icon

Dcérka odmieta dievčenské oblečenie. Čo je za tým?

liliblacky
2. feb 2025

Ahojte, zaujímal by má Vás názor. Moja mama sa o seba nikdy nestarala (tak žensky myslím). Čo si pamätám, tak nosí vlasy na chlapca zostrihané, nepoužívala ani kremy na tvar či telo, nechodila na kozmetiku, maľovanie úplne tábu či tvar, či nechty a pod. Neriešila ani oblečenie, dokonca jeden čas mala dosť veľkú nadváhu tak to nosila len take “vrecia” a v podstate do teraz sa o seba nejako nestara (ale samozrejme, že je to normálna, cistotna žena), ale dá si max denny krém ak nezabudne 😀 V podstate som rástla podobne, keďže som iné nemala ako vidieť, no na vysokej škole prišiel vplyv kamosiek, tak som sa začala maľovať (ale iba úplne tak natural) a potom keď som chodila do zamestnania, tak to som vždy išla namaľovaná a aj zladené oblečenie, ale napríklad nechty som mala len doma urobene priesvitným lakom, vlasy len v cope alebo rozpustené (ani nič iné s nimi nedokážem 😀).. Teraz som na RD, takze jednak nemám čas pri malej, tak chodím von nenalineca, vlasy v cope (ale zase dbám na starostlivosť o pokožku napr.). Nosím 99,9% času rifle a tričko. No a mám 2,5 ročnú dcérku, ktorú som do teraz z praktického hľadiska obliekala do nohavíc, ale už by som aj chcela jej dať aj šaty a pod len ona úplne bojkotuje všetko “dievčenské”. Nechce sa cesat, nechce gumicky/sponky, odmieta šaty, sukne, pancuchy, čelenky… proste len teplkaky s vreckom a najlepšie v tmavých farbách (ja chodím poväčšinou v čiernom). Myslite, že to má odo mna odkukane? Jasne, že ju nechcem viest k tomu, že vyzor je niečo viac, ale nechcem aby prebrala toto rodinne nastavenie 😀 Mne to chýbalo, že ma v tomto mama tak “žensky nezasvatila”… Chcela by som to aj na sebe zmeniť, aspoň v lete dať šaty a pod a nie len športovo.. Alebo tie, čo máte doma malé princezné, tak to majú jednoducho samé v sebe?

Strana
z2
kavasmliekom
2. feb 2025

@liliblacky 2 ročná takto vie, že krajšie čierne, lepšie s vreckom? Trosku preháňaš. Jedine, co jej môže vadiť, je česanie, sponky a gumičky a ešte pančušky.
Mam skoro 5r dcéru a co jej ráno vyberiem, to oblečie. Ci sú to legíny, alebo aj tepláky, nevymysla. A už vôbec nie čo sa farieb týka.
Skus jej nedať na výber.

liliblacky
autor
2. feb 2025

@kavasmliekom ale ona mi rovno povie že šaty/suknu nieeeee.. Alebo že tepláky s vreckom chce a tie čo nemajú vrecka si bude vyzliekať.. (ale to beriem, že tam si vždy čosi odkladá, tak ju to možno baví)… Ale by si sa divila, ako si vie povedat aj napriek jej malému veku. 🤷🏽‍♀️

marianarem
2. feb 2025

@liliblacky Ja by som to nehrotila, maximalne mozes urobit zmenu na sebe a ked prejavi zaujem, tak prejavi a ked nie, tak nie. Nie je kazda zena na malovanie, cesanie a kozmetiku, ja napriklad tiez nie. Mam aj jednu kamosku, ktoru mama chcela silou mocou pozenstit, nutila jej saty, dievcenske farby a vzory a ona to neznasala. Aj v dospelosti chodi tak neutralne oblecena, vlasy uplne nakratko, ale inak je normalne hetero, ma muza, dceru a je to super baba.

liliblacky
autor
2. feb 2025

@marianarem no nútiť ju nebudem to je jasne, len napríklad ona aj krém odmieta (či telo, či tvar), tie sponky by mi veľmi pomohli lebo vlasy má skoro stále v ociach ale neviem s ňou pohnúť nijak.. tak mi len napadlo, že či to nemá odo mna alebo čo 😀kamosku čo mám s rovnako starou dcérkou, tak ona je taká, že stále zladená, vymalovana atd a tá mala tiež stále ucesana, tip top zladené oblečenie (jasne, že toto od záleží od mamy) ale vyzerá ako dieťa z pinterestu 😀

olimuc
2. feb 2025

Trochu prehanas … sukna a saty ju mozu tahat vyhrnat sa a byt nepohodlne pri hrani … ked chces nieco dievcatkovskejsia zacni podlnymi leginami a predlzenymi mikinami s vreckami a pod… sponky vadia aj dospelym

marca12
2. feb 2025

@kavasmliekom Tak to bud rada. Nie kazde dieta je take prisposobive. Su deti,ktore si odmalicka vyberaju. Mozes im nachystat,ale kym si nezoberu to,co chcu oni,nepohnes sa z domu

babalenka
2. feb 2025

Moja dcéra takisto od mala šaty sukne v žiadnom prípade. Ma 13 rokov a mikina o dve čísla väčšie nohavice najradšej čierne s vreckami. Ja tiež nemám rada sukne šaty ale zas cez leto si dám. Keď sa ma slušnejšie obliecť tak je to boj ,aby si dala šaty sukňu a má ich dosť . Radšej povie že chce košeľu kravatu 😱

marianarem
2. feb 2025

@liliblacky Ked od prirody odmieta krem, tak to nebude tebou, moze jej to byt na kozi neprijemne, aj sponky jej mozu vadit na dotyk, dokonca aj ine oblecenie ako teplaky. Deti su casto senzoricky citlive. Ja by som ju nechala tak. Napr. moja mama sa aj malovala, sestra sa tiez maluje a ja som nikdy nemala tu potrebu, dokonca mi to na mne vadilo. Muza som si nasla aj nenamalovana 🙂

snowflakenel
2. feb 2025

Moja dcera by si neobliekla nikdy pancusky. Iba leginy. Tiez od mala neznesie napriklad patent na mikine a okolo rukavov. Musia byt volne. Tricko nemoze.byt.ani dlhe ani krqtke.Teplaky len take, ktore sa jej zapacia.a.len na doma. Rifle ani nema a ze.si oblecie nohavice s.vysokym pasom mozem len snivat. .....mam to mega tazke pri obliekani.
Netusim po kom je.taka.narocna na.oblecenie.

ludkka0407
2. feb 2025

@liliblacky ahoj, nemyslim, ze to ma odkukane🙂ja som nohavicovy typ, sukne, saty minimalne, avsak moja dcera od malicka sukne, saty, silonky a uplna ignoracia rifli, nohavic i teplakov🤷‍♀️Esteze aspon leginy si oblecie. A som typ ako tvoja mama, teda make-up vobec, nechty vobec, kadernicka etc.vobec, oblecenie nakupujem, ked musim (aj to nikdy neviem najst, co by sa mi pacilo) a moja dcera je moj uplny opak, trblietky, "umele" nechty, laky, malovatka a neviem co este

ketrint
2. feb 2025

@liliblacky podľa mňa to je takom malom veku hlavne o pohodlí. Ale jasne, že ma také malé dieťa už názor 🙂 Moja mala chcela od malička nosiť len legíny a šaty. Ale kupovala som z Tesca teplákove, pohodlne, len sme prispôsobili podľa počasia (krátky/dlhy rukáv, legíny obyčajne/zateplene). Dlhé roky proste žiadne rifle a nohavice nechcela, ani tepláky, vôbec. Potom v škole prišla druha fáza, chce hlavne rifle 😂 Šaty stále nosí v lete, lebo nič pohodlnejšie nie je ☺️ Ale teda už ich nechce bezne… Podľa mňa sú to rôzne obdobia, ako aj počas života… Ja som tiež mala rôzne fázy a doteraz mávam. Pred koronou som nosila všetko business casual, vždy podpätky atd a teraz z toho nenosím nič, ale plynule som prešla na iný štýl, to sa rokmi stáva, človek sa vyvíja, mení…

andrejka1974
2. feb 2025

@liliblacky ja mám doma dve dcéry mladšia je autistka takže tu obliekam ja a staršia šaty ani vidieť ja šaty mám len výnimočne asi tak raz za rok aj to niekedy ani to a najradšej mám rifle a mikiny a dcéra staršia to iste a to ma 16

majamat
2. feb 2025

ved mas v svojom texte aj odpoved. ty si nemala priklad v mame, tka si to nenosila, ona nema priklad v sebe, tak to tiez nenosi. navyse je to neikedy fakt nepohodlne, preto to ani nechce.
no neboj, nasa cesta nie je voplyvnena jednostranne, ovlyvnuje nas cele okolie a ako teba ovplyvnili spoluziacky, tak aj tvoju dceru raz mou ovplyvnit ini ludia.

deedol
2. feb 2025

nechaj ju tak 🙂 inak saty sukne pancuchy su dost nepohodlne pre dieta. (aj pre niektorych dospelych🙂) ked bude vacsia, nech si sama vyberie.

lulu0123
2. feb 2025

Toto ale podla mna maju male baby v sebe.Mam 2 dievcata. Prva sukne,saty vzdy odmietala,najradsej ma cierne leginy,rifle a cierna mikina.Druha ma najradsej pancusky,najviac biele a k tomu sunka,saty kazdy den.Teraz je prvacka a zatial ju to drzi.Takze nemam pocit,ze som to nejako ovplyvnila.Obe som sa snazila obliekat dievcensky rovnako.

lucia13022023
2. feb 2025

Nemyslím, že je to tebou. Moja mamina je zena co sa o seba stará, no sukne ci šaty začala nosiť keď som mala asi 10 rokov. Dovtedy bola v rifliach viac menej.
Moja sestra je staršia, ta bola ako chlapec do puberty. Futbal, kopačky, na krátko vystrihane vlasy, nonstop vonku s chalanmi. Ja som bola úplný opak, šaty, sukne, sponky, opätky, korunky... A nemala som to odkiaľ vidieť. Proste som to chcela.
Taktiež teraz syn. Nemá rád rifle, čo beriem, 90% času sa hrá, beha, lozi, v rifliach mu je nepohodlne a pritom ja rifle nosím, čiže ich u mňa vidí. Tiež si sám povie, čo chce na seba. Nemá ešte ani dva roky, ale beriem to úplne v pohode.

yelena159
2. feb 2025

Može sa to vekom zmeniť. Ja naopak, keď som bola decko do takých 10tich rokov, nemala som problém so šatami, či sukňami. Teraz mám po 20tke, nosím šaty/sukňu len keď idem na svadbu aj to strašne trpím, neznášam ich nosiť. V lete nosím len rifle/tepláky.

smajliica
2. feb 2025

@kavasmliekom to buď rada 😊 moja mala málo cez 1 rok keď si začala vyberať čo si chce obliecť. V 1.5 roku sa vedela komplet obliecť aj vyzliecť lebo si rada skúšala oblečenie a obzerala sa v ňom pred zrkadlom a a ja som ju odmietala stále prezliekať. Aj farby sa naučila aby nám vedela povedať, čo si chce obliecť. Takže to že tvoje dieťa také nie je neznamená, že iné také nie sú. To je ako s jedlom. Niektoré dieťa zje čo predeň položíš, niektoré je prieberčivé. Každý je iný.

@autorka podľa mňa to môže byť sčasti aj to že ty sa tak neobliekaš. Moja má teraz 3 a väčšinou chce mať oblečené to čo ja. Ale ona celkovo rada chodí na princeznú 😅

vroni
2. feb 2025

Moja mama sa o seba celý život starala, upravená, kaderníčka, manikúra, pedikúra, kozmetika, šaty na mieru.... Ja by som v pohode prežila život v rifliach a tričku, keď sa raz za sto rokov musím primalovat, kupujem nové malovátka, lebo staré sú vyschnuté, tvrdé, zvetrane, a to vždy na jedno použitie, aby som ich po rokoch zase vyhodila. Moja dcéra je na môj obraz, zato syn je cela stará mať. Pred zrkadlom vystoji dieru a beda, keď slipy nesedia s ponožkami. Alebo je tričko z minulého roku. Vlasy nesmú byť ani o milimeter dlhšie ako si predstavuje a tenisky si vyberá podľa značky. Odo mňa to neodkukal, od otca tiež nie a od starej matky vlastne tiež nie, lebo už nie je v stave sa o seba starať. Takže sa pridávam k hlasom "neovplyvnis to"

kvietok1233
2. feb 2025

@liliblacky ja šaty nenosím vôbec, len na špeciálne príležitosti, doma ak je oslava alebo Vianoce. A dcérka šaty nosiť chce, ale začala a tým až teraz keď ma 4 roky. Nenut ju, aby nemala k tomu odpor keď bude chcieť bude si sama pýtať šaty moja ich už vyťahuje aj keď sme doma a sama si ich oblieka 😃

rivini
2. feb 2025

@liliblacky deti sa casto orientuju podla rodicov. Ako male dieta som vzdy velmi obdivovala krasne saty, sponky a celenky, ktore nosila moja mamina a chcela som takto chodit oblecena tiez. Dodnes mam k peknym veciam velmi blizky vztah. Ak ta dcera vidi v tricku a rifliach, nemaju sa jej preco pacit saty. A tiez nerozumiem, preco chces, aby nosila saty, ked ty sama nemas k takemuto stylu obliekania vztah….

zuzanaete
2. feb 2025

@kavasmliekom Su deti, ktorym teda vobec nie je jedno, co maju oblecene. Nas syn, ked sa rozhodne, ze si nieco.neoblecie, tak si to proste neoblecie. Takto to bolo, ked uz mal 1,5 roka.

lentilka
2. feb 2025

Z iného súdka - mňa zase celkom fascinuje, keď vidím takéto malé dievčatká prerobené na živé princezničky - musí to byť veľmi nepohodlné. Stiahnuté vlásky v copíkoch (mňa bolí už len ten pohľad), čelenky, keď mnohé ani vlásky nemajú, šatičky, v ktorých sa nedá riadne blázniť a pod.

liliblacky
autor
2. feb 2025

@marianarem áno, je pravda v tom, že je dosť citlivá ale dnes prekvapivo mi po kupeli povedala, že ten krém štipka a iným sa nechala relatívne natrieť takze možno aj postupne rozsirena slovná zásoba mi pomôže niektoré z mojich dilem vyriešiť 😀

liliblacky
autor
2. feb 2025

@rivini mne sa práveže páči, ak sa žena žensky oblieka… len ja ako keby neviem ako na to alebo ako to povedať… samozrejme myslím, ak si dá napríklad v lete šaty, sandale a má upravené vlasy (nie že má 15cm opatky a omietku na tvári keď ide vyniesť smeti).. a mna aj mrzí, že mi mama kúsok toho “ženského tajomstva” neodovzdala a že napríklad teraz s ňou nezajdem na kozmetiku alebo sa nepobavime o tom, ktorý dobrý krém skúšala a tak 🤷🏽‍♀️

liliblacky
autor
2. feb 2025

@lentilka och to zase nie 😀 nemyslela som teraz nejaké ruzove polyesterové šaty zo Shein a baleriny a neviem čo 😀 len som jej kupila aj take kabátiky namiesto bundy (že dole ako keby suknička) a reve ako túr keď jej to chcem obliest.. 😀 a tie sponky potrebujem nejako domyslieť, lebo jej extrémne letia vlasy do oči a strihat na ofinu nechcem… ale ako písali niektoré zienky vyššie, skúsim aspoň pancuchy za leginy a mooozno sa podarí sem tam aspoň nejaké dlhšie tričko / mikina akože šaty 😀

vilma7
2. feb 2025

Nie, nemá to od teba..len jej to proste vadí.
Ja som ako ty, viac menej
Namaľovana som bola na stužkovej a asi na 2 svadbách, jedna z toho bola moja. Stále nohavice, tričko.
Dcéra nosí v pohode šaty. Ešte je malá, nevníma to tak ako ty. Dávaj jej pohodlné oblečenie.

lindusss2016
2. feb 2025

Ja saty a sukne nosim stale, ked sa da. Rifle su za mna pracovny odev, chodim v nich max do obchodu a obcas do práce, ked nestiham 🙈 moja mala nema rada sukne. Raz mi dokonca tak smutne oznamila, ze sa mi musi s niecim priznať, ze ich nema rada 🙈 neciti sa v tom pohodlne, vadi jej to pri hre a ked robi mlynske kola, vsetci jej vidia gatky 😂 Napriek tomu uz z toho pomaly vyrasta a ked jej poviem, ze bude dobre, aby sa obliekla pekne, tak to zvlada a aj sa tesi, ked sa vidi.
Zmen seba, ak chces a malej daj cas, to pride aj samo

princezna_bosorka
3. feb 2025

@marianarem presne.... hlavne to nehrot

ivanabat
3. feb 2025

Ja som tiež taký chlapčenský typ, na rodičovskej som fungovala ako ty, moja dcéra nosila bratove oblečenie asi do 3 rokov a potom prišiel zlom, uvidela dievčatká na ihrisku v ružovom, s ligotavými korunkami apod., a zrazu sa z mojej dcéry stala princezná. Síce už nepotrebuje chodiť v ružovom, ale potrpí si na svoje oblečko, aj vlasy. Takže uvidíš, možno bude ako ty, možno nie. Ešte je maličká a je pre ňu podľa mňa dôležitý hlavne komfort.

Strana
z2