icon

Doma s mladším, staršie dieťa v škôlke

2. jan 2023

Mám 5 ročnú dcéru. Chcem sa opýtať ako to funguje v iných škôlkach. Samozrejme keď sú prázdniny, už mi týždeň pred prázdninami máva učiteľka s papierom pred nosom, že som na rodičáku, nech si nechám staršiu dcéru doma, že ju zapíše s tým, že ostáva doma. Staršiu si doma nechám, s tým nemám najmenší problém. No chcem sa opýtať ako je to s poplatkami. Platím si poplatky tak ako pracujúca matka. Vracajú vám tie peniaze za dni keď dieťa nie je v škôlke cez prázdniny. Stále mi učiteľka povie, rozdiel vám vrátime. Len ten rozdiel nikdy nevidím. Či za stravu alebo školné. Tak toto ma zaujíma. Za december bola v škôlke 4 dni kvôli chorobám..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
evka1247
2. jan 2023

Páni čo ja som sa napočúvala ....ako mi bolo... keďže obaja pracujeme, aj moji rodičia tak dievčatá ako škôlkarky museli ostať v zbernej letnej škôlke.Vedeli že musia lebo sme 2 týždne potom chceli ísť do Bulharska.A dcéry chodili každý deň s múdrosťami od pani učiteľky, že prečo musia chodiť, prečo im nedoprajeme vôbec prázdniny.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
2. jan 2023

@elizabet173 za stravu platím ku 10.v mesiaci, neviem na akom princípe to funguje, ona mi tvrdila, keď som sa pýtala, že či mám sama odhlasovať, a ona, že nemusím, učiteľky odhlásia ak dieťa nepríde do 8,00h.
Ani som nepodpísala ten papier, že dieťa nepríde, keďže nejako na to nevyšiel čas, od druhého týždňa v decembri už som mala staršiu doma kvôli chorobe. Ale áno, zvyčajne dáva podpisovať papier.

pininka1
2. jan 2023

@elizabet173 v statnych skolkach rano nosia z kuchyne zoznam a ucitelky napisu presny zoznam. Ak je dieta chore a rodic vie ze nepride cely tyzden tak by ho mal odhlasit sam, inak odhlasuju ucitelky. Ked sa blizia prazdniny a vie sa ze nebude vacsi pocet deti, tak sa zistuje zaujem prave kvoli kuchyni.

lucka_ke
2. jan 2023

aj u ná sa odhlasovalo ráno, buď rodič zavolal alebo učiteľka napísala, že dieťa neprišlo

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
belllinka
2. jan 2023

@zorkahorka comu nechapes? Je snad rozdiel, ci 4 triedy zredukuju na 2 alebo na 1 triedu, takze je logicky treba menej uciteliek. Si predstav, ze aj tie ucitelky maju deti a chcu s nimi stravit cas cez sviatky. A skolaci mavaju cez teraz v zime aj 3 tyzdene prazdnin, takze asi tiez maju problem co s dietatom. Niektore ste fakt empaticke.
Autorka: cez zimne prazdniny tabory nebyvaju

pininka1
2. jan 2023

@belllinka a tie deti ktorych mamky nepracuju v skolstve maju akoze co robit? V kazdej skolke sa to strieda, vo velkych mestach je stale jedna zberna, zbytok ma dovolenku a kazdy rok sa to obmeni. Ty si asi zrovna ta neskopojna ucitelka co by bola doma najradsej 5 mesiacov z roka.

belllinka
2. jan 2023

@pininka1 nie som nastastie ucitelka 🙂 A vyuzivala som zbernu skolku pre deti, ale nikdy by som tam nedavala dieta, ked sedim doma na rodicaku s mladsim a ani by som sa nehandrkovala o 1euro za den, co dieta nie je v skolke

autor
2. jan 2023

@elizabet173 prepáč, pýtala si sa, objasnila som to

V úvodnom príspevku som chcela vedieť ako to majú v iných škôlkach s poplatkami, keďže za stravu sa mi nevracalo, za školné už chápem🙂

Ďakujem za info všetkým. Netreba sa nad ničím viac pozastavovat.

luccija
2. jan 2023

@elizabet173 možno stravu dovážajú veľa štátnych dováža

luccija
2. jan 2023

@elizabet173 ale moja, keď chodila do štátnej tiež stačilo odhlásiť ráno do 8 na ten den

pininka1
2. jan 2023

@belllinka vianocne prazdniny su tri tyzdne, cize to nieje handrkovanie o par eur. Ta ucitelka to nedava zo svojho a je to smutne ze tu tak fungujeme, ze si kazdy robi co chce a nechavame peniaze len tak. Ak si slobodna matka, aj 20 eur ti chyba. Niektomu nechyba ani 300 za sukromnu skolku.

autor
2. jan 2023

@pininka1 presne, mne sa to rozhodne nezdá pár eur. Prídavky síce zdvihli, ale zdvihli aj dvojnásobne platby za škôlky. Takže sme tam kde predtým.

ikissedagirl
2. jan 2023

aj jeden den pred velkou nocou a jeden den po velkej noci?
a jeden piatok 18.11. ?
aj 22.-23.12. ? :D
ale dobry plan 🙂 snad budu obe vzdy zdrave 🙂

simona20201309
2. jan 2023

@luccija ale ja som písala prave o tom, že sú na prázdninový režim nahlásené väčšinou deti, ktorých rodicia nepracujú. Takže tvoj komentár bol trochu od veci, prepáč.
Z 20d v triede počas prazdninoveho režimu je 12d takých, čo majú doma rodicov

kris_tin257
2. jan 2023

V našej škôlke rovnako cez Vianoce sme povedali že chceme aby chodil syn do škôlky a nielen učiteľka ale samotná riaditeľka prišla za mužom že to nie je dobrý nápad dávať ho do škôlky že si to máme rozmyslieť že bude jediný zo škôlky a podobne (v nových škôlkach sa mu páči ešte viac ako v tej pôvodnej rád chodí teraz do škôlky)... Rovnako nám bolo jasné povedané že keď ja pôjdem na materskú onedlho nebudeme mať nárok cez prázdniny nechať malého v škôlke keďže ja budem doma... Tak toto sa už teraz bojíme ako budeme riešiť leto keďže nám ho nebudú chcieť nechať v škôlke
Strava sa jasne platí iba za dni kedy tam bol a školné nám povedali že nám znížia iba keď boli chrípkové prázdniny, stačí ak 1 deň v mesiaci je ale v škôlke a platí sa plný režim

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zorkahorka
2. jan 2023

@belllinka je to zamestnanie ako kazde ine. Ine matky davaju deti kde, ak je skola zatvorena?
Ak su 4 triedy, tolke ucitelky sa hadam vedia prestriedat
Ano,aj ja som na materskej, ale ak otvoria prazdninovu triedu (aj to len na par dni, nie na cele prazdniny),prihlasim syna. Lebo v tomto dlhom kovidovom obdobi v skolke viac nebol ako bol a potrebuje byt medzi detmi

zorkahorka
2. jan 2023

@elizabet173 ani mne sa tie dni nezdaju... rodicia si zvacsa beru dovolenky od vianoc do noveho roka, takze skor by som chapala,ze skolka je potrebna pre rodica teraz do troch kralov...
Co sa tyka odhlasovania obedov.. My musime do 7.h rana, ale v inej sukromnej netreba. Ak rano nepride dieta do skolky, automaticky ho odhlasia

kris_tin257
2. jan 2023

@elizabet173 myslela som v čase 27.12-5.1.2023 😊 vtedy je naša škôlka zatvorená a tie dva týždne majú náhradné 2 škôlky každý týždeň iná ... Len vieš vypýtať si vyhlášku ok ja s tým nemám problém len sa bojím aby to nemalo dopad na malého že ako sa potom k nemu budú správať ... V škôlke zatiaľ nevedia že som tehotná tak sa to snažíme čo najdlhšie ututlať

nikdenikto
2. jan 2023

Ja som mala cez leto mesačne bábätko a 4 ročného v škôlke celý júl. No čo by chudáčik so mnou robil doma keď som mala pol dňa bábo na cecku preboha. V škôlke ani nemukli. Učí mi tam aj kamoška, zrovna má môjho v triede a už mi pár krát písala či si ho nenechám 1 deň doma, že sú choré učiteľky alebo že chcu dovču. Nemám problém keď sa dá, si ho doma nechám. Niekedy sa aj nedalo, keď som napríklad išla k lekárovi s mladšou tak som nevyhovela.

A v škôlke ich nemá čo zaujímať keď raz dieťa príjmu či je matka doma sama, s ďalším dieťaťom, či si doma lakuje nechty alebo pozerá seriál. Oni môžu houby vedieť či tá matka nepracuje z domu aj popri babatku a podobne. A taktiež matka nie je povinná sa škôlke spovedať. Na prihlášku sa dokonca píše myslím zamestnávateľ. Moja švagriná bola 9 rokov na materskej a nikdy to nepísala, vždy len zamestnávateľa u ktorého pracovala pred prvou materskou a pomer jej trval. Reálne ak by pre dieťa do škôlky chodil len muž tak učiteľky ani nemusia vedieť že je žena doma s ďalším dieťaťom

ibrunova
2. jan 2023

U nás malo mesto na to VZN ako zriaďovatéľ, kde sa písalo, že počas prázdnin, kedy je škôlka otvorené, ženy na, MD alebo nezamestnané si deti nechajú doma. To bolo, keď chodili moje deti, teraz neviem, či sa niečo zmenilo.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pininka1
2. jan 2023

@elizabet173 to som dala priblizne, ze to nieje dva ci tri dni kedy mi moze byt jedno, ze moje dieta nieje v skolke. U nas sa otvara az 9.1.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
andrejka1974
2. jan 2023

Dieťa môže byť v škôlke aj počas prázdnin ak sú otvorení a za obedy by ti mali vracať peniaze ale bežné to vyúčtovavaju dvakrát do roka čiže od septembra do decembra vracali vždy všetko naraz v januári a od januára do júna posielajú buď koncom júna alebo v septembri tak sme to mali v škôlke aj v škole školné sa vracia iba vtedy keď dieťa tam nie je celý mesiac ,najmladšia mi chodí do DSS a tam to máme tak že obedy platíme spätné čiže za toľko dní koľko tam je