Dieťa v škôlke hryzie ostatné deti
Ahojte mamičky, mám taký problém, syn chodí do školky a majú tam jedného chlapca, ktorý hryzie všetky ostatné deti. Učiteľky to vobec nejako neriešia. Ked som sa učiteľke sťažovala, že malý má otlačené zuby na ruke, tak povedala, že viete, on hryzie všetky deti. Neviem, čo mám robiť, lebo malý chodí do školky rád. Dá sa to vobec nejako riešiť? Dakujem za rady.
@janickacrazy toto je na dlhsie, treba prist na to, preco hryzie. Vacsinou je to vnutorne napatie, ale mali sme uz aj dietatko, ktore kusalo preto, lebo sa tak hrali doma s ockom - proste ho ocko kusal, ked sa salili... Tu musia zasiahnut v prvom rade ucitelky, ak hryzie, vysvetlit, ze sa to nema, obmedzit pristup pri hre. Zavisi od toho, ake stare je to dietatko, co kuse (kvoli vysvetleniu). No a odstranit pricinu, preco kuse... lenze to musi riesit ucitel - rodic.. Z mojich postrehov deti kusali, ked boli problemy v rodine, narodil sa surodenec, nevedeli sa prebojovat v triede, prilisne naroky na dieta (vela kruzkov) - proste vzdy, ked chcelo uputat pozornost na seba, vacsinou to bolo skor volanie o pomoc.. Iba raz to bolo zo srandy (ta hra s ockom). Ked sa odstranila pricina a za pomoci uciteliek sa dietatko zamestnalo inak, naucilo sa, ze ak chce napr. hracku alebo mu ju niekto vzal,m ze kusanim to nevyriesi, ale inak to vyriesi, prestali kusat (to iste je aj ked sa biju).. Lenze z pohladu aj ucitela viem, ze to nie je lahke, niekedy je komunikacia s rodicom velmi tazka, inokedy ani nevieme, ze nieco sa v rodine deje, az takto (v zmene v spravani dietatka) to zistime...
Ahoj no neviem či pomôžem, ale u nás učiteľky nespratníka oddelili - išiel do kuchynky a dali mu hrýzť surový zemiak 😉 možno by mohla byť aj mrkva, kaleráb.... Ako chlapček podrástol tak to prešlo - ale tiež mi nebolo všetko jedno, keď dcéra prišla domov s kusancom na celé líce čo hral všetkými farbami 😠 ono sa to asi nie vždy dá ustriehnuť - ale reakcia zo strany učiteliek by mala byť vždy, aby bolo jasné, že deti sa nehryzú.
@matozazzo Možno hryzie preto, že jeho rodičia sú rozvedení, myslím, že sa rozviedli len nedávno, neviem to ale isto, možno má z toho nejakú traumu alebo čo len to mi asi nepomože, lebo jeho mama to nejako nerieši, aspon mám taký pocit, že malý ju veľmi nerešpektuje a tiež je pravda, že veľmi slabo rozpráva. Moj syn rozpráva veľmi veľa, tak neviem, či ho vyhľadáva preto alebo prečo. Minule v šatni jedno dievčatko plakalo, že ten chlapec ju pohrýzol a malá nechcela ísť ani do školky. 😖
@janickacrazy Tak, viete pricinu, on tak dava svoj hnev, zlost, smutok a napatie von. Hneva sa na vsetkych, lebo sa boji :( Tu pomoze len spolupraca pani ucitelky v skolke. Mamka ma trapenia urcite dost :(
Pani ucitelka to musi ustriehnut, zaujat ho inac a vzdy mat "pod kontrolou"...
@janickacrazy ahoj reagujem na prispevok - moj syn vcera uhryzol chlapceka - doma som mu dohovarala aj dohovaram- ze sa to nepatri, ze to boli a pod.. povedala mi to ucitelka - ze to spravil, ale ze ona vlastne ani pritom nebola - a ze ho mam doma postrasit a tak.. to mi pride odveci strasit dieta a pod..
viem, ze maly to robi ked ho niekto "utlaca" alebo mu robia zle - tak neviem co mam robit - ci si tam mam sadnut v tej skolke a sediet - s nimi alebo ako to riesit? mamicke som sa opsravedlnila a slubila, ze sa to uz viac x nebude opakovat - ale tak viem ja ked tam niesom a je tam ucitelka a ona sa tvari, ze co ona s tym ma ?
@linduska86 Téma je už stará, rok 2013, u nás sa to vyriešilo tak, že sme sa presťahovali a malý nastúpil do inej školky, tam sme takéto problémy nemali. Ked to učiteľka nechce nejak riešiť, tak to je ťažko. Ty si urobila, čo si mohla, dohovorila si mu doma a uvidíš, čo sa bude diať. Hádam bude dobre.
@janickacrazy ddkujem hej viem , ze je stara ale toto mi vyhodilo v googli - lebo uz clovek zufaly je niekedy z takych situacii a este sa pytam ucitelky, ze kde sa to stalo a ona ze na zachodde -a ja ze a vy ste tam nebola snimi?
nie oni tam boli sami sami deti na zachode , ktory je oddeleny od skolky lebo je cezchodbu uz akoby v zakladnej skole !! no koment ja fakt neviem :(
@linduska86 hlavne mu dohovaraj a neospravedlnuj ho pred sebou... tvoj syn hryzie... nie hryzie lebo mu robia zle... uprimne, uz niekedy nechapem ako dnesny rodicia niektori rozmyslaju - ved ked moje dieta hryzie, bije etc. tak to riesim... nie hladam chybu v inom...
hryzenie je vo veku 2-4 roky normalne, deti tak reaguju nielen na negativny zazitok ale aj pozitivny - moj syn napr. hryzol vramci mojkania, proste cmuky cmuky a zrazu hryz... jasne ze to nemoze - treba byt dosledny, vysvetlovat a zakazovat, netolerovat, nevyhovarat sa na inych... prejde to - ja som nezazila dieta starsie ako 5 rokov ktore by hryzlo ( ak rodicia nato kaslala tak to dieta zacalo bit ale hryzt prestalo🙂 vsetky ostatne kde rodic zasiahol prestali s tym hryzenim velmi rychlo... )
@dai dakujem za rady - takze dohovarat dohovarat dohovarat 🙂 budem sa snazit 🙂 hadam to pochopi
A uvazovali ste aj niektore nad tym ze obcas im pri maznani povieme ze joj taky si fajnucky a tie licka zeby som ta spapala a poviete este ham ham a date si jeho prstek abo rucku do pusy abo nieco priblizne a vtedy je prva chyba.velmi dolezite je aby ucitelka riesila vtu chvilu tu situaciu tak ze dieta dostane trest vysvetli mu to a aby sa ospravedlnil.ziadne blbe riesenie ako vrat mu to.pretoze to je riesenie nasilia nasilim a ucite deti tomu ze tak sa to robi.ja osobne si nezelam aby ked moje dieta je pokusane aby ho ucitelka huckala aby mu vratil tak mame z jedneho kusaja dvoch a oni si mysia ze to je spravne ze sa to ma takto robit a budu tak robit vzdy.moja rada je taka ze vo skolje by mali byt rodicovske zdruzenia aby rodicia vedeli co sa deje a aby povedali ucitelkam ako riesia doma ked maju podobny problem a nie aby ucitelky skusali co na ake deti co plati.ja som povedala ucitelke ze moj sa boji kuta ako smrti =)))a ta bola rada ze vie ako to ma riesit ked sa to zopakuje .treba komunikovat s tymy ucitelkami.ak vam povie niektora ze oni nic nerobia ze deti nech si to vyriesia medzi sebou tak sa nedockate zlepsenia ale naopak.
Ahojte pred dvoma dňami som doma vravela že nás Drobec už 4 ročný je poslušný sem tam strkal do deti zhadzovali im čiapky aby behali za ním lebo až teraz sa rozkecava už mu rozumieť ale nie všetko pekné povie a dnes prídem a učiteľka mamička váš syn pohrýzol spolužiaka prvý krát nikde sa to ešte nestalo ani na ihrisku ani u nás keď prišla kamoška s detmy no vôbec hodí do zmiešanej Maďarsko slovenskej triedy lebo sme v DS tak si aj myslím že možno keď mu aj nerozumie ten druhý čo vie viac po maďarsky tak malý sa len bráni učiteľka to nevidela už len počula krik som zúfalá konečne som kľudne chodila do škôlky a zase je totu to sacanie detí bolo len na začiatku lebo sme sa presťahovali a moc v kolektíve nebýval a keď tak sa tam hovorilo po maďarsky tak ja už neviem či to riešiť nejako lebo sa to nestalo nikdy nie len pri mne ale ani pri svokre pri tatovy no nechápem a keď so. Sa ho NATO pýtala tak povedal že chlapček má držal nechcel pustiť kúsol som tak si myslím že možno aj medzi nimi viazla komunikácia alebo mu ten druhý robil zle tak sa bránil neobhajujem to nemá to urobiť vôbec ale keď neprišiel v Tom momente na správne slová možno ach jaj
@lujzaveghova2100 presne som stym mala problem ak je vas syncek rozumny ze vam povedal ako sa to stalo ze ho chlpacek nechcel pustit tak si myslim ze ak mu poviete aby to viac nespravil ze je to zle atd.....tak pochopi ak sa to stalo raz tak este to neznamena ze to bude robit vzdy ak sa to zopakuje ako unas tak kazde rano aj poobede rozpravat kazdu chvilu pripominat aj ked sa to nestalo aby nezabudol a ja som aj ucitelkam povedala nech mu to pripominaju vzdy hocikedy.a ked uz niekoho pohrizie tak dat trest na chvilku a potom sa porozpravat snim.su ucitelky ktore nechaju aby to deti riesili medzi sebou a ze to maju vratit.ak toto budete pocut tak ju poslite naspat do skoly nech si ide zopakovat rocnik psychologie.
@ivetka32 nie toto nechcem aby bolo násilie vrátené násilím tím sa nič nevyrieši ale tá učiteľka na mňa pozerala ako keby to robil pravidelne a ešte že keď mu to povedala tak ako keby si to neuvedomoval ale on nieje taký žeby sa rozplakal sadol ze na neho niekto niečo aktivity alebo podobné on povie áno a ide si po svojom to už musím na neho zhuknut aby sa zatvaril previnilo keď niečo spraví ale to už ma musí vytočiť takže ani krikom a bitkou to riešiť nechcem ale už minule mi vravel Filipko mi robil zle ťahal ma ale nechala som to tak veď sú to deti ale ten kusanec ma dostal lebo je jedináčik a učiteľka si myslí že s ním nikam nehodim asi len doma som lebo stále ale on nieje z deťmi a každý deň sme na ihrisku nemá problém sa začleniť chlapci dievčatá staršie mladší a nikdy nerobil problémy je taký že si hcela presadiť svoje ale nie že sa hodí o zem alebo plače ale snaží sa skúša už som si všimla ale u 4 ročného je to ešte normálne si myslím teraz si uvedomuje najviac podľa mňa no uvidíme len sa bojím aby tá druhá mamička to nevzala neviem ako tak povediac neviem čo učiteľka povie tej druhej mamičke lebo za akých okolností sa to stalo nevedela čo majú malý dvor a 12 deti ktoré sú len okolo nich nechcem to zhadzovať na učiteľky to nie ale v prvý mesiac s ním hovorila po maďarsky hoc bol v slovenskej triede a vždy nechce počúvať nič nespraví ako mu povie a podobne a nakoniec ona na mňa on vie po maďarsky ?a ja že cooooo ako prosím?je v slovenskej triede a ona aha tak asi tam bude problém preto že má maďarské priezvisko neznamená že vie po maďarsky a chlapec každé ráno plakal stagnoval že nejde do škôlky na bráne sa trhal ale stále som ostala že môj syn je ten čo nepočúva ani prepáčte nič takže ja už neviem čo si mám o Tom myslieť
@ivetka32 a to som si všimla že k nej nechce chodiť keď bola ráno ale keď tam bola mladá učiteľka s úsmevom išiel do triedy takže už mi niečo nesedelo no dúfam že sa to znormalizuje lebo prvé 2 mesiace robil neplechu sem tam v škôlke ale doteraz nič preto som prekvapená čo už o chvíľu koniec školského roka ale ďakujem za názor aspoň trošku ukľudnil 🙂

nech uhryzne tiez a prede to ;) podla mna to vznika pri natahovackach o hracky, mali sme takyto problem na jar... mala prisla nakoniec s hryzancom na ruke a uz v zivote nikoho nepohryzla... jasne aj ucitelky zapracuju pri malych bitkaroch (podla mna ani tie vase ucitelky by sa k tomu takto stavat nemali, mala by si tlacit na to ze maju dohovorit rodicom a aj chlapcovi a cakat riesenie,) a chodia pekne stat "do kuta" ;) ale uplne chapem, ze sa to ucitelky same od seba boji robit, ved niektori rodicia vedia potom riadne zvelicovat aj ked ich dieta robi inym zle a otoci sa to prave proti ucitelke. Ja som nasim hned povedala, nech ju kludne vyhresia ked robi zle, ze sa to nesmie a nech to riesia ako vedia. Ja som malej par krat aj po zadku dala ked sa bila s kadekym bezdovodne... zase ak jej niekto robi zle, nech sa nenecha 🙂)