icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

dai
17. jún 2016

@mima4 ahoj. Chcela som len k joge... netreba to brat vsetko cez vieru... moja mala prestala asi pred rokom aktivne plavat a vidim ze sa jej horsi drzanie tela - zacali sme s jogou doma - zlepsujeme ohybnost tela, pomaha jej to v koncentracii ... ja som fanusik jogy... niekedy je salka s cajom len salkou s cajom😉
Inak nemam rada tieto dogmy vseloaje... dnes moj otec tak mojej malej rozhorcene hovoti ze preco je cela v ciernom... ona z toho mala mormlne stres...ona je v ciernom lebo sa jej cierna paci... to je vsetko, nic viac, nic menej... ze si to ludia spajaju so smutkom? Ich chyba - prichadzaju o krasu tejto farby....

mima4
18. jún 2016

@maca_p ale preco mne stale spominas katolikov? ja som v zivote necitala ani katolicke noviny...

u mna to nie su predsudky, a to pohyb milujem, chodim pravidelne cvicit, lebo potrebujem fyzicku aktivitu....a zahradu nemam 😀

mima4
18. jún 2016

@zuzana76
podla mna clovek to nemusi spajat s duchovnym svetom, ale tym, ze tie cviky predstavuju prvky ich duchovneho sveta, moze to mat vplyv na aj duchovny svet cviciaceho aj ked to tak nebere. Pricom co sa tyka chrbata, existuje spusta inych cvikov, ja sama som chodila na cvicenia "zdravy chrbat" a bolo to super... teraz uz skor cvicim silove cviky.
Nechcem tu nikoho odhovorat, je to kazdeho vec, ale ja osobne v tom nemam vnutorny pokoj, a ked v tom nemam vnutorny pokoj, tak nieco mi tam nesedi a to je dlhodoby stav... a to ze niekto ma v tom pokoj, je uz jeho vec, a ci pojde cvicit, jeho osobne rozhodnutie, nech ma v tom slobodu, tak ako ja mam v tom slobodu neist.

mojkamojka
18. jún 2016

@moni73 ty si iny odvazlivec...pre mna absolutne nepochopitelne ako vychovavas to dieta, ale tvoja vec...

mojkamojka
18. jún 2016

@mima4 a preco mna niekto nuti byt v kontakte s prvkami duchovneho sveta s ktorym sa ja nestotoznujem? Preco sa ja musim skladat na vase kostoly, platy fararov a co ja viem na co? Krestania vela zvykov prebrali od Keltov, to uz je ok?

mima4
18. jún 2016

@mojkamojka vsetci sa skladame na nieco co nevyuzivame, ale nikto ta nenuti danu vec vyuzivat

mojkamojka
18. jún 2016

@mima4 je ine skladat sa na chod statu a mat tam aj istu mieru solidarity a je ine skladat sa na nestatnu instituciu. Alebo zavedme povinne prispievanie z nasich dani na institucie kde sa cvici joga. Ja by som bola za. Ty nie?

mima4
18. jún 2016

@mojkamojka
pozri, keby si vedela na co sa skladas, asi by ta porazilo, ale tieto veci nie su urcene pre verejnost. Z tovjich penazi bohatnu jedinci a to enormne!!!!!!!! Peniaze idu na veci, ktore ty ani ja urcite nebudeme vyuzivat ale to je udel dani. Na slovensku je este stale podstatne viac ludi hlasiacich sa ku krestanstvu, takze idu peniaze tam, kde je vacsina.
Ak ma byt skola bez nutenia sa k nejakej ideologii, tak tam nema byt povinna joga,. tak ako ateisticke deti nie su nutene chodit na nabozenstvo, nie krestanske deti nenuti nikto zit podla principov ateistov... myslim si, ze tu chyba vzajomny respekt...

sardinka335
18. jún 2016

@mojkamojka no asi tak....keby moje deti robili len to čo ich bavi a čo chcu tak to je ,,gemblenie,, na tablete do omdletia a jedenie NUtelly. Napr. také plávanie, ktoré robia už 4 roky maju aj ,,vydrete,, kolko krát pištia, ze nechcu ist (maju to len 2x týždenne takze ziadna morda) že som ,,hrozna,, lebo im pri vchode do plavarne nekupim pizzu, ktora tam rozvoniava. Ale ked vidim tie vysledky, držanie tela, tak viem ze to za tie nervy stálo.
Preto aj tie deti maju problémy v škole lebo doma jej matka občas povie, ze ved znamky su zbytočne, chodit tam je zbytočné, čítať čo sa ti nechce je zbytočné....tak dieta to lahko a rado zoberie za svoje.
A napríklad to zatracovane povinne čítanie.....moj syn nie je nejaky knihomol, ale sam od seba začal siahat po knihách, sam sa chcel zapisat do knižnice, zlepšilo sa mu čítanie, vyjadrovanie.

mojkamojka
18. jún 2016

@mima4 to kolko ludi sa hlasi ku krestanstvu zistis ked by si mali dobrovolne zvolit kam pojdu ich dane ci na cirkev alebo na nieco ine npr. zriadenie novej MS. Btw to kto sa ku comu hlasi pre mna nie je smerodajne, pokial on k tomu nemusi nijako prilozit ruku k dielu (napriklad aktivne sa podielat financne). Aj Rómov tu mame vela a statisticky sa k nim hlasi iba mizive %.

mojkamojka
18. jún 2016

@sardinka335 presne tak 🙂 A kam chodite plavat? Tiez zvazujem. Mozes aj do IP 🙂

mima4
18. jún 2016

@mojkamojka pozri, za tvoje peniaze chodia ludia na dovolenky a to myslim uplne vazne...
vies kolko zaraba farar? ledva minimalnu mzdu... a neraz z toho zivi aj 3-4 deti..celu rodinu... Vies kde idu peniaze cirkvam? vies o tom, ze mnohe cirkvi zakladaju skolky? robia tabory? pracuju so starymi, postihnutymi ludmi, vaznami... romami...kde sa da? vies o tom, ze dost velka cast penazi ide prave od veriacich ludi? Ja osobne davam peniaze, a rada, lebo viem kam idu, idu na dobre a prospesne veci, a cim viac davam, tym viac ja dostavam od Boha - to je realita. Davat je pre mna radost, a takto to robi dost ludi, cize nie je to len o tom, ze by sli cirkvam peniaze z dani.

mircalla
18. jún 2016

@mima4 cirkev ma tie najlukrativnejsie nehnutelnosti, staci sa pozriet po bratislave - preco si potom potrpi na luxus a nema nieco skromnejsie?

horana1
18. jún 2016

Mam rada jogu, cvicim ju uz dlhe roky. Som len rada ze nie je formalne na skolach, nakolko by sa to zvrzalo, ako sa zvrzalo nabozko, ktore ma vacsinou dost mizernu kvalitu. V synovej triede svojho casu citlivejsi synov spoluziak sa zacal bat Jezisa, lebo to bolo cele nevhodne vysvetlovane, mal z toho doslova zle sny a nebol jediny, museli riesit u psychologa. Nehladiac ze aj ked to bolo vyberatelne, predsa len povinne a tak sa k tomu aj pristupivalo, mali z toho srandu, neradi sa ucili na prijimanie, tam sa robili ze ked im davaju oplatku ze idu grcat, akoze naznaky prstov do krku...Keby chodili do kostola vo volnom case bolo by to vzacnejsie, brali by to vaznejsie, takto len kvoli rodicom, ktori ich tam prihlasili. Kedze bolo treba plno "ucitelov" (sestier), kvalita sla dole.
Som rada ze moja milovana joga nie je tymto sposobom povinnosti zmrsena, lebo to ubera na kvalite. Cize napriek tomu ze by som ju tiez "radsej videla" aj v skolach, mozno nakoniec len dobre ze zostane na tom, kto si ju dobrovolne najde a je ochotny ju robit vo volnom case.
Deti som dala na etiku, aj ked som veriaca, ale tej forme akou sa to "uci" v skolach, nemam doveru. A kedze mam od kamosiek prehlad ako to prebieha u nas priamo v praxi, vidim ze som urobila len dobre. btw. asi 90 perc. deti chodilo len formalne na nabozko, kym si "neurobili" prijimanie. Na tom vidno "uprimnost", hned po prijimani dalsi rok masivny odliv a vsetci su na etike 😉

zuzana76
18. jún 2016

@mima4 to nevysvetlis, čo je spolupatričnosť

mircalla
18. jún 2016

@moni73 Ok, v podstate nemam o tejto diagnoze informacie, takze asi nie je vhodne z mojej strany to komentovat, je to u teba specificky pripad.

mircalla
18. jún 2016

Inak sme vcera dosiel syn zo skolky v prirody a je uplne smutny....Strasne dobre im bolo, mali tam disko, opekacku, olympiadu, vychadzky, nastvetu zvieratiek, rybara, vcelara. hladanie pokladu, ihrisko, domacu kuchynu a bio stravu z vlastnej farmy
Nejako sa nevie spamatat a to stale niekam chodime. Tym chcem len povedat, ze ziadne DV toto neposkytne.

dai
18. jún 2016

@mircalla moja malinka bola rovnako nadseba minuly rok - oni stanovali v rakusku pri dunaji - kupali sa v mrtvom ramene a tie zazitky🙂 vcera sa vratili druhaci a utekala hned za nimi sa popytat ako bolo, zavidela im strasne v dobrom🙂 oni maju buduci rok lyziarsky a uz sa strasne tesi ... oni zvyknu aj prespavat v skole - vecer si citaju, ucitelia im objednaju pizzu ... hej... toto su tie zazitky na ktore sa spomona cely zivot🙂

zuzana76
18. jún 2016

@mima4 ja chapem, ale ak clovek nieco cvici , nejake cviky, su to len cviky, ked nevie, ze su to cviky z jogy a cvici to len tak, to podla mna mu to nemoze ublizit, nie je v tom nic duchovne, su to len pohyby

mircalla
18. jún 2016

@dai tiez prespavaju v skolke 2 krat rocne - ked je halloween a karneval, urobia im program. Tyzden pred skolkou v prirode mal plavecky, v zime maju korculovanie a lyzovanie. Fakt, ze co tie ucitelky v tej skolke prirode pre nich vymysleli bolo neskutocne. Jasne, ze nam bolo smutno, ale mal sa super

dai
18. jún 2016

@mima4 dovolim si polemizovat o dobrocinnosti cirkvi... skolu kde chodia moje deti vlastni cirkev🙂 a nechci vediet ake poplatky sa tam platia a na aku neochotu narazame neustale🙂... ja mam smolu ze som studovala historiu cirkvi a zial narazila na niekolkych fararov pri ktorych som rada ze ich moje deti nepoculi rozpravat, detto som zazila luxus ktori ziju... zavidim ti tento pre mna trosku naivny pohlad na nasu cirkev ... ☹

zuzana76
18. jún 2016

@dai ale cirkev sú ľudia, nielen kňazi, ale aj my veriaci

mima4
18. jún 2016

@dai ale aku nasu cirkev? Lebo cirkvi je viacej, nielen rkc a aky luxus moze mat farar z platu 350 eur?

mawka
18. jún 2016

@mima4 ehm? 350 leda tak na papieri. keby bola cirkev chudobna, tak sa farari nevyvazaju v limuzinach a neziju si ako krali. mozno nejaky fararko v zastrcenej dedine, ktory zacina nema taky luxus a full servis, ale vacsina taky full servis ma. sak to vidim vsade, kam sa pohnem. ludia nie su slepi...

lubkavargova1
18. jún 2016

To aj Plus 7 dni plati za reklamu? Zaujimava zhoda: objavil sa clanok skoro identicky a tu tema... 🙂 🙂

moni73
18. jún 2016

@mojkamojka som si vedomá risku, ale zatiaľ sa mi zdá,.že takto nám to ide najlepšie. A ešte mi nedá... Dcéra sa naučila čítať predpokladám vtedy, keď pochopila, že je to zaujímavé - ďaleko pred 6. rokom. Je stvrtacka a pochopila, že sa jej hodí angličtina, tak sa ju znova naučila - dobre, vraj na maturitnej úrovni. Stačí jej vtedy len byť prístupná/mať otvorenú myseľ. Nechala som ju tabletovat do blba, pokiaľ sme neboli vonku (čo bola vždy rada a ja som sa to snažila využiť), tak sa len minecraftovalo, aj na návštevy sme nosili notebook, trvalo to možno 4 roky. Aj teraz sa zahrá, ale intenzita sa znížila na možno 10%.

guiseppinka
18. jún 2016

@mawka farari maju tie limuziny platene zo svojo platu, ktory je naozaj minimalna mzda... a pritom je to clovek, ktory bol 6 rokov na vs a je k dispozicii 24/7. Vsetci moji znami knazi stale hovoria, ze ak by sa im veriaci poskladali na auto, tak bude jazdit aj na trabante, kedze by to bolo od veriacich... ale kedze si auto kupuje sam a aj plati zi svojho, tak ostatnym moze byt uplne jedno ake auto si kupi... ty si tiez nekupis trabanta ale nieco pohodlne... jeden znamy knaz bol nuteny si kupit terenak, aby sa dostal k chorym veriacim na prvy piatok, lebo ho poslali na lazy...

mima4
18. jún 2016

@mawka dobre, ale ak ma farar limuzinu, skumala si, z kade na to mal? lebo co viem, co farari maju auta, tak vacsinou je to, ze nieco zdedili, pripadne maju pozicku a zaraba aj zena a obvykle viacej, vlastne vzdy viacej.

dai
18. jún 2016

@mima4 u nas tie super auta mali farary z darov... akokolvek sa mi to hnusi tak to tak je... a tiez mame v rodine farara - nikdy nemusel riesit zabezpecenie...
@guiseppinka k dispozicii 24/7? 🙂 snazila som sa k dcere zohnat original rodny list... uradne hodiny 2x do tyzdna po hodine... pokusala som sa tam najskor volat - dovolala som sa po asi 4roch tyzdnoch... ale beriem ze mozem mat smolu na ludi... a ked maju ten min. Plat a kupuju si z neho limuziny ci terenaky - ako to prosim ta robia?🙂

dai
18. jún 2016

@zuzana76 ano... a mali by sme si byt rovni - ty mas v nasej cirkvi ten pocit?
@mima4 myslim rimskokatolicku cirkev🙂