icon

Dobrá škôlka v Karlovej Vsi? Pod Rovnicami?

frola
12. nov 2010

ahojte, chcela by som vas poprosit o rady a skusenosti so skolkami v karlovej vsi v bratislave. neviete nieco o skolke Pod Rovnicami? dakujem

ruan
8. máj 2016

@susy Ahoj, aj nasho spunta vzali 🙂 Velmi sa tesime, len dufam, ze to zvladne (priznam sa, ze obavy na nasej strane su velke - predtym nikdy do ziadneho kolektivu nechodil...). Ale velmi tesim sa, ze ho vzali 🙂
Tak budu asi s vasimi spoluziaci 🙂

sixtine
8. máj 2016

Maminy, dcérku mam 4. rok (žiaľ posledný) v Miniclube na Starých Gruntoch a za nas totálne nadšenie a spokojnosť. Maly kolektív, senzačne učiteľky a geniálny program. Inak, všetko je to o ľuďoch a v tejto škôlke to vyšlo na 100%. Odporúčam aj pre krpanikov pred dovŕšením troch rokov, krasne s nimi vedia pracovať.

ruan
8. máj 2016

@sixtine Ahoj, tam sme rozmyslali dat maleho aspon na mesiac, aby si zvykol na kolektiv (manzel robi na fakulte, chodime tadial denne). Aj mne sa ta skolka pozdava, ale zatial mi stale neodpisali...neviem, ci by nam ho vobec vzali iba na mesiac (napr. teraz pred letom).

sixtine
8. máj 2016

@ruan Pred letom asi nie, ale v lete určite, skús pozrieť stránku. Robia letne programy.

susy
8. máj 2016

Ja som žiadnu inú ani nehladala, lebo starší synovia chodia hneď vedľa do školy.

ruan
9. máj 2016

@sixtine Ahoj, vdaka, letne programy sme uz predtym pozerali, ale su az od 3 rokov.

susy
15. jún 2016

Už nikto nejde Pod rovnicami?

adikk
15. jún 2016

Moju malu vzali na Borsku, tak kto tam bude novy, nech sa ozve 🙂

mirkabl
16. jún 2016

Ahoj addik aj našho maleho vzali na Borsku, bude mať 3 v novembri tak mame z toho obavi ako to zladneme. Vy máte koľko?

adikk
17. jún 2016

@mirkabl Tak to budeme na tom velmi podobne - dcerka bude mat tri 1.1.2017, cize este mladsia od Vasho 🙂 Ale ona uz navstevuje skolku od februara tohto roka, cize je na kolektiv zvyknuta, prave sme si preluskali tri mesiace non-stop soplov, kaslov, az zial ATB nakoniec. S tym treba na zaciatku ratat.. :-/ Aj ked, resp. ak mozem poradit, je to sice mimo temy, ale je dobre pred nástupom zvysovat imunitu, idealne v auguste zacat podavat nieco na imunitu, napor. Imunoglukan. Nam to bolo poradene neskoro, takze som to nezachytila. A dcerka do nastupu do skolky nebyvala vôbec chora.. A to sme v sukr. skolke, kde je max 14 deticiek.
Tak sa tesim, ze budeme mat obdobne stareho partaka 🙂 Dcerka je aj v tej aktuálnej skolke najmladsia, ale nema problem - deti si zvykaju uz v tomto veku rychlejsie, a tiez, uz aj vacsina potrebuje kolektiv, kamaratov. Takze, pokial teda este nenavstevuje skolku (ak som spravne pochopila, tak nie), nemajte obavy 🙂

kocurvcizmach
31. aug 2016

@adikk aj moja mala ide na Borsku 🙂 a tiez bude mat 3 roky az v januari

susy
4. sep 2016

@ruan Ahoj. Tak ste pozerali v akej triede ste? My mackovia.

ruan
6. sep 2016

@susy Ahojky, my budeme v kuriatkach, ale napisali nam, ze skutocny nastuo bude az v mesiaci, ked maly dovrsi 3 roky (takze december - v novembri budeme mat adaptacny mesiac). Vy uz mate 3 roky? Uz chodite normalne do skolky? Ako ste spokojni? Pozdravujem 🙂

susy
6. sep 2016

@ruan v decembri budú mať 4r. Áno, páči sa im, veľmi.

ruan
6. sep 2016

Jeej, to som rada 🙂 Vdaka za info, aj my sa uz tesime. Len sa trochu bojim, lebo nas maly este neovlada niektore veci - napr. odplienkovany sice je, ale moc nerozprava, takze neviem ako sa tam bude pytat (doma ide a vezme si nocnik 🙂 ) a napr. polievku vylieva, ked ju je sam...tak uvidime, ci nas odtial "nevyrazia" 🙂 Este mame do novembra - decembra trochu cas, ale neviem ci to zabehne...zdravotne je v norme, len strasne malo rozprava (v cudzom prostredi vobec) a v niektorych zrucnostiach je este taky "kostrbaty"...tak sa toho bojim, ale uvidime. To som velmi rada, ze sa tam vasim paci, to ma povzbudilo 🙂 A vy ste tiez decembrovi 🙂 To je super. Chlapcek alebo dievcatko?

susy
6. sep 2016

@ruan dvojičky -chlapci

ruan
6. sep 2016

Waw, parada 🙂 Tak to mate dvojnasobnu radost 🙂

susy
6. sep 2016

@ruan 4 nasobnu, ešte mám dvoch synov.

ruan
6. sep 2016

@susy Fiha, obdivujem, to musi byt narocne...ale urcite aj velmi krasne.

susy
6. sep 2016

Krásne.

ruan
3. nov 2016

Ahojte,
tak neda mi nepodelit sa s Vami o nasu prvu skusenost so skolkou Pod Rovnicami, mozno som ja divna a prehnane uzkostliva, ak mate ten pocit, prosim, kludne mi to napiste, nechcem byt pred ucitelkami v skolke za idiota, ale musim povedat, ze som zo skolky strasne sokovana: vedela som, ze statna skolka nie je to co sukromne, ze maju vela deti na malo uciteliek, ze nie je cas venovat sa kazdemu, ze ich nemozu vodit za rucicku ako v jasliach, ze dieta - skolkar uz musi byt samostatne, atd... V skutocnosti mam vsak pocit, ze na deti kaslu. V sukromnych jasliach, kam chodil syn par mesiacov predtym (kvoli adaptacii na kolektiv) mali omnoho viac deti ako v jeho triede v tejto skolke Pod Rovnicami a venovali sa im...tu bolo len cca 10 deti na dve ucitelky, 90% deti su starsi nez syn (syn este nema tri roky), iba dvaja su tam takyto mladsi novi, takze by vpohode zvladali sa im venovat, ale kaslu na nich, vychovavatelky len sedia a kecaju (cely cas - pozerala som totiz za oknom ako to syn zvlada). Ziadne uvitanie "ahoj, ja som tvoja pani ucitelka, tu sa budeme hrat, tu su zachody, tu si vyber skrinku..." nejake predstavenie detom a prijatie do kolektivu nula bodov...vychovavatelka nas ani len nepozdravila, ked som jej podala ruku a predstavila som sa jej, pozerala na mna ako na cvoka. Ako maju ostatne deti prijat novacika, ked ani ucotelka ho neprijime? Ziaden priklad (hlavne, ze aby som robila ucitelku, musim mat pedagogicku skolu, ale ta zjavne nic nenauci...ziadne pedagogicke zasady, ucitelkam chyba zakladne vychovanie). Syna rovno vtiahla dnu, nakricala nanho nech neplace, syn sa chudak od stresu pocikal (a pritom on doma nikdy nemaval ziadne nehody uz minimalne rok), za co som dostala vynadane, ze nema hygienicke navyky (ktore v skutocnosti ma a nema problem ich absolvovat aj v cudzom prostredi - nakupnych centrach...lenze tu bol v strese), ucitelka vravi, ze "vsak tu nanho nikto nie je zly" - asi si myslela, ze ten jej krik nepocut az na dvor...syn nic zle nerobil, len trochu plakal za mnou, lebo mi ho doslova vytrhla bez moznosti rozlucky. Co ma vsak zaraza je, ze napriek tomu, ako vyzaduje hygienicke navyky, vobec na ne nedba, zakazdym, ked som tam bola so synom na wc, videla som, ze ostatne deti chodia na wc same, nesplachuju a neumyvaju si roky, potom tymi spinavymi rukami chytaju hracky...ak si aj ruky umyju, tak si ich utru do troch uterakov naraz...ani nepouzivaju uterak, ktory som tam synovi dala, ktovie do coho mu utreli ruky. Ucitelka je arogantna, ziaden zmysel pre pedagogicke citenie (pred nim a ostatnymi detmi ho uraza), sprava sa k nemu, akoby tam chodil uz aspon mesiac (hoci toto ma byt adaptacny mesiac, syn tam bol len dva dni na dve hodiny), ocakava od neho, ze pojde sam na wc, ale ani mu neukazala, kde to je... Nie su tak nahodou v triede dve ucitelky preto, aby jedna mohla odist na wc s dietatom a dohliadnut, ze si umyje ruky a splachne? Toto je absolutne mimo hygienickych standardov podla mna... Ale ak som prehnane uzkostliva, kludne mi to napiste... Som z tejto skolky zufala, maly sa v noci bude v strese...a to sme sa sem tesili. V jasliach nemal ziadne problemy. Jedna sa o triedu Kuriatka, inde je to mozno lepsie. Mate podobne skusenosti?

ruan
3. nov 2016

P.S.: Ospravedlnujem sa za preklepy v predoslom prispevku.
Dalsia vec, ktora sa mi moc nepaci, ze niektore pracovnicky, ktore som stretla brutalne smrdia po cigaretach, akoby vkuse fajcili. Ucitelky boli nervozne zakazdym, ked ich niekto vyrusil z debaty...akoby tam boli len na to, aby klabosili.

adikk
3. nov 2016

@ruan No neviem, ja mozem len odpisat porovnanim tvojej cerstvej skusenosti s mojou v skolke Borska. Dcerka bude mat za menej nez dva mesiace tri roky, takze z tohto pohladu je to porovnatelne. Za tie vyse dva mesiace uz mozem aj ja vidiet, ako sa malej v skolke paci, co tam vidim ako pozitivne, co ako negativne.
Celkovo som so skolkou spokojna a veci, co opisujes, sa u nas nedeju, minimalne teda v triede, kde mam malu. Viem porovnat aj so sukromnou skolkou, kedze mala tiez navstevovala od cca 2r a 2m. Osobne som v niektorych pripadoch aj viac naklonena pristupu uciteliek v tejto statnej skolke ako v sukromnej, kde to bolo sice vsetko fajn, ale boli tam "zabky" ucitelky, ktore robili zo vsetkeho vedu, jednoducho asi nemali tolko skusenosti a ani neboli same maminkami.
Nehovorim, ze kazda jedna p. ucitelka je 100% oka, ale celkovo sa mi zatial pristup paci a hlavne - vidim to na dcere, ktora je tam spokojna, tesi sa a uz sa jej v tomto veku mozem pytat a ona mi povie, co robili, ako sa mali.
Dcerka ma este problem s pocikavanim v spanku (iba v skolke), a nemaju najmensi problem jej tu plienku na spanok davat (co by vzhladom na kriteria prijatia, mohli opravnene mat), v tomto smere su ochotne a chapu, ze musi na to sama prist.
Dcerka bola asi mesiac u "malkacov", cize vsetko deti, ktore vzali 1x ako ju, no potom ju premiestnili k vacsim, nakolko bola sikovna - samy to navrhli, vysvetlili, co preco ako.
Na zaciatku prvy mesiac mala problem so spanim poobede, co ona nikdy predtym nemala, musela si zvyknut na to, ze ich na kope spinka dost vela a aj pri tomto som videla u vcasiny uciteliek celkom ochotu jej pomoct, ukludnit ju, uspat. Az napokon po case si zvykla a teraz nie je problem.
Su oblasti, ktore su tam problemove a to hlavne choroby deti, ale to je predovsetkym vina rodicov, ktore si svoje chore deti nenechaju doma a nepreliecia (nehovorim o soplikoch, ale o brutalnych kasloch a odrhackach) - no aj na strane skolky by mal byt ranny filter, ktory zamedzi prijat do kolektivu deti, ktore takto ohrozuju druhe, zdrave deti. Od samotnych uciteliek mam info, ze toto robia zavcsia ti rodicia, ktori su doma s druhym dietatkom a to uz je pre mna silne kafe - nebudem ohrozovat vlastne dieta, tak ho supnem medzi sice ine, ale tiez zdrave deti, ktorych rodicia pracuju... Potom to vyzera tak, ze som s dcerkou doma vyse tyzdna a pol, pride naspat preliecena a po 5 dnoch zacnu sopliky znova, lebo jednoducho v tej skolke to ostatni nespravili. Jedna vec je budovanie kolektivnej imunity, ktora sa da iba tak vybudovat, ze dieta bude v tom kolektive a prejde si soplikami a podobne, ale ked mii tam uz dieta chorobne kasle ci ma hnacky, tak ho predsa, uz len prenho samotne, necham a liecim doma.
Vysledok je potom aj taky, ze ucitelky chodia malo s detmi von - to je vlastne moja druha vyhrada, ktoru mam a co sa mi nepaci. Decka by mali byt za kazdeho pocasia (mimo dazd.pocasia) vonku - tak sa predsa tiez buduje imunita. Na tieto vyhrady mi povedia, ze "rodicia su rady, ze su s nimi dnuka, kedze polovica je chora". Ale ako vravim, toto je hlavne chyba samotnych nezodpovednych rodicov, az potom skolky. Ta by si vsak mala urobit v tom poriadok a sprisnit to cele, lebo potom to vyzera, ze okrem ohrozovania druhych deti, su ucitelky skor ako auparky, starajuce sa o chore deti. Niektorym rodicom, to vsak, zda sa, vyhovuje...
Este k tej hygiene - od malej viem, ze jej nie vzdy pomahaju s utieranim po zachode, to je asi problem vsade, ze niekedy ta hygiena sa zanedbava, no zatial nikdy nemala nejaku spinavu ritku ci nieco podobne, takze si mohla aj vymyslat, neviem.

mirkabl
4. nov 2016

Ahojte, aj my chodíme na Borskú, síce do inej triedy ale s tým čo píše addik sa stotožnujem. Tiež sme nastupili skôr keďže syn má 3 až teraz v novembri, vec z ktorej som mala veľke obavi ale zvladol to. Teraz už chodi do skôlky bez stresu či plaču, má už aj kamaratov a veľmi sa teši najmä keď majú kružok tanca. S tou chorobnosťou je to pravda, ale na to ma už upozornila aj naša lekarka a tak to beriem tak, že si tým jednoducho musíme prejsť. Pani učiteľky sa mi zdajú ok. Sice jedna prísnejšia ale mám pocit že majú deti rady a že aj práca ich baví. My postelne nenosíme a ani uteráky. To má v režii škôlka. Skrinku nám tiež neukazovali ale na každej ( je ich tam okolo 20) má dieťa obrázok a aj meno takže 1 deň nebol problém sa zorientovať. Tiež sa mi veľmi páčilo že v 1 deň dostali menovky a odznačiky so zvieratkom podľa triedy do ktorej patria.

adikk
4. nov 2016

Inak, poznala som rodinu, kde dievcatko chodilo najprv do skolky Pod Rovnicami, a potom presla na Borsku - zistovala som od nich co a ako, ako sa im paci, ake maju skusenosti a preco vlastne presli zo skolky Pod Rovnicami. Povedali, ze ich mala tam nechcela chodit a ze to bol boj, plac a ze jej tam nebolo dobre a tiez spominali pristup pedagogov. Neviem, je to uz vsak dva tri roky dozadu, a nechcem zase nikoho strasit. Taketo skusenosti vsak odtial niektori maju..

ruan
4. nov 2016

Ďakujem vám veľmi za vaše postrehy... a musím s avám narovinu priznať, že podľa toho, čo píšete, tú Borskú fakt závidím. Aj u nás je problém s chorými deťmi, k tomu všetky kuchárky nonstop fajčia, deti von tiež skoro vôbec nechodia...ale o tom som vedela dopredu, že to je tak všade, s tým som bola zmierená...ani nosiť posteľné prádlo, uteráky by mi nevadilo, viem, že na deti nemajú toľko času...ale ten prístup mi vadí...učiteľka, ktorá nevie poriadne ani pozdraviť a privítať dieťa, celý deň len sedí a kecá s druhou učiteľkou a reaguje podráždene na každé vyrušenie, keď syn prvýkrát v škôlke trochu ráno plakal, nakričali naňho, nech okamžite prestane revať (a pritom podľa toho, čo som počula od iných mamín, ostatné deti plakávali viac a dlhšie, nie len prvý deň, ostatné deti sa pocikávali, ale keď náš sa pocikal po tom, čo naňho nakričali (hoci doma už nemal nehodu aspoň rok) a vynadali mi, že nevie sám ísť na wc, keď mu ho ani neukázali a okrem toho naňho ani nedočiahne (v jasliach, kam chodil, mali nočníky, tam chodil sám, doma ho na wc vždy vysadím, lebo máme veľké "dospelácke"...prosím vás, kto má doma nainštalované malé wc pre škôlkarov, aby sa naučili naň vysadnúť???)...po prvom dni od nás čakali, že malý sa bude správať, akoby tam už chodil rok, kričali naňho, mňa ani nepozdravili...ale mám pocit, že z nejakého dôvodu sú naňho zasadnuté, lebo na ostatných také nie sú (ale ostatní rodičia si to ani nenechajú). Fakt je ten, že náš syn má jeden problém - nerozpráva. Lenže všetky hygienické návyky má a všade (v jasliach, obchodných centrách, na návšteve) ich vie aj uplatniť (ak naňho niekto neziape). Odkedy začal pred troma dňami chodiť do tejto škôlky, celé noci nespíme, syn sa stále budí s krikom zo sna, stále plače, občas sa pociká (čo nikdy nerobil, nikdy sme mu nemuseli nosiť náhradné veci)... neviem, čo mám robiť :(

mirkabl
4. nov 2016

Dala by som tomu čas, aj náš malý bol prvé noci nesvoj a rano si aj sem tam poplakal. Ak tam nemaju šerblík tak by som im tam jeden priniesla akože pre všetky deti. U nás v škôlke pre ich triedu majú minimálne 2, teda ma prekvapuje že u vás nemajú. Prajem veľa šťastia a nech sa to čoskoro zlepší.

ruan
4. nov 2016

@mirkabl Tu v Karlovke na Borskej majú pre menšie deti nočníky? Och, že sme nešli tam! Náš na záchod ani nedočiahne, bol na takom záchode 1x a vyčítajú mi, že ho tam musia dávať oni... Neviem, či by sa neurazili (tá učiteľka má také zvláštne spôsoby), ale skúsim sa jej aspoň opýtať, či by sme im mohli venovať nočník pre deti, ktoré na záchod ešte nedočiahnu. Veľká vďaka za radu, moc si mi pomohla. Budeme teda dúfať, že časom sa to poddá. Díky moc.

adikk
4. nov 2016

Tiez by som mu dala chvilu cas, treba sa vela o tom s nim rozpravat, uistovat ho, ze vzdy po neho pridete a pod.
Co sa tyka pristupu personálu, rozmyslam, ze keby som bola na Vasom mieste, co by som asi urobila. Pockajte este par dni, a ked sa Vam to bude zdat rovnake, urcite by som sa porozpravala s riaditelkou a na rovinu povedala, co Vas trapi a ako by sa tomu dalo pomoct. Lebo jedna vec je ta, ze dieta si musi zvyknut, druha to, ze sa ho v skolke nesnazia adaptovat.

adikk
4. nov 2016

@ruan aj nasa trieda ma tusim dva nocniky a tusim som tam videla aj stupienok. Treba slusne s nimi vyargumentovat.