icon

Deti sa nechcú v škôlke hrať s mojou dcérkou preto, lebo je cigánka

lauriema
6. okt 2020

Ahojte ženy, idem sa vyzalovat, ako potešiť moju dcérku 5 ročnú, akurat sa rozprávame a povedala mi ze sa snou nikto nechce v škôlke hrať pretože je cigánka 😪Tak mi je jej ľúto no ako ju potešiť... Pýtam sa jej a co si robila potom celý deň, povedala mi ze som sedela a pozerala do okna. Ze keď sa ide hrat s deťmi povedia jej ze nechcú sa hrať s nou... Joj ženy neviete si ani predstaviť ako mi je clivo preto. Poraďte mi niečo prosím... Ďakujem

andreatytler
7. okt 2020

@lauriema Predavacka ti povedala ze nebojte sa pre ciganky mam inu ponozku? Vies keby sa nieco take stalo tu kde zijem, tak by ju po tvojej staznosti na fleku prepustili a ak nie a isla by si s tym do novin, tak ten majitel obchodu by bol v takom srbe ze by ten obhod mozno aj musel zavriet.
Rasisti su vsade ale spolocnost musi rasizmus odsudit a to sa na Slovensku vobec nedeje.

dominka63
7. okt 2020

Treba to riešiť lebo dieťatu sa to vryje do hlavičky a bude to zle

7ammy7
7. okt 2020

Náš malý chodí do škôlky kde majú v triede dosť Rómov. Povedala by som, že asi polovica detí je tmavších (sú to samé dobre výchovné, čisté a slušné deti) a je to takto ľahšie. Keď je dieťa v triede samé tak skôr si deti všimnú, že je,, iné "a co si budeme hovoriť - deti vedia byť kruté. Takto ich tam je veľa a,, neromske " deti ich vôbec nevnímajú ako odlišné. Myslím, že je to aj tým, že ako rodičia v šatni normálne pokecame, posmejeme sa a keď decká vidia, že rodičia Rómovia aj neromovia spolu normálne debatujú a vychádzajú tak im ani nenapadne sa nejako deliť na dva tábory.

makova333
7. okt 2020

@lauriema v prvom rade, je mi to strasne luto, ze v 21 storoci niekto riesi farbu pleti, vlasov atd. A ze sa to deje u takto malickych deti v MS je uplne strasne. Zajdi za ucitelkou a riaditelkou a ziadaj, aby spravili s detmi nejake aktivity, aby ukazali, ze kazdy clovek je jedinecny, ze netreba ludi rozdelovat na bielych a romov, aziatov, cernochov...S detmi treba pracovat, vychovavat (ak to nezvladla rodina deti, ktori sa s nou odmietaju hrat). MŠ si na pomoc moze zavolat CPPaP ci rozne ine institucie (neziskovky, divadielka...), ktore jej pomozu takyto program vypracovat. Ak by to nepomohlo obratila by som sa na zriadovatela resp, na skolsku inspekciu. V ziadnom pripade nenos do skolky ziadne pozornosti pre deti, hracky, sladkosti, aby sa o nu zacali deti zaujimat. Ad1 dosiahnes len to, ze deti zoberu sladkosti a aj tak sa hrat nebudu ad2 naucis svoje dieta, ze je v pohode kupovat si pozornost inych darcekmi (a toto v pohode naozaj nie je). A len tak pomino, snad pride take vedenie ministerstva skolstva, ktore pochopi, ze praca socialneho pedagoga je v nasich skolskych instituciach naozaj potrebna.

karmen118
7. okt 2020

Ahoj, viem sa vcítiť, čo tvoja dcérka zažíva, ja som zažívala podobné, aj keď nie kvôli farbe pleti, ale kvôli atopickému ekzému. Toto všetko majú tie deti väčšinou od rodičov, nemajú to z vlastnej hlavy, majú to odpozorované alebo naučené (s tým sa nehraj lebo je taký a onaký atď), plus niektoré deti majú takú blbú povahu často až zákerné črty (zažila som), ktoré intrigujú v pozadí - s tým sa nehraj ani nebav lebo ti urobím to a to, vyhľadávajú si zámerne slabšie, či citlivejšie deti, ktoré sa nejako odlišujú a potom sa na nich ventilujú a huckajú často aj ostatné deti proti nim, majú pocit moci a užívajú si to - bohužiaľ. A niektorí "učitelia" sa minuli povolaním...Zažila som si svoje už v skôlke, ZŠ a SŠ sa to so mnou vlieklo, kedže som ostala tichá a zakríknutá, takže ma šikanovali a nielen žiaci. Určite to rieš, aby dcérke neostali psychické následky. Mne ostali, kedže mne nikto nepomohol ani sa ma nezastal, s niektorými som sa po čase ako dospelá vyrovnala sama, niektoré som zvládla s pomocou, a niektorých sa neviem zbaviť, aj keď sa snažím :/

nika185
Autor odpoveď zmazal
leuchtturm
7. okt 2020

nemyslim si, ze deti maju ten rasizmus len od rodicov. Deti v kolektivoch prirodzene odmietaju kazdeho, kto sa od nich nejakym sposobom odlisuje a tieto veci sa musia UCIT. Na to su vychovavatelia v skolkach, aby tieto deti ucili pribrat do kolektivu aj to odlisne dieta.

nistika
7. okt 2020

je mi to strasne luto ale tak co cakat...vela dospelých sa správa rovnako neznesu utečencov ani romov ani tepleho ani obezneho, nikoho kto je trochu iný potom sa čudujeme že to chytajú aj deti... skús poprosiť pani ucitelku či by nemohla v skolke vymysleť nejaké psychologické hry pre lepší kolektív lepšie vzťahy porozumenie to velmi pomáha 🙂 určite sa dá niečo aj veku dieťaťa prispôsobiť 🙂 drzim palce

miadi
7. okt 2020

@andreatytler tiez len som sa ty s rasizmom.nejak nestretla . Kamosku mam z filipin a vraj vsetko ok z jej strany. Mala som aj indku ktora bola adoptovana z indie a ta vravela ze su kanadania rasisti no to len ked nedosiahla od ludi co chcela .,raz som sa bavila s First Nations z rezervacie a podla nich tu rasizmus je.( ano pozotivna diskriminacia platia nižšie dane.)podla mm je to teraz ok ked bol maly bola nevraživost v školke Uz len koli tomu ze rodicia su taliani anglicke deti sa nechovali dobre. Kanadanom vtedy aj taliani neboli dost “bieli”.

miadi
7. okt 2020

@sisaka presne ani Moja uz 5 r este nikdy nerozlišovala podla farby pleti vzdy ked niekoho opisuje tak podla farby vlasou. A vobec nevnimala ze jej prva kamoska je polovicna aziatka. Na ihrisku chodila za hocikym nez zacala skolku nech sa snou hraju raz ju taky o par rokov starsi cernosko vyobjimal. Deti nevnimaju farbu vidia ju no nic pre ne neznamena ked doma o tom nic nepocuju beru to ako normalne. Deti rozlišuju od babatka ludi podla pohlavia. Tu by ucitelky nenechali dieta ostatnymi vyčlenit koli tomu ze je inej rasy.

sisaka
7. okt 2020

@miadi ja mám podobné skúsenosti, čo sa týka rasizmu, s nejakým otvoreným voči ľuďom inej farby pleti som sa ešte nestretla, ale to by mi asi tí inej farby pleti vyvrátili, že to bude asi tým, že som biela.Tiež mám kamošky aj Filipinčanky, nikdy sa na rasizmus nestazovali, mám kolegyňu s africkými koreňmi, tiež nič, ale tiež jedna kolegyňa Indka, keď nie je podľa nej, tak vytiahne rasistickú kartu. Indigineous tam je hlavne pozitívna diskriminácia a tí automaticky čakajú zvýhodňovanie, ja poznám našťastie osobne len takých, čo žijú mimo rezervácii a tí sú úplne normálny a nevyťahuju rasistickú kartu, rezervácie to je úplne iná story ...

miadi
7. okt 2020

@sisaka hej v rezervaciach maju dost svojich problemov s alkoholom domacim nasilim atd. Ja ked som zila v London uk 🇬🇧 tak tam som zazila snobizmus a akoby rasizmus bielych voči bielym - akoby pre tych zo zapadu boli ludia z vychodu nieco podradne. Aj v USA to trochu je ale v anglicku najviac,Mne pridu Kanadania naj z tych anglophone narodou. A s rasizmom v USA sa to vobec neda porovnavat ale to ani kriminalita .( z coho podla mna prameni to co sa tam deje u nich )

sisaka
7. okt 2020

@miadi presne!
BTW ja som tiež bola v Anglicku ako au-pair, takze viem, čo myslíš... to bolo našťastie krátko po revolúcii, takze to si nás ešte len tak okukovali (poznáš sporák? Poznáš mikrovlnku, vieš ako funguje práčka), dospelí sa s tebou bavili s odstupom, keďže som nemala perfektnú angličtinu, v Kanade presne naopak, vsetci milí, ešte aj podporili , bola som úplne nadšená .... v Anglicku je to teraz pre východoeuropanov asi ešte horšie ako bolo, keď ich je tam teraz toľko, veľa známych sa muselo odtiaľ odsťahovať ... ja som bola pred pár rokmi na návšteve, ale mam kanadský prízvuk, tak nebol problém, všetci milí, priateľskí

andreatytler
7. okt 2020

@jarmila2010 Vo svojej vete: "a je poloromka..ale tak pekne dievcatko..a mile"... ako si to myslela ked si tam dala to "ale"... vies ludia povedia veci a ani si neuvedomia ze to tiez moze byt rasizmus...
"je poloromka ale pekna"... to evokuje ze poloromky su normalne skrede ale tato je pekna... No je mozne ze to "ale' je tam len ako bezvyznamna vsuvka... neviem ako to pouzivas vo vetach... nechcem sa ta v ziadnom pripade dotknut... ako som pisala ja sama kym som zila na Slovensku som tieto veci nevidela... clovek ked s tym vyrsta a pocuje to neustale dookola, tak to zacnu byt len naucene frazy ale pre tych romov to frazy nie su... oni pocuju to "ale"...

andreatytler
7. okt 2020

@miadi Suhlasim ze oproti minulosti je to ovela lepsie ale rasizmus tu stale je... ja osobne sa s tym velmi nestretnem lebo som biela ale zijem vo stvrti kde je asi 90% ludi indov a cernochov a veru som uz pocula slova ako neger alebo paki a hlavne v spravach to clovek vidi. Tiez suseda sa odstahovala lebo jej bola stvrt prilis cierna. Co sa mne na Kande paci je ze aj ked su ludia rasisti, nemozu si to dovolit verejne dat najavo.
Na skolach a skolkach je to podla mna uplne perfektne... to neustale vidim kamaratov vselijakych ras ako idu zo skoly.
A hlavne ked sem ludia pridu ako imigranti zmenia si myslenie... Kolega je ind a vzdy vravel ze pakistanci su najhorsi ludia na svete, potom k nam prisiel kolega pakistanec a stali sa z nich najlepsi priatelia... ak by ostal zit v indii, tak by doteraz rozpraval o nenavisti.
First nations je velmi komplikovana tema... k tomu sa neviem vyjadrit.

lauriema
autor
7. okt 2020

@nistika Ahoj, ďakujem ti za podporu

lauriema
autor
7. okt 2020

@karmen118 Ahoj, ďakujem ti ze si napísala si zlata

lauriema
autor
7. okt 2020

@makova333 Ahoj, ďakujem ti pekne za reak iu a empatiu

lauriema
autor
7. okt 2020

@andreatytler Áno, to mi povedala Pani predavačka, keď som jej povedala ze aj ja som Rómka skoro odpadla chudinka

lauriema
autor
7. okt 2020

@mily7 Ďakujem ti za podporu

jarmila2010
7. okt 2020

@andreatytler to,ze to je poloromka som napisala,ako fakt..dovod,ze preto si ju viac vsimaju...a ze mila,pekna...chcela som tym zdoraznit to,ze mala nie je ziadny "zlobor",kt je neprijemny a zly voci inym detom..ano,mohla som to,asi,inak napisat...ale vobec to,tak nebolo myslene,ako to ty vnimas...a aj ja som zila ,takmer 5r v zahranici a velmi dobre vidim rozdiely vo vnimani inych ras tam a u nas...sama som vzdy bola nastavena na adopciu,ak nebudem moct mat vlastne deti...s tym,ze som,tak dlho s nimi otalala a urcite by som nebola romske deti odmietala..uvazovala som,akurat,zeby museli byt malicke...co najskor po narodeni...

laila22
Autor odpoveď zmazal
klip0
7. okt 2020

@lauriema a konzultovala si to dnes s ucitelkou? Co ti povedala?

lauriema
autor
7. okt 2020

@klip0
@klip0 Nie, dnes nie v piatok mam ísť

renab
7. okt 2020

@lauriema neviem kde a ako zijete, ale ja by som skusila pozvat par deti ku nam na navstevu. Pripravila nejaky program, sutaze... Taku malu zahradnu party.

petrao2
7. okt 2020

@lauriema aj moja chodi do skolky smutna ze ju nikto nema rad a nechcu sa s nou hrat
Mne je z toho do placu normalne
Prvy rok skolky mala kamaratku "ciganocku"
Kraasne dievcatko a boli najlepsie kamosky no teraz ich rozdelili a moja sa s tym nevie zmierit
Aj ked je spolocenska a nema problem s nikym kazdy ma problem s nou

lauriema
autor
7. okt 2020

@renab Ako to myslíš pre pána Jana že kde a ako žijeme, jasne napísala som ze Rómka hneď ta napadlo ze v osade?

lauriema
autor
7. okt 2020

@petrao2 Juj, chúďatko, aj moja mala min. Rok kamošku Máriu tiež ich rozdelili....

renab
7. okt 2020

@lauriema vobec nie. Ci v domceku,alebo v byte, v meste alebo na dedine. Na dedine sa ludia lepsie poznaju, je zrejme lahsie pozvat nejake deticky. Ak mate domcek,je to zas jednoduchsie urobit na zahrade. Nemala som v umysle ta urazit, zrejme som sa zle vyjadrila.

andreatytler
7. okt 2020

@jarmila2010 Cenim si ze si nechapala moju poznamku ako urazku alebo provokaciu... len som chcela upozornit ze niekedy aj jedno male slovicko da vete uplne iny vyznam.
S tou adopciu to mame rovnako nastavene. Ak by Slovensko dovolilo adopciu do zahranicia, urcite by sme mali teraz romske dieta.