Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
@whitecat666 Pointa je, ze to dieta stravi x hodin s jednym jedinym clovekom.......namiesto toho, aby bolo s detmi
Ono tazko pozves na spanielcinu kopu inych deti, ked tie ine deti su v skole, ze? A potom po skole sa asi pripravuju do skoly na dalsi den alebo su vonku. Mozno sporadicky, nie pravidelne
@whitecat666 ja zas na prisposobovani nevidim nic zle, nehovorim teraz o podriadovani sa, ale prisposobit sa niekomu, niecomu...ty to nikdy nerobis? Ja ano a aj rada spolupracujem radsej s ludmi, ktori sa dokazu prisposobit, je to podla mna dost zaklad pri budovani socialnych vazieb. A ze je niekto negativny, no a? Za to ho budem ignorovat a vyhybat sa mu aby mi nejako neuskodil? Ja to zas robim tak, ze si ho vypocujem a snazim sa z neho vziat to dobre, a ked to uz nijako nejde, tak si poviem OK chod do certa, ja som sa ti snazila prisposobit, vyjst v ustrety, ja som urobila co som mohla.
To ucenie sposobom poznavania sa mi paci a aj chapem preco to oslovuje tolko ludi, logiku to ma. Ale v praxi to vyuzit - tym som si nie celkom ista ako ....Pretoze kolko casu by ti len zabralo ked chces tu ropu spoznat "live" cestovat kamsi do Kysuc koli jednej rope.... a co ak sa bude treba ucit o kamenoch...to kazdy kamen budete hladat v prirode a skumat? Alebo o rastlinach...btw poznas ich vsetky? V skole to za hodinu prebehnu a je to. ozaj, tam im napriklad tie kamene rovno ukazu nazivo, aj chytit si ich mozu, netreba ich hladat na vlastnu past.
Ja tiez nie som ani za ani proti ani jednemu variantu, vlastne sa ma to ani netyka, len ma zaujima ako sa ktore situacie riesia...chcem si to porovnat a poriesit pre seba.
@dominini na na OA ucili ako funguje ekonomika. Mozno ti to je smiesne, ale naozaj cestne pionierske ja od strednej pozeravam spravy, lebo konecne rozumiem tym ukazovatelom. Podla mna klasicka skola nikomu rozum do hlavy nenaleje, ani ziadna skola. Ta ta moze akurat naviest a poskytnut ti materialy, ludi, moznosti pytat sa....
@whitecat666 jaj a este som chcela, ze urcite nechces aby ako hlavnu vec tvoje deti vedeli o spanielsku ze sa tam je nachos a hovori po spanielsky. To mi pride povrchne, a co hlbsie vedomosti, politicka situacia, postavenie vramci EU, kto je prezident, nejaky kusok historie, priemysel atd...Aj ked to mozno pre dieta znie nezaujimavo, mozno sa mu to bude este hodit, hlavne v dnesnej dobe by som dala povinnu vyucbu o situacii v EU.
ano musis mat vystudovanu vysku.....ja by som s tym problem nemala keby sme zili v zahranici....tu by som to nechala asi na statnu skolu
Nie je dolezite co dietatu v skole daju, ale co si dieta zo skoly zoberie.
@mircalla tak jasne, ze to spravis v sobotu ked vies, ze ostatne deti su v skole...
A ano to dieta stravi vela hodin s jednym clovekom ale to neznamena, ze bude v zivote nesamostatne. Teraz je tolko moznosti, su rozne jazykove pobyty, staci, ze ho posles napr. v 15tich na 2 tyzdne same do Anglicka na kurz a nauci sa spolahnut sa len na seba.
To, ze sa niekto rozhodne pre DV neznamena nutne, ze sa nevie odputat od dietata.
Moje 3 najlepsie kamaratky, ktore mam od skoly som stretla na tenise, na plavani a na jazykovom kurze v zahranici. Je to ine ked chodia nejake deti na kruzok stylom, dnes ma boli hlava tak nejdem a ine ked to beru vazne a napr. sutazne robia karate alebo profesionalne hraju tenis. Tieto deti maju vacsinou tiez domace vzdelavanie a teda sa stretavaju navzajom.
@strelicia no musis tomu venovat vela casu. Ja napriklad hocikedy cez tyzden idem z BA do Tatier aj ked len na dve-tri hodky (cesta trva niekedy viac ako samotna cinnost) aby sme si s detmi pozreli botanicku zahradu, vezmeme si atlas alebo tablet a podla toho si citame o jednotlivych kvetoch.
Co sa tyka toho ci budeme kazdy kamen hladat? No jasne, ze nie 😀 ... Myslis, ze v statnej ZŠ ti daju kazdy kamen aby si ho videl? Tam ti daju akurat obrazok a skumat nebudes ani jeden, ale mozes si doma spravit slusnu zbierku a tie, ktore nenajdes sa naucis len teoreticky ako by to bolo v skole.
Jasne, ze nechcem aby moje dieta vedelo o Spanielsku len to, co sa tam je ale informacie musia byt primerane aj veku. V prvej triede mu nebudes opisovat, ze okolo roku 400 si barbari rozdelili krajinu na styri oblasti.
Ja este nemam deti v skolskom veku ale zijeme aktivne a chcem aby sa ucili v praxi preto zvazujem DV. Asi do toho pojdem, ved vzdy sa to da zrusit ak by to detom nevyhovovalo.
To, ze negativnym ludom nevenujem pozornost som myslela stylom, ze si ich vypocujem a ked sa s nimi neda tak ich viac neberiem do uvahy. Nie, zas nejaky extrem, ze by som ich ani neodzdravila ked ma pozdravia...
@mima4 ako som pisala... suhlasim, tyto rodicia vytvaraju pre dieta zlatu klietku... podla mna je niekde prirodzene zazit posmech, deti z neprisposobivych rodin etc... ako tie deti budu zit v buducnosti? Kde?
Ono asi vsetko je o tom co pre to svoje dieta chces... urcitu selekciu som spravila aj ja - deti chodia do relativne drahej skoly co automaticky vylucuje urcitu vrstvu ludi ... napriek tomu deti zazili aj decka z chudobnejsich rodin - boli to ale rodiny ktore vzdelanie stavali na vysoku uroven a preto namiesto divoleniek etc. Investovali do skoly...
Ja tiez pozam deti co do skoly nechodili - podla mna su z divnych rodin aj ked relativne vzdelanych - ich rodicia ale ziju mimo systemu uplne... zial aj ich deti - cize ak toto pre deti chceli tak malo vo vychove uspech...
Ja napr. Nie som velky fanusik integracie a odmietania faktov... keby mam chore dieta tak ho jasne ze chcem rozvijat na maximum ale ak ma poruchu v mentalnom rozsahu tak podla mna potrebuje specialny pristup nie cestu proti muru... teraz hovorim zo skusenosti s mentalne postihnutym uz dospelym probuznym... zariadenia urcene pre tychto ludi im daju velakrat viac ako tlacenie do skoly kde na nich nikto nema cas a este sa aj rodicia zdravych deti stazuju( zial tiez skusenost osobna a to teda islo len o dis dieta☹ )
Pozri - ako som pisala - nech sa kazdy rozhodne sam... ja svojim deckam chcem dat co najsirsiu paletu skusenosti a zazitkov... a nielen pozitivnych, na tych negativnych sa mnohokrat naucia omnoho viac... ked budu vaecsi mozu sa sami rozhodnut ktorou cestou a ako...
@whitecat666 drzim palce... aj ked mam pocit ze to vidis trosku z pohladu mamy na materskej kde deti rovankeho veku ako maju tvoje stretavas vsade... pocas skoly to tak uz nebude... tvojim detom to mozno nebude vhybat kedze nebudu poznat co je to byt v kolektive - mozno ich to zamrzi az v dospelosti ked si iny budu spominat na skole v prurode, vylety ci ako anca jacala ked do nej hodili spongiu🙂...
Detto treba silno uvazit ci mas dostatocne vzdelanie nato aby si svoje deti naucila to co budu neskor potrebovat ( vediet neznamena vediet naucit... )
@whitecat666 vies, no stale ma nic nepresvedcilo - uplne suhlasim s tymito prispevkami od @dai
Dieta tpotrebuje zazitky a skusenosti, a aj tie negativne. Nie len v teplucku doma chranene pred vsetkym, stretavat sa s ludmi, ktorych si ty ci tvoje dieta vybera a ostatni nic - je dolezite sa stretavat aj s tymi ostatnymi a ano, aj negativne zazitky formuju osobost. ty si tymto sposobom selektujes ludi, s ktorymi budu tvoje deti travit cas, ale ked budu starsi, tak ho budu chtiac-nechtiac musiet travit aj s ludmi, ktorym im nesadnu....
@dai ja sa na to pozeram z pohladu osoby, ktora bola sama 4roky vzdelana doma, mne individualny studijny plan velmi vela dal (naucil ma zodpovednosti) a vyhovovalo mi to po vsetkych strankach 🙂 .
Ale urcite nevylucujem, ze svoje deti dam do normalnej skoly ak uvidim, ze ich to akokolvek zle ovplyvnuje.
Ja mam vystudovane pravo. Takze samozrejme, ze nedokazem pokryt kazdu oblast ale tak zakladnu skolu myslim zvladnem a na take odbornejsie veci urcite zozeniem ucitelov...
@whitecat666 fuu ty teda vies spravit detom terapiu skokom... do 15 mame pri sukni, ziadny kolektiv (a nie nehovor mi, ze hodina dve hoc aj denne kde sa viac menej nemusi nikomu prisposobovat a aj tak ta ma za zadkom staci) a potom sup s decko same na jazykovy pobyt do zahranicia do kolektivu. To decko si teda zazije megadavku stresu naraz. A o spanielcine ani nehovorim. Aj keby sa ti podari kazdu sobotu spravit spanielsku party (co sa ti nepodari decka maju aj iny program cez vikend s rodicmi), tak to uz sa fakt toho jazyka vela naucia.
@mircalla ja si nemyslim, ze DV ochrani dieta pred negativnymi zazitkami. Ci budu doma ci v skole aj tak ich aspon raz v zivote niekto potkne, okradne, ohovori, vysmeje sa im atd.
Mne ide o to aby sa deti naucili same si rozvrhnut cas a aby ich bavilo dozvedat sa nove veci.
@mojkamojka ja pisem z vlastnej skusenosti, bola som vzdelavana doma a v 15tich som sla na rok do zahranicia (tesila som sa, ze sa naucim plynule jazyk) a vobec som tam neutrpela ziaden sok ani megadavku stresu 🙂 ...
@whitecat666 no ja si to teda myslim - ide tu o eliminaciou toho pripadneho negativneho (ale zial aj pozitivneho) selektovanim ludi, s ktorymi dieta travi cas. ty ked si mala DV bola trosku ina doba ako je teraz
Ja som ako dieta skolu nemala rada. Ucila som sa dobre, ale bola som vzdy skor introvert. Co ja by som za to dala, keby bola vtedy moznost, aby si ma mamina nechala doma. Ucila by nas s bratom, nemala by som stres zo spoluziakov, medzi ktorymi som sa citila utiahnuta, nudna, nezaujimava...mohla by som si rano pospat, ziadne motanie sa po meste zavcasu rano v zime, v lete.
Dnes som stastna, ze vtedy ta moznost nebola. Neviem co by zomna bolo, keby ma neustale chranili a prisposobovali by mojim nazorom a povahe cely moj svet. Bola by som stale utiahnuta, som si takmer ista, ze by som sa nenaucila pretlkat. A ten stres, bezne fungovanie a pretlkanie sa v kolektive zomna urobili hodne samostatneho cloveka nakoniec.
Nie som moc spokojna s tym ako nase skolstvo vyzera. Vyhrad mam vela, skoda casu teraz. Dokonca aj moje dieta je mierne plachy samotarsky jedinec a zvazovali sme kadeco, z obav, ze velky kolektiv na ZS mu ublizi. Ze sa nezaradi, nepochopi veci, system, ze pride o to, v com je uzasny a zaroven to, v com je iny ho potopi.
Ale, snad to nezakriknem, konci prvy rocnik a vidim uzasny posun zo samostatneho individualistu „dajte mi pokoj, chcem sa utiahnut, pocitat si, kreslit, nechajte ma, ak ma niekam vezmete, stratim sa...“ na stastny zivel, ktoreho hlas sa v kolektive ani nahodou nestrati. A to chodil do jasliciek aj do skolky. Ale nechat si ho doma, aby som ho usetrila toho „zleho“ systemu – to by som ho zaizolovala v bubline mojej vlastnej ochrany, ktoru mu ale mozem poskytnut len po urcity cas. Kym nedostuduje, kym nebude v puberte, kym tu budem ja/manzel, ci kym nezazije prvu drsnu zrazku s realitou cudzieho kolektitu??? Dokedy?
Ja chapem, preco ludia pri pohlade na dnesne skolstvo hladaju alternativy. Toto je moj pohlad – matky odveky vekov utiahnutej samotarky ( kto by to do mna povedal, fungujem normalne, som ukecany tvor co sa v kolektive nestrati – preco asi?) a zaroven matky dietata, ktore by ako asperger uzasne zapadlo do tej ochrannej bubliny, ktoru by sme mu mohli vytvorit, keby sme na tom trvali. Aspik - kto by to donho povedal... kedze sme bublinu praskli. Nevie to nikto zo skoly. Su deti, ktore to vazne budu potrebovat, tomu verim, aj aspikov je milion foriem, ale u beznych deti, ci uz maju sklon k samotarstvu, alebo su skor extrovertne, mi to nejak nesedi. On sa v tej skole naozaj streta s tolkymi podnetmi, nazormi, povahami a napadmi, ze toto by sme doma nevymysleli, ani keby sme sa akokolvek snazili. Spoluziaci a ich fantazia a napady su teraz sucastou jeho sveta a velmi nas to cele obohacuje.
Kazdopadne, akokolvek sa uz ludia rozhodnu, ked na to maju vazne dovody, hlavne nech to tie deti posilni, rodic musi naozaj zvazit, k comu vsetkemu svojmu dietatu obmedzi pristup tymto sposobom. Lebo to co mu da doma, to je „len“ to, na co to dieta uz je zvyknute. Znamy nekonflitkny pristup, stare zname nazory, obohatene o nejake ucivo. Ale dieta sa musi ucit aj interakciam, ktore doma nevytvorime.
Viem si predstavit idealny svet, kde by toto mohlo fungovat, ale momentalne sa skor priklanam ku skolskej dochadzke, po nasej skusenosti. Kym clovek nezije na lazoch, ci v lokalite, kde sa boji dieta pustit do skoly, ze ho budu len sikanovat a pod.- tam by som uz aj ja uvazovala iste inak, ak by som mohla ostat doma.
@mircalla v skole je dieta na prvom stupni 5 maximalne 6hodin denne. Dieta na DV je na kruzkoch minimalne 3 hodiny denne. Takze travi len o necelu polovicu casu menej s rovesnikmi. Myslis, ze by si trpela a chybali by ti kolegovia (citila by si sa o nieco ukratena) kebyze pracujes na polovicny uvazok?
Ja urcite nie, ale ako vravim zalezi to od povahy... Nie pre kazdeho je skola a nie pre kazdeho je DV.
@whitecat666 to dieta co chodi do skoly ma tiez kruzky - druzina, kazda skola funguje cca do piatej - po vyucovani su kruzky a aktivity, takze nemas pravdu. Nie su to 3 hodiny, ale podstatne viac - dieta na DV takto travi 3 hodny, dieta, co chodi do druziny cely den. Okrem toho tie 3 hodiny denne kruzkov pre deti na DV su myslim silno individualne.
A absolutne by som to neporovnala s dospelymi - neporovnatelne. My sa bavime o detoch
@whitecat666 a ty máš koľko rokov, ked si bola vzdelávaná doma? Ja som si myslela, že to je povolené len pár posledných rokov či?
@janickacrazy je to oficialne dovolene len od roku 2008 tusim. Predtym sa to dalo v pripade ked si mal papier od lekara alebo nadstandardne sportove vysledky.
@whitecat666 aha a ty si bola ktorý prípad ak sa smiem opýtať?
@mircalla ja sa ta nesnazim presvedcit o tom, ze je to spravne. Len vravim, ze vsetko ma dve stranky, tak to netreba hned odsudzovat...
Poznam kopec rodicov, kt sa neustale stazuju ako ich deti sedia od rana do vecera za PC a pred telkou. Popravde ani sa tym detom necudujem ked v nich rodicia nevypestovali ziaden zaujem o nic. Kazdy je lenivy ale niekto to dokaze premoct a ked presedis cely den v skole tak to cloveka moc nenakopne v tom premahani sa.
@janickacrazy ja som sportovala ale uprimne povedane vedela som, ze to v zivote nechcem robit takze som tomu nevenovala vela energie (ziadne dvojfazove treningy sa nekonali), no vyhovovalo mi samostudium a celkom ma to ako aktivita bavilo.
@whitecat666 A mozem sa ta opytat, ako dlho si sa vzdelavala doma? Potom si sa normalne zapojila, cize isla napr. na strednu?
@zitaje odpovedam ti prave na tu IP co si mi poslala. Prepac, ze to dlhsie trva len som sa omylom preklikla a cela sprava sa mi miesto odoslania zmazala, tak to pisem cele znova.
@whitecat666 vies, to, ze to bavilo teba, neznamena, ze to bude bavit tvoje deti
Mna by naopak asi trafilo, kebyze mi rodicia prichystaju domace vzdelavanie = pre mna domace vazenie
@mircalla no ved jasne, ze ich dam hned do skoly ak ich to nebude bavit doma, ja nie som ziaden fanatik do domaceho vzdelavania. Najdolezitejsie je aby boli spokojne deti (verim tomu, ze stastie sa odrazi na osobnej vyrovnanosti a zdravom sebavedomi).
Ja poznam jednych co doma vzdelavaju zatial prvaka. Chlepec je spokojny, lebo mu to vyjavii tak, takym sposobom, ze do skoly nechce. Skratka naockovali ho svojim postojom s plno vyhradami, obavami, predpojatostou. Nebol ani v skolke, nema s cim porovnava, tak jasne ze chce zname. Tym ho ale len naucia obavat sa neznameho.
Rast v ludskom zivote je prave mozny skrze prekonavanie prekazok, nespokojnost a snahou ho prekonat, nie len tym mat vsetko lahke, hamonicke...

@horana1 plne chapem co tym myslis, no uplne s tym nesuhlasim.
Ja zastavam nazor, ze zivot si treba v prvom rade uzit a clovek by si mal sam vybrat okruh svojich priatelov. A nie sa neustale prisposobovat. Poznam kopec ludi, co sa stale stazuju na samu zavist, ohovaranie a neprajnost. Ja som s tymto ziadnu skusenost nikdy nemala lebo si vyberam ludi, s ktorymi chcem pracovat a priatelit sa. S niekym negativnym nehodlam stratit ani minutu a nemyslim si, ze je potrebne dobre vychadzat s takymi ludmi na to aby bol clovek v zivote uspesny (takych ludi uplne prehliadam).
@mircalla tak ono vacsina tychto veci zalezi dost od financnych prostriedkov ake maju rodicia vyclenene na DV.
Prave presne o tom to nie je, ze dieta je x hodin zavrete doma. Dieta je x hodin zavrete v skole. Na vylet alebo do divadla idu v klasickej statnej ZŠ maximalne patkrat do roka. Kvalitne DV je to o tom, ze sa rodic obetuje a robi dietatu program nonstop.
Napr. si povies, ze preberiete geologiu a vezmes dieta do Korne kde vyviera ropa, tam si kusok naberie a doma ju skuma. Robi rozne pokusy a popritom ho ucis veci o rope. Alebo si das napriklad spanielcinu, donesies pinatu, nachos a spravis detom party (samozrejme pozves kopu inych deti) a zavolas im lektora (alebo to moze byt aj sam rodic), ktory bude s nimi na ten cas kumunikovat vylucne spanielsky.
Jeden mimoskolsky kruzok, ci uz je to nejaky jazyk, plavanie, korculovanie, hudobny nastroj trva minimalne 60 minut. Vacsina 90minut. Ak ma dieta taketo kruzky dva denne tak tri hodiny za den podla mna plne stacia na nadviazania priatelstiev na to aby malo ist s kym na bubble tea, do kina alebo na ihrisko.
DV je mozne aj druhy stupen, len je to komplikovanejsie.
Ale aby bolo jasne ja nie som proti klasickej skole!
Myslim si, ze pre kazdu rodinu je vhodne nieco ine. Ak niekto travi cely den pred telkou tak to urcite nie je vhodne prostredie na DV. DV je podla mna super pre ludi, kt ziju formou aktivneho zivotneho stylu a vedia dat dietatu aktivitami viac ako sa nauci za 6 hodin sedenia v lavici.