cirkus a nech si malú nechá doma, lebo ona chce? Strašne to poniektoré prežívate, aj včera ráno iné deti trochu poplakali v šatni, žiadne ale nemalo hysáky, učiteľka ho zobrala do triedy, po pár minútach sa už hralo s deťmi, mamy normálne odišli do práce...Ja neviem už, čo tam mali zostať plakať s nimi? 😃 Alebo zobrať ho domov a dať výpoveď v práci? Treba mu dať čas, zvykne si - ale vybudovať aj isté hranice, 3- ročné už nie je bábo...

danyelia
4. sep 2024

@dusankomoj ...masaker, hádzať sa, nedá sa obliecť, vyvádza, rev na celé mesto, extrém - slová autorky, nie moje...

klip0
4. sep 2024

@danyelia som ucitelka v škôlke a teda veľmi veľa detí má prejavy ako píše autorka.
Je to malé dieťa, trošku pochopenia...

cica8
4. sep 2024

Moja plakala ráno, keď sa zatvorili dvere v triede o pár minút bol kľud, potom plakala na obed keď som po ňu išla a to som zistila časom že plakala že nechcela ísť domov, po mesiaci som ju nechala na 8 hodín co ráno už neplakala tak často a poobede bola spokojná že ma vidí... Nechápem prečo by som ju mala nechávať doma keď moze byť v škôlke, mat kamarátov, kamarátky

lucka_ke
4. sep 2024

@danyelia neverím, že ani jedno z tvojich 4 detí sa občas nehodí o zem alebo nereve 😉 navyše sú zvyknutí na väčší počet ľudí pokope, skús sa vžiť do kože jedináčika

dusankomoj
4. sep 2024

@danyelia a? Každé dieťa reaguje inak. Autorka možno nieje zvyknutá na niečo takéto a zdá sa jej to prehnané. Ty máš 4deti a tým pádom sú vychované iným spôsobom,lebo logicky nemáš dostatok času,aby si s každým zvlášť riešila vecí. Sú zvyknuté na kolektívny režim už z domu. Takže sa im ľahšie adaptovali. Takže sa nepohoršuj a buď trošku chapavá.

zuzkaamiska
4. sep 2024

u nas velmi pomohlo, ked vodil do skolky tato. to nebola ani slza. ked som isla ja, rozpravanie, presviedcanie, plac, pol hodina. no des...

autor
4. sep 2024

@danyelia ale ja som nepísala že sa dnes hadzala o zem. Ja som napisala... Ak sa zajtra začne hádzať o zem... neviem čo môžem čakať ďalšie dni, aká bude keď budeme vstávať do škôlky. Pýtala som sa... ak sa mi začne hádzať o zem, že ju ani neobleciem dať ju? Nedať ju? ... dnes síce plakala ale obliecť sa dala , aj do škôlky sme s plačom zašli. A áno, plače hlasnejšie ako ostatné deti, ale nieje to tým ze je rozmaznana. Proste plače tak hlasno od maličkého mala.

autor
4. sep 2024

A ďakujem za všetky názory, z každého si niečo zoberiem. Určite neupustim keď sme uz začali, ak to bude dlhšie zle zvládať tak skúsime iba do obeda. A ak ani tak, tal ju celkom odhlasim.
Ešte dodám, že manžel je ráno v práci, takže vodiť ju tam musím iba ja.
@danyelia ešte sem doplnim, že pripravovala som ju na škôlku veeeeeeeľmi dlho. Vždy sa tešila, aj ten prvý deň išla celá natešena, za celý deň nezaplakala. Včera ráno v pohode, až kým nepočula deti plakať, to už sa zľakla tiež, a dnes už ako vstala tak nechcela ísť.

hederamonstera
4. sep 2024

@danyelia chudak tvoje dieta, ked si bola na neho taka prisna. A ja ti poradim spravit si este jedno, nech tvoja predstava o tom, ako sa ti podarilo vycvicit dieta (a dava ti to pravo kritizovat vychovu inych), praskne😀

danyelia
4. sep 2024

@hederamonstera Ďakujem, ale deti mi už stačia, mám 4 😃 Nie som prísna, len majú stanovené pravidlá, veľa im dovolím, ale hádzanie sa o zem a také cirkusy by mali zarazené ihneď a tak to má byť - ak nie, dnes by mi skákali po hlave tak, že by som sa nespamätala...

cafelatte
4. sep 2024

Nie. Nedala by som ju do skolky ak si to môžeš dovoliť. Dcérku som dala prvý krát ako 5 ročnú do predskoly. Neplakala ani jeden deň, bola dobre pripravená. Ak ju nemôžeš nechať doma, inú možnosť nemáš, len vydržať. Mam 3 deti, ale hádzanie o zem nerobilo žiadne, alebo že by sa odmietlo obliecť, nechcelo is z domu, krik v aute atď.

1mina
4. sep 2024

@lucka_ke to má mrzi....sú určite deti ktoré potrebujú proste viac času

hederamonstera
4. sep 2024

@danyelia tak ako mozes mat potom taky nazor…nechapem…ja uz pri druhom vidim, ze je to ina povaha, inak zvlada odlucenie odo mna a pod. Naozaj nechapem tvojmu komentu

danyelia
4. sep 2024

@hederamonstera Nechápem, čo také zlé som napísala 🤷🏼‍♀️ Len to, že u mňa by takéto cirkusy neprešli, ale veď každý nech si vychováva ako uzná za vhodné...

klip0
4. sep 2024

@danyelia u teba by takéto cirkusy neprešli ? Môžeš teda napísať radu čo by si spravila keby tvoje dieťa spraví takýto ako vravíš cirkus, kvôli tomu že sa boji nového miesta, nových ľudí, plaču iných detí a boji sa byť bez matky a ktorou bolo doteraz stále ? Čo konkrétne by si teda spravila keď vravíš že u teba by to neprešlo. Možno sa teda poučíme ostatné

dadulala
4. sep 2024

Už je to dávno,ale mali sme to podobne. Nastupoval v septembri,3roky mal v januári.Po týždni sme to museli zredukovať na dopoludnie a potom do januára sme si vždy hovorili,že keď bude mať 3 roky,po oslave už tam bude aj spinkať.A čuduj sa svete,po narodkach vzal pyžamo do ruky a id toho momentu tam krásne fungoval na celý deň .

hanaxxx
4. sep 2024

@danyelia tiez by som sa chcela spytat, ako by si im zakazala take cirkusy. Mna to naozaj zaujima, lebo moje dieta mava zachvaty kedy si chce buchat hlavu o zem, hryzt, kope, nechce sa sa dat obliect. A velmi rada by som mu to zakazala, len neviem ako. Co som sa zatial docitala, tak u trojrocnych deti, to nie je vynimocne ani chorobne spravanie a nie je zapricinene zlou vychovou.

danyelia
5. sep 2024

@klip0 Ak by toto robilo moje dieťa, na nápravu by postačil rázny a zvýšený hlas, nech s tým cirkusom okamžite prestane...A čo presne funguje na cudzie deti neviem, je smutné, že viacero matiek si jednoducho ,,nevie poradiť,, s vlastným dieťaťom - veď každá matka vychováva svoje dieťa, pozná ho a mala by vedieť, čo na neho a jeho stavy tzv.funguje...

danyelia
5. sep 2024

@hanaxxx Ako som už písala vyššie, netreba sa báť na vlastné dieťa aj zakričať, že dosť, toto jednoducho nesmie. Jasné, že keď nemá hranice a takto vystrája a mamka sa len pozerá a nezakročí, nemá dôvod prestať s tým. A ak by si moje dieťa búchalo hlavu o zem 🙄 kopalo ma a hrýzlo a nič iné by nepomáhalo, dostalo by jednu na zadok, aby si spamätalo a povedalo si ,,Aha, mama to asi myslí vážne,,. Len ja neviem, niektoré dnešné mamy si nechajú skákať veselo po hlave a ,,boja,, sa vlastných detí a ja neviem prečo 🤔

dahra
5. sep 2024

Ahoj, ak má len tri roky a môže ostať doma, nechaj ju doma. Moja prostredná šla až keď mala 4 roky a 3 mesiace. Syn tiež ako 4 ročný. Ale on je rád medzi deťmi. Prostredná deti a spoločnosť veľmi nemusela a nemusí, ale ani raz neplakala. Najmladšia šla vo veku 3 roky a 10 mesiacov. Aj tak nerada a vždy sa pýtala či nemusí, hoci cirkus nerobila a neplakala.

hanaxxx
5. sep 2024

@danyelia vies, keby si mala take dieta, zistila by si, ze jedna na zadok nepomoze, iba to vsetko zhorsi. Agresia iba vyvolava dalsiu agresiu.

lentilka78
5. sep 2024

@hanaxxx nie som za bitky, ale občas jedna na zadok pomôže oveľa viac ako dookola vysvetlovat, samozrejme vo vyhrotenych situáciách...
Každe dieťa potrebuje urcit hranice a na niektoré neplatí iba pekne slovo

alex5896
7. sep 2024

@ivana3111 ahoj potrebujem radu od skúsenej učiteľky 🙏 ako píšeš prvé dni bola fajn poplakala ale šlo to ďalšie dni sa to stupňovalo až tak že sa v noci každú chvíľku budí s plačom ja nechcem ísť do škôlky doma sa s ňou inak ukecanou dcérkou nedá rozprávať hovorí jednu vetu pomaly že či tám musí ísť že tam nechce ísť že prečo tam musí ísť že ona radšej do roboty pôjde ....a tie noci to je peklo ja mám ešte bábätká dvojičky tak to ťažko dávam zanasa ju manžel poraďte čo chodí na celý deň ja nie som toho názoru že postupne na hodinu na dve na pol dňa a potom celý 🙏 keď sa má naučiť tak poriadne ale zase priznám sa že som zvažovala si ju nechať doma aj keď to mám náročné ....zas na druhej strane chcem sa venovať dvojičkám lebo ma potrebujú neviem čo robiť navyše som nevyspata z nie toho že mám dvojičky ale z toho že vstávam ku trojročnej lebo plače pre škôlku dakujem