Dieťa sa nevie adaptovať v škôlke a ja mám nastúpiť do práce. Aké mám možnosti?
Ahojte, prosím Vás som zamestnaná, dcérka dovŕši 3 roky v máji. Od januára nastúpila do škôlky, avsak je to cim-dalej horšie, dnes mi povedali, že musíme dochádzku prerusit, nakoľko len plače, neje, narúša aktivity ostatným hlasným plačom...
Prosím Vás, viete mi poradiť ako postupovať? Na ten predĺžený rodičovský asi nebudeme mať nárok, že? Bojím sa, aby ma zamestnávateľ neprepustil, nerada by som prišla o prácu 😔
Alebo mi môže ponúknuť neplatené voľno? Ako ste riešili takúto situáciu?
Vďaka
@veronicka1901 ahoj.. je ohranicena.. konci dnom nastupu dietata do skolky
@danyelia dievčence, vidím, že sa to tu nejak zvrhlo, ale chcem Vám všetkým poďakovať a aktualizovať situáciu.
V práci mi umožnili nastúpiť v máji na polovičný úväzok a ak by mal problémy aj v tom máji, tak si budem čerpať dovolenku, malo by mi to vykryť do konca júla zo starej.
Boli veľmi ústretoví, čo ma fakt potešilo, tak uvidíme ako to zvládneme.
Do škôlky sa pôjdeme dohodnúť, čo ďalej, či dať odklad a skúsiť v máji nástup...prípadne by som skúsila v máji tu súkromnú postupne. Uvidíme ako sa to vyvinie,snáď keď podrastie bude to lepšie a budem môcť nastúpiť od septembra už do našej škôlky normálne.
Držím palce, nech to všetko dobre dopadne, k spokojnosti všetkých 😊
Nemoze byt problem v skolke? Kamoskin syn mal stres zo skolky, nenormalny. Ked zmenili skolku, vsetko sa otocilo o 180 stupnov. Alebo ucitelka. Moj maly mal jednu rad a druhu nie. Ked bola rano ta prva, no problem. Ked ta druha, to bol plac…
@danyelia
Ty fakt všetko potrebuješ mať vyhrotené do totálneho extrému či čo??? Veď tam je xy možností. Prečo hneď predpokladaš, že dieťa by nebolo s babkou, optrovateľkou? Prečo hneď fabuluješ, že je dieťa totálne závislé na matke? Prečo hneď predpokladáš, že autorka musí dať výpoveď??? Poznám ženy, ktoré sa nnormálne dohodli vo firmách. Sú pre firmu tak dôležité, že firma je ochotná niečo proste vymyslieť. Kamoška mala podobný problém s dcérou ako autorka. Dcéra 3 roky, introvert, kamoška nechcela dôjsť o prácu, normálne hľadali opatrovateľku. Boli u nich asi 4 kočky na “pohovor” s jednou si malá úplne sadla, tú prijali. Keď malo dievčatko 4 roky, škôlku v pohode zakceptovala a normálne tam odvtedy chodila 🤷♀️. Známej syn v škôlke horory, zmenili škôlku a zrazu, problém vyriešený, chodil tam úplne rád.
@mircalla Áno, máš úplnú pravdu...teraz som bola na mimoriadnom rodičovskom združení, 11- ročné deti fajčia, žujú žuvací tabak, fajčia elektronické cigarety v triede 😳 učiteľa totálne ignorujú, bijú sa na hodine, ale pre rodičov tých detí sú oni neviniatka, chyba je stále v niekom inom...🤦🏼♀️
nemá zmysel drať klávesnicu, svoj názor som napísala kto chcel pochopil, kto nechcel bude si písať svoje
@mircalla myslíš že v zahraničí pri studenom odchove sú deti šťastnejšie? koľko ich poznáš osobne? ja tam mám rodinu aj známych a vidím ako sú dospelí vychovávaní, v podstate nemajú žiadne vzťahy s rodičmi, pretože tí ich dali ako maličkých aupairkám, potom na internáty a v 18tich ich poslali z domu... sú chladní a neosobní a rovnako pristupujú aj oni k svojim deťom a o rodičov sa tiež starať nebudú, neviem či by sme toto chceli aj tu
@danyelia Odporúčam ti, keď píšeš príspevok o detskej psychike si niečo naštudovať o detskej psychike.
@mircalla Ahoj, ja som aj so sestrou bola vychovávaná "studeným odchovom" a určite nie k závislosti na matke, nebola s nami nijak moc veľa. Napriek tomu sme ani jedna nevedeli zniesť škôlku, nie preto, že by sme boli závislé na matke a neschopné byť bez nej, ale preto, že problémom bola samotná škôlka. Ja som po nástupe do školy dozrela, bola úplne ok a školu milovala, sestra mala problém aj celý prvý stupeň ZŠ. Narozdiel od toho moja dcéra, vychovávaná láskavo a kontaktne (možno zrovna tak, čo ty nazývaš tou závislosťou?) škôlku od prvého dňa miluje, chce tam byť, aj keď nemusí. Takže určite sa nedá všetko zhodiť len na výchovu, v hre je oveľa viac premenných, nie je to žiaľ tak jednoduché.
@lucka_ke
Presne tak. Moja mama robil opatrovateľku v Rakúsku, Nemecku. Tí ľudia tam na svojich rodičov totálne kašlú. Zavolajú k nim opatrovateľky z východnej Európy a neriešia. Mama už toľko ľudí vyprevadil na druhý svet, že koniec. V niektorých prípadoch deti bývali na tej istej ulici. Keď mam volala, že rodič umiera, tak dieťa, že šak je tam ona, že načo budú chodiť.
@mircalla známa žila 20 rokov v USA , pred rokom sa vrátili na Slovensko. Ona je lekárka, muž je lekár a že tá 6týždňová materská teda nie je moc terno, VŠETKY jej kolegyne boli po tej slávnej materskej na antidepresívach. Veľmi ťažko zvládali tie odlúčenia od bábätiek.
@lucka_ke V niecom suhlas, som za kompromis. V UK je to chladne, v Skandinavii ci v Taliansku to tak napriklad nie je. Ale co je u nas je extrem tiez. Vsak sa pozri kolko neschopnych mamickarov tu mame? To sa ti zda ok? A to dalsia generacia bude este horsia.
Kolko z nich je maly drzy boss, ze rodicia vsetko vyriesia, nemaju problem ani vulgarne vynadat ucitelom....
K tomu kolko ich poznam. Moje deti su polovicni Iri, vidim ako tam zije velka rozvetvena rodina a nie je to ako hovoris. Maju zdrave sebavedomie, ale o rodicov sa starali dosledne, a ani k ziadnemu odcudzeniu tam nedoslo, udrziavaju blizke vztahy. Len spolu nebyvaju v dvojgeneracnom dome so svokrovcami, to je nezdrave tiez.
Vies, ale nestane sa tam, ze niekto nevie prijat zodpovednost, ked moje dieta urobi nieco zle. To u nas tiez neexistuje. Ucitel dieta pokarka, pomaly uz nastupeni rodicia s vyhrazkami, vsak nasmu chudacikovi sa krivdi. Co je u nas je totalne nezdravy extrem.
Odbocila som ale od temy.
@yoxinka Nepotrebujem nič hrotiť, jednoducho som si len dovolila vyjadriť svoj názor, že väčšia časť toho, ako sa dieťa správa v škôlke či škole, je ovplyvnená tým, ako je vychovávané doma, ako sa k nemu správajú rodičia a ako je celkovo vedené...prečo jedno 3-ročné dieťa dokáže pochopiť, že v škôlke sa zahrá s kamarátmi, napapá sa tam, pospí si, pôjde von a potom sa pre neho mama vráti a iné 3- ročné dieťa tam plače, neje, nespí, robí cirkusy, je emocionálne nezrelé...ja neviem, zháňať 4 opatrovateľky, potom platiť jednu, zaangažovať babku, meniť škôlku, preorganizovať firmu, aby niečo vymyslela, aby bolo dieťa v pohode...veď ok, nech si každý robí čo chce, nech sa zmení celý svet kvôli jednému dieťaťu - ja by som sa snažila zmeniť to moje dieťa, aby bolo v pohode, nie celý ,,svet,, okolo neho...
@scorpionflower1 Naštudované niečo mám, ale rada si nechám poradiť, poprosím Ťa o nejaký vhodný zdroj k danej téme z Tvojho pohľadu, ďakujem...
@beata_k Och, to si skromná, ďakujem. Ak Ti to pomôže, tak si dávaj dobrý pozor na Staré mesto, tam pôsobím 😆 Možno som učiteľka, vychovávateľka, trénerka, animátorka, školská psychologička, pracovníčka v centre voľného času, dobrovoľníčka, špeciálna psychologička, lektorka, či len predavačka v obchode s cukrovinkami pri škole, dávaj si na mňa dobrý pozor, ak po mne prídeš hodiť paradajku 🤣 (kvôli môjmu názoru) lebo ja Ťa za to (aj aTvoje deti) normálne za trest uhryznem do ucha! Bububu! Ach, ženy...toto fakt? 🤦🏼♀️😁🤪
@matkahelka presne tak. Autorka, ja som priklonena vo vasom pripade k home schoolingu, dom skolactve. Tcoja mala bude hypersenzitivne dieta, ktoremu nevyhovuje velky kolektiv a hluk, uorednostnuje vezpecnu vazbu na rodicov. Ak Ta zaujima viac info, mozes pozriet moje starsie prispevky: https://www.instagram.com/barbora_bali
@danyelia Gábor Maté, Moudrost traumatu.
Nemozes si najst nejaku pani na dochodku co by chodila k malej kym by si bola v praci? A pockat do septembra a ak by bolo zle aj v septembri,tak ta pani by ju vodila do skolky na par hodin doobedu aby si postupne zvykala..mozno o pol roka dozreje a bude vsetko ok🙂 teraz kym si doma,tak ju tam davaj na par hodin a chod pre nu..
Ja by som isla cestou mensieho kolektivu. V 3.rokoch vela deti nie je pripravenych na taky velky koleltiv. Su mamicky, ktore strazia 3-4 deti, dokonca aj s pedagogickym vzdelanim, cize vedia ti dat nejaku spatnu vazbu ako sa jej dari, atd. Takisto sa tam nebude citit taka stratena. Aspon do toho septembra a postupne sa nauci a zvykne si.
@danyelia
Vieš prečo to jedno dieťa dokáže a druhé nie? Lebo sú rôzne osobnosti. Samozrejme, že je dieťa ovplyvňované všetkým okolo a výchovou. Keby si stretla môjho syna v troch - štroch rokoch mala by si ho za to tebou prezentované rozmaznané a nesamostatné decko, ktorého ja vychovávam zle. Svoje dve dcéry som vychovávala presne tak isto a v tom veku boli presne ukážkové zlaté milé samostatné detičky, z ktorých by si sa poskladala do kocky aké sú skvelé a ako sa s nimi super pracuje. Ja nie som moc ťuťu muťu mama, ani mi úplne vo všetkom nereže kontaktná výchova, vôbec nikdy som deti neviedla v duchu, že svet je tu na to, aby sa okolo nich točil a napriek tomu, syn bol taký. Dnes má 11 a tá osobnosť je neskutočná a o nejakej nesamostatnosti nemôže byť a o reč. A hrotíš to teda extrémne. Prečo štyri opatrovateľky zhánať? Stačí, že autorka napríklad zmení škôlku 🤷♀️. Podľa teba existujú len dve skupiny detí. Tie, ktoré sú vychovávané super a všetko zvládajú bez problémov, lebo ich tak rodičia vedú a druhá skupina sú tie, ktoré nezvládajú nič, lebo sú závislé na matke, ktorá si ich tak vychováva. Ale medzi tým je toľko možností, že sa to ani nedá opísať.
@enusamt ďakujem 😊
@yoxinka Sama si predsa písala, že kamoška pozvala 4 kočky na pohovor a jednu si nakoniec 3- ročné dieťa vybralo, že si sadli...a keby si z nich nevybralo, pozvala by ich na pohovor 10? A keby tomu dieťaťu nesadla ani jedna? A čo ak odmietne babku aj inú učiteľku aj škôlku? Čo ak matke nevyhovejú v práci? Čo ak príde o príjem?A zrejme na matke závislé je, keď nevydrží v škôlke pol dňa a má z nej takú traumu..ale o tom sme už písali, ak je to teda také vážne a je fakt len nezrelé, nech zostane doma, čo iné sa tu dá riešiť? To sa už len budeme točiť dookola v názoroch...
Moje decká nastupovali až ako 4r a škôlku znášali veľmi dobre.. ale keby som nechcela stratiť prácu - tak by som premýšľala nad tým že by sa o dieťa postarala opatrovatelka.. mám kamarátku ktorej dcérka ťažko znášala odlúčenie, chvíľku som cez leto na ňu dávala pozor pri svojich deťoch.. celé dni som ju nosila, lebo bola veľmi bojazliva, ale zvládli sme to a dokonca aj bez placu a osmelila sa.. v škôlke nie že by bola potom hneď šťastná, ale zvládla ju, problem bol už len jedna konkrétna učiteľka.. keď ťa odišla, škôlku miluje..

@beata_k A kde pracuješ Ty? 😃 Poprosím časť mesta, presnú ulicu, názov firmy, konkrétnu pozíciu, náplň práce...a výšku platu, rodné číslo nemusíš 😁 Aj foto, keď chceš - lebo teraz sa skôr začínam báť ja Teba 😄