Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
@moni73 to je zaujmave, ze pises, ze skoly, kde chodia/chodili moje deti su na hony vzdialene od slovenskych. V jednej teme, kde som pisala, ako su tu deti vzdelavane/vychovavane tak boli reakcie, ze som asi dlho mimo, kedze tak to funguje uz aj na slovenskych skolach.
Ja mozem povedat len za seba, ze detom by som doma neposkytla kvalitnejsie vzdelanie, ake dostavaju v skole, pretoze by som nebola schopna zabezpecit im vsetky podnety, ktore im ponuka skola. Ja napriklad viac inklinujem k vizualnemu umeniu ako hudobnemu, viac k spolocenskym vedam ako prirodovednym ak by som sa chcela co i len priblizit skole, kde su profesionali, ktori sa v studiu zamerali len na urcite predmety musela by som na sebe nenormalne zamakat aby som poskytla detom nielen vedomosti, ktore ziskaju v skole ale aj cosi navyse, aby to malo urcitu uroven, aby to bolo veku primerane vysvetlene, pre dieta zaujimave, aby si mohlo teoriu overit v praxi ....
@strelicia to mi je tiez jasne, ze sa neda usudzovat podla jedneho pripadu, zial zatial je toto jediny clovek, ktoreho som stretla a viem o tom, ze bol homeschooled, preto som nevahala a ked to spomenula hned som ju vyspovedala, lebo alternativne sposoby vzdelavania ma vzdy zaujimali a chcela som mat lepsiu predstavu o fungovani. Dcera mala niekedy v 4.-5. triede kamaratku, ktora presla na homeschooling, zial uz s nou nie je v kontakte, takze neviem, ako to nakoniec dopadlo, viem, ze zakladnu skolu skoncila spolu so sestrou doma, ale ci pokracovali aj na strednej, to neviem. Akurat viem, ze baby studovali viac menej same, vsetko online, pripadne stretnutia s nejakymi pedagogmi, ich mama sa im co sa tyka skoly moc nevenovala, mala doma sukromnu "skolku" tak tam mala cely den, co robit a nechavala to na babach, ako, kedy a ci sa budu ucit. Co zase vyvracia, co sa tu pise o tom, ze tito rodicia sa nadstandartne tymto detom venuju, pripravuju na ucenie a pod.
@maca_p
chapem, no skor som myslela zdrave deti, stretla som sa s nazormi, ze dieta vo veku 7 rokov nie je zrele aby fungovalo medzi detmi, ktore napr. hovoria oplzlo, su agresivne, vysmievaju sa a podobne... a ze ho to skor moze poskodit... Co viem, v USA je domace vzdelavanie dost bezne, hlavne kvoli "doochadzke", kedze vela ludi tam zije po farmach...a podobne... No otazne je, ci je to OK, alebo nie, na druhej strane, v minulosti bolo bezne, ze do rodiny (zamoznej pravdaze) chodili ucitelia a ucili dieta/deti... @dai
@whitecat666 toto nie je vec, o ktorej by malo rozhodnut dieta. Je to prilis velka zodpovednost a nemozes ju hodit na plecia dietatu.. Ty si tu od toho, aby si si ustala svoje rozhodnutie.. Dieta ma rozhodovat o tom, ci si oblecie tricko, alebo koselu a nie o tom, ci sa bude ucit v skole, alebo doma.. (myslim samozrejme male deti ).. spokojnost nikdy nebude 100% a tak je to v poriadku.. Co by si ako spravila, ak by ti dieta po pol roku v skole povedalo, ze je to tam nanic a chce byt doma a potom zase po pol roku, ze aj doma je to nanic, ze chce byt v skole... Takto to nefunguje.. Jasne, ze mozes zmenit casom rozhodnutie a u vacsiny DV to tak aj vyplynie, ze dieta ide do skoly a je tam XY dovodov, pre ktore je nestastne a rodicia uznaju za vhodne, aby slo na DV..Ale to rozhodnutie nemoze byt na decku..
@akvi samozrejme som to nemyslela doslovne, ze sa ho spytam co mu viac vyhovuje...
Ale uvidim na dietati co je prenho lepsie. Kazde dieta je ine. Nevylucujem ani to, ze jedno bude chodit do skoly a jedno bude doma. Chcem aby mali siroky obzor a nepoznali len jednu vec.
@maca_p mam pocit, ze este ked som bola na Slovensku zvazovali zavedenie jogy ako sucasti TV a bolo to zamietnute koli postoju cirkvi, ze co s tych deti vyrastie, ked budu v skole cvicit jogu 😝 Mne sa to pozdavalo, ze super, konecne dobry napad a nejaky zavan pokroku v skolstve (dcera bola v tom case len skolkarka). Dcera si to velmi pochvalovala, okrem cvicenia tam aj relaxovali, ucitelka ich nechala si aj zdriemnut, napr. viem, ze mala projekt, kde mala za ulohu spravit pre kamaratov/znamych ukazkovu hodinu jogy, ktoru natacala na video, dostala sa na celkom slusnu uroven, stacilo by jej teraz spravit si certifikat a moze ju ucit. Pointa celeho predmetu bola utvorit u teenegerov pozitivny vztah k pohybu, ktory sa da vykonavat pravidelne, aj v domacom prostredi a nie je finacne ani casovo narocny a blahodarne posobi nielen na pohybovy aparat, ale aj na vnutorne organy a psychiku. No na Slovensku je to velky strasiak, cvicenie nevhodne pre praveho krestana.
@whitecat666 a to by bolo podla teba fer, keby jedno dieta chodilo na osmu do skoly, kym druhe by sa v tom case len otacalo na druhy bok a kym by to prve sedelo v skole, to druhe by bolo s tebou kdesi 200 km od domu na vylete v lese, kde by spoznavalo stopy zvierat a rozoznavalo rozne druhy vtakov?
@sisaka
no napr. ja som krestanka a urcite by som bola proti joge, kedze vychadza z vychodnych nabozenstiev a nejde iba cisto o pohybove aktivity.
Suhlasim s pohybom, ale ved decka maju telesnu, tu je skor otazka, co s nimi na telesnej robia ucitelia... na toto vobec nie je potrebna joga.
@sisaka jasne, ze by to nebolo fer ale zalezi aj od toho co budu chciet deti a ake osobnosti sa z nich vyformuju. Mam kamaratku v Cechach, ktora vzdelava deti doma a jedno z troch jej deti vyslovene do skoly same chodit chce. Odmieta byt doma. Je to prirodzene vodcovsky typ a medzi tymi 30timi detmi sa citi ako ryba vo vode, vsetko v skole organizuje, zalozila rozne kruzky atd.
@sisaka tak zase otazka, co je fer a co nie, je podla mna irelevantna.. to je to iste, ako ked mas dieta v jednej skole a jedno dostane skvelu ucitelku a druhe nejaku zakomplexovanu harpiu..Ani to nie je fer.. Zivot vacsinou nie je fer.. Skor by bol asi problem logistika okolo toho, mozno si to viem predstavit pri detoch, kde je napr. vacsi vekovy rozdiel.. Ale to tu uz zbytocne spekulujeme.. 🙂
@mima4 radsej budem cvicit jogu ako pocuvat farara v kostole. urobim nieco pre zdravie a je mi uplne jedno, ci sa to stotznuje s krestanstvom alebo nie.
alebo teda radsej deckam v skole jogu ako sediet na zadku.
jogu odporucam, vdaka nej ma prestal boliet chrbat a som ohybnejsia ako kedykolvek predtym alebo ako za mladi 😉 😀 a je mi fakt jedno, z akej filozofie vychadza
@mawka
to je super, ze ti to vyhovuje, ale kedze je proti mojmu presvedceniu, som za to aby nebla vnucovana, ani pocuvanie farara v skole nie je vnucovane. Takze ked chces aby niekto teba respektoval, respektuj aj jeho postooj aj ked je rozlicny.
inak, na chrbat je dobrych kopec inych cvikov...
@mima4 co sa tyka posmievania - deti sa s tym stretnu vsade, tomu sa nevyhnes. Nepamatam si, ze by bol niekto verbalne agresivny ci vulgarny v tom veku, ale posmievanie je vsade. Zazial som ho este za komacov - a som tu, nijako ma to nepoznacilo. Zase nebudte taki precitliveli. Bohuzial su veci, ktore nezmenis, mozes zmenit svoj postoj k nim. Ak je ten postoj, ze sa nechcem chodit do skoly, tak asi to nebude to najlepsie
@mima4 jasne bu-bu-bu, vsetci krestania, ktorych poznam a chodia si zacvicit jogu sa uz menia na hinduistov a zanevreli na cirkev, preto to maju aj v skole, aby deti odvratili od ich viery a to ti poviem, ze u nas je to s nabozenstvami velmi pestre, a vnucuju im, ani neviem, co take, kedze mi nie je celkom jasne, coho sa katolicka cirkev obava, zeby toho, ze sa clovek nauci meditovat?
Mimochodom moje deti chodia do public schools - to znamena, ze sa im nesmie podsuvat ziadne nabozenstvo, ani to krestanske a ucitelia nemozu deti nijak ovplyvnovat ohladne ich viery/nabozenstva, na vymyvanie mozgov tu mame katolicke skoly, kde si to mozu dovolit a kde je nabozenstvo sucastou vyucovania, nastastie, to este nezaslo tak daleko, aby sa tam popierala veda a ucil creationism.
@mawka no tvoje dane koncia hlavne na kolibe 😉 Keby si vedela kde idu tvoje peniaze, tak ta vystrel a vedz, ze cirkev, ci romovia su v tomto smere promile.
Tak ako ty nechces, aby niekto vnucoval tvojim detm krestanstvo na skolach, nevnucuj ani ty krestanskym detom ine nabozenstva a podobne... co je na tom nepochopitelne?
Respektujte mna a ja vas nie? 😉
@mima4 bola by si prekvapena, keby si zistila, ze tie dobre cviky na chrbticu pochadzaju z jogy. Ja som bola. Ako teenager som musela cvicit cviky na chrbticu, ukazali mi ich na ortopedii - bolo to este za komancov, o 20 rokov neskor som len cumela, ked som tieto cviky rozoznavala v jogvych zostavach.
Takze davaj si velky pozor, lebo mozno ani nevies o tom, ze si niekedy cvicila jogove cvicenia. moja mama bola ucitelkou TV a tiez mnohe rozcvickove cviky spoznala v jogovych cviceniach 😀
@mima4 ked si zacvicim jogu este neznamena, ze som hinduista alebo ze sa modlim podla nich.
to ked som ateista nemnozem ist do kostola pozriet kulturnu pamiatku, pripadne si pozriet nejake umelecke diela? pleties hrusky s jablkami. a ano, vadi mi, ze v statnych skolach je nabozenstvo a ze je tlacene do deti bez toho, aby sa mohli rozhodnut, ci chcu byt veriaci alebo nie. jednoducho im rodicia vymyju hlavy. takze ano, radsej si zacvicim jogu aj bez toho, aby som robila ooooommmmm ooooooommmm. ale rozhodne sa mi aspon ulavi na tele a na dusi. cize ma to pre mna prinos. a pomoze mi cvicenie od bolesti, nie boh.
mimochodom, ano, su aj ine cvicenia a zase z vlastnej skusenosti viem, maly chodil na reha, k odbornikom, pol roka ani prd makovy a az zacal cvicit jogu, tak problem zmizol. a tiez mu je ukradnuta viera. pomohlo mu konkretne cvicenie. chapes? nechapes. lebo mas klapky na ociach.
@mircalla je tazke predpovedat co bude "potom", ale vacsina z tych deti su deti velmi inteligentne, citlive, laskave.
co sa tyka mna, mna zakladna skola a z casti aj stredna len ubijala, a nedokazala naplnat moje potreby, nudila som sa tam, a vzdy sa vsetko prisposobovalo slabsim spoluziakom.... a ja potrebujem fičať v škole... mam rada aktivity, dobrodruzne ucenie sa, tlak na mna.... a toto sa mi nedostavalo...
Pokračovanie.....nabozko by malo byt len v cirkevných školách. Aj keď je nepovinne. Ale rodičia by mali dať deti do nedeľných škôl alebo potom cirkevnych. Určite by bolo lepšie mat jogu...Ale ono u nás má cirkev veľký vplyv a majú to premyslene...príklad...synovec chodil na etiku tri roky ale keďže kamaráti nanabozenstve tak aj on chcel...lebo je v menšine....od štvrtej triedy teda šiel nanabozko aj keď v tom nebol vychovávaný...lebo kámoši...a skončil na 1sv. prijímaní. Babka prestastna. Rodičia uz menej ale nebránili mu. My možno skončíme rovnako...a to syn nie je ani pokrsteny...Ale nechám to na neho....len sa mi to nepáči...deti na etike je vzdymenej a hodiny nezazivne....Tak sa hladaju u nas ovecky
@mima4 ked idu decka zo skoly na vylet a vojdu do kostola mimo omse, rovnako si mozu zacvicit jogu bez modlenia. len ciste cvicenie. ty to stale nechapes a stale pleties hrusky s jablkami.
preco sa ucime o cyrilovi a metodovi? a preco sa teda deti neucia aj o inych nabozenstvach? iba krestanstvo a krestanstvo. takze preco by joga - samotne cvicenie nemohlo byt na telesnej?

@horana1 vyborny prispevok, myslim si, ze vacsina pripadov DV je pravo toto