icon

Dieťa ma bije, hádže veci o zem aj do mňa

24. júl 2023

Ahojte, neviem si rady, mam 3,5 rocneho syna, ktory vzdy ked nie je po jeho, ale an za banality, napriklad sa chytim jeho hračky a jemu to vadi - zacne ma bit, plieskat, pripad e zacne po mne tu hracku hadzat alebo zacne hadzat veci okolo seba o zem …. Potom aj pol hodinu chodi, mraci sa na mna, jeduje sa, hovori mi, ze uz ma nema rad a hadze veci o ze….Ako pristupovat k takemuto dietatu? Inak je velmi sikovny a velmi inteligentny, vie dost z cudzich jazykov, pocitat lahke veci, pozna abecedu a vie precitat lahke slovička …. Ale tato jeho agresivita ma nici, lebo je to za banality, napriklad sa mu len chytim jeho hračky alebo mu dam siltovku, ked on nechce a podobne …. Často sa tomu začne aj smiat, ked hadze tie veci o zem …. Ďakujem

elmivelmi
25. júl 2023

@beata_k extremne vnimave,skor vedia xo si ku komu mozu dovolit,Podla mna najlepsiw jej poradila anjelicek,uolne k veci a nie odveci.Ako ja alebo ty.

beata_k
25. júl 2023

@deedol Jedine z netu informacie. Viem, ze je aj kniha.

beata_k
25. júl 2023

@elmivelmi V zasade nie zle poradila. Ale ak je hypersenzitivny, tak to velmi nezaberie. Take dieta mozes remenom po riti vylatat a neurobi to. Jedine vysvetlit. To jedine na nich zabera. Ale nie do nemoty. Ak musis nieco vysvetlovat do nemoty, tak preto, ze to vysvetlujes zle. Tie deti sa velmi do hlbky zamyslaju nad vecami. (Nie su mimoriadne nadane. Len sa viac zamyslaju nez ine deti v ich veku.) Odpoved lebo sa to nepatri, lebo my sa nebijeme, lebo som z toho smutna su pre tie deti len take tliachanice. Zaberie na nich ked im vyvetlis, ze vznikne modrina a cely proces co to obnasa vznik modriny. Ja netvrdim, ze autorka take dieta urcite ma. Len vseobecne, ze je taka moznost. Uz ona musi vediet, ci jej dieta je kvapku "ine" nez vrstovnici.

hendikep
25. júl 2023

@victoriab presne, hlavne ze uz vie citat pocitat, tri jazyky ale chovat k ludom sa nevie 🤦🏼‍♀️

seahorse27
25. júl 2023

Su 2 moznosti, co sposobuje taketo spravanie: 1. Aspergerov syndrom 2.nespravne vychovne postupy (nedostatocne zadavane hranice). Odporucam navstevu psychologa, v obidvoch pripadoch vas ako rodicov nasmeruje k tomu, ako k dietatu pristupovat 😉

nikaeli
25. júl 2023

Kedy sa to začalo? teraz má 3,5. Ako dlho to už trvá?
Píšeš, že je veľmi múdry a ovláda jazyky - ako ovláda? vy ho to neučíte - kto potom? má k dispozícii mobil, tablet? mňa zaujalo, že ti tak malé dieťa povie, že si ho nahnevala, a preto ťa udrie. Ale prečo? prečo takto reaguje, keď ho nikto nebije? kde to videl?
A keď sa ho opýtaš, či máš aj ty, on povie nie - to bolo k čomu? pýtaš sa ho, či ho máš udrieť? nepýtaj sa. Keď to chceš urobiť, jednoducho to vyskúšaj. Začne ťa bezdôvodne biť, vráť mu rovnakým spôsobom. Aj ty sa hneváš, aj teba to bolí, a takto uvidí, čo znamenajú tie vaše nekonečné dohovárania o tom, že to nesmie, lebo to bolí. Buď sa zasekne, pochopí a prestane. Alebo nie. Potom by som to už riešila s odborníkmi - napr. Centrum včasnej intervencie. Sčasti to pripomína aspergera, ale pokiaľ sa takto správa iba doma, resp.iba k tebe, problém bude asi niekde inde.

kate_cs
25. júl 2023

To, že je inteligentný súdiš podľa veci naučených z tabletu, alebo od teba ako rodiča? Že si mu reálne venovala čas, alebo len sedel pred obrazovkou? Mne je vlastne jedno čo odpovieš, ty sama sa nad tým zamysli. Poznám veľa deti, ktoré ich rodičia vychvaluju ako inteligentne a to dieťa je vlastne len odkladané pred obrazovku a memoruje ani poriadne nevie čo.
Určiť mu jasné hranice a tie dodržiavať. Nesmie ti ubližovať, vysvetluj mu to a stoj za svojim. Za každý takýto výstup by som mu vzala obľúbenú hračku, lego, niečo, pri čom pochopí, že toto naozaj nesmie robiť.
Fyzické tresty určite nie. Ty nechceš aby on bil teba, ale ty zacnes biť jeho? V žiadnom prípade toto nie je cesta

piridoxin
Autor odpoveď zmazal
autor
25. júl 2023

@nikaeli trvá to asi pol roka …. On pozera niekedy na youtube anglicke videa a nemecke a tak sam od seba mi zacne hovorir ze maminka a vies ako sa toto povie po anglicky, takto a povie …. Neviem, kde toto videl, doma sa nebijeme, ani nepozera take rozpravky, filmy nic, kde by bola nejaka taka agresivita …. Dnes som mu skusila vratit a este vacsie nervy, este viac ma bil a reval …. No sprava sa tak len doma k nam rodicom, k inym si to nedovoluje, inde je taky konformnejsi

autor
25. júl 2023

@kate_cs a citat sa naucil memorovanim? Naucil sa abecedu po jednom raze, co mu bola ukazana a ked zacal citat jednoduche slova, tak sme pozerali ako puk … mozno nejake anglicke slova sa naucil z nejakeho videa, ale poznam deti, ktore sa v 2 rokoch nevedia naucit farby, ktore moje dieta ovladalo po roku, slovnik ma ako dospely clovek a take argumenty a logicke dedukcie ti da, ze nevies odpovedat, cize ano myslim si, ze je dost inteligentny a nie je to len memorovanie …. No tie fyzicke nie su cesta, to som zistila aj dnes, ked som skusila vratit a len to u nejo zhorsilo este viac …. Cize asi len trvanie si na svojom, nakolko toto nemame asi jednotne a hocikto mu ustupi niekedy

autor
25. júl 2023

@piridoxin tak toto si trafila, ano som skor taky typ, ze nemam rada konflikty, radšej ustupim, snazims a jladat cesty, ako ludom skor vyhoviet …. A syn je asi dominantny typ povahy …. Ved to, ze si uvedomujem, ako uz teraz skusa a manipuluje, on je schopny ma bit a povie uz teraz, ze vies maminak, ja som ta nechcel, ja som sa pomylil, ja som si myslel, ze tvoja ruka je vankus, dobre som nevidel, cize viem, ze musim zmenit, lebo on uz teraz mi tak odpoveda, ze fakt ked bude mat 15 tak neviem …. A teda fyzicky nepomoze, to som dnes skusila a este horsie, uplne ho to vyhrotilo, cize musim fakt sa len naucit byt neoblomna a aj ostatnych v rodine, apelovat na to, manzel je presne laskavy, milujuci, ale nekompromisny, viac ako ja

tiika
25. júl 2023

@nikaeli to je prosím aký výchovný postup, že keď udrie dieťa, vrátime mu to spat? My sme dispeli a to dieťa je proste dieťa. Ono sa učí, neuvedomuje si úplne do hĺbky čo robí, neovláda ešte svoje emócie, nevie ich vždy vyjadriť slovne. Rodičia mu idu príkladom. To mu nestačí chytiť ruku a nedovoliť mu udrieť? Snáď ho nebude matka mlátiť, aby mu vysvetlila, že sa to takto robiť nemá.

autor
25. júl 2023

@tiika dnes som ho skusila chytit aby ma nemohol buchat, tak ma zacal kopat …. Cize ani fyzicky trest, ani chytenie na nejo neplatia

deedol
25. júl 2023

autorka, fakt sa radsej porad s psychologickou (ty ohladom svojich reakcii, nemusis tam tahat syna), tuto su niektore rady fakt mimo 🙂

tiika
25. júl 2023

Mala by si sa naučiť cítiť a rozpoznať tie hranice v sebe. Ľudia ich buď nemajú, necítia, alebo ich nechajú prekročiť. Začni rozmýšľať, čo je pre teba Ok a čo ti už vadí. Treba si stať za svojim a rázne povedať nie. Syn sa ma naučiť reagovat inak, ak je nahnevaný. Povedať nie, neber mi to, toto mi vadí, toto ma nahnevalo. Trénovať si to môžete spolu. On ten hnev a pretlak emócii potrebuje dostať von, tak nech sa rozčúli, buchne pastou do stola, hocičo, len nie ubližovať inym.

autor
25. júl 2023

@tiika jasné, to by som bola rada, keď sa to naučí ventilovať nejako inak, ako tým, že bije nás

kvetinka1918
25. júl 2023

No odomna by dostal po zadku alebo po rukách ako som dostávala aj ja a hneď som si 2 krát rozmyslela čo budem a čo nebudem robiť nech ma trošku pred tebou aj rešpekt 😊

autor
25. júl 2023

@kvetinka1918 skúsila som, este viac ma zacal bit a revat, este ho to rozzurilo viacej

kvetinka1918
25. júl 2023

Moja švagriná mala takýto istý problém ale tak že on ju normálne mlátil presne ako ty píšeš keď mu dala na zadok alebo po rukách začal ju bit alebo bol rozčúlený no musela po ňom aj zvýšiť hlas a keď ju bil on tak aj ona mu dávala na zadok časom to prešlo len treba byť trpezlivý a ukázať tomu malému že si nenechaš skákať po hlave a bude poslúchať a rešpekt mať on pred tebou a nie ty pred ním držím palce 😊.

loliki
25. júl 2023

Súhlasím s kvetinkou. Myslím, že mal dostať hneď po prvom útoku na teba. On to chápe tak, že sa to môže, lebo za to nebol trestaný. Ako dokedy mu to chceš dovolovať??? Veď mu to ručne stručne vysvetli a neexistuje, aby ešte raz to urobil. Toto sa nedá čítať. A hypersenzitívny, inteligentný. To teraz tie zlé a drzé deti tak pomenúvajú. Proste neposlušné a panovačné. Prepáč, ale ja ho vidím cez tvoje slová takto.

kvetinka1918
25. júl 2023

Keď bude biť on teba tak aj ty jeho vždy zas nie prehnane samozrejme bude trucovať ale prejde to neboj 😊.

mirro
25. júl 2023

Keď začne teba biť, chyť ho tak, aby sa nemohol pohnúť, ruky, a aby ťa nemohol kopať. Bude to boj, otekať bude z vás oboch, ale vydrž. Môže to trvať od pár minút po aj hodinu. Bude jačať, vzpierať sa, ale nepovoľ. Rozprávaj mu dokola, že vieš, ze sa hnevá, ale to prejde. A uvidíš ako to skončí. Vyskúšaj.

loliki
25. júl 2023

Neviem, či plánujete mať ďalšie dieťa. Teraz si predstav, že bude útočiť na mladšieho súrodenca za to, že sa dotkne jeho hračky. Dokedy mu chceš len vysvetľovať, keď evidentne nepochopil, čo mu vysvetluješ?

mirro
25. júl 2023

@loliki pochopil, ale baví ho vyhrávať nad mamou. 3,5r dieťa už vedome točí s najbližší mi, do tej miery, do akej mu to dovolia.

annm81
25. júl 2023

Vrátiť dieťaťu úder je úplne nanič rada - čo ho naučíš tým, že ho capneš späť? Veď mu len potvrdíš, že jeho riešenie je správne. Je v poriadku udrieť niekoho, veď mamka to robí presne tak isto.

Ak si ho chytila a on kopal, treba mu chytiť aj nohy - je to 3ročné dieťa, ak nemáš nejaké vážne zdravotné problémy, musíš ho predsa vedieť udržať v pevnom objatí.

Pre niektoré deti je ale fyzický kontakt v situácii, keď sú nahnevané, veľmi iritujuci a môže ich to len viac rozčuliť - napr. aj moje dieťa je také. Nám pomohlo sa o tom najprv porozprávať vtedy, keď je v kľude a potom dieťa nechať osamote, keď je nahnevané. Ak chceš, skús sa s ním pozhovárať, ako sa ti jeho správanie nepáči a že až bude zasa taký, necháš ho samého v izbe, ale budeš čakať vedľa, kým sa upokojí a bude chcieť objať. Moje dieťa si takto samo našlo, čo ho najviac upokojuje - pokojná práca rukami, napr. skladanie lega.

loliki
25. júl 2023

@mirro Pochopil to, že on v tej rodine vládne a je z neho malý despota. Matka je preňho sorry za výraz ,handra, fackovací panák, vak na box, ktorá sa ho musí báť. Môže im byť na háku, že vie abecedu, farby a cudzie jazyky, keď sa nevie správať a spratať do kože. Čím skôr má zaujať svoju pozíciu v rodine na mieste dieťaťa, nie kráľa. Má to v hlave veľmi pomýlené, lebo mu to dovolili a umožnili.

beata_k
25. júl 2023

@loliki Teba museli v detstve riadne mlatit. Tolko zlosti v tvojich prispevkoch. Mozno viac nez v dietati autorky.

loliki
25. júl 2023

@beata_k Predstav si, že ma vôbec nemuseli rodičia mlátiť. A ani moje deti ma nebili. Ale ani by som nedovolila, aby ma moje vlastné dieťa bilo. Máš pravdu, táto téma ma vytáča.

beata_k
25. júl 2023

@loliki Tak ked teba nikto nemlatil, tak preco to radis inej matke? Aby si vlastne dieta zbila.

loliki
25. júl 2023

@beata_k Aby ho stopla konečne. Ona je tam od toho, aby vychovávala syna a nie jej syn bude vychovávať mamu. Mňa nemlátili a ja som tiež nebila svojich rodičov. Ešte sa pochváľ, že aj teba bili tvoje vlastné deti a môžem ísť spať.