Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
@moni73 chapem ta ze tento system nechces, myslienka je to pekna. Len neviem si to v praxi predstavit, ako sa tomu vyhnut. Mozno keby cely svet zrazu zmenil pristup, presiel na domacu vychovu, ale aj tak...deti preberaju vzory spravania sa od dospelych, takze aj dospely by sa museli vsetci zmenit, a to je asi nerealne. Zle veci ako kradeze klamstvo a pod...tu vzdy boli a asi aj vzdy budu. Takze bud ako ty hovoris - drzat deti od toho prec, alebo ako ja...naucit ich ze to je zle a nespravne.
@sisaka velmi pekny prispevok a z realneho zivota. Toto by si mali precitat vsetci povinne. Pretoze je to realna skusenost, na SK este asi nie su dospeli ludia ktory mali system domaceho vzdelavania, takze je tazke uhadnut, ci to nejak zvlast ovplyvni cloveka.
Dakujem za prispevok. Potvrdilo mi to vela svojich hypotez a tipov, ale je mi jasne, ze podla jedneho pripadu sa to neda globalne posudzovat. Ale zato je to velmi triezvy pohlad na vec. Palec hore.
@zuzana76 ale ja som tam akurat tak negovala, ze ako moze clovek dostat vysvedcenie za flase a ine veci, ved si to precitajte a uvidite, ja som prave zastanca toho, ze je to statna skuska atd a bola som vysmiata, ze ani gramatiku nemusi maturant ovladat, ze je to zbytocne.... uz sa rozumieme? @ mircalla
Mne to pripadá, že niektorí rodičia sa nevedia odpútať od svojich detí a je mi tých detí úprimne ľúto. 24 hodín s rodičmi. Dnes chce každý len najlepšiu školu, najlepších kamarátov, najlepšie deti atď.
Treba ich nechať aj troška voľne žiť. Nemôžeme ich predsa stále kontrolovať a mať ich na očiach. Ja mám dve deti, v minulosti sme nemali mobily, nevyvolávali nám rodičia každú chvíľu, mali sme štátne školy. Všetko sme prežili, žiaden taký konzum nebol ako teraz. Treba byť troška pri zemi.
Nejdem sa vyjadrovať ku vzdelávaniu samotnému , mna len hneď ako prvé napadlo , ze dieťa oberies o kopec zážitkov s kamarátmi ,v podstate aj o kamarátov . Sociálne väzby sú veľmi dôležité pre zdravý vývin 😊 Tot môj názor. Vôbec nechápem , prečo nad tým uvažuješ. V poriadku , veď z predmetov , ktoré mu nejdú a nebavia ho, nemusí mat jednotky , nech ten čas venuje radšej tomu ,čo mu ide a baví ho, ostatne len nech nejak prejde 😊 J
@moni73 bud netusis ako funguje medicina alebo nechapem... na to, aby sa vseobecny lekar absolvent stal chirurgom, potrebuje mat atestaciu a na tu sa pripravuje 5 rokov... ludske telo je komplexny subor a vsetko so vsetkym suvisi, takze by ucen mohol byt neciem aky dobry, ale ked by k niecomu prislo, s cim sa este nestretol, tak by to bol brutalne velky pruser s moznym umrtim... takze dakujem krasne za ucnov lekarov...
U mm vo firme robili strasne drahy vyskum kvoli tomu, ze sa im vzdy objavovala voda vo svetlometoch a nevedeli prist na to preco... na vyhodnoteni celeho vyskumu o tom diskutovala firma, lebo ani vysledky nic nepriniesli a mm na nich kuka a vravi, ze ci to akoze myslia vazne... ze vzdy ked sa pivo vytiahne z chladnicky, tak sa flaska zarosi... a preto aj oni maju vodu vo svetlach... voila, milionovy vyskum, na ktory stacilo pouzit elementarnu fyziku...
Nechcela som sa k tej teme vyjadrovat, ale poctivo citam od prvej strany a teda niektore prispevky su uplne na hlavu... na co je dobry vseobecny rozhlad? Aby sa clovek vedel zapojit do debaty o hocijakej teme... klasicky skolsky system nie je najlepsi a nutne potrebuje rozsiahlu reformu a hlavne kvalitnych ucitelov... teraz najlepsie sa neucit v skole nic, ved na co? Na co bude niekomu matematika, fyzika... a zrovna tieto predmety clovek v beznom zivote potrebuje. Vsetci varuju pred tym, ze ludia si nevedia vyratat ktory typ uveru, pozicky, hypo bude pre nich najvhodnejsi, lebo na matiku srali...
A mohla by som dalej pokracovat... ja som si gympel odtrpela v zmysle socializacie a vychadzania so spokuziakmi... do teraz s nikym nie som v kontakte. Nemala som si s nimi co povedat, ne hapala som ich zmyslaniu, bola som o rok od nich starsia, ale vacsina ucitelov bola super a ktorym dakujem za vela... vobec vo mne nezabijali ducha, ale ma podporovali...
@moni73 vies ja sama mam OA aj ekonomicku univerzitu odbor uctovnictvo auditorstvo .... a vzdy som milovala ako ti co o uctovnictve nemali ani sajn, najviac vykrikovali, ake je ucto lahke a ako sa ho nauci hocikto....a kazdy kto to hovoril nemal ani sajn o uctovnictve a ze zamestnat sa ako uctovnik bez znalosti ucta? hocikto? akoze sorry, toto ma dost uraza. Mala som par kolegov, ktori to nestudovali, a ti veru mali co robit, aj ked makali a uctovali, aj tak sa casto opytali nejaku - pre ostatnych - samozrejmu vec, nechapali podvojnost, alebo nerozumeli zakonom. Ked to moze robit hocikto - ako si ty myslis (ozaj, uz si videla ucto takeho stredne velkeho podniku?), tak preco stale tolki prepadnu na pohovoroch, preco je tazke najst sikovneho uctovnika (toto je fakt realita), preco teda hocikto aj fakt nerobi to ucto?
btw...na margo tej OA...videla si vobec ako vyzera maturitna prakticka skuska z uctovnictva? My sme mali Vznik a zalozenie s.r.o. plus 1 cely rok uctovnictva a uctovna uzavierka roka. Vsetko zauctovat. Ked toto neni dostatocna priprava a stale si myslis ze je lepsi niekto kto veducej uctovnicke uctoval 2 roky dodavatelske faktury, tak OK. V tomto sme asi dodiskutovali.
@moni73 to si robis prdel tym lekarom bez maturity co lieci odpozorovanim, ze? Ved naco teoreticke vedomosti o anatomii cloveka, bez studovania teoretickych poznatkov? no s panom bohom...
@guiseppinka presne. Mna zas dojalo, ked tu niekto napisal ze mna nezaujima Stur a kto bol atd, naco sa mam o nom ucit....Ako halooo, to uz fakt chceme byt taki ignoranti a zadubenci? Netreba vediet pisat pisanym, naco...netreba poznat svoju historiu...naco, naco mi je matika a fyzika....nepotrebujem vediet napisat sloh, naco mi je literatura....
Prepacte, ale toto urcite chcete?
Kolko som sa toho MUSELA v skole naucit, a myslela som si ...naco mi uz len toto v zivote bude...a div sa svete...bolo!!! Velakrat som uz vyuzila nieco co som sa bola nutena naucit v skole.
@mojkamojka a teba to prekvapuje? Sak tu mame na nete odborníkov bez vzdelania na mraky...napr. v teme o očkovani prevenar, Tuharsky a Filo okolo problematiky nešli ani rýchliikom..všetko študium na gugli a jak ich všetci žeru...
@sardinka335 presne nieco podobne ma tiez napadlo, vid alternativna "medicina" a samozvani odbornici...
@strelicia uplne som z toho vedla... ako aj vo fyzike boli temy, ktore ma nebavili, o matike ani nehovorim... od gympla som nemusela pouzit integral ani derivacie, ale napr. vyjadrenie neznamej zo vzorca celkom dost casto alebo aj goniometriu ale polohu 2 rovin alebo priamok... a uplne ma doraza, ze sa ohanaju na co je niejomu pravopis... no do prdele, aby nevypisovali ulice jak dementi s dlznom na konci, ked to je privlastnovacue prid. meno, napr. Razusova a nie Razusová... a ro uz nehovorim o my/mi...
@sardinka335
@strelicia pri týchto diskusiách som si spomenula na jedného vojaka, ktorého chytili na lodi nepriatelia počas druhej svetovej vojny a chceli ho zabiť a on si narýchlo vymyslel, že je doktor, aby ho nechali žiť a predstavte si baby, ten človek normálne liečil tých vojakov a dokonca aj operoval a celkom úspešne a nikto mu na to neprišiel, že nie je doktor, asi mal fakt nejaký talent alebo čo 😀
@guiseppinka no ja mám 16ročného syna a ked nevie dačo z matiky alebo fyziky, tak ja si pozriem jeho zošiť a normálne mi naskočia tie moje staré gymplácke vedomosti a som schopná mu to vysvetliť alebo si niečo málo okolo toho pozriem a za pár minút mu dokážem poradiť a ten obdiv v jeho očiach mi stojí za to
@janickacrazy tak možno mal biologiu ako hobby 😀 😀 😀 a išlo mu doslova o krk nie? Ale aby som sa ja len tak laicky zaujimala o niečo bez znalosti suvislostí zdravotníckych odborov a rozhodovala o zivote druhých ludi ako odborníčka tak to je trošku sila...podla mna...ako nehovorim ze sa netreba zaujímať o veci ale toto je uz často za hranicou zdraveho rozumu. Všetko vyrieši vytamin C podla Tuharskeho ktorý tu vystupuje pod nikom petot...ved to je čisté šialenstvo. Tak ale nejdem to dalej rozvíjat tema je ina...nech jej to tu nespamujem.
@guiseppinka my sme od skoly nepouzivali integraly a rovnice, ale naucili sme sa vdaka nim pouzivat rozum (logika, suvislosti, navyky). Ved aj odvodit alebo pochopit vzorec nie je na skodu - ja tam uzitok vidim, ja by som chcela aby moje dieta takto rozvijalo svoje myslenie. Cely zivot sa bude musiet zaoberat aj vecami, ktre ho nebavia - a hlavne v praci. Mna napr. bavi to co robim, ale nebavi ma dokumentacia a komunikacia s niektorymi instituciami, ale jednoducho ak chcem robit to, co ma bavi, tak musim robit aj toto.
@janickacrazy hehe ved ok 🙂 a ty by si sa mu v pohode zverila do ruk? dala by si sa mu operovat? 🙂 keby si teda vedela ze nie je studovany. 🙂 ja urcite nie. Hovorim o dnesnom zivote.
@sardinka335 tak samozrejme, že by som sa nedala takým dobrovoľne operovať, to bola len taká perlička, že ked ide o život, tak človek dokáže aj nemožné
@strelicia to si myslí Monika, až si si nevšimla, ona dala ten príklad, ja som to len rozvinula, a áno myslím si, že konkrétne účtovníctvo sa dá naučiť odpozorovanim, moja sestra to robí vo veľkom podniku, študovala tlmočníctvo a teraz je úplne niekde inde, ale keby si čítala, tak ja som za.klasický systém, teda maturita a príslušná VS
Ja by som sa dala liecit jedine od vystudovaneho MUDr. Vsetko ostatne je pre mna obycajne sarlatanstvo, ktore je mimochodom uz aj zakazane.
@zuzana76 ok, sorry. Ja som tiez za klasicke vzdelavanie. Tvoja sestra robi vo velkej korporacii? Pozor, tam sa ide podla uplne inych principov - vacsinou US GAAP alebo IFRS - co je nieco uplne ine ako statutarne slovenske uctovnictvo. Takze nepredpokladam ucto na vyssej urovni ako dane, mzdy, vyroba, sklady. Moja setra tiez robi uctovnicku v korporacii a vies co to znamena? Ze nabusi zopar rovnakych dokladov do systemu a konci. Netusi ako cele ucto funguje ako system, lebo nema sancu aby sa k nemu dostala ako k celku - v tak velkej firme. Tam kazdy robi len cast, napriklad faktury, druhy zas len interne doklady atd. Ale asi chapem co si tym celym chcela povedat, ano netreba na to nejaky extra talent, len snahu, logiku, preciznost, znalost zakonov a neustale vzdelavanie sa. Len fakt to nemoze robit hocikto. To zas nesuhlasim.
@strelicia áno robí vo veľkej korporácií a áno má na starosti len časť, ale myslím, že už do toho dosť vidí a baví ju to, mňa by to nebavilo, tiež som si robila kurz účtovníctvo na materskej a tým to zhasla, ja na to nie som, ja nikoho neurazam, je mi jasné, že aj tí čo študuju účtovníctvo sú na povolanie lepšie pripravení ako ti co sa k tomu musia pracne dopracovavat, len som chcela povedať že to je jedna z prác kde ak je človek šikovný môže to robiť bez patricneho vzdelania, možno nie hneď všetko ale postupne. Ale lekár je niečo iné, lekárovi bez vzdelania by som sa operovať nedala
@strelicia so sturom som to bola ja. a myslim, ze som tam dostatocne vysvetlila, ze mna stur nezaujima, ze mi staci vediet kto bol, co bol, co sa udialo, ale nepotrebujem vediet naspamat citovat z jeho diel. asi tak. takze pozor. vseobecny rozhlad ano, ale niektore veci idu deti uplne zbytocne detailne. koho na zs chyti literatura, tak sa jej bude venovat aj mimo skoly, samostudiom. koho nechyti, bude mat zaklad a tym to hasne. chapes. tu nikto nevravi, ze netreba sa ucit tieto veci. treba. ale odtal potal ako sa vravi.
ked som na nejakom evente alebo sa s niekym stretnem, viem sa zapojit do diskusie bez problemov, nech ide o akukolvek oblast. a ked mam v niecom medzeru a stoji mi tam clovek znaly, opytam sa a dalej sa diskusia rozvija. prepac, ale fakt mi je na nic vediet kompletne sturov zivotopis aj s jeho dielami, ktore sice teraz odrapkam aj o polnoci, ale inak mi je to v zivote uplne ale uplne zbytocne a nevyuzijem to nikde. ale napriklad geografia fajn, lebo cestujem, tak sa mi hodi. biologia fajn, ide o svet okolo nas, fyzika aj matika a chemia detto. vsetko sa to deje okolo nas. ale tiez mi staci zaklad, nepotrebujem ovladat kvantovu fyziku a ist do hlbky, ked sa tomu nevenujem.
toto som tym chcela povedat.
@strelicia určite to nemože robiť každý, moja mama robila účtovníčku celý život a ja ked som to videla ako tie zákony sa furt menili a stále musela študovať tie zmeny, tak mi z toho bolo zle, chodila som s nou do práce niekedy som jej trochu pomáhala, ale povedala som si, že toto teda ja robiť nebudem, mna by z toho porazilo 😀
inak ta skola fantazia v bb nie je ta, kde sa teraz odohral incident, kedy riaditel zmlatil chlapca do modra? 😕 ci to si mylim s inou skolou?

@moni73 nasa skola je tiez slusne zariadena. Syn ide na gitaru, chodi na pocitace, maju tvorivo sportovy kruzok, na ktorom chodia von. Ako tu uz niekto pisal ja by som radsej hladala vhodnú skolu. Doma by som to urcite nezvladla.