Deti v materskej škole nerozprávajú po slovensky
Ahojte, nevedela som aký nadpis mám vymyslieť, aby sme sa pochopili. Mám 4,5 ročnú dcéru. Boli sme na detskom ihrisku a prišla za mnou s plačom, lebo sa s ňou deti nerozprávali. Po mojich otázkach vysvitlo, že sa s ňou rozprávajú len nie po slovensky a nerozumejú jej. Začala som si to všímať a naozaj skoro každé jedno dieťa rozprávalo po anglicky aj s rodičmi.
Moja vie pár základných viet, slov- majú v škôlke angličtinu, ale plynulo rozprávať nevie. Nevyrastá na videách a rozprávkach, takže to nemala kde pochytiť. Lenže teraz je tu moja dilema, robím ja niekde chybu, keď malá ešte nevie po anglicky, alebo aj vám príde neprirodzené, že dieťa nevie svoj rodný jazyk. Je super, že deti vedia viac jazykov, budú to mať v živote ľahšie. Len sa teraz zamýšľam nad tým, že či to tomu môjmu nebude nejako chýbať, že toto nevie. Ako to máte so svojimi?
A v čom je problém?
No tak ste asi narazili na nejaké deti, možno sú z medzinárodnej školy, možno ich otcovia sú cudzinci, bohvie, ako to bolo. Že sa nad tým vôbec vzrušujete. Hádam sa vám to stáva stále? Pochybujem. Na Slovensku deti rozprávajú po slovensky všade. Ukľudnite sa.
Moja malá sa vzdy hrala s malým susedom. Ona rozpravala po slovensky a on hovoril iba po maďarsky. Ani jeden z nich nerozumel tomu druhemu a predsa sa vzdy pekne hrali. 🤣

Nauc ju frazu, ze hovorim po slovensky, alebo nehovorim po anglicky, aby sa necitila uplne debilne, ze nevie.