icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

mawka
18. jún 2016

@mima4 u katolikov fararova zena? bavime sa o katolickych knazoch. ty si tu pisala o 350 eurovom plate. s takym platom by mu banka pozicku nedala urcite. na 15 tisicove auto 😉 ako nechajme to tak, dievcence, pretoze vy mate klapky na ociach ocividne a nema zmysel tu o tom debatit.

@guiseppinka nie, auto som mala vzdy vylucne staru, ojazdenu chcrchlu, lebo mna stat a cudzi ludia nezivia a nikdy nezivili. momentalne auto nemam, lebo viem chodit aj pesi, busom, vlakom. a je to velmi osviezujuce. vsetko ma dovezie z bodu A do bodu B a nemusim mat starost o to, kde zaparkovat, ako vrazat peniaze do servisu a poistiek 🙂 ked si to situacia vyzaduje, vynimocne, poziciam si od nasich, ale to uz musi byt.
az mi budu nejake tetky vyvarat a vypekat a bude ma zivit stat a prispievat mi ini ludia, potom si MOZNO auto kupim 😀 😀 😀
(to na odlahcenie, aby to zase niekto neviem ako nepochopil)

mima4
18. jún 2016

@dai auto z darov???? 😨 😨 😨
fuha... a nebolo to take "zborove" x miestne auto na zvazanie starych ludi z lazov do kostola?

mima4
18. jún 2016

@mawka
ale ved neexistuju len katolici? su aj evanjelicky, babtisticky..atd farari! Ja hovorim, co viem, kedze vela z nasich priatelov su farari. a ano, maju manzelky a deti... ako Boh ustanovuje.

mawka
18. jún 2016

@mima4 au u nas si farar vyvaza zadok na limuzine a veru, nikoho tym autom nezvaza. a ked nam zomieral dedo katolik a chceli sme od neho tu poslednu vec, tak veru nebol k dispozicii 24/7, furt sa na nieco vyhovaral. doslova sme ho dotlacili k tomu, aby sa aspon v nemocnici zastavil. a to dedo bol velmi aktivny krestan a tolko pomohol tam v kostole. jaj, proste nie. a ked bol pohreb, tak tam ospevoval brata karola. ako na grc mi z neho bolo a doslova. brat karol, ktoreho mal uplne u prdele s poslednym pomazanim. a az bol podmazany eurami, potom horko tazko do nemocnice dosiel. neni to tak ako si ludia myslia, ze to je. a je to tak aj v okolitych mestach. je im uplne u zadnice, ze im zrazu tetka froliska prestala chodit do kostola, ze je chora, leziaca. nepridu ani toho boha.

mima4
18. jún 2016

@mawka na to ti poviem len tolko, ze nie kazdy farar/knaz je aj veriaci... najdu sa aj taki, ktori idu zistne do tohto povolania, kedze byvanie vo vacsine pripadov hradi fara, kde ziju.

mima4
18. jún 2016

@mawka inak sme sli uz uplne mimo temu 😀 😀 😀 😀

mawka
18. jún 2016

@mima4 sak hej, ale bavim sa tu o katolikoch. lebo paradoxne u nas si v meste evanjelicky zadok na limuzine nevyvaza a nevyvaza si ho ani pravoslavny. zato katolicki, ojoj.... skoda reci.

dai
18. jún 2016

@mima4 nie , nebolo to zborove auto... bola to limuzina 🙂
Ja som katolicka, teta co ku mne chodi mi pomahat ba evanjelicka... ja poznam tuto cirkev len od nej - naposledy sa jej vyhrazali ze ak nejaky poplatok povinny nezaplati ze uz nemusi chodit do kostola - to teda ani u nas katolikov nie je🙂 a o majetok v ba sa hadaju zevraj nejaki ich knazi lebo vlastnia mimo katolickej cirkvi vaecsinu lukrativnych budov v ba... ale opaet - toto mam len od nej - dost ale nadava ( zomrel jej syn ked mal 24 na rakovinu a vzdy mi rozprava ako jej nikto od nich nepomohol ked potrebovala len ho vsetci chceli pomazavat... a teraz od nej dochodkyne pytaju nejaky desiatok cico )

mima4
18. jún 2016

@dai no cirkev je tvorena ludmi, takze nie je dokonala a ano, aj tam su problemy, skriepky, zavist...ale ja tieto veci nepovazujem za nieco co patri medzi veriacich ludi... ale automaticky nedavam vsetkych ludi do jedneho vreca.

mima4
18. jún 2016

@mawka ale ja nechapem, preco ked sa niekto bavi o niecom co sa tyka cirkvi, tak vzdy tym myslim iba rkc.... nediskriminujte protestantov, lebo budeme protestovat! 😀 😀 😀

mawka
18. jún 2016

@dai som v nemecku, tu si platia dane, tu je odluka. mno. a farari su dost aktivni, chodia pravidelne, lebo keby to flakali, tak ich ovecky a danovnici by im riadne nalozili. tu dokonca chodi farar aj so strudlou 😀 😀 nie ze my nesieme strudlu tam ako to je u nas zvykom. tu to funguje uplne inak. rovnako so spovedou tu nikto nerobi oracie ze v spovednici a podobne. spoveda sa kazdy sam a moze potom ist na prijimanie ci co to je. ja som tiez este katolicka, ale pracujem na tom, aby som viac nebola. stratila som iluzie a obracia sa mi zaludok z tej pretvarky. zazila som si svoje a odmietnut pokrstit dieta lebo sme sa rozviedli, no nech idu kdesi. to uz s bohom nema nic spolocne. ani s bibliou a ani s tym, co tak radi farizejsky kazu na omsach. a to bola posledna kvapka. ked budem mat raz na to cas, aj sobas v kostole chcem anulovat ci ako sa to odborne nazyva.

mawka
18. jún 2016

@mima4 no len paradoxne najviac problemov vychadza od katoolikov 😀

mima4
18. jún 2016

@mawka inak, ja osobne som za odluku cirkvíííí od štátu, aj môj muž, aj kopec iných ľudí... no ale to by sa "dotknute" politicke strany uz nedostali do parlamentu 😀

dai
18. jún 2016

@mima4 len otazka - to s tymi povinnymi poplatkami u evanjelikov je pravda?

mima4
18. jún 2016

@dai
nie. nikto ta nemoze donutit, ide o cirkevnu dan, obvykle 10 eur na cloveka na osobu, zavisi od zboru.

mojkamojka
18. jún 2016

@mima4 ty si taka naivna alebo sa len hras? Kamos bol farar v jednej dedine na juhu Slovenska zivil z toho 2 rodiny (to by si neverila ci vsetko dokazu farnici darovat 😀) z platu si platil maximalne petrnametku do fitka 😀

mima4
18. jún 2016

@mojkamojka preco utocis na mna? ja ti pisem, to s cim mam ja skusensoti, ty mozes mat ine.

mima4
Odpoveď bola odstránená
maca_p
18. jún 2016

@horana1 ja prave preto hovorim, ze deti by si mali cestu k vierovyznaniu najst same. dat im moznost spoznat vsetky nabozenstva, ale nech si vyberu same cestu duchovnym svetom.
bohuzial je naozaj pravda, ze deti chodia povinne na nabozenstvo, pretoze rodicov deti tak nutili stari rodicia a podme dalej do generacii spät. musia absolvovat prijimanie, potom birmovku...
a co ti esvadby? taktiez ich je prevazna väcsina v rezii rodicov a rodicom sa predsa neodporuje. co by na to povedali ostatni, keby malo zostat pri sobasi na urade... atd...

majaxy
18. jún 2016

Nečítala som príspevky, niektoré tvoje...Ja myslím že každá matka, ktorá sa takto rozhodne, zvládne adekvátne vzdelanie svojho dieťaťa,samozrejme ked jej na tom záleží, nemusí byť phdr alebo hocičo iné...Len neviem, či by aj tvoje deti chceli byť izolované od kolektívu, od rôznych výletov a akcií čo škola a kolektív ponúka...Hovorila si stále o tom čo chceš ty...Ale čochcu tvoje deti? Moj syn mal tiež vždy školu na háku, ale má kopec priatelov presne zo školy a kolektívu...Je to natebe, ale vkaždom prípade by som brala do úvahy aj potrebu svojich detí, aj ked sa to neznesie s potrebou mojich očakávaní, aby ti to tie deti raz nevytkli

dai
18. jún 2016

@mima4 nasa teta tvrdi ze musi - ze im to normalne farar na omsi povedal - chapes ze toto znechuti☹

synda11
18. jún 2016

ja si myslim ze kolektiv je velmi dolezity...deti tahaju aj kamarati...myslim v uceni....som z praxe viem o com pisem

guiseppinka
18. jún 2016

@dai myslela si zrejme krstny list a ten je uradna vec. ani na ostatnych uradoch nemaju stale strankove dni. k dispozicii 24/7 su pre zomierajucich, chorych atd... a je uplne jedno ci ma navstevu alebo nie, ale ked mu zavolaju z nemocnice, ze treba niekoho zaopatrit, tak bohuzial, navsteva nenavsteva, musi ist...
zbytocne tu bude niekto obhajovat knazov, ty k nim nemas dobry postoj a myslis si, ze su to darmozraci, ktori nic nerobia... je to tvoj nazor a postoj a neberiem ti ho 🙂

dai
18. jún 2016

@guiseppinka ja som tam volala cez ich uradne hodiny🙂 a ani vtedy sa im nedalo dovolat... tak neviem ako by som sa dovolala keby ich chcem k choremu🙂
To co si napisala si mozno myslis ty, ja som nic take nepisala - len to ze mozno som mala smolu a narazila na fakt zlych ludi ktori sa hrali na fararov... v konecnom dosledku su mi ukradnuti ale tiez som za odluku cirkvi od statu a zato aby boli plateni ludmi ktori ich platit chcu ci cirkvou ktora je najvaecsi vlastnik majetku v sr... ( myslim teraz cirkev ako instituciu nie cirkev ako ludi😉 )

strelicia
19. jún 2016

@whitecat666 chapem ta, logiku to cele ma, len si to stale neviem premietnut do praxe. Ozaj, a ano, chodila som na uplne obycajnu dedinsku zakladnu skolu a mali sme tam taky kufrik s kamenmi, a nielenze sme ich mohli vidiet a chytit, ale aj rozoznavat jeden od druheho, podla odleskov, zrnitosti a td. A dokonca, mozno sa to dnes nerobi neviem, ale dokonca sme boli skusani z jednotlivych kamenov, povedzme ucitel si vybral sludu, tak pod mi ukazat ktory z nich to je a pokecaj o nom. Fakt realne.

mircalla
19. jún 2016

@strelicia to si pamatam zula,kremen,sluda

albao
19. jún 2016

@strelicia
@mircalla tak zrovna z tychto kamenov si pamatam to, ako nam kufrik ukazali raz a hned nas z toho skusali. A ja som mala nervy z toho, ze som ten kamen videla cca 3 sekundy, nemohla som si ho pozriet, ani chytit do ruky, len sa s nim proste ucitelka raz presla po triede. A mne to nestacilo na nabiflovanie kamenov ... Urcite je to o uciteloch.

Ja osobne by som sa rozhodovala najma podla ucitelov. Socializaciu viem zabezpecit dostatocne aj inak (aj tabory, vylety s kamaratmi, akcie, prespacky a pod. Tie sa predsa nerobia len zo skoly.) Ale naopak, zohnat ucitela, ktory deti nadchne, to je umenie. Ak by som takych nemala (nastastie mam), tak by som pouvazovala aj nad domacim vyucovanim.

strelicia
19. jún 2016

@albao myslis si ze je to len o uciteloch? ako dokazu dieta nadchnut? a co tak dieta....nemalo by sa dokazat nadchnut aj same? lebo keby to bolo len a len o uciteloch, tak by stacilo naozaj najst dobreho na vsetky predmety a dieta by bolo nadchnute pre matiku, fyziku, jazyky, historiu, proste vsetko. Je to vobec realne? Neni to trosku aj zas len ponechavanie dietata v pasivite....ze cakam ci ma nadchnes, ked nie, vymenim ta, lebo inak ma nic nebude zaujimat same od seba...

albao
19. jún 2016

@strelicia tak to poviem inak, lebo to bolo zle pochopene - najst ucitela, ktory v dietati nezabije prirodzeny zaujem. 😉
Ale kto sa chce hadat, zadrapku si najde, takze uz klasicky lutujem, ze som na MK si vobec dovolila nieco napisat 😀

strelicia
19. jún 2016

@albao nie niee, nechcem sa hadat, prepac. ja sa len mam tendenciu prilis nad vecami zamyslat. Iba som myslela ze si tu budeme viest konstruktivnu diskusiu, nechcem sa nikoho dotknut, prepac ak som bola drza. Hadat sa mi naozaj nechce 🙂